icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

valeria_h
9. júl 2023

Zase keby písala manželka, tak by ste sa do nej pustili, že prečo nemá vlastný byt a že nemôže čakať, že sa o všetko postará partner, že žena musí byť nezávislá. No nič ma tu už neprekvapí. Každopádne @autor myslím, že veľmi pekné gesto od Teba

mikadooo
9. júl 2023

@hugger ak by som dostala takú ponuku od muža, ako si ty dal svojej budúcej ex, bola by som spokojná. Skúšala by som si nárokovať na byt (však možno motyka vystrelí a budem mať aj byt aj kreditku aj dieťa aj prácu 😁). Ale keby sa mi nepodarilo dotlačiť ťa týmto smerom, asi by som aj tak bola spokojná... Čo sa týka návštev dcéry, tu by som dohodla s tebou jasné pravidlá - žiadne že prídeš si kedy chceš. Chcem vedieť, kedy ste sa s dcérou dohodli na stretnutí a musí to byť až po mojom súhlase (predpokladám, že sa rozchádzate "v dobrom", čiže žena ti nebude brániť len tak z ješitnosti). mne by šlo skôr o to, že budem vedieť, kedy budeš v našom byte, aby som sa a) buď odpratala, ak ťa nechcem vidieť, alebo b) pripravila, ak nechcem aby si videl niečo, čo vidieť nemáš. Takže tak za mňa.

huxy
9. júl 2023

@mikadooo v poriadku sú tieto požiadavky, ale ak to je jeho byt, dokonca ho on platí, tak dosť trúfalé toto žiadať. To nie je "ich byt", ale len jeho. Samozrejme, že by sa ani mne nepáčilo, keby chodil do bytu bývalý, hocikedy. Ale ja by som mala toľko hrdosti, že by som si v Tom prípade hľadala iné bývanie.

syslik81
9. júl 2023

si stedry az moc... nechala by som ju tam byvat,ale vydavky nech si plati sama.. alebo dat jej isty cas na odstahovanie ... dajme tomu 2 roky .. ona si najde priatela a ty im budes platit byvanie? to ze byt je tvoj a vsetko v nom si hradil zo svojho vedela... mala sa zariadit hned na zaciatku a kupit si daco vlastne .. alebo jej najst podnajom dat olovicu nakladov kym sa nespamata a dovidenia... deti niesu uz mimina takze jej nebrania aby sa nepostavila na vlastne nohy .. kreditku jej nedavaj - daj jej vyzivne plus mozes dat na sporiaci ucet-ale maj vsetko na papiery -teraz je vsetko ok ale ver mi,ze za par rokov mozno mesiacov sa to obrati proti tebe .. a rozhodne na nu nic neprepisovat

lienka.7
9. júl 2023

@hugger čítala som len prvé dve strany, možno si napísal niečo viac medzitým.
tvoja ponuka je veľkorysá, ALE...
co vravíš dnes, to o nejaký čas už nemusí byť pravda.
Tvrdis, ze teraz nikoho nemáš, ale to sa asi zmení, keďže predpokladám, že neplánujes ostat sám, či? Cize stačí jedna taka holubicka bez bytu a smahom ruky svoju expartnerku vyhodis na ulicu, ze? Cize ked chces byt taky grand ako píšeš, ries veci ako by si riešil rozvod. Nemáš dovod ex byt darovať, tak jej výplat čiastku, aby si bola schopná zakúpiť hoci i menší byt. A v tomto byte ostaň ty. Kreditku by som jej nenecháva, prečo aj? Plat jej nejakú pausalnu sumu na deti, keď chceš aj na nu, ale nevidím dôvod na kreditku. Vobec nemusíte sa súdiť o nejaké vyzivne na deti. Ona nepracuje ci ako?
Aj tak mam pocit, ze si tu nenapísal/neprezradil všetko, a ze je za tým niečo viac, keď chceš ostat taky "kamarat" napriek rozchodu s jej rodinou... zeby nejaké výhody alebo obchody? 😉

denisah6
9. júl 2023

@liv1 starostlivosť o deti 50/50. Podľa tvojho vzorca môj manžel sa o svoje deti vôbec nestará, aj keď je živiteľ rodiny.
Aj utierať soplíky v chorobe je staranie sa, aj zarábať a živit rodinu je staranie sa. Aj keď pôjdem na víkend iba sama na wellness a deťom zaplatím opatrovateľku, aj to je svojim spôsobom staranie sa, pretože ak som ok ja, som v psychickej pohode, je takmer isté, že ak deťom vytváram vhodné a zdravie prostredie ale ak som ja sama v nepohode, nervózna a ja neviem čo, prenášam to na rodinu.

Starať sa je veľmi subjektívny pojem, a z toho predchádzajúceho príspevku to vyznieva tak, ako keby si tvrdia, že on ani prstom nepohol a ona chúďatko chodila do práce a aj deti a domácnosť mala na starosti. Veď keby na to mala, tak sa.mohlo kľudne vymeniť, ale očividne jej 20+ rokov toto vyhovovalo.

zmrzlinka2021
9. júl 2023

@liv1 o deti sa starajú vždy dvaja rodičia, aj o domácnosť. To že na Slovensku je kopec žien ešte sprostých a vezmú si bula, ktorý kašle na deti, nevie navariť, postarať sa, to je ich zle rozhodnutie, ktoré vychádza z ich zaostalosti a nulových nárokov na muža. Žiaľ je to pomerne časté na SK ale stačí ísť na sever Európy, a tam sú si ženy vedome svojej hodnoty a neexistuje, že budú ako ženy na začiatku 20 storočia

zmrzlinka2021
9. júl 2023

@hugger nevzdávaj sa svojho majetku. Je to tvoja nehnuteľnosť, beprid o ňu.

sissy27
9. júl 2023

@hugger za mna je tato ponuka pre pani ex az prilis - ocenujem, ze chces aby dcera zostala v prostredi, v ktorom vyrastala a na ktore je zvyknuta, ale dokedy budes robit “somarika otras sa”? Do jej plnoletosti? Kym dostuduje 4 vysoke skoly? Kym sa nevyda?
Kreditka je za mna uplne cez ciaru, to nie su ani tvoje peniaze, ale tvoj uver.
Uz teraz ti ona dava najavo, ze chce viac, hoci nema narok (ani pravny a za mna ani moralny). Je malo pravdepodobne, ze ona bude hrat fer a nebude situaciu zneuzivat. Je to dospela zena, davno mohla mat zabezpecene aj vlastne byvanie. Chapem, ze nechces byt ten zly, ale za mna by si jej mal nastavit limity. A koniec koncov, dcera moze zostat zit s tebou v tvojom byte, maminka nech si najde podnajom alebo nech si plati aspon naklady na byvanie v tom tvojom byte. Nerob zo seba hlupaka, ze jej budes este aj po rozchode financovat zivot… nepoviem, keby ste mali male deti alebo so zdravotnymi problemami, pripadne ona keby mala nejaky handicap, kvoli ktoremu ma obmedzene moznosti, tak prosim, pochopila by som. Ale takto sa nikdy neosamostatni a bude ta vyciciavat kym nenajde ineho korena…

mk22
9. júl 2023

@hugger prečo keď tam nebudeš bývať, budeš naďalej platiť všetky vydavky spojené s bytom?
Kvoli čomu?
Véd tebe vzniknú nové výdaje.
To ona potom vychádza zo vzťahu ako kráľovná.
Byt, kreditka.. Náklady na bývanie..
Jedna báseň pre ňu..

zmrzlinka2021
9. júl 2023

@hugger neuraz sa, ale kebyže som tvoja priateľka, skacem tri metre do výšky, že som si našla takého bula, čo mi dá byt, bude mi ho platiť, dá kreditku...

toskanka
9. júl 2023

Keby som ja bola v jej situácii, tak by som v prvom rade uvažovala o tom, ako si predstavujem svoj budúci život. Či strata sexuálnej túžby súvisí len s tebou, alebo nemám chuť na sex všeobecne. Ak by to bol prvý prípad, asi by som mala motiváciu si niekoho nájsť. Ľudia, ktorí dlhodobo žili vo vzťahoch, znášajú samotu oveľa horšie ako my viac v tomto smere ostrieľaní. V takomto prípade by som tvoju ponuku nemohla prijať, aj keď sa zdá byť férová. Nemoct si k sebe nikoho pozvať, lebo je to tvoj byt, by pre mňa bolo neprijateľné.

Ak by som o intimitu s mužmi už nemala záujem a vedela by som plnohodnotne žiť bex sexu a tým pádom aj bez vzťahu, by som tvoju ponuku prijala.

Myslím si však, že tvoju partnerku si svojím rozhodnutím zaskočil, že nebude chcieť zostať sama a tu môžu nastať problémy.

martinkatinka
9. júl 2023

Inak, nedavno tu takto jedna zena spekulovala... Ze si chce usetrit nejake peniaze a ze muz jej dal kreditku, aby nakupovala veci malej. Tak ze pojde, nakupi a na druhy den vrati s tym, ze jej daju hotovost a to si bude odkladat. 🤦

ludmila73
9. júl 2023

@hugger za mňa veľmi férová ponuka… snáď sa na to s odstupom času bude takto pozerať aj tvoja EX . Predsa len, momentálne je v štádiu hnevu, smútku , bezradnosti… ak si na všetky zvedavé otázky žien odpovedal pravdivo si skoro ideálny muž 😀 a nie je jednoduché zvykať si po 20 rokoch na nové pravidla
Držím vám obom palce ale hlavne tebe, že si sa odhodlal ku kroku, ktorý nebol ani pre teba určite jednoduchý . Každý ma právo byt v živote šťastný , zobúdzať sa a zaspávať s partnerom ktorý sa na teba nemračím ale usmieva a zdieľať všetky radosti i smútky s niekým kto je ochotný ta iba jednoducho vypočuť … sama som si tým prešla . Pochopila som že šťastnou ma nespraví nikto druhy, šťastný môže byt človek i z vlastného presvedčenia. Ale takisto súhlasím že vo dvojici to bude ešte znásobene 🍀

dadis
9. júl 2023

@hugger Myslim si, ze tvoja ponuka je neferova. Ja som sa rozvadzala po 20 rokoch tiez, tiez bol muzov navrh, aby som ostala byvat v byte a ze sa v tom byte budeme striedat v starostlivosti o deti. Ze on jeden tyzden rano pride, vychysta deti do skolky a druhy tyzden bude mat poobedenu "smenu", noci bude u priatelky. Prepac, ale to bol tak nerespektujuco navrh voci mne. On by mal vlastny zivot vo vlastnom byte a ja by som bola ako spotrebic? Vyplat jej aspon to, co by si vyplacal manzelke (polovicu zaplatenych splatok hypoteky pocas trvania manzelstva), dohodnite sa na peknom vyzivnom (aj tak by si musel brat hypoteku, toto budemax na 10 rokov, kym dcera dostuduje VS), z ktoreho si zvladne platit ex aj hypoteku a nech si kupi 2i byt. Dcera ak je v puberte uz s tebou kazdodenny kontakt nepotrebuje, radsej obom dceram sprav u seba zazemie, aby k tebe radi chodili. Viem o com pisem, mam 2 pubertalne deti, rozvedena po 20 rokoch.

senta_sofia
9. júl 2023

@hugger ponuka je ferova, dokonca by som povedala, ze nadstandardna. Ty budes v pozicii toho, kto bude zacinat v podstate od nuly, takze nemusis mat vobec vycitky. Ked sa jej nepaci, moze si hladat vlastny byt, ale z pravneho hladiska, tym, ze byt je tvoj, nema narok na nejake vyplacanie a delenie majetku a pochybujem, ze vie vydokladovat, o co tento tvoj majetok zhodnotila.

zuzanka.zuzu
9. júl 2023

1.ty nemusíš nič, kľudne ju môžeš vyhodiť

2.waw toto je veľkorysá ponuka ale ako si reálne predstavuješ fungovanie? akože hocikedy prídeš pozrieť dieťa? síce vlastnícky do svojho ale pocitovo do ich bytu? a ty vnímaš ako absurdne to znie? 🙈 ty nebudeš za štedrého ale reálne si zarabas na dlllhorocne hádky kým to už jeden z vás nevydrží a ešte len sa budete musieť nejako vysporiadať (od nedám ti nič - po dám ti celý byt, stále však budeš za kkta aspoň mne to tak vychádza)

3.chces byť grand aby nikto nič nemohol na teba povedať? ani dcéry... vyplat jej polovicu hodnoty bytu. áno je to šialené ale budeš mať pokoj. žiadne hádky kvôli financiám a ona nech sa odsťahuje kam chce. nevyhanaj ich, dokonca im pomôž so sťahovaním, alebo naopak sa dohodnite že majú rok na nájdenie si bytu a ty medzitým do prenajmu, to je jedno, ako bude vyhovovať... ale naozaj sa nedostan do situácie že budeš chcieť byť veľkorysý a o rok budeš mať 2 byty, ona žiadny, ty si prídeš kedy budeš chcieť (lebo veď do svojho, chápem) to je cesta do pekla a vyjdes z toho najhoršie 😉 vyplať 50% a choď ďalej. toto je najlepšia cesta ako viesť obidve dcéry k oltáru (obrazne). sám vidíš že už teraz viac držia stranu mame. variant čo navrhujes je plný hádok. síce tie peniaze už nikdy neuvidis, ona ich možno preflaka na podnájme ale no a čo. to už ťa trápiť nemusí. (a áno, viem že si ten byt už raz zaplatil, uvedomujem si to, ale buď ju vyhod z bytu teraz na začiatku a rokmi sa vzťahy nejako utrasu alebo ju vyplat, ten mackopes čo navrhujes nedopadne dobre pre nikoho podľa mňa)

lienka.7
9. júl 2023

@mk22 tam budu iné dôvody si myslím 😉
Radšej zaplati liter nejake náklady ako by prišiel napr.o 5 ci 10 litrov z nejakého "rodinneho" podnikania 👌
Inak paci sa mi, že on sám byt nechce, ale s jej novým chlapom v jeho byte by problém mal. No tak nech jej ho neponúka. Pripomína mi jedného nemenovaného podnikateľa, ktorý ma tiež takéto "podmienky". Všetko platí len pokial nie je nový chlap.

dadis
9. júl 2023

@zuzanka.zuzu Suhlasim, z financneho hladiska je stedra, ale mne to stale pride, ze si chce manzelku "nechat" ... nie, rozchod by mal byt o vlastnych klucoch od bytu, priatelskych vztahoch, dohode.. toto je taky mackopes - ze finacne si tym autor vobec nepomoze a i tak bude najhorsi, lebo nakoniec zena "chudatko" ostane bez bytu a on bude mat byty 2, dcery sa postavia na maminu stranu..

babulkomale
9. júl 2023

@martinkatinka vsak stale sa tu radi, odkladaj, investuj pocas vztahu, pripravuj sa na najhorsie, na odchod - tak posluchla 😃

sissy27
9. júl 2023

@lienka.7 a preco nie? Ved novy chlap rovna sa v tomto pripade novy zivitel. Ci on bude platit byt a panicka si tam bude vodit amantov na prietrtky? 😃 okrem toho (a tuto moznost maju aj vsetky kollarove pipky) - madam moze odmietnut a zariadit si byvanie po svojom, v tom jej predsa nikto nebrani. Takisto ked bude v komercnom podnajme, bude musiet dodrziavat pravidla majitela bytu. Ked nevyhovuju - tam su dvere…
@dadis ze vyplat ju… nuz potom nech aj panicka vyplati polovicu uspor, ktore si pocas trvania vztahu vytvorila, kedze nemusela platit hypo ani nic… ved aj to su potom spolocne peniaze, nie len to, co islo na hypo. A vyzivne aby pokrylo aj jej hypo - to uz srandujes, nie? Tak podla teba jej ma vyplatit aj polovicu toho co uz on raz zaplatil a potom este aj novu hypo??

dadis
9. júl 2023

@sissy27 Nepisala som, ze pokryje hypoteku..ak by boli manzelia, vyplacaju si aj polovicu svijich uspor navzajom, predpladam, zeautor ma vyssie uspory ako manzelka, ked chcel brat dalsiu hypoteku (takze min 20% hodboty nehnutelnosti ma nasetrene, sk by boli manzelia vyplacal by aj polovicu vnosu do rekonstrukcii jeho bytu..takze nie je take neferove jej vyplatit polovicu hodnoty splatok hypoteky pocas ich 20r vztahu, aj ked pravny narok na to ta zena nema. Autor sa pytal, ako sa "moralne" rozist, pisala som svoj nazor. Ak bude slobodna, moze si sulozit s kym chce, robim to rovnako, nerozumiem preco tu zenu urazas a nazyvas ju panickou.

marca12
9. júl 2023

@hugger no mam dost. Ine zeny sa musia pratat z domu,triast sa,kde hlavu sklonia aj s detmi,bat sa,ci bude na najom a stravu a tej tvojej je malo,co jej ponukas? Ved si moze krasne setrit zatial,co bude o deti postarane,kedze ty budes financovat aj jej byvanie. Si na nu prilis dobry a vidno,ze je zvyknuta na vysoky standard a pohodlnost. Preco by si jej mal nechavat byt. Ak raz pride k dedicstvu,dedit budu deti. Ak nieco do bytu investovala,mal by si ju vyplatit. Ale urcite jej nedarovat cely byt,co ona z hrusky spadla?

andreatytler
9. júl 2023

@hugger Z moralneho hladiska je tvoja ponua viac nez ferova, ale nerealna.

1. Partnerka nechce riesit problem koli ktoremu odchadzas, nechce sa rozist, nechce pristupit na tvoje velkorise ponuky. Iba oddialuje rozchod. Koli psychickej pohode dcery by som isla sudnou cestou, alebo cez nejakeho pravnika aby ste to uzavreli co najskor. Dlhy rozvodovy proces je to uplne najhorsie pre dieta. Robit dohody bez pravnika je fajn, ale len vtedy ked obe strany chcu.
2. Ten plan s bytom je nerealny. Neposkytuje priatelke dostatok sukromia. Ano da sa povedat ze ona pride zdarma k byvaniu a tym padom nech za to plati stratou sukromia, ale nebude to fungovat a tak naco sa o to snazit. Musis najst iny sposob ako udrziavat kontakt s dcerou. Je mi luto ze nechce vypocut tvoju stranu. Ak mozem poradit, nesnaz sa jej vysvetlit svoju stranu. Ako dieta rozvedenych rodicov musim povedat ze to je to najhorsie co moze byt... pocuvat tie dve strany ako nejaky sudca. To drasa jej srdce. Ona chce lubit vas oboch ale dokial budete predkladat svoje strany, neda sa to. Nutite ju si vybrat jednu zo stran. Len jej povedz ze si urobil chyby v manzelstve, ale s nou to nic nema a nebude o tom nikdy rozpravat ak ona nechce. Ale nechces ju stratit a budes sa snazit cely zivot aby bola sucastou tvojho sveta.
3. Ked sa dcera osamostani a najde si vlastne byvanie? Co urobis s expriatelkou? Bude sa musiet vystahovat? Nenechavaj si takto otvorene problemy do buducna. Pories teraz vsetko aby si spravil skrt cez tento vtah a zacal novy.
Vela stastia.

hugger
autor
9. júl 2023

@dobromila nie so taliansky model ale zovnajskom to nebude. Spravanie som bol pripraveny zmenit ale pri absencii dialogu a terapie neviem co mam menit. ver mi ze to nebolo rozhodnutie zo dna na den

poppy22
9. júl 2023

chlape,ty si sen...a ked si pani najde nejakeho priatela?...vies,ze byt gentleman sa da aj bez toho,aby si robil zo seba penazenku a sponzora?...som rada,ze mas dost penazi,ale cokolvek sa moze v buducnosti stat-a si si isty,ze pani ti vrati peniaze alebo byt?....a ked nebudes platit oficialne,nemas dokazy...maj na mysli borisa! 😂 ...pani by mala byt vdacna a namiesto bezbrehych narokov sa trochu aj posnazit...aj zenam davaju hypoteky,a ani zenska praca nie je zakazana😎 ....deti su vzdy eso takychto narocnejsich dam...ale to eso je spolovice aj tvoje😉...teraz je prilis horuco,aby si uvazoval triezvo...nechaj tomu est chvilu cas a budes to vidiet inak...a nie rozdavat ako sejk..

hugger
autor
9. júl 2023

@lienka.7 ziadne vyhody ani obchody. Chcem aby o moje deti a v roumnej miere aj o ich matku bolo postarane. Urcite nezostanem sam ale neviem si predstavit ze by ma nejaka zena zmanipulovala do takej miery ze by som ich vyhodil a ohrozil vztah s dcerami a svoju povest seriozneho muza

hugger
autor
9. júl 2023

@lienka.7 pracuje. Chcem si udrzat dobre vztahy s jej rodinou lebo su to dobri ludi, vela pre mna spravili, v podstate si ma adoptovali. Ak mas pocit ze nieco zamlcujem pytaj sa, nemam ziadne tajomstvo

spadnutaslivka
9. júl 2023

@hugger čo si dnes nevieš predstaviť, môže byť bez problémov o pár týždňov realita... poznám xy chlapov, ktorým baba tak pomiatla hlavu, že až

evickuska
9. júl 2023

@hugger ziadne dohody ani nic, teraz dobee o rok alebo ked si najdes inu jej prepne, pekne mat o vsetkom doklad, papier atd. zeny rady vymyslaju hlavne ked vidia, ze sa muz posunul dalej 😊