Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie?
Ahojte, mám priateľa. Bývame spolu cez 2 roky. Poznáme sa 8 rokov. Obaja máme 30r, pracujúci. Deti nemáme. Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?
Podľa mňa je to prirodzené aby sa dvaja posúvali vpred a nestáli na mieste.
Priateľovi vyhovuje podnájom v byte. Obidvaja sme z domu. Tak pre mňa je normálne sa časom presťahovať naspät do domu, už vlastného.
Ale priateľ sa akokeby z tohto miesta kde je nechce pohnúť vpred.
Keď príde na tému vlastný dom, pocúvam len samé negatíva a veľa veci prečo nie. A keď niečo vyberiem a ukážem mu čo na to hovorí, tak počúvam len, on nechce bývať v tej lokalite, on nechce dochádzať toľko do práce, on nechce toto a toto....
Ako keby žije v mylnej predstave že vyhrajte eurojacktpot. A potom si všetko kúpi.
Áno, prajem mu to...
Ale treba mať aj plán B, alebo byť trošku realista.
Mám pri takomto človeku čakať na svadbu a dom?
Príde niekedy k tomu?
V čom je problém?
Neobmedzuje ho?
Alebo on mňa?
Nerozumiem úplne tomuto, že 30 ročný chlap si nechce budovať ako keby nič. Alebo neviem ako to popísať.
Existuje niekto takto?celý život len bývať v podnájme? Je to také ružové? Či len ja to vidím tak čierno? Čo vy na to?
@anonym_autor je dôležité mať vlastné bývanie, nie je dôležite mať svadbu.. vlastné znamená tvoje, nie spoločné ... Ja keby som mohla vrátiť čas, nevydám sa .. a to sme sa brali po 17 rokoch tuším, čo sme boli spolu ...
@jesenzima mám to rovnako, vlastné bývanie ano, svadba nie.
@anonym_autor možno to iba nechce budovať s tebou. Neviem, kde teraz bývate a aku lokalitu ty hľadáš, jemu je ale zjavne nevyhovuje. Ale asi sa teda nezhodnete ci byt/dom? A za mna je 50:50 uplne mimo. Netvrdím, že ma všetko platit chlap samozrejme, ale nie toto. Potom keď prídu deti tu budeš vypisovat, ako máš šetriť z rodicaku ešte aj ušetriť.
@lienka.7 podľa všetkých to asi tak bude.
Hľadala som tu najbližšiu. Už len kvôli nemu. A namiesto 15min do práce by to mal 30 alebo 40 min a to už je očividne veľmi veľa.
Dajme tomu že je jedno či byť alebo dom...tu ide o ten podnájom, s ktorým ja nie veľmi súhlasím. Myslím si že vyšplhajú hore a to budeme horko ťažko potom splácať, keď bude vysoká suma. Len priateľ v hypotéke vidí všetko len čierno.
Nie nebudem 😉
@reanda zosúladenie je očividne kompromis, len to každá voláme inak.
Nie ja za svojho priateľa nebudem hovoriť, ja nie som on.
@anonym_autor nie, ocividne to vnimas uplne inak.. ak by totizto vase kompromisy v partnerstve boli zosuladenim, tak by ste teraz zili v sulade a ty by si nemusela zakladat tuto temu..
Ja som za vlastne byvanie, ako som uz spominala, ale naozaj sa chces pustat do toho s nim? Ked sa stale len prisposobujes? Myslim to dobre, ta hypoteka je predsa len zavazok.
@anonym_autor nie, ocividne to vnimas uplne inak.. ak by totizto vase kompromisy v partnerstve boli zosuladenim, tak by ste teraz zili v sulade a ty by si nemusela zakladat tuto temu..
@reanda ako sa podľa teba dá dosiahnuť súlad bez toho aby jeden trocha poľavil?
Ja som za vlastne byvanie, ako som uz spominala, ale naozaj sa chces pustat do toho s nim? Ked sa stale len prisposobujes? Myslim to dobre, ta hypoteka je predsa len zavazok.
@venom19 po týchto komentároch s vami nad tým uvažujem. Dakujem
S chlapom, ktorý by odo mňa požadoval 50% nákladov, by som žiadnu budúcnosť neplánovala.
Prvy problem, co vidim je ist 50/50 s niekym, koho poznam celu vecnost… 6 rokov randenia + 2 byvania a stale si delite naklady ako spolubyvajuci. Kupila by som si garsonku a isla prec. Nemam ani tolko trpezlivosti, cas su peniaze a evidentne sa mu do ziadneho kompromisu nechce. Len o je zbabely otvorit usta, lebo pri 50:50 viac usetri ako keby sa mal starat sam. Keby t naozal lubil ste niekde inde. Ty sa peisposobujes, pretoze dufas … ale pravdepodobnost je asi taka, ako stretnut jednorozca … on si nasetri a ty stracas cas
My zas ideme 50:50 ale posledne roky zarabam o dost viac ako manzel. Takze matersku som mala velmi dobru, po 7 mes som sla do prace, kedze som sa bala ze pridem o dobre miesto a dovolenky , vylety parkrat rocne riesime tiez napoly, aj ked to niekomu nepride spravodlive....My sme s tym uplne ok, auto sa teraz kupovalo z dedicstva po svokre, vacsie vydavky tiez napoly. ALe my sme najprv presli klasicku cestu randili sme on zarabal ja som bola studentka, cize chvilu ma zivil asi rok, potom som sla karierne vyssie a vyssie a tak sa to nejako otocilo. Po manzelstve sme riesili napolovicu veci, byt on svoj predal a brali sme vacsi. Akurat on viac usetri lebo nema poistenie, nechodi na kozmetiku a pod. Samozrejme ze si nevydelujeme kazdy cent napr ked nieco kupim detom nie vzdy mu to dokladujem, iba ak sa jedna o vacsie vydavky....Ale poplatky, seky, hypo, dovolenky to mame na polovicu. Teraz som urobila prekvapko zahranicny vylet cez velku noc tak staci ze mi da aspon cast nie celu sumu.....kedze musi setrit viac na kazdu jednu dovolenku.
@reanda ako sa podľa teba dá dosiahnuť súlad bez toho aby jeden trocha poľavil?
@anonym_autor tak, ze zijes, spolupracujes a fungujes s ludmi, ktori su naladeni rovnako, ako ty.. tam to ide ako po masle.. doslova samo od seba.. pripadne, ak zijes s niekym, kde to nejde ako po masle, lebo mate rozdielne priority, ale velmi spolu zit chcete, napr., lebo sa milujete 🙂, tak sa da nastavit tak, ze si zelas, aby sa vam tie priority upravili a zosuladili.. otvoris sa zmene a tomu, ze mozes zacat veci citit inak, nez ich citis teraz.. napr., ze mozes zacat inak vnimat zivot v podnajme.. proste prestanes lpiet na svojich pocitoch a nazoroch a dovolis, aby sa zmenili, podla potrieb suladu s niekym.. aj to sa da.. ak to fakt chces a sulad s danym clovekom je pre teba dolezitejsi, ako vnimat veci tak, ako ich vnimas teraz
@anonym_autor 8 rokov ste spolu a ziadny posun. Asi by som ja hladala plan B 🤔🤔
Prvy problem, co vidim je ist 50/50 s niekym, koho poznam celu vecnost… 6 rokov randenia + 2 byvania a stale si delite naklady ako spolubyvajuci. Kupila by som si garsonku a isla prec. Nemam ani tolko trpezlivosti, cas su peniaze a evidentne sa mu do ziadneho kompromisu nechce. Len o je zbabely otvorit usta, lebo pri 50:50 viac usetri ako keby sa mal starat sam. Keby t naozal lubil ste niekde inde. Ty sa peisposobujes, pretoze dufas … ale pravdepodobnost je asi taka, ako stretnut jednorozca … on si nasetri a ty stracas cas
@olimuc ďakujem za názor
My zas ideme 50:50 ale posledne roky zarabam o dost viac ako manzel. Takze matersku som mala velmi dobru, po 7 mes som sla do prace, kedze som sa bala ze pridem o dobre miesto a dovolenky , vylety parkrat rocne riesime tiez napoly, aj ked to niekomu nepride spravodlive....My sme s tym uplne ok, auto sa teraz kupovalo z dedicstva po svokre, vacsie vydavky tiez napoly. ALe my sme najprv presli klasicku cestu randili sme on zarabal ja som bola studentka, cize chvilu ma zivil asi rok, potom som sla karierne vyssie a vyssie a tak sa to nejako otocilo. Po manzelstve sme riesili napolovicu veci, byt on svoj predal a brali sme vacsi. Akurat on viac usetri lebo nema poistenie, nechodi na kozmetiku a pod. Samozrejme ze si nevydelujeme kazdy cent napr ked nieco kupim detom nie vzdy mu to dokladujem, iba ak sa jedna o vacsie vydavky....Ale poplatky, seky, hypo, dovolenky to mame na polovicu. Teraz som urobila prekvapko zahranicny vylet cez velku noc tak staci ze mi da aspon cast nie celu sumu.....kedze musi setrit viac na kazdu jednu dovolenku.
@klementinka58 som rada že vám to vyhovuje a že tu je konečne niekto kto je 50/50 a viacej nás chápe ako to funguje, ďakujem
@klementinka58 a tie peniaze, co neminies na chod rodiny a podobne, s tymi robis co? setris? lebo podla manzelskeho zakona su to aj tak spolovice manzelove peniaze, nie? takze 50/50 je len taka iluzia..
@klementinka58 a tie peniaze, co neminies na chod rodiny a podobne, s tymi robis co? setris? lebo podla manzelskeho zakona su to aj tak spolovice manzelove peniaze, nie? takze 50/50 je len taka iluzia..
@reanda ano setrim, ved ja viem ze su aj manzelove 🙂 ze spadaju pod BSM. Tak to mame rozdelene, tak nam to vyhovuje, ved co si myslis ze odkladam pre seba ? 🙂 Je to nasa rezerva ale ucty mame oddelene
Ked niekto v 30tke a po dvoch rokoch spol.byvania nechce riesit svadbu a vlastne byvanie,tak za mňa je pohodlný lenivec alebo este nenasiel toho spravneho partnera.Ku kompromisu sa dá dopracovat v zmysle maly dom alebo velký,ale nie ak jeden má predstavu sťastnej rodinky s deťmi po svadbe a vo vlastnom dome a tomu druhemu nadosmrti stačí podnajom,len frajerka nie manzelka a stereotypný zivot bez detí.Nemôze fungovať ak jefen ma plan A,plan B a chce za nimi ísť a ten druhý ma na vsetko čas a veď dáko bolo a dáko bude. 30r.clovek by už mal vedieť co v živote chce a za tým isť.A ak nechce v pidstate nič,aj to je ok,aj tak sa dá..ale jeho partner by o tom mal vedieť a podla toho sa zariadiť.
@reanda ano setrim, ved ja viem ze su aj manzelove 🙂 ze spadaju pod BSM. Tak to mame rozdelene, tak nam to vyhovuje, ved co si myslis ze odkladam pre seba ? 🙂 Je to nasa rezerva ale ucty mame oddelene
@klementinka58 aha.. takze 50/50 vlastne iba realizujete platby
@klementinka58 aha.. takze 50/50 vlastne iba realizujete platby
@reanda presne tak ved sme manzelia
@jesenzima aha.. ale tak, ak s nim chces ostat, tak manzelska zmluva zas nie je taka tragedia, ci? co ti na nej najviac vadi? ak sa ti chce napisat
@reanda vieš čo, vadí mi, že som stratila takú tú pomyselnú "slobodu" ..neviem to popísať. .. je to jediné rozhodnutie, ktoré som urobila, lebo "sa to patrí" a nie som s tým stotožnená. Predtým som sa nikdy nenechala takto ovplyvniť ...
Ked niekto v 30tke a po dvoch rokoch spol.byvania nechce riesit svadbu a vlastne byvanie,tak za mňa je pohodlný lenivec alebo este nenasiel toho spravneho partnera.Ku kompromisu sa dá dopracovat v zmysle maly dom alebo velký,ale nie ak jeden má predstavu sťastnej rodinky s deťmi po svadbe a vo vlastnom dome a tomu druhemu nadosmrti stačí podnajom,len frajerka nie manzelka a stereotypný zivot bez detí.Nemôze fungovať ak jefen ma plan A,plan B a chce za nimi ísť a ten druhý ma na vsetko čas a veď dáko bolo a dáko bude. 30r.clovek by už mal vedieť co v živote chce a za tým isť.A ak nechce v pidstate nič,aj to je ok,aj tak sa dá..ale jeho partner by o tom mal vedieť a podla toho sa zariadiť.
@janinah ďakujem
@anonym_autor Idealne mat vlastny dom. Ked sa neda aspon vlastny byt - co uz. Ked sa neda ani to, podnajom je drahsi ako platit hypoteku a po rokoch mas nehnutelnost. Pri prenajme platis viac a nemas nic.
@reanda presne tak ved sme manzelia
@klementinka58 tak ale to nie je take 'klasicke' 50/50, ako sa tu vacsinou riesi 🙂

@anonym_autor možno to iba nechce budovať s tebou. Neviem, kde teraz bývate a aku lokalitu ty hľadáš, jemu je ale zjavne nevyhovuje. Ale asi sa teda nezhodnete ci byt/dom? A za mna je 50:50 uplne mimo. Netvrdím, že ma všetko platit chlap samozrejme, ale nie toto. Potom keď prídu deti tu budeš vypisovat, ako máš šetriť z rodicaku ešte aj ušetriť.