Je normálne platiť za jedlo na oslave?
Ahojte ..ospravedlnujem sa za chaoticky napis diskusie ale potrebujem vediet vase nazory na situaciu..ktora sa stala v rodine manzela..V piatok sa konala oslava 40 narodenin manzelovej sesternice na ktoru sme boli pozvaní aj my aj manzelova sestra s muzom ..pozvanky sme dostali mesiac predtym s tym ze sa to celé koná v restauracii v meste..tak sme pekne kupili dar, kyticu flasku obrovsku bonbonieru ..nahodili sa a isli sme v piatok do restauracie kde uz cakala cela rodina..zaciatok oslavy bol o piatej, sesternica a jej mama teda muzova teta nam hned oznamili ze mame len casnicke nadiktovat co budeme pit a objednat si veceru..muz so svagrom si objednali panenku so zemiakmi a omackou ja so svagrinou salaty -kedze obe dietujeme..a detom sme objednali palacinky a polievky cca po dvoch hodinach sme sa aj so svagrovcami zdvihli ze ideme uz teda pomaly domov lebo obe mame male deti a uz ich trebalo dat spat..a ani zabava tam nebola bohvieaka..tak sme sa zacali obliekat lucit s ostatnymi vtom k nam pribehla sesternicina mama ze ci uz mame vyplatene?..so svagrovcami sme sa na seba prekvapene pozreli..nechapali sme na zaciatku ze ako mysli vyplatene..a ukazalo sa ze oslavenkyna platila za hosti len pitie ( co muz mal dve nealko piva ja dva deci vina a malá vypila 3x dzusik)..ale ze jedlo si mame zaplatit pekne sami..no ostali sme ako obarení ..najskor ze to je len vtip ale potom mama oslavenkyne zavolala casnicku ze odchadzame nech nam donesie ucet..ešte pripomeniem ze neslo o ziadnu lacnu vyvarovnu ale celkom drahu restauraciu takze sme tam nechali dalsich 35 eur za jedlo..svagrovci detto..ked som to napriklad povedala svojej kolegyni,ze ako sme pochodili na oslave manzelovej sesternice tak ta na mna zhukla ze akoze co mi je na tom divne..ze ona svoje narodeniny tiez tak oslavovala..ze akoze nebude platit zase za vsetko..odtial potial..tak teraz mi prosim povedzte som ja divna ze mi to pride divne?..a neslusne voci hostom ktorych pozves na svoju oslavu a donesu ti drahe dary?..
Áno, je to divné mali to oznámiť dopredu, že si budete platiť utratu sami.Neviem načo sa robia takéto oslavy len hádky v rodine.Bud na to mám a pozvem, alebo sedím doma a neoslavujem.
@mk1111111111 Hlavne, že musíš dať všetkým vedieť, že tomu neveríš 🙈
Na takejto oslave som nikdy nebola…sú divní
Je to divne a neslusne voci hostom. Ked niekoho niekam pozvem, tak si to hadam nebude platit sam 🙈 Ked na to nemam, oslavu nerobim alebo spravim doma gulas a hotovo 😃
Nečítam všetky komentáre, ale toto by ma nahnevalo a teda matke oslavenkyne by som povedala, ze boli sme pozvaní a platí ten kto poslal pozvánku. A nie nešlo by mi o 35beur ale o princíp.... A teda ak by boli výhrady aj potom ze mam zaplatiť, tak by som zaplatila nehadala by som sa tam ale teda toor by bolo pre mňa posledné stretnutie, s touto rodinou a posledný dar pre túto rodinu, a keďže si platila wellnese ešte v ten večer by som to stornocala ze došlo k omylu obzvlášť ak bol kupovaný online a nie priamo na recepcii
Tiez suhlasim uplny trapas resp ak by informovala dopredu, ok beriem, ale aj tak naco potom robit oslavu a pozvat hosti? Aby doniesli dary a odisli?
Vzdy ked niekto robi oslavu, ide to na jeho ucet. Este som sa nikdy nestretla s tym ze by som nieco platila, ak sa jedna o rodinne oslavy. Ked organizujem ja, tak ide vsetko na mna..ved som hostitel.
Tiez by som lstala ako obarena keby mi vyuctuju veceru
@trema tak v zahraničí je to bežné a miestny s tým. Rátajú, alebo býva apéro zadarmo ale večeru si platí každý, pripadne máš na stole k večeri víno a vodu a všetko naviac si hradí sám... Ale tam sa zas nedávajú dary štýlom ze dar pokryje moje náklady a ešte aj niečo naviac, ani zbierka pri redovom a neviem co ešte
@mk1111111111 to je vaša vec
Keď pozývam, tak platím. Keď na to nemám, tak nepozývam! Také buranstvo, aké predviedla tá sesternica, nikdy môj rozum nepochopí.
Za mňa nevhodné, keď niekoho pozvem tak platím všetko čo skonzumuje. Keď na to nemám/nechcem minúť viac tak tomu prispôsobím oslavu, netreba potom pozívať na večeru stačí do kaviarne/čajovne.
To ako keby prídem k niekomu domov na oslavu on mi dá pitie a povie mi že jedlo si mám doniesť sama.
Ak chcem pozvať a zároveň oslavu udržať v normálnej cenovej hladine tak objednám všetkým jedno rovnaké hlavné jedlo pre všetkých na stôl víno/limonádu....stále lepšia varianta ako potom pýtať na konci oslavy peniaze.
Toto pocujem prvy raz,za mna nevhodne.ak by ma tak pozvali,ocakavala by som ze aj zaplatia zs jedlo aj pitie..hamba velka.
Mne to pride tak trochu vychcane. Podla mna, keby pozvani vedeli, ze si to maju zaplatit, urcite by neprisli vsetci.
Na druhej strane by mi pripadalo neskutocne trapne behat za hostami, aby si zaplatili ucet a to isto behali za kazdym, lebo to asi malokto vedel. Prepadla by som sa pod zem od hanby.
@tamitamitami ano vetsinou ked sa robi oslava oslavenec vyberie dopredu nejake menu a to sa potom podava.
Nech vráti ten wellnes... Trapka!
Dobry trapas robit oslavu a zaplatit obed si mate sami, to ako moze dakomu napadnut, tak, ked nemam na to nerobim ziadnu oslavu toto som este nepocula teda
Neviem, či ti to už napísali, ale Vy si ich tiež pozvite podobne na oslavu. Čo iné vám ostáva?
..ako vtip dobré 😀🙈
Ja by som určite povedala niečo v Tom zmysle...že ak na to nemá nech nehrá formu a nerobí oslavu v reštaurácii.... Samozrejme sa očakáva že pozvaných pozýva a tým pádom aj platí oslávenec.....je to vrcholne trápne a nevhodné takto sa zachovať...... Môžu sa akurát hanbiť a nabudúce keby ma zavolali by som sa opýtala koľko cca si mám vziať peňazí aby som vedela či vôbec musím brat peňaženku... Toto naozaj ale naozaj nemá úroveň.
Keď sa tak zamyslím, mohla si jej darovať wellness pobyt, objednáš na jej meno cez booking a ona ho potom na recepcii zaplatí :D
@zanka777 Ja som akurát vyššie písala, že na oslavy podobného typu často ani neberiem peňaženku, lebo sa mi nezmestí do malej kabelky.. asi by som zostala na nočnú umývať riady :D
To mi pripomenulo, čo mi minule kamoška hovorila 🙈 Ona bola pozvaná k svojmu bratovi na "oslavu" aj so synom a priateľom. Na obed mali kura s ryžou, vypili dokopy 2 kávy, pohár minerálky a kofolu. Podotýkam bolo to u jej brata doma, on ma frajerku s dieťaťom. Takže "oslava" resp. posedenie by som skôr povedala o 6 ľuďoch len. Všetko prebehlo ok, na druhý deň jej brat píše, že má mu dať 30€,že za občerstvenie na oslave 🙉🤣🤣 A to tiež priniesli fľašku a nejakú tortu 🤦♀️ Že nechápala normálne či žartuje alebo to myslí vážne. Jej brat je ale dement, za 1€ si nechá koleno vŕtať 🤮
@oblecenie99 veď asi tak aj ja... Prípadne nebolo by to tej dotyčnej fakt extrémne trápne keby niekto nemal pri sebe naozaj peňaženku tak čo by robila???čakala by že si od niekoho požičia?bože 😂jedno trapnejsie ako druhé 😂ja by som tiež asi ostala do záverečnej v kuchyni umývať riady 😂
Som rada že nie som jediná ktorej hneď po prečítaní úvodného príspevku napadlo vystornovať wellness 😃 akože klesla by som na jej úroveň a mala by som aj ja hanbu, ale tej chudere by inak klesli na recepcii kútiky. Kokos svet sa hore nohami obracia 🙈 však keď pozývam tak platím
Keď niekto robí oslavu a pozve ma, znamena to, že neplatím. Pokiaľ chce,aby som platila, ma to vopred povedať. Je tot divné a trápne. Ľuďom už ozaj preskakuje. Ná čo robia oslavy, keď ná to nemajú? Spoločenský bonton im nič nehovori...
Tak toto je TRAPAS roka a jediná divná bola oslávenkyňa. Neberie mi to rozum a normálne mi je ľúto zvyšku rodiny, aký nechutný šok to musel byť na konci oslavy. Najbližšiu oslavu snáď bude robiť už len doma s chlebíčkami na stole.
Toto je podľa mňa úplná sedlačina, ale pred pár mesiacmi tu bola téma, kde si párik spravil malú svadbu a na hostinu pozvali najbližšiu rodinu do reštaurácie, najedli sa, a keď po pár hodinách už odchádzali, ženích išiel vypýtať od čašníčky účet a začal ho rozpočítavať medzi hostí, aby si každý zaplatil svoju časť. Čiže ma vôbec neprekvapuje, že je niekto schopný urobiť to, čo opisuje autorka. 😀 Ak niekto rozpočíta jedlo a pitie na svadobnej hostine medzi hostí, nájdu sa experti, ktorí spravia to isté na narodeninovej oslave.
@hopsik na dalsiu jej uznikto nepride
Nie je to normalne, mala to oznamit do predu, ze pozyva na pitie a kto chce si moze dat este veceru.
Presne ako píše @a_andrejka4 , @autorka normalne jej stornuj ten welnes, nech si aj ona užije tu hanbu, že si musí sama zaplatiť
Plus, poslala by som jej link na toto fórum, nech sa uvedomí, kludne aj anonymne 😅 nech proste preciti ako hlupo sa zachovala

@a_andrejka4 presne stornovala by som wellnes