Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@lienka.7 ja mam 15r dcéru, slušnú skončila 9.triedu čisté jednotky.
A teda počúvam ju denne o com točí.. Co riešia..
Autor ma proste strach ze niečo ešte viac pokazí.. A bude ten zlý, najhorší.
A povedať 15r ze vzťah nefunguje ako ma.. Na to netreba titul psychológa.
Autor by chcel nový vzťah novú ženu užívať si a súčasne byt aj úžasným nápomocným partnerom svojej bývalej. Rozchod, bodka.. S rozchodom znášať všetko čo k tomu patrí.
@cacianka Ok na to mas na to plne právo. Beriem, ze vacsine z vás sa tu zdá, ako super sa chce zachovať voči ex.. super len na vôňou, to uz ale nevidíte. Jeho dcéra má o 3 roky 18, moze odísť študovať na 5 rokov niekam preč mimo SR pokojne. Co potom? Ex bude stále v byte? Keď sa co ja viem o 5 rokov vydá? A náhodou bude chcieť ostat v byte s mužom, ex pôjde kde? Hm? Mnohe tu polemizuju, či ho chce/nechce využívať. No samozrejme ze chce, keď jej ide o strechu nad hlavou🤦♀️ keď chce byť taký grand, nech jej nejakou čiastkou prispeje, nech si kúpi sama hoci aj garsónku, ktorá bude jej a kde bude môcť ostat do staroby. Ci v 60tke alebo kedy ju len tak vysmari? Lebo aj to sa môže pokojne stáť. Využívanie kreditky sa mi zdá taka utopia ze az... nemá na to, aby si kúpil vlastný byt ale bude hrať "granda".
Napriek všetkému co sa autor snaží, je to jeden vychcany manipulator, ktorý si myslí, že 5 rocne dieta kde sa musí hrať na otecka v cukrárni, co si tuka do mobilu od nudy (ako sám pise) a len počíta minúty kým ho vráti matke.
@hugger Skus zajst za psychologom a podebatuj s nim ako najlepsie riesit rozchod a byvanie z hladiska deti.
@hugger ešte jedna poznámka - udivuje ma, aký si si istý tým, že keď sa odsťahuješ, tak si raz-dva nájdeš novú partnerku - kamarátku s výhodami, či ako to nazveme, ktorá sa hneď vrhne do spolužitia a ešte bude aj tolerovať čas a peniaze, ktoré venuješ naďalej svojej pôvodnej rodine. Iste to bude mladá, krásna, bezdetná a nenáročná deva, ktorá čaká len na to, kedy ju zbalíš 😅
@dobromila vobec si nie som isty, popravde mam obavy, hladat partnera v mojom veku nemusi byt jednoduche. Budem hladat normalny vztah ( ziadne moderne akternativy) , vekovo adekvatnu zenu s ktorou sa sa nebudem hanbit prejst po hlavnej ulici a ludia ju nebudu povazovat za moju dceru. Je mozne ze bude mat vlastne deti a snad oceni ze ani ja som sa na svoje deti nevykaslal.
Ja by som to nenazvala manipulatorom, ale niekt.tvoje kroky su velmi zvlaštne, i ked pôsobiš rozumne, ale s tou kreditkou si to zaklincoval..No pokial sa buduca partnerka dozvie, že byvalej si nechal komplet zariadeny byt, auto trebars a mesačne jej posielaš 2000eur, a tejto budeš kupovat kytice za 2 eura a tlačit sa s nou v jednoizbaku, maloktora to prekusne..Toto bude časovana bomba a jeden rozchod za druhym..alebo bude mat pocit, že ex stale miluješ a budu sa bat ist s tebou do važneho zväzku a skončiš len pri aférkach
Nepochopím ženy, ktoré sú vo vzťahu bez papiera, že nemajú svoje bývanie, ktoré si platia a vyhradzujú na to peniaze z rozpočtu. 20 rokov sa mu starala o rodinu a ostala bezdomovkyňov v nájme “dobrodarcu”, ktorý to ešte nazýva férovou dohodou 🙈.
@hugger nečítala som všetko, prepáč. Ty chceš hľadať šťastie inde. Budeš bývať v podnájme ak ex necháš byt? Nájdeš svoje šťastie a co ďalej? Budete v podnájme? Tvoja ponuka je veľmi veľkorysá. Ok, mate dve deti. Ex si zo svojho platu užívala a šetrila. Skôr to vidím na osklbaneho trula, prepáč. Btw, ty ocakavas, že mladšia dcéra časom nebude mat svoj život a záujmy ak tam chceš ísť pozerať telku napr?🤔
@jakubrianka Tak si vypytaj kontakt, prepis na nu svoj byt, ked si taky dobry clovek. 🙂 Mozno si padnete aj do oka, ked ho na nu budes prepisovat.
@karolinakr triezvy názor 👍
@karolinakr no vieš možno takú trubu nájde, čo jej to vadiť nebude👍 resp.mozno teraz využívať chce konečne uz aj on a hlada pani s bytom, kde by mohol hlávku teraz pre istotu skloniť on.
@hugger Som si istá, že téma je vymyslená, lebo taký "hlupák" sa snáď ešte ani nenarodil...Tých 12 strán ma tak odrovnalo, že neviem, kde je sever...Dávam si do súvislosti tých desaťtisíc tém, kde žena narieka, že muž je falus, lebo ju vyhodil s igelitkou na ulicu, alebo ju o všetko obral...Hold dámy, mužské ego nepustí😝
@mandarinka555 vieš co, keby to bol aspoň nejaký " milionar" tak si poviem Ok, česť mu ze toto robí. Ale on sám nema kam ísť a ide veľkoryso ďalej platit výdavky cudzej ženskej. 👌🤣 a k 15 ročnej teenke sa ide chovat ako k 5 ročnému decku ktoré nechape prečo "mamička s oteckom" spolu uz nespinkaju. 🤣 tak toto je teda mega supa 🙈🤣 . Bud je ta mlada mentálne zaostala, alebo teda fakt neviem. Inak a staršia dcéra nič? Tu nejako nespomína... co uz, ta asi nevie hrať na gitare 🤣👍
Celkom by ma zaujímalo, ako bude postupovať ďalej, či aj ďalšej potenciálnej ex matke jeho dietata bude nechávať nejaký byt (ktorý teda nema), alebo ta uz si to "nezasluzi" a bude škodna kvoli tomu?
@lienka.7 Hrá sa na chrumkavého a vyhovára sa, ako 15-ročnej vysvetlí, prečo nespí s jej matkou...Zrejme tá 15-ka má viac rozumu, ako on...
@lienka.7 ako téma može byť vymyslená ale zas na druhú stranu žena s ktorou žil 20 rokov a má s ňou deti určite nie je cudzia, plus ak má dobrý plat platiť výdavky za byt (nie hypotéku kúpil to v hotovosti) nie je nič strašne a ešte k tomu je to po dohode miesto vyzivneho..si myslim ze keby to nebolo vymyslené tak to nie je nejaká strašná suma, chce ich platiť aj z praktického hľadiska lebo byt vlastní..aby nevznikli nedoplatky..neviem a k deťom je pravda že sú 15 ročné deti a 15 ročné každé je vychovavane inak, vysvetliť sa mu to už dá, ale nie vždy to može ísť tak ľahko. Každému dieťaťu aj dospelému by to nebolo určite jedno pokiaľ by doma nebolo total peklo..
Mňa skor udivuje ze udajne nema nikoho vyhliadnuteho ani a tak lahko po 20 rokoch odchadza hoc sice dva roky ale sama dobre viem ako roky bezia a dva roky je nie moc..plus su vo vyssom
Veku neviem sice chlapom sa lahsie v tomto veku hlada partner ako zenam ale neviem ci si mysli ze bude neviem aky stastny do konca zivota ta pravdepodobnost je no…plus mne to nesedi ohladom ohladom jeho zeny ak mu povedala ze nemieni nikoho hladat najblizsie a mozno vobec proste ak nezanevrela uolne na chlapov, nema narocny prechod alebo to nepovedala kvoli bytu o com pochybujem tak tym nepriamo naznacuje ze ho este lubi a nehcce ineho..mozno si nevie najst k nemu cestu zas ..ktovie co je na tom pravdy
A co sa tyka jeho sam pisal ze ma v poho plat a mehcce ju z bytu posielat prec urcite ho to takto vyde menej ako platit najom jej klasicky..plus pisal ze to tak robi lvoli tomu aby sa dcéra v puberte nemusela nateraz sťahovať preč..prečo by nemal kam ísť..prenajme si kadečo a keď nemá hypošku aj tú ešte vybaví..keď chce ísť a má na to to je ten najmenší problém..
@lienka.7 Nesuhlasim s tym ze 15 rocna dcera nepotrebuje otca. Ze potrebuje len jeho peniaze. Tak je to mozno vtedy ked je rodinna uplna, ale ked sa rodicia rozidu, dieta velmi silno potrebuje oboch, lebo stratilo celu svoju istotu, ktoru malo v rodine.
Tiez myslim ze si neuvedomujes co to je ked ma rodic rozpravat dietatu o svojom sexe.To je tabu tema. Ziadne dieta to nechce pocut. Je uplne ine rozpravat s dietatom o sexe ako takom a uplne ine preberat sex medzi rodicmi.
@hugger Nic dcere nevysvetlujte. Deti su velmi mudre. Ziju s rodicmi cely zivot, poznaju svojich rodicov ako chrbat svojej ruky. Mozno nevedia vsetky detaily z vasho sexualneho zivota, ale to nie je podstatne. Vedia kto z vas je aky clovek. S kym je zlozite zit. Aj keby jedna strana zacala manipulaciu, pravda vzdy vyjde najavo,,
@mandarinka555 “ taký "hlupák" sa snáď ešte ani nenarodil”
Beriem to takmer ako kompliment 😂
Nemyslim si ze som vynimocny ale je mozne ze na MK sa dostanu zeny ktore maju skusenosti s inymi typmi muzov
@hugger nepríde mi to úplne férové. Ste spolu vyše 20+ rokov a aj keď si 90% výdavkov za byt hradil ty, mohol si si to dovoliť aj vďaka nej. Dovolíš jej tam bývať, ale dcéra sa odsťahuje a ty ju z bytu vyhodiš. Takže o seba budeš mať postarané, deti budú mať už vlastne a ona môže ísť do podnájmu. Žili ste spolu, starali ste sa o deti, domácnosť. Ty si podľa mňa prioritne zarábal a ona sa prioritne starala o deti a domácnosť, teda aj o tvoje pohodlie. Ty si nadobudol dobrú prácu, byt a ona má ostať po vyše 20. rokoch s holou ritou. Takto to vidím ja
@andreatytler skoda pisat komentar niektorym, vyzera to u niektorych ze skor nez pridu komentovat sa posilia nejakymi latkami podla toho co citam 😂. A suhlasim s tebou..
@hugger ak ti na nej záleží, nie len teraz v čase rozchodu ale chceš aby sa mala dobre do konca života. Tak jej zabezpeč bývanie, aby mala istotu, že keď sa napr dcéra odstahuje, alebo si najde nového partnera, ju nevyhodis.
Bud jej daruj za nejakých podmienok tento byt, kde žijete teraz. A ona ti napr dohodnutú sumu vyplatí, splatí.. Začne teraz napr.. Véd pracuje, bude mať z čoho, keďže ideš všetko hradiť.
Alebo jej navrhni, nech si kúpi a ty jej prispejes.
Vysvetli jej, že v tomto byte ju necháš iba dovtedy kým si nenájde nového alebo sa dcéra neosamoststni. Aby tomu chápala ze to nebude jej a ostava tu bývať len na čas. Ak je normálna, a rozmýšľa, bude chcieť mať niečo svoje aj ona.
Hoci len 1izb byt ale svoje.
Je milión možnosti, čo sa môžeš stat, za rok dva si niekoho nájdeš, po riešiš nové bývanie, dcere sa bude páčiť chodiť k tebe, nová partnerka jej sadne a budú kamošky, čo ty vieš.
Bude chcieť bývať s tebou.. A ty necháš v byte bývalú samu, v tvojom byte, budeš jej ho platiť a ako sa bude na teba pozerať nová partnerka? Bude sa tukat po celé ci si vilo rozboril a púšťas tu eura už cudzej žene..
Nikdy nevieš ako sa situácia zvrtne koho stretneš.
A ver ze budeš zamilovaný, tak už budeš počúvať človeka kt miluješ a nie ex ktorá už bude tvoja minulosť.
A potom co, vtedy ju v hodíš?
Ona ma teraz možnosť si niečo kúpiť a platiť keďže nsjbl 5 rokov ju budeš finančné podporovať a stále je mladá.
V 50ke to už bude ťažké hľadať a riešiť bývanie od nuly.
Tak jej pomôž vybav nájdi prispej presťahuj plat a nie ze tu byvaj, kým... A potom čau..
Podla mna, uz ked teraz jej ideš platit najomne, energie " aby nevznikli nedoplatky" tak ona nema v 40ke žiadnu platobnu disciplinu, aby dospela žena nevedela, že ma platit najom. alebo si ju moc rozmaznal, alebo nepracuje, alebo si nepovedal vsetko, lebo čim dalej sa mi zda, že ta len využiva a ty z nepochopitelnych dôvod chceš sa jej aj po rozvode zavďačovat, hoci ona teba v inej oblasti zanedbavala.A tiež, že sa chces u nich v byte stretavat s dcerou - a v podnajme sa neviete stretnut? Vonku, u teba, u babky, kdekolvek...miesto stretnutia je viazane na vaš byt? Vsak 15r zachvilu bude mat 18, kludne sa može osamostatnit, ist do zahraničia, na VŠ, k frajerovi a nebude fixovana na vaš byt..To su 3 roky !! Proste robiš hovadinu a raz na to doplatiš, ake v tvojom momentalnom stave nie si to ochotny vidiet..
@karolinakr
Takto by som to nevidel, je normalna vzdelana pracujuca zodpovedna zena.
Dovod preco to chcem platit ja je moja vlastna zodpovednost a pocit ze vsetko suvisiace s nehnutelnostou by mal zabezpecovat jej vlastnik.
Miesto stretnutia s dcerou nie je vylucne viazane na byt ale chcel som mat tu moznost.
V tom prispevku zo vcera sa na to pozeras z pohladu buducej partnerky a aj ked mozno plne nesuhlasim chapem ze sa to da takto vidiet. Z tvojich reakcii v minulych temach som ziskal pocit ze si triezvy a rozhladeny clovek, daj svoj nazor na to v com je moj navrh dobry alebo zly z pohladu deti a ex. Tu kreditku uz prehodnocujem, z ostatnych prispevkov som pochopil ze vyzivne platene bankou je bezpecnejsie riesenie.
Presne. Je obrovsky rozdiel s dietatom hovorit ako sexualita funguje vseobecne a hovorit o tom co robia alebo nerobia jeho rodicia.
Nikoho nemam. Odchadzam pretoze sa citim sam a budem sa snazit aby to tak nezostalo. Jednym z dovodov preco odchadzam predtym ako som si niekoho nasiel je, ze nechcem buducu partnerku dostat do svetla ze rozbila rodinu. Ja sam by som mal problem mat vztah s takou zenou, ak nie hned neskor urcite.
Uvedomujem si ze idem do rizika ze mozno nikoho nenajdem. Druhou moznostou by bolo zostat zvysok zivota v celibate. Pre zdraveho muza vcelku jednoduche rozhodovanie aj pri vsetkom nepohodli a riziku ktore toto rozhodnutie so sebou nesie.
Ja si myslim, že najväčšie nebezpečenstvo, ked ju tam nechaš byvat a budeš platit za ňu, už ju odtial nedostaneš..Radšej ten byt predat, rozdelit a každy nech si vezme hypo, a zariadi po svojom, len ona je teraz mladšia, ked bude v 60ke žiadat o hypo, nedostane ju..Može všetky peniaze rozflakat, a odvolavat sa na to, že nema kam isť. Suseda aktualne rieši, byt bol pisany na ex, ona s nim byva a 70ke nema kam ist, minula peniaze, do starobinca nechce ist a žiada od neho vyplatenie. Bola tu taka diskusia, že muž živil 20 rokov ženu, a teraz sa nechce odstahovat a čaka, že ho bude živit po rozvode..
Vieš, ty chceš byt teraz dobry a velkorysy, ale v konečnom dôsledku sa to može obratiť proti tebe
Ja by som sa s pravnikom poradila..
Zaznelo tu par dobrych rad v tejto diskusii, nechaj si to prejsť hlavou...

@hugger ako sorry, ale byt tvojou partnerkou a ty mi povieš ze si ideš do tvojho bytu kde byva tvoja ex a ty jej ho veľkoryso platis ideš si zahrať s 15 ročnou dcérou na gitare tak sa ta spýtam , či si myslis ze zerem seno. Ešte raz, 15 ročná teenka nie je male 5 rocne dieta, chapes to, či nie? V podstate ta ani nepotrebuje, potrebuje len tvoje peniaze aby si mohla každý rok kúpiť najnovší Iphone a iné veci, pripadne handry. Pripadme zaplatit dovolenku. Potrebuje najmä tvoju peňaženku, chapes to uz???
Btw, ona ešte v 15tke nemala frajera či nevie co je sex? Alebo verí ze deti nosi bocian ako Ježiško darčeky? Niektoré 15tky by mohli sex vyučovať a ty tu doslova traposis, ze nevieš ako by si jej vysvetlil ze s ex spolu nespite???? Si tu už fakt robíš srandu z nás, že????