Ako vychádzať so svokrou, ktorá kazí stretnutia?
Dobré ráno.
Potrebujem poradiť. Ako mám vychádzať s človekom, ktorý všetky stretnutia a udalosti kazí svojím sebaľutovaním? Pokúsim sa napísať všetko, takže to bude dlhší príspevok.
Mám svokru, ktorú sa snažím pochopiť už 10 rokov. Snažím sa k nej nájsť cestu, porozumieť jej pohnútkam, skrátka sa s ňou snažím vychádzať, ale je to ťažké. Vždy, keď sa stretneme, čo nebýva často, pár krát do roka, všetko sa musí točiť okolo toho ako jej nič nevychádza, všetci sú na ňu zlí, nikto jej nerozumie a nič ju nebaví. Má 70 rokov, pred 30 rokmi ju opustil manžel a ona zostala neuveriteľne zatrpknutá. Rada si realitu prikrášľuje do odtieňa, ktorý podtrháva jej negativizmus, vymýšľa si, že jej susedka vynadala, predavačka ju oklamala, lekár ju odbil a zazeral po nej. Rada robí schválnosti a má nepríjemné sarkastické poznámky. Žije sama, nemá žiadne záľuby, zvieratá nemusí, o kvety sa jej nechce starať, nemá priateľky, pretože všetko a všetci sú zlí. Má veľký byt, v ktorom sa ale nedá hýbať, pretože má všade nazhromaždené obaly z bonboniér, masla, prázdne krabičky, nevyhodí nič a ani to nikomu nedovolí. Cez všetky snahy mám pocit, že jej taký štýl života, v ktorom je za ublíženú, vyhovuje.
Zo začiatku sme sa s manželom snažili a chodili k nej často, či už jej pomôcť v domácnosti, alebo len na návštevu. Ale neustále sa sťažovala aká je unavená z chystania, že nič nestíha, že musí do obchodu, navariť, ako ju z toho bolí chrbát, že celú noc nespala, aby všetko postíhala a podobne. Ak som jej chcela pomôcť v kuchyni, bola nepríjemná a doslova mi vytrhávala veci z rúk. Tak sme ju miesto návštev u nej doma pozývali na výlety, na prechádzky, do cukrárne, aby nemala starosti s chystaním. Tam začala frflať, že zámok vidieť nechce, lebo ho už videla na fotke, sladké ona neje, obed v reštaurácii nechce, lebo jedla doma. Na výlete v ZOO (máme deti) len ochkala a dávala najavo ako sa nudí. Tak sme ju miesto vonkajších aktivít volali k nám domov (narodeniny detí, jej narodeniny, meniny, sviatky). A tu už začali z jej strany schválnosti. Nosila si so sebou obložené chleby, ktoré jedla miesto obeda, ktorý som pripravila buď ja alebo manžel. Keď priniesla koláč (má jednu nepečenú tortu, ktorú pri každej príležitosti prinesie), nechcela z narodeninovej torty, ktorá sa pre ňu pripravila, radšej si odkrojila z koláča, ktorý priniesla ona. Bývame od seba 100 km, chodí vlakom a manžel ju vyzdvihuje na stanici, kde jej pomáha z vlaku a autom ju privezie k nám. Musí chodiť na stanicu v inom meste, aj keď jednu máme priamo tu, pretože tu sú podľa nej nízko nástupištia a ona z vlaku nedokáže vyliezť. Je samozrejmé, že jej vyhovieme. Lenže minule manžel videl ako vyskočila z vlaku ako srnka, keď si myslela, že ju nevidí. Samozrejme, že mi nejde o to, že ju musí priviezť, skôr o to, že ho schválne volá ďalej len preto, aby urobila schválnosť. Niekedy idú vlakom spolu a naposledy sa schválne zvalila na kolená vo dverách a začala ochkať na celý vlak. Manžel sa ju snažil postaviť a ona naschvál padala ďalej. Toto znie až neuveriteľne, ale sám povedal, že to robila náročky.
Po tomto sme návštevy obmedzili na minimum, mali sme z nej dojem, že o návštevy ani nestojí. Ale potom vyplakáva ako je sama, že ju nikto nezavolá, každý na ňu kašle.
Čo sa týka detí, vždy si dá záležať na tom čo im prinesie, hračky vyberá dlho a precízne. Na toto nemôžem nič povedať, ale aj v tomto smere si neodpustí istú provokáciu. Viem, že nie je povinná nič nosiť a ani to nevyžadujem. Skôr ma zaráža to, že sa spýta akú veľkosť deti majú, ja jej poviem, veď sama viem čo im obliekam, a ona prinesie oblečenie o dve čísla menšie, alebo väčšie, pretože ja som sa určite zmýlila. Toto je malichernosť, neriešim, poďakujem, oblečenie dám do šuflíka. Len to spomínam kvôli kontextu. Nechcem napísať, že jej na vnúčatách vyložene nezáleží, ale keď má možnosť s nimi byť, hrá sa na tablete. Ale pri lúčení skoro až plače, že nevie kedy ich zase uvidí. Celú dobu čo tu je sa tvári, že tu byť nechce, ale keď sa má chystať na spiatočný vlak a manžel na ňu čaká už pri dverách, musí ísť na WC, alebo nemôže nájsť peňaženku, musí sa ešte napiť, spočítať si drobné a pod. Vždy to trvá tak dlho, že sa vlak nestihne a ona musí počkať na ďalší. Naposledy nestihla ani ten posledný vlak, tak sme jej prichystali spanie. Tiež by som v tom nevidela problém. Ale, zostala u nás tri dni, skrátka nereagovala na to, že je čas ísť. Keby si ten čas, ktorý tu strávila užila s deťmi, nepoviem pol slova, ja by som bola rada, že mám priestor pre seba. Ale ona len sedela na gauči a ochkala a stonala. Po tomto neviem odhadnúť či o návštevy nestojí, stojí, alebo sa baví tým, že robí nepríjemnú atmosféru. Manžel nie je žiadny ťuťko, vždy ju po nejakom excese vezme do druhej izby a tam jej povie ako je to z jej strany hlúpe a snaží sa jej dohovoriť. Ona sa ale rozplače ako ju nenávidíme, oblečie si kabát a sedí v ňom hodinu a narieka. Keď má nejakú ironickú poznámku, otvorene jej poviem, že sa mi to nepáči a neželám si, aby sa takto u nás doma správala, že sa to dá aj inak. Zase sa rozplače. Nakoniec sme aj to málo stretnutí ešte obmedzili. Teraz však idú Vianoce a je nám nepríjemná predstava, že bude na Štedrý večer sama. Žiadna mama by nemala byť na Vianoce sama. Moja otázka je, ako s takýmto človekom vychádzať? Nepotrebujem sa jej zapáčiť, jednak mám na ňu už svoj názor a za ďalšie to ani nepôjde. Potrebujem vedieť ako na takéhoto človeka reagovať, aby sme ten deň prežili bez ujmy a deti nemali pokazené Vianoce. Nepomáha empatia, priamosť, asertivita, ignorácia, ani sklamanie jej syna.
Prosím, neútočte na ňu, cez to všetko je to mama môjho muža a vidím ako ho to trápi. Nechcem, aby sa tu ohovárala, nechcem ju tu haniť ani sa uisťovať, že ona je tá zlá. Každý sme nejaký a tých pár návštev prežijem. Potrebujem len nájsť spôsob ako škody z jej správania minimalizovať.
@dvanastka 😂 normalna svokra, jasne. Ale dajme to naopak, ty nie si empaticka voci autorke. Ved ju trochu pochop. Su aj zeny na nu zle tu v diskusii. Keby si bola viac empaticka, mozno by aj na svokru bola milsia.🧡
Ja som taku zenu- svokru nestretla a ked citam, co tu zeny pisu o svokrach, pre mna sci-fi. Vdacnost hned zrana💫
@jazzy03 veď autorka má na pochopenie svojho muža a na empatiu a koho má ta svokra? Evidentne nikoho.
@anonym_autor klobúk dolu, ako to zvládaš čas ako reaguješ. Mám taký dojem ale, že svokra už má psychicky problém aj vzhľadom na to zbieranie smeti. Smer psychológicka , by som odporučil a
@efka77 takže podľa teba, keď si niekto vyžaduje pozornosť, je zlý?
@dvanastka nie vsetci a nie vzdy. V tomto pripade mi to tak ale pride. Laskavy a empaticky clovek sa takto nesprava. Ani ked je stary. A pokial je to uz nejakou zacinajucou diagnozou treba to brat tak.
Z precitaneho dedukujem ze vzdy bola taka,preto moj koment.
Všetkým ďakujem za reakcie. Rozumiem, že pre väčšinu je najschodnejšie riešenie svokru na Štedrý deň nevolať. Chápem to, sama by som to poradila, ak by som v tom nebola zainteresovaná. Manžel mi povedal, že sa mám rozhodnúť podľa svojho uváženia, že jediné čo si praje je, aby sme s deťmi prežili pekné sviatky. A ak sa rozhodnem nevolať ju, plne to chápe a rešpektuje. Na druhú stranu však vidím ako ho mrzí, že je jeho mama taká a je to s ňou tak komplikované, že ju nechce ten deň nechať samú, aj keď sa správa ako sa správa. Navyše, toto budú prvé Vianoce odkedy mi odišiel tatino, možno preto som tak melancholicky naivná a dúfam, že to tentokrát bude iné. Keď si spomeniem ako úctivo a pozorne sa manžel správal k mojej mamine, ktorá náhle zostala bez človeka čo tu pre ňu bol 30 rokov, chcem mu jeho charakternosť "vrátiť" smerom k jeho mame. Aj keď rozumiem, že nie vždy si to človek zaslúži. Každopádne sa rozhodneme podľa toho čo bude najlepšie pre deti. Ešte raz ďakujem za odpovede.
@anonym_autor Mne napadlo také riešenie. Chodte vy k nej na druhý deň vianočný celá rodina, Doneste darček, koláčiky, posedte s ňou pár hodín, či len jednu hodinku. Vy si budete regulovať dĺžku, možno sa prejdete, alebo vymyslit enejaký program, ked Vám čas utečie a vy sa kedykoľvek zdvihnete a rozlúčite. Budete s ňou a zároveň Vám neotrávi celé vianoce. Nebudeš cítiť výčitky.
@anonym_autor nečítala som príspevky. Je to úplne normálna svokra, ktorá už má svoj vek. Ani ty nevieš, aká budeš v jej veku. Nikdy nekrič hop....a z toho čo píšeš potrebuje svokra viacej pochopenia z vašej strany a empatie. Nepochopila som, čo je na tom také strašné, že si donesie k vám vlastne chlebíky a vlastný koláč. Keď jej chuti to, tak bude jesť to. Snáď jej nebude niekto iný vnucovať a dirigovať, čo má jesť. Veď jej trošku doprajte. Ani sa jej nedivím, že sa stále sťažuje, že sú ľudia k nej zlí. Veď ju trochu pochopte. Je to už stará žena. A keď chce aby ju ľutovali, prečo ju teda nepoľutujete? Prečo ste tak sebeckí? Keby ste boli viac empatickí voči nej, tak by som v nej žiadny problém nevidela. Je to z tvojho písania úplne normálna stará žena, ktorá si prežila už svoje a hľadá len pochopenie.
@dvanastka Skutočne si myslíte, že je v úplnom poriadku priniesť si na slávnostný obed, na ktorom sme sa dopredu dohodli, chlieb s maslom? Aj keď sme si vopred vydiskutovali, že sa pripraví kačka, s ktorou bolo veľa práce? Je podľa Vás v norme sadnúť si za slávnostne prestretý stôl, všetci sa s chuťou pustia jesť a Vy si vytiahnete chlieb v alobale? Alebo, že Vám niekto pripraví narodeninovú tortu a Vy si radšej dáte zo svojho koláča a naschvál ani neochutnáte? Všetky jedlá boli pripravené s ohľadom na jej preferencie. Zdôrazňujem, že nemá žiadne alergie ani intolerancie. Predstavte si, že pozvete na nedeľný obed nevestu a ona odsunie tanier a vytiahne si omastený chleba. Nehovorte mi, že by ste v tom necítili provokáciu.
@anonym_autor nečítala som príspevky. Je to úplne normálna svokra, ktorá už má svoj vek. Ani ty nevieš, aká budeš v jej veku. Nikdy nekrič hop....a z toho čo píšeš potrebuje svokra viacej pochopenia z vašej strany a empatie. Nepochopila som, čo je na tom také strašné, že si donesie k vám vlastne chlebíky a vlastný koláč. Keď jej chuti to, tak bude jesť to. Snáď jej nebude niekto iný vnucovať a dirigovať, čo má jesť. Veď jej trošku doprajte. Ani sa jej nedivím, že sa stále sťažuje, že sú ľudia k nej zlí. Veď ju trochu pochopte. Je to už stará žena. A keď chce aby ju ľutovali, prečo ju teda nepoľutujete? Prečo ste tak sebeckí? Keby ste boli viac empatickí voči nej, tak by som v nej žiadny problém nevidela. Je to z tvojho písania úplne normálna stará žena, ktorá si prežila už svoje a hľadá len pochopenie.
@dvanastka Koľko empatie a pochopenia máme ešte prejaviť? Ak by sme neboli tak empatickí ako sme, dávno by sme sa prestali snažiť. Myslíte, že som sa ju nesnažila vypočuť? Ak som ju poľutovala, spustilo to len lavínu ďalších a ďalších problémov a zákerností.
@jazzy03 veď autorka má na pochopenie svojho muža a na empatiu a koho má ta svokra? Evidentne nikoho.
@dvanastka A nemyslíte si, že je to sčasti, z veľkej časti, kvôli tomu ako sa k ľuďom správa? Nemá nikoho preto, lebo sa s nikým neznesie. Nemať za celý život ani jedného priateľa, známeho, suseda, skrátka nikoho?
@anonym_autor Mozno to bude znoet sprosto. Ona z tych vianoc nebude mat nic,lebo si ich dokasle sama a detom a vlastne ani sebe by som ich koli nej nekazil. V tomto pripade ocividne iba "zem vyťahá" z takeho cloveka jeho povahu.
paci sa mi, ako si to zhrnula, posobis na mna ako inteligentna baba a sucitim s tebou, zazivam nieco dost podobne, v niecom uplne rovnake - mne pomaha jedine ignoracia
ale kedze ty touto cestou nechces ist - aj chapem preco - mozno sa len nastavit, ze skratka tie vianoce nejako vydrzis - na jej plac a fnukanie, ironicke poznamky a podobne nebudes vobec reagovat? ako keby to nebolo? ked nebudu divaci, nebude ju to bavit dlhsie, ako je nutne, ona to potrebuje zazivat tie cirkusy a teatra, myslim, ze ona dobre chape, co robi, tak jej to skus minimalizovat, zmen rychlo temu, pusti pesnicku v radiu...
@anonym_a40a59 jj, klobuk dole, @autorka, ako k tomu prisupujete a zvladate. Podla mna s takymto clovekom nic nenarobis - jedine, co mozes - urob podla seba tak, aby si mala dobry pocit, ze si urobila aspon nieco, aby nebola sama a ns zvysok kasli. ona nebude spokojna s nicim, lebo to tak chce. ps: ja osobne by som sa od takeho cloveka davno odstrihla...
@anonym_autor bolo to obsiahle, ale z toho čo som zachytila si myslím, že tvoja svokra je psychicky narušená.
Myslím, že prvotná je tam porucha osobnosti ( pravdepodobne emočne nestabilná, hraničná, - hádže sa o zem, emočne výkyvy, klamstvá, alebo niečo podobné ) a NATO sa nabalovali ďalšie veci, myslím, že ma depresiu, to aká je unavena, zle spí, navkadze robiť, nemá radosť zo života, neteší sa, ..., z depresie neliečenej depresie je tam až paranoja ( že jej robia ostatní zle, že ju pozorujú, či čo si tam písala), a aj obsedantno kompulzivne prejavy, to že zhromažďuje veci, má kadejaké podivné rituály. Jednoznačne psychiater by mohol niečo urobiť, ale je mi jasné že tam dobrovoľne nepôjde, lebo ona je v poriadku, to ostatní sú zlí 😁. Je to toho veľa, no ale netreba ju súdiť, treba ju rešpektovať, ako psychicky narušenú osobu a zabezpečiť odbornú pomoc. Jednoznačne by jej antidepresíva pomohli.
@anonym_e81ada súhlasím 👍
Všetkým ďakujem za reakcie. Rozumiem, že pre väčšinu je najschodnejšie riešenie svokru na Štedrý deň nevolať. Chápem to, sama by som to poradila, ak by som v tom nebola zainteresovaná. Manžel mi povedal, že sa mám rozhodnúť podľa svojho uváženia, že jediné čo si praje je, aby sme s deťmi prežili pekné sviatky. A ak sa rozhodnem nevolať ju, plne to chápe a rešpektuje. Na druhú stranu však vidím ako ho mrzí, že je jeho mama taká a je to s ňou tak komplikované, že ju nechce ten deň nechať samú, aj keď sa správa ako sa správa. Navyše, toto budú prvé Vianoce odkedy mi odišiel tatino, možno preto som tak melancholicky naivná a dúfam, že to tentokrát bude iné. Keď si spomeniem ako úctivo a pozorne sa manžel správal k mojej mamine, ktorá náhle zostala bez človeka čo tu pre ňu bol 30 rokov, chcem mu jeho charakternosť "vrátiť" smerom k jeho mame. Aj keď rozumiem, že nie vždy si to človek zaslúži. Každopádne sa rozhodneme podľa toho čo bude najlepšie pre deti. Ešte raz ďakujem za odpovede.
@anonym_autor ja poviem len jedno....ochories z toho,daj si velky pozor,dlhodoby stres sposobuje vazne choroby..drz sa...kazdy sa musi chranit,tak to to dalej nejde
@dvanastka Skutočne si myslíte, že je v úplnom poriadku priniesť si na slávnostný obed, na ktorom sme sa dopredu dohodli, chlieb s maslom? Aj keď sme si vopred vydiskutovali, že sa pripraví kačka, s ktorou bolo veľa práce? Je podľa Vás v norme sadnúť si za slávnostne prestretý stôl, všetci sa s chuťou pustia jesť a Vy si vytiahnete chlieb v alobale? Alebo, že Vám niekto pripraví narodeninovú tortu a Vy si radšej dáte zo svojho koláča a naschvál ani neochutnáte? Všetky jedlá boli pripravené s ohľadom na jej preferencie. Zdôrazňujem, že nemá žiadne alergie ani intolerancie. Predstavte si, že pozvete na nedeľný obed nevestu a ona odsunie tanier a vytiahne si omastený chleba. Nehovorte mi, že by ste v tom necítili provokáciu.
@anonym_autor tu narodeninovú tortu ste dali robiť svokre? Ja nepoznám jediného človeka v jej veku, ktorý by džgal do seba kačky alebo tortu. Väčšina jej rovesníkov má cukrovku a nemajú svoje zuby.
@anonym_autor tu narodeninovú tortu ste dali robiť svokre? Ja nepoznám jediného človeka v jej veku, ktorý by džgal do seba kačky alebo tortu. Väčšina jej rovesníkov má cukrovku a nemajú svoje zuby.
@dvanastka tak to sa pohybujes v nejakom strasnom svete, cuduj sa svete, moji rodicia obaja maju viac takmer o desat rokov a zuby maju svoje aj jedia vsetko, aj torty, aj kacky - aj ostatni moji starsi znami - zas tu zo 70 rocnej zeny nerob starenku
pozri na studenkovu
@dvanastka ale prosím Ťa, v mojom okolí sedemdesiatnici ešte majú role. 85 ročná suseda lieta do zahraničia a chodí na túry. Najhoršie, čo môže človek urobiť je, že pristúpi na festival sebaľútosti takýchto ľudí ako je aj moja svokra. Lebo keď zistia, že to funguje, nechcú sa toho pustiť a len žijú z tej ľútosti. Keď zistia, že to nefunguje, začnú sa zaoberať aj inými vecami. Napríklad idú vonku, nájdu si koníčky - presne ako moja svokra, keby sme nad ňou len ochkali ako je život krutý na ňu, tak by nešla na univerzitu tretieho veku, ale len by sa ľutovala. Hádaj, čo jej osozilo viac. A inak - ona ako sedemdesiatročný človek miluje kačky a zabíjačkové veci, aj ich je.
za chvilenku budú 70 tnici ešte makať v práci. Nebudú mať času na vymýšlaniny
Tak ako sorry Vianoce nevianoce - keď je hlúpa, nech sedí sama….
Ja by som si rodinne Vianoce určite nekazila takym človekom…
Celkovo - u mna pri stole (vianočnom aj bežnom), majú miesto len ľudia, s ktorými sa cítime dobre a ktorých prítomnosť nejako obohacuje mna a moju rodinu. Život je krátky aby sme ho trávili s kretenmi…a to platí aj pre rodinu.

@dvanastka 😂 normalna svokra, jasne. Ale dajme to naopak, ty nie si empaticka voci autorke. Ved ju trochu pochop. Su aj zeny na nu zle tu v diskusii. Keby si bola viac empaticka, mozno by aj na svokru bola milsia.🧡
Ja som taku zenu- svokru nestretla a ked citam, co tu zeny pisu o svokrach, pre mna sci-fi. Vdacnost hned zrana💫