Ako zvládnuť vyčerpávajúce priateľstvo a nastaviť hranice?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Ahojte, potrebovala by som počuť názor niekoho nezainteresovaného. Mám dlhoročnú kamarátku, poznáme sa ešte zo školy a prešli sme spolu naozaj veľa vecí. Vždy som bola tá, ktorej mohla zavolať, keď sa niečo dialo. Rozchod, problémy v práci, hádky doma, strach, plač, všetko som s ňou riešila aj celé večery.
Lenže posledné mesiace cítim, že už nevládzem. Mám svoju rodinu, prácu, vlastné starosti a keď mi večer príde ďalšia dlhá správa, namiesto súcitu cítim skôr únavu. A potom mám výčitky, lebo si hovorím, že dobrá kamarátka by predsa mala byť oporou.
Nejde o to, že by som ju nemala rada. Len mám pocit, že v našom priateľstve som roky viac prijímala jej trápenia ako zdieľala aj svoje. Keď som niečo riešila ja, často sa to rýchlo otočilo späť k nej. Teraz mám chuť neodpísať hneď, nezdvihnúť telefón, povedať, že dnes na to nemám kapacitu. Ale bojím sa, že to vezme ako zradu.
Mali ste niekedy pocit, že vás blízke priateľstvo začalo skôr vyčerpávať? Dá sa nastaviť hranica bez toho, aby človek pôsobil sebecky?
Ved normalne jej to povedz slusne, bez zbytocnych emocii to naozaj uz ludia nevedia medzi sebou uprimne komunikovat? 🤦🏼♀️
Poznam to velmi dobre. Viackrat takto zneuzivali kamosky moju empatiu, uz to bolo uplne vyhrotene a neunosne. Spravy mi pipali v noci, v praci, na vylete. Extremne mnozstvo alebo hodinove monology. Ale pozeram na seba, najskor som vysvetlovala a ked nepomohlo, normalne ignoracia. Bohuzial sa nedalo inak, ak niekto nema sebareflexiu. Pritom to boli fajn zeny, ale co je vela, to je vela.
@pytame_sa_za_teba u mňa to isté. Vždy keď mala nejaký problém musela mi zavolať hneď a povedať mi to. Keby to bolo na chvíľu cca 10-20 minút Max . Ale to bolo ty kks aj 2 hodiny čo sa potrebovala vykecat a niekedy aj viac. Už ma to neskutočne unavovalo + niekedy riešila také veci že som si len pomyslela preboha máš 15 rokov? Také že kolega si ju doberal v práci, dával na ňu nejaké pohľady a ona mi musela zavolať a minimálne hodinu o tom rozprávať pričom je to totálny debilizmus riešiť také veci , baba ma už po 30tke, ja tiež ale cítila som sa niekedy fakt že riešim pubertiacke kktiny čo mne už ani hlava nebrala že ako môže jedna dospelá žena riešiť také prkotiny.
Boli časy keď riešila vážne veci , také ťažšie a vtedy som ju vypočula lebo tiež som si prešla ťažkými vecami a ona vypočula mňa.
Ale pubertálne veci ma naozaj nebavilo riešiť a počúvať o tom 1-2 hodiny. A s kým spala atď
Ja už som bola v stave kedy som sa chystala usadiť , riešili sme s manželom bývanie tak mne to prišlo už detinske počúvať také reči. Teraz čakáme bábätko, zachvilku sa narodí a neexistuje aby som prijímala viac takéto telefonáty a riešila také veci. Už si ani nevolame nejak, možno pochopila.. občas si napíšeme
@pytame_sa_za_teba priatelstva, ktore neprinasaju obojstranny benefit, by sa mali ukoncit presne tak ako vztahy, manzelstva atd...
Určite sa dá nastaviť hranica, nemôžeš predsa doslova žiť iného život. Ja nemám kamarátky, mám len známe. Klasické reči pri strete. Pracujem s ľuďmi a aj tam som si už urcila hranicu, pretože veľa ľudí sa nudí, príde za mnou do práce a huby im idú. Neskôr som si uvedomila, že len o svojich problémoch melú, máloktorý vedel viesť dialóg, cítila som sa ako psychologická poradňa, unavovali ma. Naučila som sa selektovať a pre niekoho som sa zrazu stala arogantnou, no inak sa odbiť (aby si uvedomili, že otravujú) nedali. Čiže, pokiaľ chceš ostat stále obeť, tak ju naďalej budeš počúvať, pokiaľ to chceš zmeniť, tak ju jednoducho obmedz Ty.
@pytame_sa_za_teba dá, ale ťažko.Uz si zvykla, že na teba hodí všetky svoje starosti.Tiez mám takú kamarátku od SŠ.Ona toto hovorí asi 3 známym a potom má širšie okolie.Rozvod, problémy s mužom, nový partner ten je taký istý a aj horši ako ten minulý, teraz to prešlo na dcéru s malými detmi
Môjmu synovi ani nepooraje k meninám, alebo sa nespýta aké má vysvedčenie.Iba ona a jej starosti.
Pozvania na stretnutia kedy to vyhovuje jej, ak poviem nie, podotkne dobre, ale už sme sa dlho nevideli mohli ste vypadnúť z domu😂čo sedíte stola doma?Že je manipluatorka to viem všetci jej ubližujú šéf je manipulátor, ex tiež, nový nezodpovedný a toho ťahá z problémov.Vzdy sa nájde dôvod, ale inak je vtipná, zábavná, charizmatická nie ten klasický vyciciavac energie, ale je unavna, otravná.Pochadza zo zlej rodiny ja vidím tam korene.vlastne sa celý život s niekým hada a niekoho ohovára🤣🤣aj sa zasmejeme, ale je toxická
dala by som prednosť svojej rodine. Deťom, manželovi. Takže kĺudne by som na jej správy odpisovala s nejakým oneskorením. 2-3 dni.
Rýchlo by aj sama nato prišla že to preháňa.

U mna TOTALNE to iste. Zverovala sa mi, 2 hodinové telefonáty monologu, ja som velakrat ani k slovu neprišla. Stopla som to, ked sa mi narodilo dieťa. A to akože pardon ale na toto naozaj nema clovek cas. A vzdy vecer o 11tej, islo ma šľak trafiť. A áno, vzala to ako zradu a voobec ju nezaujímalo, ze mam doma novorodenca. Ale neni mi to ľúto lebo som si casom uvedomila, ze takyto ludia nehľadajú praveho priatela ale iba poslucháča. Nic viac.