icon

Je normálne platiť za jedlo na oslave?

29. okt 2023

Ahojte ..ospravedlnujem sa za chaoticky napis diskusie ale potrebujem vediet vase nazory na situaciu..ktora sa stala v rodine manzela..V piatok sa konala oslava 40 narodenin manzelovej sesternice na ktoru sme boli pozvaní aj my aj manzelova sestra s muzom ..pozvanky sme dostali mesiac predtym s tym ze sa to celé koná v restauracii v meste..tak sme pekne kupili dar, kyticu flasku obrovsku bonbonieru ..nahodili sa a isli sme v piatok do restauracie kde uz cakala cela rodina..zaciatok oslavy bol o piatej, sesternica a jej mama teda muzova teta nam hned oznamili ze mame len casnicke nadiktovat co budeme pit a objednat si veceru..muz so svagrom si objednali panenku so zemiakmi a omackou ja so svagrinou salaty -kedze obe dietujeme..a detom sme objednali palacinky a polievky cca po dvoch hodinach sme sa aj so svagrovcami zdvihli ze ideme uz teda pomaly domov lebo obe mame male deti a uz ich trebalo dat spat..a ani zabava tam nebola bohvieaka..tak sme sa zacali obliekat lucit s ostatnymi vtom k nam pribehla sesternicina mama ze ci uz mame vyplatene?..so svagrovcami sme sa na seba prekvapene pozreli..nechapali sme na zaciatku ze ako mysli vyplatene..a ukazalo sa ze oslavenkyna platila za hosti len pitie ( co muz mal dve nealko piva ja dva deci vina a malá vypila 3x dzusik)..ale ze jedlo si mame zaplatit pekne sami..no ostali sme ako obarení ..najskor ze to je len vtip ale potom mama oslavenkyne zavolala casnicku ze odchadzame nech nam donesie ucet..ešte pripomeniem ze neslo o ziadnu lacnu vyvarovnu ale celkom drahu restauraciu takze sme tam nechali dalsich 35 eur za jedlo..svagrovci detto..ked som to napriklad povedala svojej kolegyni,ze ako sme pochodili na oslave manzelovej sesternice tak ta na mna zhukla ze akoze co mi je na tom divne..ze ona svoje narodeniny tiez tak oslavovala..ze akoze nebude platit zase za vsetko..odtial potial..tak teraz mi prosim povedzte som ja divna ze mi to pride divne?..a neslusne voci hostom ktorych pozves na svoju oslavu a donesu ti drahe dary?..

kaktusik007
30. okt 2023

mne pride ok ak je oslava v restauracii, ze je obmedzene pitie - resp. ze sa nejaky alkohol plati navyse, drinky detto... Predsa len, su ludia ktori v tomto nemaju mieru a ten ucet by vedel vystrelit do vysin.... No zase je to o tom KTO by na tej oslave bol - no v pripade sirsej rodiny by som to spravila takto.
Pozvat do restauracie, privitat slovami objednaj si na co mas chut a potom utekat pri odchode ze halllo, platit treba -- toto je take buranstvo, na ktore ani nemam slov.

autorka - tvoja kolegyna je divna, ze jej to prislo normalne, nie ty.

petka552
30. okt 2023

To co bola za oslava? No cista hanba. Pozvem rodinu na 40siatku do restiky a este im to dam zaplatit? A este aj dary podostavam 😂😂😂. Ked na to nemam tak urobim posedenie doma a nie v restike. Ine by to bolo keby som sla oslavovat s partiou kamaratov a nieco by som platila ja a nieco si kazdy platil sam. Ale rodinu??? Dedo rodicia atd? Ved to je na smiech… a urcite do daru dostali este peniaze 😂😂😂

joannita
30. okt 2023

Podla mna tym ze jej mama isla za kazdym hostom a pripomenula platenie, tak bolo im jasne ze to co robia nieje uplne standardne, inak by nechodila a povazovala by to za samozrejmost.
Cize podla mna ich hanba nefackuje a ani nebude, ani keby im to 100 ludi povedalo.
Autorka, ten welnes sa da stornovat? Ak ano, bez vahania by som to urobila

ketrint
30. okt 2023

Nám sa zase stava opačné v rodine… ze blizka časť rodiny, ktorí keď prídu na takéto veľké rodinne oslavy, tak donesú aj ľudí navyše (lebo aj kamarátka pre dcéru, hoci ľudí aj deti je tam dosť), aj nového priateľa vezme, a rovno aj priateľovych rodičov (toto už absolútne nechápem). Takze oslávenec ma:
- sok, lebo rátal s konkrétnym počtom ľudí, a teda aj stoličiek a jedál
- divnú atmosferu, lebo zrazu sú tam proste pre nás ostatných cudzi ľudia, a to výrazne narúša rodinne prostredie -pretože sa separujú a robia si vlastny hlucik. Ešte keby sa otvorili/zapojili do spoločnosti tak ako tak ok…
- a ako bonus dostane za všetky tieto prekvapenia gratuláciu s jednou ruzou od tej, ktorú pozvali a jeden obrázok od jej dcéry. To je vsetko.
Takze sikovna ženuska si takto spravi svoju party s vlastnými hosťami s posedením, hudbou a hostinu na ucet oslávencov 🤯🤯🤯
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Keď mala neskôr ona svadbu, tak to bol zase ten štýl že “tu položte dary” (a samozrejme dali vopred vedieť, že chcú len peniaze, že aj namiesto kvetov peniaze, lebo že kvetov vo výzdobe bude dosť). Svadba bola v takej starej hale, tvrdé stoličky a pár spospajanych stolov, jedna kytica vo váze, výzdoba bola že na drevených stoloch boli obrusy, hralo pustené CDcko. Ale ved ok, ide o rodinne stretnutie a oslavu, kašlať teda na štýl 🤷🏻‍♀️🙄 Prišla čašníčka, objednali sme si kávu a kolac. Doniesli, zjedli sme. Mysleli sme si, že to je len predjedlo, proste kým nachystaju obed… no a potom nás nevesta vyzvala že kto chce môže ísť tancovať. A možno už tušíš, obed nebol. Ani žiadna zábava, ani nič. Človeku sa to až veriť nechce… a ešte nevesta bola v šoku, že ako sme si mohli myslieť, že bude obed, ved v kulturáku predsa nemajú kuchyňu.
🤯🤯🤯🤯🤯

Toto sú len hnusní vypočítaví ľudia proste. A isto aj Ta vaša sikovna zenuska, ktorá robila oslavu, sa teraz doma tesi, ako malo ju to stalo a ako veľa na tom zarobila a krásne dary dostala, ako sa jej to celé oplatilo.

Och 🤮🤮🤮

joannita
30. okt 2023

@ketrint preboha, toto snad ani mozne nieje 😂🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ma vyvratilo zo stolicky skoro 😂

bu1bu
30. okt 2023

Dobre si to ženská vymyslela! Zaplatí max 5€za pitie a osobu ale darmi nepohrdla... Absolútny trapas a a neucta z jej strany k členom rodiny.. Ľúto mi je najmä tých ktorí majú nízky príjem a museli si zaplatiť za to ze jej doniesli dar. Určite keby to vedeli tak jej zagratuluju niekde v súkromí a vybavené. Ta tvoja príbuzná je obyčajná trúba ( kolegyňa tiež). Ak nemám na oslavy v reštaurácii tak ich neorganizujem, pripadne takúto zásadnú info dám DOPREDU..

ketrint
30. okt 2023

@joannita anooo. A takých zážitkov mame viac. Ja keď som bola tehotná, ma prišli pozrieť (nanútili sa sami 😒). Ako tiež som čakala ju a partnera a prišli aj s jeho rodicmi 🤯🤯 Takze som mala zrazu plny byt ľudí, bolo ich treba obskakovat, a atmosféra divná, lebo ved čo mi sú jej frajera rodičia, ktorých som videla PRVYKRAT v živote 😲🤯. Ani s ňou sa nestretávame, fakt len raz za 5-10rokov niekde na rodinnej oslave, vôbec si nemáme čo povedať ani my dve. A zrazu k tomu ešte cudzi chlap a jeho rodičia🤯🤯 Kks tak aspoň do telefónu poviem, že prídeme toľkí, a nie prekvapko…
Zagratulovala mi k bábätku s jednou plastovou lyžičkou z DMky a zdôraznila aby som jej všetko dokladala, lebo aj oni raz budú mat. A že nielen oblecko, ale aj postieľku a tieto veci 🤷🏻‍♀️

Nesnaž sa to pochopiť, strata casu. Ale su takito ľudia fakt 😂

lienka.7
30. okt 2023

@ketrint omg 🤦‍♀️ rodina za všetky prachy, fakt 🙈🤣🤣🤣

ruzovakrava
30. okt 2023

@ketrint skoro mi oči vypadli 🤣🤣 To čo je za osobu, kde sa toto liahne? 🙈😃

karolinakr
30. okt 2023

wellnes pobyt a im bolo luto zaplatiť za vas 35eur - poslala by som jej sms, že som ju prihlasila do suťaže Extremni šetrilkovia t.j.lakomci..A na pozvanke ma byt jasne napisane, ze jedlo si plati každy sam..Taka frajerka aj ja možem byt, že pozvem celu rodinu do Carltonu a zaplatim za nich sódu..Fakt by som jej napisala, že nech ma viac nepozyva

karolinakr
30. okt 2023

Je to hanba, lebo pekne ste jej nakupili, ja by som to odbila flašou..Kolegynu pozdravujem a že je este 1 miesto volne v Šetrilkoch na Jojke..Ja si myslim, ze na pozvanke ma byt jasne napísané Pozývame - Ty platíš,...nech nie su trenice

solida1
30. okt 2023

@sense my s manželom sme teda nejaké tie oslavy za hranicami absolvovali (Španielsko, Rakúsko, Nemecko, Poľsko), ale teda jedlo platili vždy tí, čo pozývali, pitie každý sám. Čo je aj logické, nakoľko niekto vypije decko vínka, niekto zopár Jackov, niekto minerálku.

karolinakr
30. okt 2023

@ketrint tak tychto by som poslala do zabudnutia velmi rychlo

karolinakr
30. okt 2023

No a ako to dopadlo? Stornovala si pobyt? Pozvala si kolegyňu na obed, s tým, že sama si ho zaplatí?

10zabka
30. okt 2023

@karolinakr 👍👏

betulinka1
30. okt 2023

@a_andrejka4 ze stornuj. Az mi kava zabehla. 👍👍👍👍 napisat sesternici, stornovali mi poukážku. Poslem ti na ucet peniaze. Poslala by som jej 50€.

fliacik
30. okt 2023

Autorka, mala si sa po zaplatení účtu otočiť na päte a opýtať sa oslávenkyne, kedy Ti preplatí dar, ktorý si doniesla. Lebo však, keby si každému nosila takéto drahé dary, to by bolo drahé, hádam si nemyslí, že to si doniesla iba tak 😀

riyadh
30. okt 2023

Nie nie si divna, ja som svoju okruhlinu Mala v restike a vsetko som samozrejme platila😊

katarinka289
30. okt 2023

Nie si divná ty,ale ten,kto pozve niekoho na oslavu a nechá ho,nech si platí sám.Nie,tak sa to nerobí a byť na mieste oslavenkyne,tak sa riadne hanbím.A pravdupovediac,nepoznám ju,no aj na diaľku je mi za ňu trápne. Aj my robíme oslavy pre celú rodinu.Krstiny,guľatiny,sv.prijimanie,birmovky.Podotykam,že obaja sme s manželom zo 4deti a rodina je veľká.Uz máme pomaly dospelé netere a synovcov.Za oslavy v reštaurácii sme vždy platili cca 1000€, ale ved s tým sa počíta,inak by sme to nerobili. Ja som o takomto niečom ešte nepočula.Nonsens

nurielka
30. okt 2023

Toto som nezažila.. asi by som sa po zaplatení účtu otočila na sesternicu nech mi vráti dar, lebo ma hodnotu 3x viac ako jedlo. Ale ja som asertivna no..🙊 že idem na ten wellnes ja ak sa jej maaali za mňa dať 30 eur.

tamtumdo
30. okt 2023

Omg..... keď niekoho niekam či už do reštaurácie alebo doma pozyvam....ani vo sne by ma nenapadlo pýtať za jedlo....toto som ešte nepočula....keď nemám na to,tak nepozyvam a hotovo...ja by som sa hanbila ako pes teda....
U nás to jedine tak,...že starí rodičia..... minimálne dôchodky, tak my ako rodina deti,vnucata,pravnucata.....no bolo nás veľa....samozrejme že starí rodičia by na takú oslavu nemali,plus starosti okolo a tak....miestnosť,torty,zákusky,hudbu.....sme si rozdelili, a jedlo za rodinu zvlášť sme si zaplatili každý sam..ale to bola dohoda dopredu,že sa vyskladame na oslavu ...aby nemali s tým oni starosti....asi som stará škola,ale u nás to v rodine platí tak,že kto pozýva,ten platí.....

akje
30. okt 2023

Ahoj @autorka.

Mali vas o tom vopred informovat. To mi pride zvlastne z ich strany. Zla organizacia, ktora sposobuje nedorozumenia...
A vy ste sa teda mali najest doma, kedze za cudzie by si sa najedla ale za svoje nie 🤦🏼‍♀️ to mi pride zvlastne z tvojej strany, ze ked plati druhy, tak si objednate jedlo za 15€, co je dost drahe, no keby vies, ze si to mas zaplatit sama, tak zrazu chces minut 0€.

Pre mna ste obe strany zvlastne, vlastne aj celkom rovnake. Za svoje peniaze ste neboli vlastne ochotni zaplatit za jedlo ani vy, ani oni 😄

weronika171717
30. okt 2023

Tak toto je teda divné.....že ju hanba nefacka 🤭🤭🤭😂😂😂😂 to už kde sme????

mateson
30. okt 2023

@nika523 není to normální ani v Čechách

lenagawel
30. okt 2023

no tak to je riadna hanbaaa to musia byt zgrlosi bez rozumu akoze sorry ale toto je namna moc 😭 akoze niektori ludia fakt bez hanby…

rorino
30. okt 2023

Asi by som s úsmevom prišla k oslavujucej a zobrala si nazad čo som jej doniesla,ale to je len také mojekeby bolo keby,v skutočnosti,neviem ako by som zareagovala,že ju hanba o zem neplieska.Ked už plánovala takú oslavu,tak takýto "detail"ste mali vedieť dopredu.No hnus Cecilko🤦🤦🤦

romikk22
30. okt 2023

Je to riadna mrcha. 😂 pozve všetkých na oslavu , dostane dary a ešte jej to všetci pekne zaplatia haaa

gabu_lienka
30. okt 2023

Dobre si to oslavenkyna preratala - oslava v restike ju vysla lacnejsie, ako keby doma chlebicky spravila. Hanba na sto rokov. Ked na oslavu nemam, tak ju nerobim a nie ze napozyvam ludi a potom okrem darov ocakavam aj ze zaplatia obcerstvenie.
Autorka na tvojom mieste by som rovno po prichode domov stornovala ten welnes a ak by sa to nedalo, hned by slm zajednala termin pre seba.

cacianka
1. nov 2023

@mamina7070 dobrý nápad!
Poukaz jej nechať, ale v hoteli to zrušiť, nech tam frnda nabehne, urobí si labúžo so všetkými procedúrami a potom pri odchode nech si dajú na recepcii pozor aby neodišla nonsalantne ako dáma, veď zadarmenko, ale pekne zaplatila

nelili1978
6. nov 2023

@tanyag no neviem ako u vás, ale u nás keď niekto pozve, tak platí......a ja ako hosť zase prinesiem darček. Alebo darček oslávenec u vás preplatí? Či nerozumiem