Galantné gesto alebo finančná nezávislosť vo vzťahu?
Ahojte baby, ostala som trocha smutná. Kúpila som priateľovi na dovolenku šľapky a slnečné okuliare, on nemá veľmi cit pre módu, ale veľmi sa mu páčili. Ponúkol mi, že mi za to dá peniaze, ale odmietla som, že to bude mať ako darček.
V ten víkend sme sa mali stretnúť, tak som ho poprosila, či by mi nekúpil 5 fliaš vína, budem mať čoskoro oslavu a on býva vo vinárskom regióne. Kúpil mi ich a vypýtal si plnú sumu, nezobral to ako ja, ako darček.
Nejde mi o tie peniaze, ale skôr o to gesto, zarába trikrát viac ako ja a povedala by som, že by mohol urobiť občas niečo ako prejav náklonnosti, čo mi spraví radosť, či? Nehľadám v ňom sponzora, ale partnera, ktorý občas prejaví štedrosť spôsobom, ktorý je pre mňa romantický. Alebo už teraz naozaj muži majú v sebe nastavené pravidlo finančnej nezávislosti a rovnosti tak silno, že už ich ani nenapadne spraviť niečo galantné pre partnerku?
@anonym_b9f926 vyše roka. Ale sme spolu max. 2x do mesiaca cez víkend, býva odomňa takmer tisíc kilometrov.
@anonym_autor 2x do mesiaca? nemyslíš vážne
Ale to ze ty nieco ocakavas a ze to mas v hlave akoby sa mal zachovat este neznamena, ze to tak aj bude. Jednoducho ma ine nastavenie. Mne tiez vela veci nedopina kym mi nepovies narovinu a to ani niesom chlap. Moze ta zas prekvapit niecim inym ked to nebudes cakat. Tie vina podla mna zobral ako objednavku a ani si nepospajal suvislosti....
A on chcel po tebe aby si mu kúpila šľapky a okuliare? Alebo si mu to kúpila len tak
Ako mne by prislo vrcholne trapne od partnera pytat 30 eur. Ja som velkorysa a ocakavam to aj od druhej strany. Aj v kamaratskom vztahu aj s rodinnymi prislusnikmi. Lebo to je u mna skor o nastaveni mysle, nie o peniazoch.
@anonym_autor 2x do mesiaca? nemyslíš vážne
@sasa1310 čo je na tom také neuveriteľné?
Býva od teba 1000 km? Nie je náhodou Rakúšan? To by veľa vysvetlovalo 😀
Koľko máte obaja rokov? Takéto ruže sa dávali hádam za sociku
A inak ako vychadzate v tomto uzasnom vztahu, kde sa vidite 2x do mesiaca? za mna ano, ak sa tak malo vidite, cakala by som viac ako jednu ruzicku, ktoru ani nemam rada a on to kupuje len aby vyzeral asi sexy dolezito ked ju nesie, nie preto aby som mala radost. AK by predsa kupoval zene darcek pre radost, doniesol by to, co ma ona rada.
A ano, aj keby som nebrala zle, ak by som mu mala zaplatit, nieco co som si dala kupit, uz len to ze by sa ponukol, ze netreba, nechaj tak, by bolo mile a ano aj by som to cakala. Na druhej strane, nemuselo mu to dojst, ja tiez tolkokrat som prost enereagovala, a potom som si povedala, ale ved toto som mohla zatiahnut ja atd.
Ale teda, vidite sa malo, mne je zvlastne aj podielanie sa 50:50, ak teda on popri tebe neobieha este ine zeny. To nechcem samozrejme vymyslat a malovat certa na stenu, ale velmi dobre to poznam z reality pri paroch na dialku. A ani by som sa nezamyslala nad tym, ako to v inych krajinach maju zauzivane a ako to beru... ja som teda 40tnicka, v mojej dobe randenia som nemuslea platit nic ci slovakovi, ci madarovi, ci anglicanovi. Ci to bolo rande alebo len nezavazne stretko, ti muzi by sa pod zem prepadli od hanby. Na rozdiel od toho, spekulantskeho frajera som mala, ktory si nechal platit veci, ale ked si vyhliadol nejaku trasorítku, to uz mu zrazu bolo blbe ju nechat co i len kavu zaplatit. Cize ja v tom vidim vo vztahoch, alebo zacinajucich vztahoch aj nieco ako hodnotu, nieco co je ochotny druhy obetovat preto aby sa zapacil. Rozumiem, ze teraz mame rovnopravnost velku, zeny chcu orbit, zarabat a vsetko mat ako muzi a toto moze byt dosledok, ze sa proste ani nemusia snazit a hrat na nieco. Ale ak ti to vadi, treba si to vydiskutovat. Ak ti to nevadi, tak sa treba v buducnosti zariadit podla toho, ze vlastne idete kazdy na seba, podelite sa a vyhovuje vam to. Neocakavat.
Poznáš jeho priateľov, rodinu. Vieš naisto že je naozaj slobodný?
@anonym_5f66fa áno, poznám jeho rodinu, priateľov, aj som bola viackrát u neho doma.
@anonym_c090bf áno, je Rakúšan
Koľko máte obaja rokov? Takéto ruže sa dávali hádam za sociku
@anonym_2a72df ja mám 36 a on 40
Neviem, ked niekomu nieco darujem, tak automaticky neocakavam reciprocitu do 48 hodin. Zrejme ti ide kupit nejaky iny darcek. My s manzelom fungujeme 50/50 a ja mu castejsie kupujem veci v beznom zivote, za ktore si nevypytam peniaze, on ale potom zasa napr. zaplati kino, popcorn a veceru alebo mi kupuje drahsie darceky na sviatky. Takze ani jeden z nas nema pocit nerovnosti.
Ak ty ho mas treba si to vydiskutovat, obzvlast ak sa to opakuje. Kazdopadne viac by ma stvali tie ruze po pravde, snad ti ma lasku prejavovat tym, co je tebe prijemne a oblubene. To akoby mi nosil orieskovu cokoladu, ked vie, ze ju neznasam.
@petamich V manzelstve je 50/50 este carovnejsie🙃
No ke taký , s tým nič neurobíš . To že mu ty kupuješ handry , lebo sa ti nepáči ako sa oblieka , je tvoj problém , nie jeho . Jajl tie veci podľa mna ani nepotešia keď mu ich dávaš . Ale rozumiem o čo ti ide . Mne by takýto chlap neimponoval . A nie tým , že si dá zaplatiť 30 € vína , ale už tou ružou by ma “dojal “ keby mi ju opakovane nosil 🫣 . No nechodite sa k sebe , čo ti na to povedať
@anonym_c090bf Moj muz je Rakusan a teda taketo trapnosti nerobi😄
@anonym_autor Naco ti je v 36 chlap s ktorym si mozno 4 dni v mesiaci? Ci dalsi so zlatou cicinou?
Teraz tu čítam, že je to Rakušan. Takže som mal pravdu. Ono v podstate, tie "problémy" čo autorka popisovala, dosť pasujú na tento národ (česť výnimkam).
V skratke. Pracoval som v Rakúsku pár rokov, na odbornej pozícii v office, nemecky viem slušne, takže som sa s Rakušanmi bavil denne a rozumel ich (aj sukromným) problémom. Mnohí boli aj potom moji priatelia, že sme sa stretli aj mimo práce. Poznám ich aj s pozitívami a negatívami. A bohužiaľ za ich negatíva považujem ich prístup k pohostinnosti a peniazom. Píšem všeobecne, ale širšej na vzorke vzdelanejších Rakušanov, čo som mal možnosť spoznať. Pre Rakušana je normálne, že si náklady delí 50:50, nepozýva, platí sám za seba, nedá darček, šetrí až žrtloší. Ja som na žiadnu párty alebo návštevu nedošiel s prázdnymi rukami (to sa u nás berie za normálne), Rakušania ku mne na Slovensko prišli viac krát s prázdnymi rukami a to tu ostali celý víkend aj s ubytkom. Mal som rakúskeho kolegu čo možno 15 rokov dozadu zarábal 3000 eur (obrovský peniaz vtedy) a nechcel dať v Bratislave 2 eura za taxík a radšej išiel pešo z baru (true story) ! Rakusky kolega išiel do Thajska, hovoril som mu vtedy že nech mi prinesie fake Lacoste tričko a on mi ho priniesol a vypýtal si 3 eurá ! Ja som priniesol do kancelárie domáce koláče, Rakušania si dali, pochvalili a oni nikdy nepriniesli nič. Teta ako opatrovatelka v Rakúsku zažila, že k jej rakúskej babke prišla na jej oslavu narodením dcéra, doniesla tortu, všetci si dali a dcéra potom nedojedenú tortu bez slova zbalila a zobrala domov.... Tých story bolo kopu, čo ma vtedy šokovalo. Ale potom som pochopil, že oni sú proste takí. Nie su zlí, len fungujú takto "sám za seba".
Teda autorke odporúčam sa s tym zmieriť a nečakať slovenský štandard, kde (normálny) chlap pozve, zaplatí, kúpi darček. Tak to tam bude
Asi žijem v nejakom inom Rakúsku, lebo tu nepoznám ani jedného normálneho muža, ktorý by mal alebo túžil po vzťahu 50:50. A to mám solídny rozptyl od vysokopostavených až po sedliakov (povolaním, nie nastavením). Takže to nebude nijakým lokálnym nastavením ale skôr tým, že si si našla alebo lakomca, tutmaka alebo hulvata (stačí jedno z toho). Skúsila by som mu pekne na plnú hubu (slušne) vysvetliť, čo sa mi nepáči. Vrátane tých blbych červených ruží (tiež ich nemusím)
@anonym_autor tak to máte obaja už dosť rokov a v tomto veku sa vydávať len dvakrát so mesiaca už normslne nie je už by ste mali byt spolu , a vyzerá to tak , že obaja ešte neviete čo chcete od života ste ešte nevyzreli obaja také deti
To nebude tym, ze je Rakusan. Vsade sa najdu takito trapkovia, co "nechcu zlatokopku" a budu vsetky ucty napoly do posledneho centa delit. Staci si precitat par prispevkov na MK s "pravymi Slovakmi".
@anonym_autor no čo je na tom neuveriteľné? No byť s milovanou osobou 2x do mesiaca je celé zlé. Veď vy sa ani nepoznáte, nemáte nič spoločné.
@sasa1310 Ved on to tak asi aj berie a preto sa okrem ruze nejak viac neangazuje.
@doriiis on mi ponúkol, že to zaplatí, ale ja som to naozaj brala ako milý darček, preto som peniaze odmietla.
Ja si myslím, že u nich je ten 50:50 vzťah asi normálnejší ako na SK, vyjadruje to nezávislosť žien na mužových peniazoch.
@anonym_autor "Ja si myslím, že u nich je ten 50:50 vzťah asi normálnejší ako na SK, vyjadruje to nezávislosť žien na mužových peniazoch."
A ja si myslim, ze len pred sebou ospravedlnujes jeho ponimanie financii a tento vas obchodny vztah 50:50. Konkretne s tym ze Ti povedal kolko za vina, ktore ides na nieco pouzit a pytala si sa co si mu dlzna, to mi nic divne nepride. Ostatne vase fungovanie mi uz ale divne pride.
Navyse, ak ste spolu rok a (pises ze maximalne) 2 vikendy do mesiaca, to ste sa videli tak 20 krat. Este som nepocula o tom, ze v Rakusku je v norme ked dospely dobre zarabajuci chlap netuzi zenu na nieco normalne pozvat, ale ze sa striedaju ako spoluziaci...
V živote by mi nenapadlo pýtať peniaze ak ma partner niečo poprosil kúpiť ... Napríklad môj nemá bankový účet, funguje s hotovosťou a jeho poistka na auto chodí na môj mail, kde mu to zaplatím a on mi napríklad potom zaplatí mihalnice, alebo čo potrebujem. Ale nezvykneme od seba pýtať peniaze.
Ja mam tiez Rakusana priatela a teda takyto nie je. Nechcem sa vyjadrovat aki su vo vseobecnosti Rakusania, lebo poznam len tohto jedneho a jeho rodinu ktora je tiez fajn. My uz spolu zijeme, od augusta minuleho roka. Nemusim unho platit najom ani energie a nakupy robi tiez vacsinou on. Zarobi 2x tolko ako ja. Teraz pojdeme na dovokenku, ja som platila letenky a on hotel. S takym lakomcom ako mas ty by som nebola.
Ja mam tiez Rakusana priatela a teda takyto nie je. Nechcem sa vyjadrovat aki su vo vseobecnosti Rakusania, lebo poznam len tohto jedneho a jeho rodinu ktora je tiez fajn. My uz spolu zijeme, od augusta minuleho roka. Nemusim unho platit najom ani energie a nakupy robi tiez vacsinou on. Zarobi 2x tolko ako ja. Teraz pojdeme na dovokenku, ja som platila letenky a on hotel. S takym lakomcom ako mas ty by som nebola.
@anonym_ce564f ja som mala predtým vždy len Slovákov, niektorí boli takí, že 50:50, ale mnohokrát ma niečím prekvapili len tak, ako aj ja ich. Jedného frajera som mala takého, že nezniesol aby som zaplatila hoci len za kávu, on to bral ako urážku.
Čítam všetky komentáre, ktoré pridávate a asi sa s ním porozprávam otvorene. Dúfam však, že ma nepochopí zle, že som nejaká zlatokopka.
@anonym_ce564f ja som mala predtým vždy len Slovákov, niektorí boli takí, že 50:50, ale mnohokrát ma niečím prekvapili len tak, ako aj ja ich. Jedného frajera som mala takého, že nezniesol aby som zaplatila hoci len za kávu, on to bral ako urážku.
Čítam všetky komentáre, ktoré pridávate a asi sa s ním porozprávam otvorene. Dúfam však, že ma nepochopí zle, že som nejaká zlatokopka.
@anonym_autor že zlatokopka…treba si naštudovať, čo to je a najmä dať prečítať tým skupym truľom
Môj Rakúšan platí komplet všetko už roky rokúce, od bývania, stravu, reštaurácie, výlety, dovolenky, oblečenie, darčeky.Nechce nič.Zarába 3* viac.Poznám aj druhých Rakúšanov, tak isto nie sú lakomí, doprajú.
Ešte som nestretla lakomého Rakúšana, či čo by delil 50:50 ako je zvykom na Sk.
@anonym_autor tie ruze to je uplny red flag, tak vino uz ani neriesim, toto nebude dobre.

@sissy27 a z čoho iného ako z lásky mu ich kupujem?
@anonym_autor Lebo cakas, ze mu trkne a bude sa chovat rovnako. Ked to nezabralo, tak si ho poprosila o vino a zase cakala, ze sa zachova tak ako by si chcela a on nic. Vadi ti, ze vsetko platite 50:50 (necudujem sa ti), nepaci sa ti ako sa oblieka, nepacia sa ti kvety, ktore ti dava. V podstate ho chces prerobit a nedari sa. Je nieco v com ti vyhovuje alebo preco si s nim?