Je môj manžel držgroš?
Mám manžela, sme spolu 6 rokov, zosobášení 3 roky, budúci rok si chceme brať hypotéku. Deti neplánujeme, kvôli mojim zdravotným problémom.
Donedávna sme platili všetky výdavky 50/50, aj keď mal manžel vyšší príjem, s tým, že peniaze sú spoločné, ale úspory boli prevažne na jeho účte. Ja som napriek tomu dokázala nasporiť približne 30%, tak mi to nevadilo, lebo som mala aj úspory na svojom účte. Máme spoločný účet, ale aj každý svoj.
Budúci rok si ale chceme brať hypotéku, čo bude znamenať, že ak budem platiť polovicu hypotéky, tak celý môj príjem pôjde na hypotéku a bežné výdavky, a už sa mi nebude dariť sporiť tých 30%. Manžel nechápe, prečo mi to vadí, keď sme zosobášení a úspory budú na jeho účte. Mne to vadí, lebo predsalen mám rada svoje peniaze, a nakoľko mi nikdy nič neplatil, neviem ako budeme fungovať, keď mi na sporiacom účte nič nezostane. Nie som zvyknutá pýtať si peniaze na oblečenie atď.
Povedala som teda, že by mi vyhovovalo platiť menej ako 50/50, nech si aj niečo nasporím a mám niečo na svojom účte, manžel je ale proti.
Mám možnosť zmeny práce, kde môžem zarobiť viac, bolo by to ale za cenu voľného času a psychického zdravia. Nechcem meniť prácu, keď tie peniaze máme, len sú skôr na účte manžela. Čo by ste robili? Poprosím o trochu súcitu, nebudťe ku mne zlé, ja viem že to nie je dobrá situácia, ďakujem za slušné odpovede.
Ja takýchto chlapov volám vy.ebanci ...pardon nezvyknem nadávať, ale toto ma vie nasrať....on ťa klame, podľa mňa ani nevieš koľko je presne na učte, nemám pravdu?
Ja keby som v tvojej pozícii povedala by som mužovi, že budem platiť 1/3 hypotéky a on 2/3 ale podiel na byte bude v liste vlastníctva v tomto pomere. Tým pádom tebe ostanú peniaze na míňanie, šetrenie a kým budete manželia nikto na ničom nebude stratoví. A v prípade rozvodu taktiež. Ja som žena a teda keby som v pozícii tvojho muža tiež by som s tvojím návrhom nesúhlasila. Pretože keby sa náhodou niečo pokašle, prečo by mal on nato doplácať
Nuž, 50 a 50 funguje pri rovnocenných partneroch. Keď rovnocenní nie ste (v tomto prípade sa jedná o plat) tak tam nemá čo 50/50 hľadať.
Toto je tá emancipacia žien kde je pod ich úroveň zdieľať s manželom spoločný účet
@anonym_294ea8 tu skôr manžel sa nechce deliť
Manžel platil 15 rokov vysokú hypo aj všetky energie, ja stravu a detom oblecenie..je jedno z akého účtu peniaze idú.. jeho výplata je spoločná ak ste manželia. Hypotéku by som s nim zobrala len ak ju bude platiť on...inak nie
Ja som mu presne toto hovorila, aký mám potom ja z manželstva benefit, keď si takto delíme všetko 50/50. On tvrdí, že v prípade núdze by sa o mňa postaral, a zároveň tvrdí, že finančný benefit v manželstve hľadajú zlatokopky, že manželstvo má byť partnerstvo, nie že ja hľadám ako budem zo vzťahu profitovať 😳 zároveň tvrdí, že keď mu dôverujem a chcem s ním ostať, tak prečo nemôžu byť penize na jeho účte… 😭
@anonym_autor ak dôveruje on tebe nech prevedie polku jeho účtu na teba...uvidíš tu lásku nebeskú.. .
Nechoď do spoločnej hypoteky, dievča zachráň sa.
@anonym_autor co znamena,ze ti nikdy nic neplatil?
@anonym_autor pri tomto pristupe manzela, sa cudujem, ze si este nesfrigidnela..
Vsak mu povedz, ze z vyplat si budete nechavat taku istu sumu na svoju zabavu, a ostatne peniaze date na spolocny, z ktoreho sa budu platit vsetky spolocne naklady a aj si setrit 🙂 🙂
@anonym_autor mne sa paci co navrhla
@cyberk podla mna uplne logicke. S tym, ze keby nieco jasne, ze sa o neho postaras. Samozrejme dispozične pravo k účtom ( ty k jeho a on k tvojmu) by ste mali mat obaja.
Stačí odpovedať na 2 otázky áno a si obeťou násilia, gratulujem k tejto emancipácií.
... a tu máš tie Otázky na zistenie ekonomického násilia:
Prístup k peniazom:
Máte voľný prístup k spoločným finančným prostriedkom alebo k informáciám o nich?
Zatajuje partner výšku svojho príjmu alebo stav svojich účtov?
Kontrola výdavkov:
Určuje partner, na čo môžete/musíte míňať peniaze?
Musíte si pýtať povolenie na kúpu bežných vecí?
Nerovnomerné delenie nákladov:
Platíte za domácnosť (pomerovo) viac, ako zodpovedá vášmu príjmu, aj keď partner zarába podstatne viac?
Odmieta partner prispievať spravodlivým podielom na spoločných výdavkoch?
Obmedzovanie finančnej samostatnosti:
Zakazuje vám pracovať, znižuje vám možnosti zárobku alebo vás odhovára od vzdelávania?
Bráni vám sporiť si peniaze alebo si vytvoriť vlastnú finančnú rezervu?
Dlhy a záväzky:
Berie partner pôžičky alebo robí finančné záväzky bez vášho vedomia?
Prenáša na vás dlhy, ktoré ste neschválili?
Trestanie cez peniaze:
Používa partner peniaze ako nástroj trestu (napr. zníži príspevok na domácnosť, keď sa pohádate)?
@anonym_autor myslím, že aj sama veľmi vieš, že to nie je ok. Otázne je, či s tým chceš niečo robiť. Ja osobne by som v žiadnom prípade neplatila žiadne 50/50, obzvlášť keď muž ešte aj viac zaraba. A to, ze si peniaze skemri u seba na účte a ty "nemozes" je podla mňa čisté chrapunstvo z jeho strany. Dôvod je aký? Keď sa rozidete aby bol on na koni s peniazmi? Ono zase netreba mať ružové okuliare...
Ja som mu presne toto hovorila, aký mám potom ja z manželstva benefit, keď si takto delíme všetko 50/50. On tvrdí, že v prípade núdze by sa o mňa postaral, a zároveň tvrdí, že finančný benefit v manželstve hľadajú zlatokopky, že manželstvo má byť partnerstvo, nie že ja hľadám ako budem zo vzťahu profitovať 😳 zároveň tvrdí, že keď mu dôverujem a chcem s ním ostať, tak prečo nemôžu byť penize na jeho účte… 😭
@anonym_autor tak to otoč presne opačne. Ci nie je tým zlatokopom náhodou on a peniaze budu na tvojom ucte. Vsak chce predsa s tebou ostat, tak čoho sa bojí? 😁
Ja keby som v tvojej pozícii povedala by som mužovi, že budem platiť 1/3 hypotéky a on 2/3 ale podiel na byte bude v liste vlastníctva v tomto pomere. Tým pádom tebe ostanú peniaze na míňanie, šetrenie a kým budete manželia nikto na ničom nebude stratoví. A v prípade rozvodu taktiež. Ja som žena a teda keby som v pozícii tvojho muža tiež by som s tvojím návrhom nesúhlasila. Pretože keby sa náhodou niečo pokašle, prečo by mal on nato doplácať
@anonym_164748 Ak nehnutelnost kupia ako manzelia, spada do BSM a ziadne take, ze vlastnictvo na tretiny sa nebude dat zanapisat.
Tvoj manzel je vychcany ch*j, pardon my French. Ak by som s nim chcela zostat, trvala by som na rozdeleni BSM, a do nehnutelnosti ista pomerovo na tretiny, stvrtiny s adekvatnou splatkou hypo k pomeru vlastnictva. Ale vlastne, ja by som si s takym ani nezacala, nie to este zobrala ho za manzela. Preco, zena, preco?
@anonym_autor už som to tu niekoľkokrát písala ale tak aj tebe - tie výmysly že 50 na 50 nie sú zo ženskej hlavy. Inak by malo byť 50 na 50 aj jedlo. Zješ ty toľko ako on? Prečo on je zje viac a ty menej? Za mňa je toto úplná blbosť. Zdravý rozum hovorí že do spoločného prispeje každý napríklad 60% zo svojho príjmu a zvyšok má na vlastné výdavky.
My máme s manželom každý svoj účet a platíme všetko 50/50, funguje nám to celkom dobre. Máme 2 deti.
Hypotéku platí manžel, energie platím ja. Na stravu si vyberieme každý 200 eur teda spolu 400 a z toho platím potraviny a drogériu. Deťom obedy platí manžel, ja platím ostatné zrps, pracovné zošity, výlety v škole a pod. Oblečenie raz zaplatím ja raz manžel, striedame sa. Nečakané výdavky ako raz ročne dane a smeti príklad 200 eur nás to vyjde, tak každý dáme stovku a zaplatíme. Auto máme každý svoje, to platíme každý svoj. Na výlety keď ideme tak chodíme na mojom, ja mám väčšie auto tak manžel natankuje a ja platím vstupné. Podľa mňa to je takto ideálne.
My máme s manželom každý svoj účet a platíme všetko 50/50, funguje nám to celkom dobre. Máme 2 deti.
Hypotéku platí manžel, energie platím ja. Na stravu si vyberieme každý 200 eur teda spolu 400 a z toho platím potraviny a drogériu. Deťom obedy platí manžel, ja platím ostatné zrps, pracovné zošity, výlety v škole a pod. Oblečenie raz zaplatím ja raz manžel, striedame sa. Nečakané výdavky ako raz ročne dane a smeti príklad 200 eur nás to vyjde, tak každý dáme stovku a zaplatíme. Auto máme každý svoje, to platíme každý svoj. Na výlety keď ideme tak chodíme na mojom, ja mám väčšie auto tak manžel natankuje a ja platím vstupné. Podľa mňa to je takto ideálne.
@anonym_b8a752 toto nikdy nie je ideálne. Dá sa to zniesť len v prípade, že máte porovnateľne vysoké príjmy. Pretože keby jeden zarábal oveľa viac, tak celkom logicky si chce dopriať viac, zvýšiť životnú úroveň sebe aj deťom. A v tej chvíli začína byť ten druhý na tom bitý. Keď už sa má niečo platiť pomerne, tak určitým rovnakým % z príjmu, ale rozhodne nie 50/50...
@anonym_b8a752 toto nikdy nie je ideálne. Dá sa to zniesť len v prípade, že máte porovnateľne vysoké príjmy. Pretože keby jeden zarábal oveľa viac, tak celkom logicky si chce dopriať viac, zvýšiť životnú úroveň sebe aj deťom. A v tej chvíli začína byť ten druhý na tom bitý. Keď už sa má niečo platiť pomerne, tak určitým rovnakým % z príjmu, ale rozhodne nie 50/50...
@tiezjedna Prečo by to nefungovalo, my zarábame skoro rovnako s manželom a nám to takto funguje.
Zatiaľ sa nesťažuje. Ja som proti spoločnému účtu. Ale mám prístup k jeho účtu keby niečo, takisto aj on k môjmu.
@tiezjedna Prečo by to nefungovalo, my zarábame skoro rovnako s manželom a nám to takto funguje.
Zatiaľ sa nesťažuje. Ja som proti spoločnému účtu. Ale mám prístup k jeho účtu keby niečo, takisto aj on k môjmu.
@anonym_b8a752 ale splátka hypotéky je predpokladám vyššia ako energie? Či presne to je 50/50?
@anonym_b8a752 ale splátka hypotéky je predpokladám vyššia ako energie? Či presne to je 50/50?
@anonym_a0a5ec Splátka hypotéky je o niečo vyššia ale približne rovnaká ako energie. Zas nerátame všetko na cent presne aby bolo všetko úplne presne na polovicu.
@binarypete nejde o jednotlivé osobné výdaje, ale napríklad dovolenky, výlety. Pôjde kvôli tebe pod stan pretože ty by si si nemohla dovoliť v tomto pomere financovať cruise po Karibiku? To ber ako príklad v tých nárokoch... Tu je to veľmi obmedzujúce.
@anonym_b8a752 veď píšem - keď pár zarába približne rovnako, vtedy to fungovať môže... A so spoločným účtom to nemá nič spoločné. My ho nemáme, nikdy sme ho nemali, ale peniaze sme mali vždy spoločné, resp. od doby, čo sa nám narodili deti a nikdy sme nič nefinacovali nejakými pomermi...
Zacnem tym, ze nevravim, ze u nas doma to je spravne, lebo mozno nie je..ale teda to co mate doma a pristup muza neni ok..podla mna ma aj peniaze, o ktorych nevies…my s muzom niesme dlho manzelia (5 rokov) ale teda v zivote sme neriesili kto co zaplati alebo nezaplati a kto kolko ma..mame vsetko spolocne…ja som teraz bola v “nevyhode” a bola som ma rodicaku dlhu dobu a nikdy mi nic nepovedal ale zaroven som dosla na ten vek s pomerne velkou nasporenou sumou takze nikdy som si peniaze nevypytala..u nas sa neriesi kto co si kupi a za kolko..proste berieme, ze obaja vieme vyhodnotit ci to je ok a ci to je finance v poriadku..ale vela rodin to ma inak samozrejme 🙂
@anonym_autor preco teda ked sam tvrdi,ze su peniaze apolocne,ma ich na JEHO ucte...
Vychcany je riadne.
Jaby som teda trvala na tom,aby ste ten ucet dali rovnopravne na oboch,ze budete rovnocenní majitelia spolocneho uctu

Ja trochu postrádam zmysel manželstva u bezdetných párov, ktoré vedia, že deti mať nebudú... Vo vašom prípade, keby si požiadala o rozvod, tak by sa pán manžel rýchlo oklepal z tých bláhových predstáv.