Ako spravodlivo rozdeliť náklady v partnerskom vzťahu?
Ahojte, chcem sa opytat, co by ste robili vy na mojom mieste.
Som vo vztahu, sme obaja mladi. Partner zaraba priemerne + setri na svoje veci (nechcem rozoberat konkretne na co, ale je to opravenene a dolezite, suvisi to so zdravim). Ja nadpriemerne (cca 2000€ v cistom). Byvam v podnajme, on ku mne pravidelne chodi a prespava (kazdy tyzden minimalne 2-3 noci). Snazim sa byt dobrou gazdinkou, vzdy ked pride, nakupim a navarim. VZDY. Kupujem aj veci na chod domacnosti (prasok na pranie atd, periem aj jemu). Partner sem tam prispeje na stravu, mesacne priemerne tak 40-50€ (tazko povedat, minuly mesiac neprispel ani euro, tento mesiac prispel cca 90€).
Kazdopadne, chcela by som si nasetrit 20% na hypo, cize tiez chcem zacat vyrazne setrit. Vsimla som si ale, ze odkedy ku mne chodi, miniem proste viac penazi.
Otazka znie, myslite, ze ho mam poziadat aby prispieval na najom? Napr. 30%? Ma u mna uz skoro vsetko svoje oblecenie atd, travi tu dost casu.
Na druhej strane, viem ze jeho vydavky su opravene
No jedine, čo ti môže navýšiť výdaje je jedlo a voda. Jedine, že vo veľkom nakupuješ, lepšie by bolo, keby nakúpil keď ide k tebe. Keď to jemu príde ok, tak ako to je, určite by si ho mala usmerniť. Minie na vás smiešnych 50 eur mesačne. To je príliš málo, aj keby zarobil len minimálku.
@anonym_autor prečo mu perieš, keď spolu nebývate? Toto je pre mňa nepochopiteľné. Keď má prísť, daj mu zoznam, čo má kúpiť. Dve tri noci týždenne je tretina mesiaca, čiže pekne krásne mu toto takto predostri, lebo ťa krásne využíva. Prečo vlastne nebýva s tebou a nedelíte si náklady na polovicu, s tým, že by on platil kino, kávu, zmrzlinu, koncert, sem tam večeru, lebo muž v drvivej väčšine zje viac?
Tak nájom musíš platiť tak či tak . To že tam prespáva , ti nijako náklady nezvyšuje . Max by som mu dala zaplatiť 30% energie a potom už si len vypočítať o koľko sa ti navýšila strava , pripadne ten prášok na pranie .
Nie, keďže nebyva u teba. Ked som sa ja dala so svojím dokopy tiež som mu neplatila, bola som u neho víkendy, cez týždeň ako kedy, on zarábal 2x viac ako ja, na week som nakúpila pre nás. Až ked sme sa dohodli že prídem ku nemu bývať sme si dali na polovicu. Takže ja by pýtala iba na časť na stravu a pranie
@anonym_autor 50-90 mesacne a zivis ho 12 dni v mesiaci? Bud nech ti dava primeranejsiu sumu, alebo nech sa predtym, ako pride k tebe, ide najest do restauracie, pripadne si donesie tresku s rozkom.
@anonym_autor to ze ta napadlo pytat od neho za najom mi pride uplne od veci. Ved chodi k tebe preto ze chcete byt spolu nie? Netvar sa ze preto ze nema kde byvat... Ak ti to tak prekaza tak sa striedajte a chod ty k nemu ak chces byt spravodliva, ale pytat 30% z najmu je chore. Ak by ta napadlo nedoplatok na energiach takto rozdelit tak este pochopim ale najom ti nema co prispievat.
Navyse zarabas 2k v cistom takze z toho ak si nedokazes usetrit ak si bezdetna je niekde inde problem a urcite nie v tom ze u teba frajer 3x do tyzdna prespi.
Co sa tyka stravy, tam sa samozrejme dohodnite ze raz kupi on raz ty napr...len je otazne ci on vobec o tu tvoju pohostinnost hojnu vobec stoji a neuspokojil by sa aj s menej a preto ti prispieva len pomenej lebo to berie ze si to ty sebe kupujes
@anonym_autor nehovoriac, ze teda neviem co mas v zmluve, ale za normalnych okolnosti je zadefinovane v najomnej zmluve, kolkati byvaju na byte... Prilezitostne prespanie (par dni za par mesiacov) je to jedno, ale teda take skoro spolubyvanie je podla mna (moze byt) porusenie zmluvy... teda ak tam mas uvedene, ze byt obyva 1 osoba...
50/50 a na materskej tiež platiť do centu napoly z 500 eur.😂 Na jaku riť idete do vžtahov, keď sa doťahujete o peniaze. Aj účet za vynosenie deti mu dáš?
@anonym_autor moja zlata aj ja k tebe pridem na 3noci tyzdenne s all in aj s pranim za 50e, aj s detmi a dam ti 150e, nebud sprosta. To myslim v dobrom. Standardny chlap zozere aj chladnicku, ked nemame muza doma kupim 3jogurty a 3rozky( obrazne). Bud zacne prispievat adekvatne alebo cau. Toto by mu malo samo dojst ale sak coby nebral ak davaju. A prestan prevadzkovat 4**** frajerka hotel.
bud spolu byvajte a financujte si chod spolocne alebo ho prestan obskakovat a var tak ako si si varila doteraz a ak bude hladny nech sa postara.. ku mne tiez priatel chodi na 2-3 noci .. ak mam navarene dam aj jemu ak nie-jedlo hradi on ... ze s au mne sprchuje obcas si da vyprat a podobne neriesim-zas on plati vydavky na vyletoch plus auto .. ma svoje byvanie kde hradi najom a podobne a nevidim dovod aby to robil aj u mna ...
@anonym_autor a ty k nemu nechodíš? Nespavas u neho? On ti nenavari? Na nájom by som nepýtala, ale riešila by som to takto na striedačku... Keď spolu nechcete žiť.
Chorá doba toto. Mne by toto ani nenapadlo. Riešiť, kto koľko zje a čo kupujem. Ja som, ale dosť štedrý človek. Potom ostávajú ľudia samy aj ich peniazmi. Nešťastní, prázdni a deprimovaní.
Chorá doba toto. Mne by toto ani nenapadlo. Riešiť, kto koľko zje a čo kupujem. Ja som, ale dosť štedrý človek. Potom ostávajú ľudia samy aj ich peniazmi. Nešťastní, prázdni a deprimovaní.
@skolara chora doba ani nie, ale draha, hlavne co sa tyka jedla. Aj mne sa stalo, ze som mala frajera, co by stale len jedol a jedol a liezlo to do penazi. Ako sa hovori, radsej satit ako zivit.
@anonym_autor ja takýmto chlapcom hovorím vyžírka. Tvári sa, že je vsetko ok, ale pritom si veľmi dobre uvedomuje, kto z koho profituje. To, že má iné náklady je irelevantné. Keby nemal teba, mal by tie náklady tak isto.
@skolara stedra mozes byt vtedy, ked na to mas. Ale ak ta niekto ucelovo vyjeda a vyuziva tvoju dobrotu a ochotu, tak to uz nie je o stedrosti a dobrosrdecnosti. To je jednoducho vycuranost.
@anonym_autor a on ako býva? Tiež podnájom? Nebolo by rozumnejšie jeden podnájom zrušiť, platiť len jeden byt a potom “ešetrený” nájom použiť na spoločné výdavky ako energie, jedlo… A ešte podľa mňa aj ušetríte.
"snažím sa byť dobrou gazdinkou". Toto stopni hneď zo začiatku, lebo keď náhodou začnete bývať spolu, už bude na tú gazdinku zvyknutý a nebude si vedieť ani jedlo naložiť.
@anonym_autor to ze ta napadlo pytat od neho za najom mi pride uplne od veci. Ved chodi k tebe preto ze chcete byt spolu nie? Netvar sa ze preto ze nema kde byvat... Ak ti to tak prekaza tak sa striedajte a chod ty k nemu ak chces byt spravodliva, ale pytat 30% z najmu je chore. Ak by ta napadlo nedoplatok na energiach takto rozdelit tak este pochopim ale najom ti nema co prispievat.
Navyse zarabas 2k v cistom takze z toho ak si nedokazes usetrit ak si bezdetna je niekde inde problem a urcite nie v tom ze u teba frajer 3x do tyzdna prespi.
Co sa tyka stravy, tam sa samozrejme dohodnite ze raz kupi on raz ty napr...len je otazne ci on vobec o tu tvoju pohostinnost hojnu vobec stoji a neuspokojil by sa aj s menej a preto ti prispieva len pomenej lebo to berie ze si to ty sebe kupujes
@mimicka2013 ešte stačí nejako finančne ohodnotiť, že mu varí a perie a bude to ok
Byva s rodicmi
@skolara no ak by ma mal niekto takto využívať, tak radšej sama. Ale mňa by nikdy nenapadlo mu prať a hrať sa na dobrú gazdinku. Ok, jeden deň víkendu navarím, jeden ma pozáývaš na obed. A nie, že keď sa mu chce, tak dá mesačne 30 eur, keď sa mu nechce, tak nič, potom 90 eur a je u nej tretinu mesiaca. Byt predpokladám, že udržiava len ona. To je pre ženu oveľa výhodnejšie byť sama a mať priateľa s výhodami. Ten nepotrebuje ani oprať, ani navariť, iba si obaja užijú a idú si po svojom. Ak sa im chce, pridajú kino, koncert, ak nie, ´tak ani to
Okej, cize radite ze najom nemam riesit, len tu stravu mozno nejak vybalancovat.. znie zo rozumne, dakujem za rady
Ujasni si vas vztah … Ty sa hras na gazdinku, peries, varis, preco? …. ale zaroven chces setrit. Bud byvajte spolu a rozdelte si naklady alebo ho ber ako hosta s obcasnym prispenim na jedlo… to si odkontroluj, ale nerob all inclusive. Treba si sadnut a vydiskutovat veci ako dospeli ludia. Velmi zle si zacala … utni co najskor
Mozno nabuduce ked pride, dam mu zoznam a poprosim ho, aby nakupil v potravinach. Pytat priamo peniaze mi je neprijemne.
Mozno nabuduce ked pride, dam mu zoznam a poprosim ho, aby nakupil v potravinach. Pytat priamo peniaze mi je neprijemne.
@anonym_autor pocuj a preco mu peries?
Byva s rodicmi
@anonym_autor to čo ťa napadlo mu prať? A snažiť sa byť dobrou gazdinkou a variť? Si sa zbláznila? Príde, alebo idete na večeru, alebo idete SPOLU nakúpiť a SPOLU navaríte a SPOLU spracete. Keď dáš mužovi najavo, že si slúžka, tak sa k tebe ako slúžke bude vždy správať. On ti poskytuje okrem sexu a pár eur čo? Eštze napíš, že keď idete na zmrzlinu, tak si ju platíš sama, lístky do kina tiež, kvety ti ešte nepriniesol a na večeru ťa nepozval posledného pol roka a ja sa prestanem diviť skuvíňaniu žien na MK, že majú takých mužov, akých majú, No majú, lebo im od zaťiatku dali najavo, že sú handry a tak sa k nim muži aj správajú.
@anonym_autor ak mozem poradit, nedavaj mu zoznam. On tebe tiez nedava, nech proste nakupi na tych par dni pre vas😋
To kde sa nájdu takí lišiaci, ktorí sa kľudne nechávajú takto vydržiavať? 😁 A ty mu ešte aj perieš,varíš a on si príde na pár dní ako "na hotové" a hlavne úplne normálne mu nie je zo seba "blivno"?
A hlúpe ma tom je ,že mu ani nedopne aspoň nakúpiť,však by ma hanba fackovala jedna báseň a to som žena. Gentlemani sa už zaradili medzi dinosaury,či ako? Vyhynuté/í? 🤨

A co tak byvat spolu a platit vsetko na polovicu? A zvysok kazdy zvlast setrit?