icon

Ako získať práva na dieťa s vydatou ženou?

orimmiro
29. okt 2024

Ahojte.
Viem ze sem pisu len zeny ale ja som muz.A mam problem.Neodsudzujte ma za to co napisem prosim.Zalubil som sa do zadanej,nie vydatej ktora mas nim dve deti.Milovala ma az natolko ze planovala zit so mnou.Prislo na to ze spolu cakame dieta ale ona ostala pri nom.Ako asi to bol lenjej ulet od vsednych problemov.To nie je problem.Chcem vsak poradit co mam spravit.Chcem aby to dieta bolo moje.Trapi ma ze nebudem pri vsetkych tych krasnych cchvilach ale nechcem o neho prist.Ako mam zabezpecit aby otcovstvo bolo moje.Viem ze asi priezvisko si moze nechat jej.Len chcem mat moznost ho vidat aj pri narodeni a kazdu moznu chvilu.Chcem aby bolo zabezpecene a samozrejme by som ho najradsej malvo svojej opatere.Este nie je na svete alebojim sa ze ma s toho vsetkeho vysachuje a prisvoja siho.Nechcem sa ho zrieknut a chcem vediet aku mam sancu uspiet a co mam spravit este teraz.Len prosim nesudte ma za to co som spravil.Veril som a verte mi ze mam uplne obrateny na ruby zivot.
Dakujem za rady ci skusenosti

vevesh
29. okt 2024

@vroni tiez cely cas pozeram ako 😳😳😳😳😳😳😳 vyorana mys, ze testy otcovtsva, co sa tu radia vo velkom.... Ak niekto iny vyhlasi dieta za svoje, ma na slovensku smolu -bola tu o tom aj tema, kde sa bio-chlap domahal prava a pekne pravnikom vysvetlene, ze aj odzemok mihalnicami tancovat moze, zenu nemoze donutit k dna testom, iba pockat si do 18tky a potom uvazit, ci sa chce do zivota dietata "zapojit".....

vroni
29. okt 2024

@tiezjedna, daj sa na politiku, tam budeš mať úspech s plamennymi dristami. Žiadne práva biootca u dieťaťa, ktorého otcovstvo bolo určené prvou alebo druhou domniekou otcovstva neexistujú. A neexistujúceho práva sa dovolávať nemožno.

vevesh
29. okt 2024

@tiezjedna nebude, nema pravo. Je tu aj jedna tema na mk ohladne toho. Bude mat smolu do 18tky, kedy bude mat moznost kontaktovat dieta. Alebo sa zmeni zakon o rodine...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

tiezjedna
29. okt 2024

@vroni nepotrebujem sa dávať na politiku a ani nemám plamenné drísty. Stačí, aby "nebio" otcovi došla trpezlivosť. Nič náročné, nič nereálne.
@vevesh to je len za predpokladu, že táto "rodinka" funguje.

Ani jedna z vás zjavne nezvážila možnosť, že kukačku doma niekto proste a jednoducho nechce. Tak vám rozšírim obzory - aj také veci sa dejú. Krv nie je voda.

orimmiro
autor
29. okt 2024

@janickacrazy podotykam ze o mne vie aj sme sa stretli par krat.Aj o tom vie ze my sme boli spolu a aj to ze sme sa spolu len nerozpravali.

vroni
29. okt 2024

@vevesh, ono ja by som to aj z toho morálneho hľadiska chápala, je to jeho dieťa, chce sa postarať... Ale proste zákon to vidí inak. On môže ženu (súdne) donútiť k testom - ale len kým dieťa už otca nemá. Potom už nijakovsky nie .

vroni
29. okt 2024

@tiezjedna, to píšem hneď v prvom príspevku, že jeho jediná šanca je zasiať pochybnosť u partnera frajerky, aby otcovstvo nepodpísal. Ale keď o tom vie a i tak podpise, tak smola. Proste kým nebude spolupracovať partner frajerky, nemá žiadnu šancu ani právo

vevesh
29. okt 2024

@tiezjedna nestaci, nie je to tak jednoduche, ked ho prijme nebio. Sud bude mat v ohlade dobro dietata, nie co chcu-nechcu rodicia a kto je bio-nebio otec. Ak nebio otec uzna dieta ako za svoje a nebude sa ho chciet vzdat, bio ma smolu. Ak si to rozmysli, no tak to je sanca pre bio-ale nebio ma len 3 roky na podanie navrhu na zrusenie otcovstva, potom bude musiet sudu dokazovat, ze to predtym nevedel. A bio otec tiez nevie, co bude o 3-5 rokov, ci este o otcovstvo bude stat (a ci je vobec bio-otec). Je mozne, ze budu od neho chciet po tolkych rokoch aj spatne vyzivne (ano, bude mat zienka narok za urcitych podmienok). 🫣

tiezjedna
29. okt 2024

@vevesh
@vroni
píšem o tom, že sa ho nebio bude chcieť vzdať, čítali ste...?
Ono nad tými nevinnými bábätkami každý smrkne do rukáva, ale keď má potom platiť škôlky, školy, krúžky, bežné výdavky, to už je iná... Preto som písala, že šanca je. A veľká. Stačí vytrvať, ak to myslí seriózne.

janickacrazy
29. okt 2024

@orimmiro hmm, to je zaujímavé a ona má aký dôvod, že zrazu chce ostať s ním? Peniaze?

ankare
29. okt 2024

@orimmiro a si si istý, že to dieťa je Tvoje?

vroni
29. okt 2024

@tiezjedna, to nie je "šanca" a už vôbec nie veľká. To je príbeh z červenej knižnice. Je síce možný, ale hodne nepravdepodobný.

orimmiro
autor
29. okt 2024

@janickacrazy ved prave ze ja uz nic neviem ked ze ma zacala ignorovat.Ale naposledy mi povedala ze nechce otca ich deti zobrat o ne.A ked som sa pytal co ja? Tak ziadna odpoved len to ze ona nevie nic,ona sa len pozerala a ja som nedostal od nej ziadne riesenie.Aj ked som jej navrhol ze nemusi teda so mnou zit ze jej kupim byt nech byva s detmi sama ze sa postaram o nich a moze byt aj on aj ja s nimi.Stretavat na navstevy chodit.Len aby som mal tu moznost byt s nimi.Nic ine nechcem.Nebranim jej zit si svoj zivot bezo mna iba jednu jedinucku vec chcem aby som sa mohol starat o svoje dieta.Pre tych co pochybuju ze je moje mam dovod verit este mi povedalaaj kedy to bolo

tiezjedna
29. okt 2024

@vroni čo je nepravdepodobné? Že panu manželovi začne vadiť živiť kukačku, keď sa o slovo hlási biologický otec??? 😉 Budem rada, ak sa raz dozvieme koniec

janickacrazy
29. okt 2024

@orimmiro hmm, celé je to divné. Asi ten jej krásavec pochopil, žeby o ňu mohol prísť, tak začal sekať dobrotu.

orimmiro
autor
29. okt 2024

@janickacrazy no on jej diktoval co ma robit.Potom sa zmenil a nechaval jej volnost.Mozno som im vlastne s tym ze som jej dosiel do zivota zachranil vztah a on si ju zacal viac vazit alebo jej vsetko tolerovat len nech od neho neodide.Teraz mi vsak vobec uz nejde o nich.Ja len chcem jedno,mat pravo byt otcom svojho dietata.Nic ine nechcem

vroni
30. okt 2024

@tiezjedna, nie je manžel. A je nepravdepodobné, že keď raz prizná otcovstvo, bude sa mu "po zistení" chcieť riešiť, či vôbec kukucku živí. Možno keby po ňom matka zrazu pýtala explicitne výživné aj na kukucku, potom snáď. Ale inak.... Kombinácia dve deti s frajerom a tretie na ceste ani srnky netušia s kým, to nesľubuje práve snahu mať na papieri všetko v poriadku. 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

andreatytler
30. okt 2024

@lucilaines Z ohladuplnosti jej nechcel vyrobit scennu tym ze by zaklopal na dvere jej muzovi a tak radsej pojde na sud a skusi ziadat o DNA testy aby dokazal otcovstvo a cela ta ohladuplnost je kde?
Napisal tu 4 strany a vsetky prispevky su o nom. O tom co chce on. Ani v jednom sa nezamyslel nad tym co by bolo najlepsie pre to dieta.

gerber58
30. okt 2024

@orimmiro no čo, je to krava a ty ešte väčší vôl, že si do toho šiel. Ako to ti nevadilo, že ma s nim 2 decká, tak ešte do tretice si jej spravil? Vuydrbala s tebou dobre, s tým, že ma +1 decko na krku. Ty, keď chceš byť otec tak, hľadaj papiere a vybavuj

lucilaines
30. okt 2024

@andreatytler no pretoze on je uprimne presvedceny, ze pre dieta bude najlepsie ak bude on v jeho zivote. Je samozrejme spravne mysliet v prvom rade na dieta a jeho dobro, ale vzdat sa vlastneho dietata v prospech prakticky cudzieho cloveka, ked je viac nez schopny a ochotny sa o neho riadne starat aj on, je podla mna prilis velka cena. Zvlast, ked ako hovori, ten druhy chlap vie, ze to nie je jeho vlastne dieta a nikto netusi, ako k nemu bude pristupovat. Mozno dobre, mozno nie, ktovie. Zatial je tu ale biologicky otec, ktory je ochotny mu dat prve posledne a bojovat onho, nechapem, preco by sa mal on vzdat. Ale teda ako tu niekto napisal, ocividne to pravne nie je take jednoduche.

andreatytler
30. okt 2024

@lucilaines
Lebo to nestaci sa pozerat len na to ci je niekto schopny a ochotny poskytnut dietatu rodicovsku starostlivost. Ja vobec nechcem spochybnovat fakt ze autor by bol skvely otec, ale on sa musi pozerat aj na to akym sposobom touto svojou snahou "byt rodic" on zasiahne do zivota dietata. Ja neviem co je pre toto konkretne dieta najlepsie, lebo je to velky zasah nech sa stane cokolvek, ale to co autor navrhol ze zena odide od manzela, bude byvat v byte ktory jej on kupi a on tam bude chodit na navstevy a bude sucastou zivota toho dietata a tiez manzel tam moze chodit na navstevy... no neviem ci je toto stastne riesenie. Ak by mala ta zena dobry vztah s manzelom, tak by bolo podla mna ovela lepsie pre dieta aby vyrastalo v rodine s nevlastnym otcom s tym ze by vedelo ze to nie je jeho biootec. Biootec by bol tiez sucastou jeho zivota, ale nemal by pravo ho vychovavat v ponimani ako to robi otec. Je to presne model otvorenej adopcie, ktora je na zapade bezna. Dieta vie ze je adoptovane od narodenia. Adoptivny rodicia ho vychovavaju ale biorodicia a velakrat aj biostary rodicia su sucastou zivota toho dietata. Uz je to na ich dohode ako velmi je biorodic sucastou rodiny. Bud vela tak ze chodia spolu na dovolenky, alebo malo tak ze biorodic dostane raz za rok list s fotkami.

bruno1
30. okt 2024

@andreatytler Aj ty by si prijala rolu biomatky a nie matky čo svoje dieťa vychováva?Všetky ženy ste ho odsúdili ,lebo si začal so zadanou ženou.Pritom mu nazačiatku nepriznala že je zadaná ,až keď sa do nej zaľúbil.Mňa len rozčuľuje tá ohromná nespravodlivosť ,muž nemá možnosť sa ani súdnou cestou dostať k svojmu dieťaťu.Nemôže označiť ženu že čaká jeho dieťa,preto že súd to nepríjme.Žena, aj keď je zadaná ,môže označiť za možných otcov aj desiatich a tí sú povinní podrobiť sa testu DNA a to až do 18 rokoch dieťaťa.Samotné dieťa tak môže spraviť až do smrti možného otca.Tu premlčacia doba neplinie a to že sme si ROVNÝ pred zákonom.🤷

vroni
30. okt 2024

@bruno1, nuž, ta nespravodlivosť je daná samotnou matkou prirodou. Zena je (biologicky) ta, ktorá rozhodne o bytí a nebytí dietata, je tu logicky predpoklad, že bude rozhodovať primárne v prospech toho dieťaťa. Muž bez ženy neotehotnie a ani dieťa nevynosi. Musí získať ženu, aby "mal" dieťa. Keď muž vyberá zle alebo sa mýli, nesie si následky. Ale stále je z trojice "žena, muž, dieťa" ten najsilnejší článok. A zákon chráni (teda snaží sa chrániť) vždy ten najslabší článok, dieťa a nie že najsilnejší, muža. Že sme si pred zákonom rovni neznamená, že nás zákon bude posudzovať rovnako. Prípadov ako autorov je do roka možno zopár. Prípadov, že muži namietajú otcovstvo a pritom otcami sú, je podstatne viac. O mužoch, ktorí otcami sú a úplne kľudne na svoje deti kašľu ani nezačneme a zákon je na nich krátky. To je spravodlivé? Tam sa tiež matky nikto nebude pýtať, či má svojmu dieťaťu čo dať jesť alebo obliecť. A tých prípadov je do roka niekoľko stovák. Plus je tu problém magorov, ktorí by s potešením rozbíjali manželstvo/partnerstvo ženám, ktoré sa v ich chorých hlavách niecim "previnili". Napríklad tým, že si s nimi nič nezačali. A sudy by namiesto polročných lehôt asi prešli na desaťročné. Mne sa to vidí trochu privysoká cena za to, že "traja" pani do roka sa sekli v úsudku....

bruno1
30. okt 2024

@vroni Mne sa to vidí trochu privysoká cena za to, že "traja" pani do roka sa sekli v úsudku....Tých pánov bude podstatne viac ,ale žiadna štatistika nemôže vzniknúť ,keďže žiadny súd takúto žalobu nepríme.Ohrdnuté milenky ,už dávno využívajú túto možnosť,podať žalobu o určenie otcovstva ,aj keď vedia že ním byť nemôže,hlavne keď uškodia.Spravodlivosť je primárne o tom ,že každého posudzuje a meria rovnakým metrom.

vroni
30. okt 2024

@bruno1, že tých pánov viac nebude si dokážeme vypocitat na základe iných dostupných štatistických údajov. Tým samozrejme nechcem tvrdiť, že su naozaj traja, ale jedná sa o zanedbateľné čísla. Spravodlivosť nie je o tom, merať rovnakým metrom pre všetkých. Potom by sme žiadne súdy nepotrebovali. V tomto prípade spravodlivost považuje vsetkych muzov en block za dostatočne pricetnych, aby vedeli, s kým spávajú. Úplne spravodlivo. A keď už tak neurobia, tak považuje právo dieťaťa za vyššie ako právo zabludenej spermie. Niekedy si následky svojich zlých rozhodnutí proste musíme vyzrať. V tomto prípade darcovia spermie, ktori si vybrali nevhodnú partnerku. V inom zas zeny, ktoré si vybrali nesprávneho otca pre svoje deti. Zákon nie je na to, aby riešil každé bebinko, ktoré si človek privodí vlastným blbym rozhodnutím. Zákon nastoľuje (ok, mal by nastolovať) systém a čo najvyhovujucejsi stav pre čo najväčšiu skupinu obyvateľstva. Toto je opak systému, toto by bol bordel, v ktorom by každý mohol niečo žiadať, lebo on má "práva"

bruno1
30. okt 2024

@vroni Právo na spravodlivý súd ,je základným ľudským právom v každej občianskej a demokratickej spoločnosti ,opak sa volá anarchia ,alebo diktatúra.Keď muž zaprie dieťa ,alebo nelpatí a nestará sa o dieťa ,tak máme zákony na jeho potrestanie a nápravu tohoto stavu.Vymožitelnosť tohoto práva, je už z iného súdku.Mužovy ,otcovy dieťaťa ,je to znemožnené a to je tá nerovnováha v zákone .

vroni
30. okt 2024

@bruno1, nie. Otec sa nerovná darca spermie. Alebo inak - definícia otca nie je viazaná na biologického pôvodcu ale na muža, ochotného úlohu prevziať starostlivosť o dieťa. Biootec si môže svoje práva uplatniť až v okamihu, ked sa "iný" otec k otcovstvu nehlási. Prava dieťaťa sú nadradené nad jeho práva. Právo na spravodlivý súd máš. Ale v rámci zákona a objektívnej spravodlivosti. A nie vlastnej predstavy, čo je spravodlivé.

bruno1
30. okt 2024

@vroni To je riadny oximoron.V podstate si napísala ,že záleží výhradne na tom ,koho sa rozhodne zapísať matka do RL ,respektívne nezapísať.A celé sa to schová pod pláštik "Právo dieťaťa".Skutočný otec degradoval do role "Darca spermii ,poprípade Šrajtofla ,alebo Bankomat".Som si vedomí že ako Žena sa nedokážeš v cítit ,čo pre muža znamená stať sa Otcom.
A ešte pre poriadok :Ako je definovaná roľamMatky ,alebo kto je Matka?

vroni
31. okt 2024

@bruno1, to nie je oxymoron, to je biologická podstata rodičovstva. Matka je (zo zákona) primárne žena, ktorá dieťa porodila. Až druhotne (pri adopcii, napríklad), môže byť matka "určená" súdne. Nakoľko len a len matka je fyzicky schopná otehotnieť, vynosiť a porodiť dieťa, je tiež primárne matka zodpovedná za určenie otca. Kto iný? Ona je predsa "korunný svedok" celého procesu. Toto ublížené fnukanie akožechlapov je smiešne celé je to o tom, že sa ten človek trasie o to, že si žena dovolila ho odmietnuť a on jej chce cez dieťa ďalej riadiť život. Mám radu, milí páni. Nespavajte s kurvami, prevezmite zodpovednosť za prípadné následky hneď a nie až keď je neskoro a tento problém mať nebudete.

kiki68
31. okt 2024

@bruno1 zial je to jeho chyba a sam sa dostal do maleru. Vedel, ze je to vydata zena s 2 detmi. Logicky pravny system je nastaveny tak, ze jej muz je ofiko otcom, ak ked biologicky neni. Zenska spravila to, co Jan Saudek robi roky, zrobila dieta inde, dosla domov a muz to akceptoval, ze sa zase raz zabehla. Nejak si to oni sami usporiadali a to uz my nevieme a asi ani autor diskusie to nevie. Stat sa otcom je pre muza krasna vec, ale mal by uvazovat, ze s kym. Nie a vydatou a 2 detmi. Je vela zien bez zavazkov a tam sa treba pozerat. Toto je divna, nezodpovedna zenska, co ma zjavne manzela, co je na jej vylety mimo dom zvyknuty