Je môj manžel držgroš?
Mám manžela, sme spolu 6 rokov, zosobášení 3 roky, budúci rok si chceme brať hypotéku. Deti neplánujeme, kvôli mojim zdravotným problémom.
Donedávna sme platili všetky výdavky 50/50, aj keď mal manžel vyšší príjem, s tým, že peniaze sú spoločné, ale úspory boli prevažne na jeho účte. Ja som napriek tomu dokázala nasporiť približne 30%, tak mi to nevadilo, lebo som mala aj úspory na svojom účte. Máme spoločný účet, ale aj každý svoj.
Budúci rok si ale chceme brať hypotéku, čo bude znamenať, že ak budem platiť polovicu hypotéky, tak celý môj príjem pôjde na hypotéku a bežné výdavky, a už sa mi nebude dariť sporiť tých 30%. Manžel nechápe, prečo mi to vadí, keď sme zosobášení a úspory budú na jeho účte. Mne to vadí, lebo predsalen mám rada svoje peniaze, a nakoľko mi nikdy nič neplatil, neviem ako budeme fungovať, keď mi na sporiacom účte nič nezostane. Nie som zvyknutá pýtať si peniaze na oblečenie atď.
Povedala som teda, že by mi vyhovovalo platiť menej ako 50/50, nech si aj niečo nasporím a mám niečo na svojom účte, manžel je ale proti.
Mám možnosť zmeny práce, kde môžem zarobiť viac, bolo by to ale za cenu voľného času a psychického zdravia. Nechcem meniť prácu, keď tie peniaze máme, len sú skôr na účte manžela. Čo by ste robili? Poprosím o trochu súcitu, nebudťe ku mne zlé, ja viem že to nie je dobrá situácia, ďakujem za slušné odpovede.
my nemame spolocny ucet, kazdy ma vlastny a funguje nam to takto x rokov. spolocny ucet nie je zarukou dobreho fungovania manzelstva a kontroly financii v nom. mame nastavene pravidelne mesacne platby, kazdy plati nejake a nakupovat do obchodu chodime kazdy a platime svojou kartou ale ziadne porovnavania nerobime, kto dal za nakup viac. proste sa kupi to co aktualne treba a je jedno kto ten nakup plati. ked tak rozmyslam, za potraviny asi platim viac ja pretoze napriklad mäso moj muz nevie kupit a ja ked idem na nakup tak uz nakupim toho viac aj do mraznicky. on zas plati benzin a stara sa o udrzbu auta. proste neratame si to na eura co kto a kolko plati. mat vlastny ucet mi vyhovuje, som nezavisla, kupim co chcem a nastastie moj muz ziadne vycitky nerobi ked si nieco nove kupim. skor naopak, ze ked som sa vybrala nakupovat a nic nedonesiem, ze preco som si nic nekupila 😂
My mame oddelene účty . Muž zarobí aj 3x viac ako ja . Nikdy som nič neplatila , ani hypo, ani leasing na moje auto a to ho muž kupoval tak , že dá akontáciu dosť vysokú a leasing si mesačne budem splácať . Od toho už pri prvej splátke ustúpil , že nechce , aby som to platila . Vlastne ho nezaujíma čo robím s peniazmi , vie , že neprehyrim všetko na blbosti . Raz iba keď sme sa o tom rozprávali, mi povedal , že kým on je schopný zabezpečiť všetko , tak to bude takto a mám si radšej šetriť .
Ja trochu postrádam zmysel manželstva u bezdetných párov, ktoré vedia, že deti mať nebudú... Vo vašom prípade, keby si požiadala o rozvod, tak by sa pán manžel rýchlo oklepal z tých bláhových predstáv.
@tiezjedna berú sa z lásky nie kvôli deťom ako podaktorí čo si chlap klakne len pre to že čakáju bábo ;)
@anonym_autor
Chceš byť akože samostatná ale zároveň nechceš prispievať 50%? Čiže mať právo a nemať povinnosť?
Ak nechceš prispievať 50% tak proste akceptuj, že máš menej než manžel, že od neho tie peniaze niekedy popýtať a že teda nie ste na tom úplne rovnako. Alebo prispievaj stále 50%.
Podľa mňa nie je spravodlivé prispievať menej ale tváriť sa, že máš stále rovnaké práva a si rovný partner aj čo sa týka financií.
Ja som mu presne toto hovorila, aký mám potom ja z manželstva benefit, keď si takto delíme všetko 50/50. On tvrdí, že v prípade núdze by sa o mňa postaral, a zároveň tvrdí, že finančný benefit v manželstve hľadajú zlatokopky, že manželstvo má byť partnerstvo, nie že ja hľadám ako budem zo vzťahu profitovať 😳 zároveň tvrdí, že keď mu dôverujem a chcem s ním ostať, tak prečo nemôžu byť penize na jeho účte… 😭
@anonym_autor ach jaj no ja neviem asi by som napisala utekaj kym mas estr cas.
Je to forma financneho zneuzivania mozes si o tom precitat. Myslim ze tvoj manzel si mysli ze bud by si mala ist do novej prace a snazi sa ta k tomu donutit alebo nie je ochotny sa podelit o uspory (bud ma rad moc alebo si mysli ze nevies s peniazmi tak dobre nakladat ako on). On si to nechce uvedomit. Musis mu to nejako vysvetlit. Ak zacnes s tym ze ta financne zneuziva tak asi nepochodis 😂
Ano ani ja to nechápem, ja som vydatá 14 rokov ale teda s mužom by som nezniesla žiadny spoločný účet načo? Chcem kúpim kedy čo za koľko chcem a nebudem sledovaná a riešiť peniaze nonstop, máme to proste rozdelené on platí úvery, auta, krúžky deťom, elektrinu a podobne, ja platím deťom školu čo treba, oblecko a nákupy robíme kadiako kto kedy zaplatí absolútne to nemám zrátané pomerovovo ale teda možno platim 20-30 % vsetkeho🙈, keby som mala platiť pol na pol a preratavat už nieje mojim muzom
@zuzubb007 máme s manželom spoločný účet. Nikdy nemal pripomienku na to koľko míňam. A to teda kúpim si aj kabelku za 500 eur keď chcem. Zarobim 800..iba eden jediný krát ma upozornil minulý mesiac šla som s babami na nákupy ze sme mali na účte iba 350 eur. Na druhý deň došla vyolata
Nikdy sme nemali hádky kvôli peniazom a teda sme manželia a tiež máme spoločný účet a aj každý svoj. Keď sme sa brali, riešili sme ako by to bolo najlepšie a dohodli sme sa, že iba jeden spoločný účet nechceme, ja mám ine zmýšľanie o peniazoch ako manžel a o Tom na čo míňať a neminat a ako hospodáriť. Takže máme spoločný účet na všetky pravidelné výdavky (hypotéky, poistky, škôlka, energie, internet + 150€ rezerva). Jedlo a také veci tam nemáme. Spísala som si tabuľku mesačne, 3mesačne, polročne, ročne vydavky, rozpočítala na mesiac. Potom som si napísala koľko mám príjem ja (rodičák) a koľko muž. Napísala koľko % rodinného rozpočtu to tvorí a toľko % koľko máme príjem aj platíme.. takže ak ja mám 30% príjem z celého rodinného príjmu, tak platím 30% pravidelných výdavkov a muž zvyšok. V obchodoch prevažne platí manžel, teda hlavne veľké nákupy a ja také skôr malé každodenné, pečivo šunka a blbosti. Napríklad plienky alebo mlieko som vždy deťom kupovala ja. Diely na auto zas on. Nenávidím pýtať si peniaze a za celý čas som si pýtala asi 2x. Takto nám to vyhovuje. Neviem si predstaviť platiť 50%, pretože by mi nič neostalo a teda manžela mám našťastie rozumného.
Hrozné, hrozné a ešte raz hrozné to aj nákup si delíte presne na polovicu? Benzín?, veď to je choré, ja by som dala na výber bud bude tak ako ja poviem alebo dovidenia, čo ťa pri ňom drží? Absolútne nič, nezniesla by som nemať peniaze na svojom účte a určite by som kvôli debilovi nemenila robotu
@zuzubb007 preco ti to pride az take chore? My mame ucty kazdy sam a jeden spolocny kde obaja posleme rovnaku cisstku a z toho sa platia nakupy, vylety, poistky aj uplne vsetko a je to v poriadku. Pokial jeden nezaraba vyrazne viac neviem preco by to malo byt chore, preco by mal jeden znasat vacsie naklady na domacnost ako druhy? Ak je vyrazny rozdiel v prijimoch tak by som to nejak alikvotne rozdelila.
@zuzubb007 preco ti to pride az take chore? My mame ucty kazdy sam a jeden spolocny kde obaja posleme rovnaku cisstku a z toho sa platia nakupy, vylety, poistky aj uplne vsetko a je to v poriadku. Pokial jeden nezaraba vyrazne viac neviem preco by to malo byt chore, preco by mal jeden znasat vacsie naklady na domacnost ako druhy? Ak je vyrazny rozdiel v prijimoch tak by som to nejak alikvotne rozdelila.
@srnka19 to pochopis, keď budeš mať deti
Mame 1 ucet a hotovo- tam chodia vyplaty oboch...niekolko rokov som zarabala podstatne viac ako manzel, ale vobec som to neriesila - miname na co chceme, kolko chceme a kedy chceme...aj tak je vsetko BSM, takze je mi to jedno...
Nemam rada taketo delenie uctov, a kto co kedy kde bude platit
Ak toto nieje vymyslená téma tak nerozumiem ... deti neplánujete zdrav.dovody / čiže si môžete žiť dosť super život ten váš a vy si to komplikujete takýmito zbytočnými vyrobenými problémami ...
No ešteže si nezažila materskú a rodičovskú😂😂🤣🙈 to by si uz celkom nemala nic
My sme manželia 10 rokov. Manzel zarába dva krst tolko kolko ja. Od začiatku máme nasledovný model: z manzelovej výplaty sa plati všetko: hypo, energie, potraviny, oblečenie ak je treba, voľný cas. Z mojej vyplaty sa platia kruzky synovi a zvysok posielam na spoločný setriaci ucet. Z nasetrenych penazi sa platia dovolenky (spoločné rodinné aj samostatné s kamosmi), vacsie výdavky v byte, poistka auta, bytu,.... Ked som bola na rodičovskej tak sme odkladali cely rodičovský príspevok. V prípade ak ostane z manzelovej výplaty tak to tiez presunieme na spolocny setriaci ucet.
Pokiaľ nemáte zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo, potom z tvojho príjmu polovica patrí jemu a z jeho príjmu polovica tebe. Zosumarizované: Z vašich spoločných príjmov patrí polovica tebe a polovica jemu. Bez ohľadu na to, kto koľko zarába príjmy sa delia napoly.
@anonym_autor mate spoločne peniaze ale ty k nim nemas pristup... dufam, že aj domáce práce si delíte 50/50. 🙂
@anonym_autor nedala by som to 50 na 50, ale určité % zo mzdy, kde potom logicky vyjde jemu viac, keď viac zarába. To mi príde fér. Ak chce od teba polovicu a vie, že pre teba je to viac oproti jemu, lebo máš nižší plat, v mojich očiach je to trochu úbohé z jeho strany.
Mame 1 ucet a hotovo- tam chodia vyplaty oboch...niekolko rokov som zarabala podstatne viac ako manzel, ale vobec som to neriesila - miname na co chceme, kolko chceme a kedy chceme...aj tak je vsetko BSM, takze je mi to jedno...
Nemam rada taketo delenie uctov, a kto co kedy kde bude platit
@patta89 tiež máme jeden účet, kam chodia výplaty a z toho sa všetko platí, čo treba. Neriešime koľko koľko a také somariny, že 50/50 a nikto o euro viac, náhodou....

@anonym_autor máme spoločný účet, čo je moje,to je aj manželove 😉