Ako zvládnuť oznámenie neplánovaného tehotenstva?
Ahojte všetky 🙂✋🏻
Chcela by som všetky poprosiť o rady či už budú pozitívne, alebo negatívne budem si vážiť každú jednu. V prvom rade napíšem, že si môžem za to sama a som si toho plne vedomá...spoznávali sme sa s jedným chalanom je odo mňa o 2 roky mladší ja mám 26 on 24, pár krát sme sa stretli, nonstop písali, mali sme naozaj veľa spoločných názorov, spoločné koníčky vyspali sme sa spolu viackrát, no ostala som tehotná aj keď sme si dávali extrémny pozor...oznámila som mu to a je samozrejme z toho v šoku ako ja nevie čo má robiť, po velmi dlhej dobe začal piť kvôli tomuto, fajčí krabičku za krabičkou, pred večerom sme sa stretli a povedal, že nech idem na potrat na čo som mu odpovedala, že na potrat určite nepôjdem..mám byt po mojej babke v ktorom bývam, takže by sme mohli žiť tu, ale povedal, že on sám nevie ako sa k tomu postaví, že najradšej by ušiel od zodpovednosti, ale nieje taký charakter...povedal mi, že tak či tak budem na to dieťa sama, lebo budeme žiť v rozdielnych domácnostiach hovorím, že prečo by sme mali žiť v rozdielnych? Na to mi povedal a čo sa mám ku tebe nasťahovať? Najprv povedal, že rozmýšľa aj nad tým, že by to dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal, ale na druhu stranu sa boji toho, že keď skončí v 30 alebo 40 sám a bude chcieť spoznať svoje dieťa bude na to neskoro..hovorim mu, že tak ho neuvediem ako otca dieťaťa do rodneho listu a ani s tym nebol stotožnený, on sám nevie...potom zas povie, že sa to nejak vykryštalizuje... On nieje zlý chalan, ale je v strašnom šoku to mi povedal aj sám tým, že sa nepoznáme dobre a že sme sa len spoznávali a nechodili spolu..dieťa nieje žiadna hračka, alebo opička na gumičke dnes som mu napisala, že: Zariadim sa aj s bábom sama a on mi odpísal, že: Nie ja potrebujem vedieť info... čo mi riadíte spraviť, najlepšie bude mu dať nejaký čas možno pár dní neodpisovať, nedvíhať? 🥺 dnes som bola v nemocnici dostala som kŕče z tohto všetkého.. som vo veľkom strese ako to dopadne 🙏🏻😣
Čaká ta starostlivosť o dieťa. Ľahké to nebude, no vyzeráš, že si pripravená to zvládnuť. Ale naozaj si k tomu všetkému chceš na krk zavesiť toto decko zo zoznamky? Už teraz vidíš u neho red flags, tak pred nimi nezatváraj oči: pije, posiela ta na potrat, … si si istá, že ho poznáš a že si rozumiete tak, ako si si nahovarala? Ja by som sa pripravovala na pôrod a mladého nechala tak, ak prejaví raz seriózny záujem o dieťa, zvážiš kontakt, prečo nie, ale netlacila by som ho teraz narýchlo do predstieranej zodpovednosti.
Prosim, aký ste si to dávali ,,extrémny pozor”? Toto by ma veľmi zaujímalo.
Daj mu chvíľu pokoj, nech si utriedi myšlienky. Možno aj tebe to dobre padne. Znie dosť zmätene
Inak toto je presne to riziko, ktoré žena nesie v kamarátstvach s výhodami, alebo v takýchto vzťahoch nevzťahoch, kde ešte nie sú ani oficiálne spolu a už majú sex. Prípadné dôsledky vždy neporovnateľne viac zasiahnu ženu. Či už si dieťa nechá alebo ide na potrat, vždy je ona tá, čo si to odtrpí. Chlap ak nechce, tak má ujmu nanajvýš v pravidelne odchádzajúcej sume z účtu. Prebdeté noci, okakané plienky, psycho stavy.. alebo zdravotné riziká z tehotenstva, pôrodu, potratu, všetko žena. Osobne presne pre toto nechápem, že niekto sexuje mimo jasne definovaného vzťahu.
Ale k autorke - dobre ti radia, že nerieš ho, odkladaj bločky, neskôr rieš výživné. Možno sa spamätá a dáte sa dokopy, to by bol krásny happyend. No nedá sa s tým veľmi rátať. Sústreď sa na seba a na svoje dieťatko.
@mamamasama asi čítame rozdiene príspevky lebo píše “spoznávali sme sa… pár krát sme sa stretli”. To mi zrovna nezaváňa normálnym vzťahom. Ja píšem niekde o prvom rande? Aj keď by to bolo piate, tak je šialené takto riskovať, ža chlap povie, že si dá extrémny pozor.
@ajuga Pekne a pravdivo napísané 🙏🏻 otec dieťaťa, ktorý nieje schopný mi napísať, zavolať ako sa mám v tej nemocnici a ktorý nieje schopný prísť ma z nej vyzdvihnúť nestojí za nič..budúci týždeň idem na ultrazvuk a včera mi povedal aby som mu dala vedieť ako ultrazvuk dopadol a poslala mu fotku, no keď vidím ako sa zachoval, že mu je doslova jedno čo s nami je mám chuť prerušiť veškerý kontakt a viac mu neodpísať ani nedvihnúť telefón, možno sa spamätá časom, ale v to pochybujem...ja nie som povinná mu odpisovať ani dvíhať keďže ma posielal niekoľkokrát na potrat a takto sa zachoval resp nemôžu byť z toho časom problémy či? Pretože potrebujem byť v kľude a nie čítať jeho nezmyselné správy...
On ešte nie je otec dieťaťa. Je to len budúce dieťa. Zatiaľ plod. Nemanželský a neplanovaný, z jeho strany (zatiaľ) nechcený.
Ako tak čítam tvoje odpovede mám z nich skôr pocit, že si otehotnela nejako náročky z túžby po dieťati.
Dobuducna: neposielaj mu žiadne ultrazvukové fotky. Muži ich veľmi nemusia (pre teba ako ženu je to úplne iné, ty máš ten plod v sebe - pre muža je to iba vidina nákladov, povinnosti a v tomto prípade ešte nejakého nechceného záväzku do konca života). Ak si chces toho muža získať, daj mi čas. Pár mesiacov. Nechaj ho nech príde sám. Nerob naprieky ani scény.
@lenkakravcova On mi sám povedal aby som mu poslala fotku z ultrazvuku a dala vedieť ako som dopadla..určite nebudem robiť žiadne naprieky ani scény, dám mu čas nič iné neostáva..
Blahoželám k bábätku, je krásne že svoje dieťa chces prijať a starať sa oňho. Budeš skvelá matka bez ohľadu na toho chlapca. Poradiť ti neviem, očividne je ešte nezrely, ale možno len potrebuje čas. Ktovie čo budúcnosť prinesie.
Na tvojom mieste by som sa nehrnula do vytvarania zavazneho vztahu s nim, dieta v tvojom veku zvladnes aj bez neho ak ti ma kto pomoct financne (rodina?), mas kde byvat to je fajn ale mas aj z coho zit? Do rodneho listu by som ho dala. Ako jeho otec ma, bohuzial, pravo aj v buducnosti nadvazovat s dietatom vztah a tomu by som nebranila ak by chcel. Mozes to vyuzit aj na alimenty. Rozhodnut sa musis viac ty ako on co dalej. On mi pripada ako zmateny, nevyspely pozorovatel celej situacie. Zariad sa bez neho. A preco mu mas posielat fotky ultrazvuku? Uz sa nestretavate? Ved ak budete spolu tak mu ukazes inak by som s nim nestracala cas. Ty jeho rozhodnutie momentalne ani nepotrebujes, jedine ze by bolo za tym este nieco co si nespomenula (paci sa ti viac ako ty jemu, dufas ze to bude nieco viac a len sa tvaris ze si nad vecou)
Ty si sa rozhodla dieta si nechat. Netvorili ste a ani netvorite spolu partnerky par. Daj mu priestor aby sa sam rozhodol ako sa k tomu postavi. Neratal s tebou este ako so zivotnou partnerkou a uz vas spaja tak velky zavazok. Jasne, ze nevie co ma urobit ked ta ani poriadne nepozna. Hlavne sa nespravaj ako urazlive dievca, uz si matka, tak dospej.
@hopsas Ďakujem krásne ❤️
Autorka, mne to príde, že ty ho veľmi chceš a priveľmi tlacis. Aj tou nemocnicou. Prečo by sa mal o teba zaujímať a vyzdvihovať ta, keď ste sa len párkrát stretli?
Alebo si čakala že to bude ako z nejakej telenovely a dobehne po teba do nemocnice s kyticou ruží, podnete si do náručia a nasťahuje sa k tebe a budete jedna šťastná rodinka?
@aurora33 Nečakala som vôbec, že to bude ako z nejakej telenovely..len som si myslela, že mi aspoň napíše ako na tom som napr či som stále v nemocnici, ako sa cítim to je všetko, ale záujem na bode mrazu 🙂
Tak aky zaujem cakas? Jeho mozno len zaujimalo, ci sa to tehotenstvo neukoncilo prirodzene. Ved si pisala, ze ta posielal na potrat. Nechapem, kde si sa vo vesmire zasekla. Nema ta rad. Je ista sanca, ze v buducnosti si oblubi aspon deculo, ale to treba tiez brat s rezervou. Nie u kazdeho ta otcovska laska vyvinie :/
@dadis ona si asi myslela ze zo stavu spavame spolu sa zrazu presunu do stavu budeme stastna rodinka...a možno si myslela, ze takto sa do nej rýchlejšie zalubi... no žiaľ, nestalo sa tak. Ako píšeš, on ju nechce a nechce ani dieta, lebo by ju neposielal na potrat.
Mam kamosku, ktorá otehotnela tiež aj napriek tomu, že sa so svojou "znamostou" chránili... no jeho reakcia bola, že na dieta sa teší, ju však rád nema, spolu nebudú ale bude ju podporovať a postara sa o nich.
Ahoj. Ja ti k bábätku gratulujem 🍀 napriek tomu že musíš riešiť toto.. Ja osobne by som po takejto reakcii nemala už o toho chlapa žiaden záujem a plánovala by som si život s dieťaťom sama. Je super že s bábom budete mať kde bývať. 24 ročný chalan este nie je zrelý (sú ale výnimky, no tvojho sa to netýka). Takže hlavu hore, šetri sa a daj bábätku všetko čo potrebuje. Verím že to zvládnete 🙂 otca ale po pôrode uveď. Máte nárok na výživné na dieťa.. Na toho blba sa vykašli.. Možno si to uvedomí a príde sám s tým, že sa o vás chce postarať. Aj keď úprimne neverím.. Držím ti veľmi palce, mám doma 15 mesačného a viem aké je to niekedy náročné ale ak budete len dvaja s bábätkom o to viac si budete bližší ❤️ a na blbé komentáre typu ako si mohla mať sex bez ochrany sa vykašli. Veď to už nezmeníš
@tim23 Ďakujem krásne za oporu, veľmi si to vážim❤️
Uvidíme možno si to uvedomí a príde sám aj keď v to veľmi pochybujem..chápem, že je v šoku, ale raz povie jedno, potom povie druhé a keď ešte zadrel, že by sa časom určite vysporiadal s tým, že by dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal ma najviac zabolelo...a najlepšie bolo keď povedal, že keď sa nebude o dieťa zaujímať a skončí v 30-40 sám bude už neskoro o záujem akože celé zle 🤦🏻♀️
ja tomu chlapcovi vobec nezavidim. ako stovkam inych mu islo len o sex (zial, ale to autorka vedela) a miesto toho ma teraz na krku zavazky a absolutne ziadnu moznost rozhodnut (aj o svojej) buducnosti.
Autorka,bolo by načase priznať nám a hlavne sebe,ze si sa tomu tehotenstvu až tak nebránila...bohužiaľ sa situácia nevyvija ( zatial) podla tvojich predstav, mladý muž neziari šťastím,nestahuje sa k tebe a má všelijaké reči...
Ako ti tu uz písali ...dospej,netlač na neho,daj všetkému čas, teraz je prvoradé zdravie a dieťa.
Ty jednoducho stále dufas, že to dieťa ho k tebe pritiahne. Ale nie je to tak. On chcel len sex. Nie dieťa, ani teba.
Budem možno drzá,ale nech..... čo znamená extremne sme si dávali pozor?Kondom z jeho strany?A z tvojej bola nejaka ochrana?Bola to kombinácia kondóm, antikoncepcia?
Si odvážna žena, ku cti ti slúži,ze si chces dieťa nechať,ale vopred sa priprav,ze to bude náročné.Nerob také ze mu nebudes dvíhať,to je taaaake detinské.🤦Komunikuj s ním,ak bude chcieť.Ale s jeho pomocou viacmenej nerataj.Pije ... fajčí....dokopy sa ani nepoznáte....Ak sa citis na to vychovať dieťa a mozes mu dať všetko co si dieťa zaslúži mať: domov, lásku, starostlivosť, vieš ho materiálne zabezpečit SAMA,tak do toho chod a máj dieťa.🥰On ak sa spamätá,bude to len plus,ale nejak sa na to veľmi nespoliehaj.Este si dovolim jednu nevyziadanu radu,ale velmi veelmi pravdivú v tvojom prípade: Chlapa si dieťaťom nepritiahnes,ani neudrzis.Ako ti tu uz pisali vyššie,on chcel len dobrý sex.Vztah s tebou,alebo dieťa nie.A momentálne bojuje ci sa k tomu postaví zodpovedne a budete kvôli dieťaťu spolu,alebo bude len platiť a da od toho ruky preč.Lasku z jeho strany nedufaj,ani necakaj.Sustred sa len a len na seba co urobíš dalej ty.
@vierkainka čo je to "kombinácia kondóm, antikoncepcia"? Kondóm nie je antikoncepcia? 🙂
Tiež by ma zaujímalo, čo znamená dávať si extrémny pozor 🧐
A nerozumiem tvojmu postoju že ty nebudeš neviem ako dlho čakať, kým sa pánko rozhodne.. tak ak si ty na 100% rozhodnutá, že si dieťa necháš, jeho rozhodnutie je nepodstatné.
Každopádne na neho netlač. Nechaj mu čas, nech sa rozhodne slobodne a bez nátlaku, či s vami chce zdieľať život alebo nie.
A tebe držím palce pri výchove človiečika 🙂
@54tinka54 Ja na neho netlačím chápem, že potrebuje čas..povedal, že sa to celé nejak vykryštalizuje..len zažívam také stresy ako hovado 😣 ďakujem 🤍
Dievčence, čo ju hejtujete? Keď čítam komentáre ako si mala dávať pozor, vždy si spomeniem na spolubývajúcu z výšky... 20-ročná baba, menila hormonálnu antikoncepciu, prvé dni (neviem koľko bolo treba), sa ešte poistili kondomom. Otehotnela, vytrpela si svoje, každý vinil ju, ako si zničila život, len jej frajer bol "svätý." Neostali spolu, syna porodila, dnes už môže byť z neho maturant. Ja si vravím, že nikdy nevidím celý obraz a darmo už plakať nad rozliatym mliekom. Dievčina, veľa sily a vnútornej opory. Vďaka, že si napísala

Netreba trtkať hore dole ako zajace, ak nemáte vážny vzťah. Chúďa ďalšie decko, kto nebude vyrastať v normálnom manželstve....