icon

Ako zvládnuť domácnosť, keď manžel nepomáha?

4. feb 2024

Dobry den, uz dlho uvazujem o tom, ze si vypytam nazor na nasu situaciu doma s manzelom. Zacala by som tym ze mam dvoch chlapcov jeden ma 9, druhy 3. Mladsi ma diagnozu.Som stale na materskej, pretoze maly nastupuje do skolky az v septembri a kvoli velkemu poctu lekarov,kontrol este som stale.doma.Ale nie to som chcela.Chcela by som sa spytat na nazor zien,ako funguje vasa domacnost. Pretoze mne manzel s nicim doma nepomaha.Ano chodi do prace aj na brigady sezonne.Viem ze pracuje vela.Ale.pride mi uz jeho postavenie v rodinne cez ciaru.Ja sa citim uz ako zena aj muz v rodinne a on je len ako moja opatrovatelka deti. Dnes to vyhrotilo do situcie kedy som sla.rano do obchodu.Pretoze sa nikomu nechcelo samozrejme.Prisla.som domov a on znova sa hra s detmi.Nenavarene,nenacate nic v kuchyni jedli tak naco popratat.Vedel ze idem varit salat a rezne.Mohol aspon zacat vypekat rezne alebo popucit zemiaky s detmi.A to je len ako u nas normalna vec.Ja mam nastarosti financie,odpady, starostlivost o deti,vychova,ucenie,kruzky proste vsetko.On vobec nevie ani akych lekarov mame poriadne on je len moj taxik ze ma s malym odnesie ku lekarovi ked mame ist.Vsetko riesim ohladom zdravotneho stavu ja.objednavam ho,cvicili sme skoro dva roky vojtovku on sa vobec nezapajal.Dnes som to uz nezvladla a som sa ho spýtala preco ?preco mi nepomahas,preco chlapcom neukazes ze aj chlap moze stat v kuchyni.Tak mi povedal ze mozem ist ked sa mi nepaci ze kludne si m ten salat chcela.a on ho jest ani nebude.A toto je len jedna z mala situacii.On dokaze na mna len zautocit ze ja kricim nikty si chybu neuzna v nicom.Jja uz prpste nevladzem takto zit.Chcel dom mame ho chcel psa mame ho podotykam nestara

katkati
4. feb 2024

Tvoj muž sa dobre oženil. Toto by mu máloktorá tolerovala, jedine nejaký veľmi submisivný typ ženy.

autor
4. feb 2024

@katkati on mi dnes povedal pri tom slavnom salate🤦zeby som pozerala kolko zien by vsetko robilo bez dudrania 🤷🤷

autor
4. feb 2024

@azzflo hlavne cakam nie to aby rano po robote zobral mop a zmyval podlahu alebo aby sa po dvoch sichtach pistavil k sporaku to necakam, cakam to aby zdielal sonou domacnost aby si popratal aspon svoje veci po sebe.aby tanier ked doje dal do mycky a nie na linku sak glupa poprata..a ja komunikovat viem neraz som si poplakala uz aj a ho prosila aby sa zmenil nech troska dba na poriadok aspon po sebe ze ked sa s detmi hra nech ich uci po hrani aj po sebe tiez popratat ..povedal mi ze boze zase reves uz zase zacinas..och to bude znova den este len je rano uz zacinas ..sa chces hadat?..a taketo vety od neho len pocuvam a ked sa rozpravame ze pod sadneme si pokecame tak len pocuva a ze hej hej hej to su jeho odpovede a ked poviem oddidem som zvedava co tu budes robit nech sa paci..ako mam s nim rozpravat..ved ma uz ide trafit slak z toho ...

janickacrazy
4. feb 2024

Aspoň toho psa niekomu predaj alebo daruj, pre teba je to len zbytočná práca navyše. Nuž na začiatku vzťahu si urobila chybu, že si mu tolerovala to, že si po sebe neupratoval. Teraz sa to už ťažko mení, keď si roky tak zvykol, že nič nemusí.

autor
4. feb 2024

@zltalienka nemozem sa rozviest detom to neurobim to je kedna vec.druhe dieta mam vazne chore nieje leziace ale diagnozu ma jasnu a nemennu financne si to v ziadnom pripade bemozem dovolit.deti su tu stastne a nic ich nechyba... My sa nehadame nonstop vlastne skoro vobec..ano uz aj malo co komunikujeme ale komunikujeme.. nehadzeme po sebe taniere ani po sebe nevrieske nejako extra..skor ja som to vzdala robim si tak akokeby doma nebol a takto fungovat viem..a ci su medzi nami city no neviem myslim si ze u nie..moj muz ale je bohuzial tak hrdy clovek a tak mu zalezi na nazorov ostatnych ze by bola hanba pre neho sa rozviest lebo on sa pysi nami pred inymi ze ma rodinu dobru zenu vsetko urobi a bla bla... A ja?ja proste sa snazim pomaly zmierovat s tym ze som si dosrala zivot a nijako ho uz nezmenim aspon pokial su deti male

autor
4. feb 2024

@bluka2 no co ste ja a dotknut sa ho ved zapriahne hned ruku a by som letela... A jak by svokra nabehla to by som zase mala prednasku co som to ja za cloveka co chce ze mam vsetko a furt chcem viac..pritom to vobec nieje pravda ja som bola v byte spokojna som vychovana skromne mne dom netrebalo ...to je pycha ich a ich syna ja som tu jak na chate nikdy to nebude moj domov

lavender94
4. feb 2024

Deti raz vyrastú, potom mu ukážeš prostredník aj tej jeho blbej materi. Chápem ze v tvojej situacii je komplikovane zostať sama. Ja sama neviem, či by som sa na to dala, takže ignorovať ho a odosobniť sa od toho že je to tvoj muž je najlepšie čo môžeš pre seba urobiť

autor
4. feb 2024

@reddflowerlife ved to ano ja viem ja som tu chlapom pn je baba... Ja mu to ale hovorim ale to akokeby som viedla monolog ani obraz ani zvuk..on robi co chodi do prace sezonne sem tam brigada pohra sa s detmi natankuje mi do auta a da mi vodu do ostrekovacov.. to je vsetko bohuzial viac naozaj neurobi

majlo1234
4. feb 2024

Hrozne, hrozne zle sa to cita. Je to kus lajna. A to nevravim preto, ze nevyprazi rezne. Nebudem sa hrat na to, ze u nas doma muz extra vela spravi. Nevozi ma, lebo soferujem. Tiez necvicil, chodievala som so synom sama, aj doma som sama cvicila. 70 percent dennych prac spravim ja. Ale chyba je na nasej strane. Vacsina z nas ma v sebe zakodovane, ze treba doma robit teplo rodinne a tak sa ze a hned po nastahovani pusta do vsetkeho s vervou a laskou a caka to oste od muza. Ale vacsinou to nefunguje, muz si zvykne na pohodicku a potom je prekvapeny, hlavne ked komunikujeme nespokojnost uz nasrate. A teda najviac ma dojali dve veci, on ta sotil na zem?!?! Boha mariu, by som s nim vyrazila dvere. A svokra ti potom isla vycistit zaludok? No cisty nonsens.
Ak chces ostavat dalej vo vztahu, musis si sama v sebe nastavit hranice a drzat sa ich-chces aby si po sebe upratal? Tak mu to povedz, ze nevladzes po nom upratovat, a ze tak ako si ty upratujes po sebe, ocakavas to od neho. A nechaj jejo veci tak. Svokre povedz, ze si nezelas, aby ti davala prednasky, nie si jej dieta a pokial to bude robit, odides z izby, pripadne zlozis telefon. A dodrzat. A muza DORAZNE upozornit, ze nie si pes, a ze na teba nebude zvysovat hlas, ani zdvihat ruku, pretoze rovnako odchadzas. A dodrzat.

malasandrika
4. feb 2024

No mám dosť z komentárov. 2 deti sa rozhodli mať očividne spolu, tak samozrejme, nech sa stará aj muž. Kde to žijeme, že ja som doma a muž má akože leháro, lebo chodí do práce?! Po nástupe ženy do zamestnania ostane celá ťarcha domácnosti len na nej, lebo si ho tak naučila.
“Milujem” dvojakosť MK, keď nastúpi do práce a bude sa tu sťažovať, hneď jej budete argumentovať, že tak si ho naučila, keď bola doma a teraz? Má to tolerovať. Haha
Pre autorku - ak ideš preč, normálne na papier napísať, čo má manžel robiť, keď to nevie sám od seba 🤷🏼‍♀️

autor
4. feb 2024

@lavender94 ako som uz spominala rozhovory boli milion ale tak dajako sa nic nemeni...ja uz ho beriem jak spolubyvajuceho a prehltam a sa modlim v duchu nech uz ide do roboty ze mam klud..nechcem to tak ale preslo to do stadia ked to proste tak je ... A je mi samej s detmi proste lepsie zariadim si pekne den vsetko postiham aj popri nich ... Ja neviem ako dlho takto vydrzim zit..a jeho mama ?ta si mysli ze ked je starsia mi moze nakladat myslite ze som po nej nekricala ?ale cim ja viac ona este viac bolo mi to blbe az...ja som jej zlozila telefon nemohla som ju pocuvat ako mi hovorila kolko toho on ma a ze nema ani kamaratov nema.sa komu vyrozpravat a ze co sak ja som doma..ano zavreta tu medzi styroma stenami v dedine kde je jak na samote vonku nikoho nikde prisla.som o svoju pracu ktora ma bavila lebo je daleko nemozem tam uz ist naspat nebudem kde mat nechat deti... Kamaratky tu nemam ziadne ..asi pojdem k psychologovi sa vyrozpravat alebo co ze nieco pre seba aj urobim neviem

majlo1234
4. feb 2024

Och a rozhodne na to vyuzit jeho hrdost. Upozornit ho, ze nebudes drzat nic pod poklickou a kazdemu povies, ako to u vas realne je

katkati
4. feb 2024

Tak mu povedz, že on by pozeral, koľko o mužov sa doma zapája do starostlivosti o rodinu a domácnosť, aj keď chodia do práce. Veď ty tiež pracuješ - doma.

zltalienka
4. feb 2024

@majlo1234 ale ona už raz odišla....a nakoniec sa vrátila.... vyhrážať sa odchodom je v tomto prípade tak akurát "trapno smiešne".

zltalienka
4. feb 2024

Autorka: dom je spoločný? Ak áno, to je dobrá "páka" na takých, čo sa hrdia tým že "majú dom".

majlo1234
4. feb 2024

@zltalienka preto hovorim dodrzat. Moja mama tieto trapne vyhrazacky pouziva cely zivot, a teda samozrejme to nefunguje. Funguje to iba pre nu, ze si udrziava pocit nejakej kontroly, uˇi ked fiktivny.
Ja som ina, ja si svoje hranice kua strazim. A ked poviem, ze odidem, tak lwn raz😂 mozno preto sa mi tak lahko radi. Ja som v tom vyrastala, a taky zivot pre svoje deti nechcem. Aby videli nestastnu utrapenu mamku, na ktoru si otvara hubu muz, ktory by ju na rukach mal nosit. Proste hnus

zltalienka
4. feb 2024

@majlo1234 nechce odísť, kvôli deťom. Písala to.

majlo1234
4. feb 2024

@zltalienka ja tomu rozumiem. A neradim odchadzat prec, ale odist z konfliktu. Odist z izby, odist t domu prec, proste odist z tej situacie, ktora jej ublizuje

zltalienka
4. feb 2024

Autorka: tak keď si sa rozhodla takto fungovať ako píšeš: "skor ja som to vzdala robim si tak akokeby doma nebol a takto fungovat viem.." tak nechápem prečo si očakávala že bude robiť šalát a pod. a potom sa rozčuľovala, že neurobil? Zjavne to takto neberieš....

zltalienka
4. feb 2024

@majlo1234 ibaže autorka je tá, ktorá "vyvoláva konflikt". Lebo ona nie je s aktuálnou situáciou spokojná. Ona chce zmenu.

minenkak
Autor odpoveď zmazal
autor
4. feb 2024

@zltalienka lebo stale dufam ci nejaky z mojich monologov nezaberie ze mozno ma este prekvapi nieledy a zacne nieco robit

zltalienka
4. feb 2024

Prepáč, chlapi ženské "monológy" nepočúvajú.

mandarinka555
4. feb 2024

Môžem ťa ubezpečiť, že nezačne...Nerobil to doteraz a nebude to robiť nikdy. Ak nechceš odísť, tak len sa zmieriť so situáciou...A ak mu poskytuješ ešte aj sexuálne "služby" okrem iných, tak dávaj bacha, aby si znovu neotehotnela🙈

majlo1234
4. feb 2024

@zltalienka to, ze asertivne vyjadrim svoje potreby nie je vyvolavanie konfliktu. Samozrejme, treba zvolit respektujuci ton a pristup, nie az vtedy, ked tecu nervy.

elizabeta56
5. feb 2024

No najprv som ani nevedela, čo si o tom myslieť. Mám muža, ktorý je dosť výbušný, ale neviem si predstaviť, že by ma sotil na zem. To by som mu asi takú vylepila, a to naozaj nie som agresívny typ. A ešte sa ani neospravedlnil a volal matke? Je vidno, že svokra ho úplne rozmaznala. Ohladom svokry, to nie je odchov minulých rokov, kedy ženy robili všetko a deti mali taký príklad, ale o úplnom ovládaní syna. Veď ten človek vôbec nie je pripravený na život bez matky. Reálne, ak by si s deťmi odišla, nevedel by sa o seba postarať. Lenže chápem, že odísť nemôžeš. A so svokrou by som prerušila kontakt. Vôbec by som jej nedvíhala telefón, ani sa s ňou nestretávala. Možno by som ju aj zablokovala. Ak chce vidieť deti, nech príde, ale ja by som na tú dobu odišla a pod. Nezaplatíš mu účet za telefón a on na to kašle? Tak nech ho vypnú, nezaplatila by som ho. Dala by som mu 20€ nech si nabije a ked nie, jeho vec. Ako vôbec by som neriešila jeho veci. Nech sa stará. Ani po ňom neupratovala. Nedá riad do umývačky aj keď ho o to 100x prosíš? Vyhodila by som ho. Keď dojdú riady, oznámiš mu, že nemá z čoho jesť, lebo nevie po sebe upratovať. Na takého ignoranta treba ísť tvrdo a tiež ignorovať. Že je necitlivý ešte aj k tvojim slzám? Že si tak unavená až plačeš? Tiež by som ho dohnala k plaču tým, že by som sa úplne o neho prestala zaujímať. Prala by som len deťom, varila by som len deťom, starala sa len o záležitosti detí.
Ale na druhú stranu, nepoznám vás, treba si vypočuť aj druhú stranu. Chápem aj jeho pohľad, že je tak zvyknutý z domu, z detstva, kedy ho mamička obskakovala. Je pre neho asi ťažké vyjsť z tej komfortnej zóny. Podľa mňa ťa však nemiluje, lebo láska by ho nútila pomáhať ti. Je naozaj dobre, že sa s deťmi pohrá, že ťa odvezie, keď potrebuješ a že ti dáva peniaze. Vďaka tomu môžeš byť aspoň ako tak sebestačná a vytvárať si rezervu, keby dačo.

zltalienka
5. feb 2024

@majlo1234 ktovie ako ich komunikácia v skutočnosti vyzerá. Autorka napísala toto: "ja komunikovat viem neraz som si poplakala uz aj a ho prosila aby sa zmenil nech troska dba na poriadok aspon po sebe ze ked sa s detmi hra nech ich uci po hrani aj po sebe tiez popratat ..povedal mi ze boze zase reves uz zase zacinas..och to bude znova den este len je rano uz zacinas ..sa chces hadat?"
Mne to príde že obaja sa "nemusia", že on je rovnako otrávený jej prítomnosťou ako ona jeho prítomnosťou.

autor
5. feb 2024

@elizabeta56 toto som uz skusala neprala.som mu , varila som len pre nas jemu to je jedno on si aj tak nevypral veci az trcali z kosa proste nedal tu lracku ani so svojimi vecami a co sa tyka jedla on lroste nejedol obed zjedol par sladkosti suchu stravu jemu to staci... Ked sme mavali tiche domacnosti ze mozno to zabere urcite chodil tu nervozny sa prechadzal dudral ze stale mam problem vraj ja..ci to tak chcem zit.. no nechcem tak zit chcem mat normalny zdravy vztah a ano viem ze mama ho obskakovala doteraz ho obskakuje ked pridu na dom robit jeho otec samozrejme aj svokra stale s nim tak este aj naradie poumyva po nom tak som pozerala jak puk ze preboha neumyvajte to nech si to peto umyje jej odpoved bola mne to problem nerobi vidim ze je chudak unaveny ze to aj tak nespraví...to akoze narazala na mna ze jej to nerobi problem mne asi ano..tak ako sorry ale ja mu naradie umyvat nebudem preboha ved jeho otec nam tu vsetko robi a on ani nevie to umyt..kolko krat ho svokor zjazdil ze neumyl ta samozrejme svokra hned na svokra ze ho nechaj je unaveny..ja neviem co s tou unavou stale ma ved je dospely chlap... Ona je proste na nom zatazena az chorobne...nikto nesmie na neho povedat nic zle..dokonca aj na starsieho utoci ked povie daco na oca ale samozrejme to uz do toho skocim ja... Medzi nimi je chory vztah..a presne lreto to tak vyzera...stacilo by raz keby ho svokra zjazdila ze sa ma zobudit mozno by zabralo ...moj nazor pre neho neznamena nic ked povie svokra pocuvne..ja som tu len od toho zeby nejaku zenu mal..jediny svokor ked pride mi stale povie ze nezavidim ti to tu mas toho vela ..alebo na mladsieho vsetko bude dobre zvladnes to..skusim sa s nim este raz porozpravat ale uz asi posledny krat tiez bby nikoho nebavilo vkuse dookolo to iste riesit

autor
5. feb 2024

@zltalienka ale ja neplacem pri kazdom rozhovore preboha to bolo len raz co mi na to toto povedal mozno dvakrat co som poplakala..ja placem len ked ma nikto nevidi ...a ano poplacem si mam chore dieta a neviem co bude dalej ..je mi to luto myslim ze je to normalne si poplakat...a mate pravdu pomaly mam alergiu na neho no bodaj by som nemala ked ani tanier do mycky nevie dat atd..ved preboha vsetci mame rodiny sme unaveny aj z deti aj ja som unavena ale keby som mala taky postoj ako on ako by to vyzeralo?keby som svoje veci hadzala kade take nepratala by som po detoch co polozim nevratila na miesto lebo mama po mne dakedy pratala.od jeho sestry mam ze ano mam mu zbierala spinavy riad po izbe chystala mu jedlo stale a zbierala mu zo skrine spinave veci to uz bol dospely... A ja viem ze z casti moze za to svokra ale ona si stale mysli ze je super a je to spravny pristup..moj muz je zakonom chraneny len na neho nenadavat preboha lebo on chodi do roboty..asi je jediny na svete som zvedava ked nastupim do roboty ja co bude

lenkakravcova
5. feb 2024

Dieťa máš malé a choré. Ak píšeš, že je ležiace, tak budeš minimálne na jeho financie odkázaná ďalšie roky. Či chces, či nechceš.
Podľa mňa by si mala zájsť k psychológovi, lebo sa nevieš vyrovnať s rolou ženy v domácnosti (kde jediná tvoja práca je a bude starať sa o deti a domácnosť). Priam ti to lezie na nervy podľa toho čo píšeš. Lenže keďže iné východisko nemáš, treba popracovať na tom, aby si v Tom videla niečo pozitívne. Tvoja práca je predsa úžasná - udržujes choď rodiny. Bez teba by bol všade bordel, nemali by čo jesť navarené. V prvom rade by si si mala svoju prácu vážiť doslovne ako svoju prácu. Nehadzat ju na iného, neutekat od nej. Nájsť v nej to, čím robis svet a svoju rodinu lepším. Potom sa zlepší aj tvoj vzťah v manželstve. Nebudeš nahnevaná na manžela za všetko čo doma neurobí, ale na to, čo robí. Aj on bude mať lepšiu náladu a celkovo sa to medzi vami zlepší.