Je normálne platiť za jedlo na oslave?
Ahojte ..ospravedlnujem sa za chaoticky napis diskusie ale potrebujem vediet vase nazory na situaciu..ktora sa stala v rodine manzela..V piatok sa konala oslava 40 narodenin manzelovej sesternice na ktoru sme boli pozvaní aj my aj manzelova sestra s muzom ..pozvanky sme dostali mesiac predtym s tym ze sa to celé koná v restauracii v meste..tak sme pekne kupili dar, kyticu flasku obrovsku bonbonieru ..nahodili sa a isli sme v piatok do restauracie kde uz cakala cela rodina..zaciatok oslavy bol o piatej, sesternica a jej mama teda muzova teta nam hned oznamili ze mame len casnicke nadiktovat co budeme pit a objednat si veceru..muz so svagrom si objednali panenku so zemiakmi a omackou ja so svagrinou salaty -kedze obe dietujeme..a detom sme objednali palacinky a polievky cca po dvoch hodinach sme sa aj so svagrovcami zdvihli ze ideme uz teda pomaly domov lebo obe mame male deti a uz ich trebalo dat spat..a ani zabava tam nebola bohvieaka..tak sme sa zacali obliekat lucit s ostatnymi vtom k nam pribehla sesternicina mama ze ci uz mame vyplatene?..so svagrovcami sme sa na seba prekvapene pozreli..nechapali sme na zaciatku ze ako mysli vyplatene..a ukazalo sa ze oslavenkyna platila za hosti len pitie ( co muz mal dve nealko piva ja dva deci vina a malá vypila 3x dzusik)..ale ze jedlo si mame zaplatit pekne sami..no ostali sme ako obarení ..najskor ze to je len vtip ale potom mama oslavenkyne zavolala casnicku ze odchadzame nech nam donesie ucet..ešte pripomeniem ze neslo o ziadnu lacnu vyvarovnu ale celkom drahu restauraciu takze sme tam nechali dalsich 35 eur za jedlo..svagrovci detto..ked som to napriklad povedala svojej kolegyni,ze ako sme pochodili na oslave manzelovej sesternice tak ta na mna zhukla ze akoze co mi je na tom divne..ze ona svoje narodeniny tiez tak oslavovala..ze akoze nebude platit zase za vsetko..odtial potial..tak teraz mi prosim povedzte som ja divna ze mi to pride divne?..a neslusne voci hostom ktorych pozves na svoju oslavu a donesu ti drahe dary?..
Nie si divná, divná je oslávenkyňa s rodinou.
Radšej by som nespravila žiadnu oslavu ako toto. Že ju hanba neplieska 😳
Na ktorú p*del robili oslavu?? Vychádza mi z toho jedine vidina čistého zisku. Vedeli, že prinesiete dary ako sa patrí a oni neboli schopní opätovať vám ich v rámci pohostenia. Čo je toto za ľudí, prosím Ťa? V živote by ma neuvideli takíto žgrloši na žiadnej nimi organizovanej akcii. Nabudúce by Vám možno aj čistú vodu vyúčtovali. No hanba na tri zimy.
sranda by bola keby si stornovala ten wellness s tym,🥂🎉 ze booknute to maju len pri odchode nech nezabudnu zaplatit 😉🤣😁
@nelili1978 Nie nie, ja na oslavy nechodím 😁 ale ak ma niekto pozve niekde, tak za seba a za svoju rodinu vždy zaplatím, tak som to myslela 😉 a aj kebyže idem na oslavu do reštaurácie, tak by som za seba a svoju rodinu zaplatila. Ale to som ja...
@tanyag je rozdiel zavolať niekoho len tak,že nejdeme si niekam sadnúť? A je iné niekoho zavolať,že pozývam Vás,mala som 40 ,oslávime...v tom druhom prípade sa patrí priniesť dar oslavenkyni
@katarinka289 veď ja nosím niečo aj keď idem len na návštevu ku kamarátke 😁 alebo ak sa s niekym stretnem po dlhej dobe, tak nikdy na prázdno nejdem...a áno, aj kebyže idem na oslavu do reštaurácie, odnesiem dar a aj za seba zaplatím...a je mi jedno, či platiť mám alebo nie...proste nechám peniaze za seba oslávencovi a dovidenia...nevidím na tom nič zvláštne...ale zase musím napísať, že TO SOM JA...
a ešte aby to zaklincovala tak sa teraz po rodine chvali ze si za peniazky co dostala na narodeniny objednala vylet do jej vysnivanej barcelony......no comment.
A ešte na wellnes si zabudla
@autorka chapem tvoje rozhorcenie. No mas ponaucenie. Ja takyto drahy dar kupujem iba svojej rodine ako rodicia, manzel a deti. Zvysku samozrejme dar dam ale to, co ste kupili mi prislo prehnane. Potom su ludia urazeni ak sa netrafia, popripade sa dar nevyuzie alebo nespomenie a v tvojom pripade nedostane nalezite pohostenie.
Kasli na to. Budes vediet, ze na dalsie okruhliny si objednas na co mas prave chut a ochotu zaplatit a do obalky jej das nejaky peniaz, aby mohla ist na taky vylet, ako bude chciet ;) popripade jej kupis nejaku peknu a nie drahu kozmetiku a mas ;) uz to nechaj asi tak. A tes sa s nou, ze sa tesi ;)
@tanyag to je jasne.Kazdy zoberie fľašu atď., keď ide na návštevu.No wellness pobyt si asi ešte nedarovala len tak.Alebo áno? Stále je rozdiel návšteva a oslava v restauracii
@katarinka289 ja by som nedarovala wellness aj keby neviem čo...myslím, že fľaša, čokoláda, kvety úplne stačí.. wellness nech si každý kúpi sám...
@tanyag tak tam je ten rozdiel v nás.Ak ides na oslavu do reštaurácie s fľašou. Ja keď som pozvaná na oslavu, tak dávam normálne dar. Darčekový kos na guľatiny 100€. A tak to je u nás bežné. Nikoho by nenapadlo urobiť oslavu s tým,že každý si zaplatí sám.To ich rovno mohla zavolať len domov na posedenie pri káve a poháriku. Ale od švagrinej autorky by som sa nečudovala,keby aj tak žiadala zaplatiť to víno 🤦♀️
@tanyag tak toto je zase divné pre mňa. V našej rodine sa na okrúhle narodeniny, ked oslávenec organizuje oslavu, či už doma alebo v reštaurácii, nosia hodnotnejšie dary. Fľasa, čokolada a kvety len v prípade, že idem niekomu zagratulovať k "obycajnym" narodeninám alebo meninám, bez oslavy.
@jaroe Čo je divné pre jedného, nemusí byť divné pre iného. U nás v rodine sa nerieši, či sú okrúhle alebo nie, sú to narodeniny, je to bežný deň ako každý iný. Kto chce zagratuluje, kto nechce, nezagratuluje, nikto si z toho "ťažkú hlavu" nerobí a preto nie sú ani zbytočné emócie a dotknutí ľudia. A každému to takto vyhovuje.
Volakedy sa to robilo tak, ze ak ta pozvali, vsetko zabezpecil oslavenec a hodnotou daru sa kompenzovala jeho utrata. Dnes pocuvam kadejake vymysly a vychadza mi z toho jedno, ze ked je niekto lakomy, nech oslavu nerobi vobec. Lebo vy ste priniesli dary a nemali ste protihodnotu ani v tom pohosteni. Ak to planovali robit takto, mali Vam to urcite povedat na zaciatku, ze si za jedlo budete platit. Toho dedka mi je nesmierne luto…
Bože to je trápne potom prečo robí narodeninovú oslavu ket nato nemá či čo chcela len darčeky od rodiny 😂😂
@vivienkalejova od novembra sa mohlo niečo zmeniť, bolo by zaujímavé dá dozvedieť dozvuky
@cacianka to hej 😂😂 voči mne bi to bola neucta kebi ze ma pozve moj blizky a este kupim darcek a aj zaplatim zato co som žožrala zo svojmi detmi a z mužom však to kľudne si mohli objednať z domu a najesť sa a aj pesnicky si k tomu mohli pustiť ale lenže nerobila to pre cudzích ale pre svojich blízkych napr. Keď ja robím oslavu ci deťom, či mužovi, alebo sebe tak to organizujem ja a sú vtom aj zahrnute výdavky ktoré platím samozrejme ja napr. to robím v kulturaku, lebo ja mam obrovskú rodinu ale ket je vonku teplo tak to robím vonku lebo mame dosť veľký dvor grilujeme si a tak ale neviem keby to robila ona tak dúfam ze nepítala bi si od každého peniaze za steak alebo za klobásu 😂😂
@autorka ja poviem podľa seba. Ja som minulý rok tiež oslavovala 40. Robila som to v restike. Pozyvala som iba svojich súrodencov s rodinami. Naj zábava bola že ja som na vlastnej oslave nič okrem polievky a dvoch džúsov nemala. Za všetkých som všetko zaplatila. Nechápem načo to robila v reštaurácii a pozyvala bratrancom a sesternice a tak širokú rodinu keď to nedokázala zaplatiť. Tiež si neuvedomila že gratulanti určite kúpia na okrúhle narodeniny viac ako malu kyticu a bonbónieru ale niečo drahšie. Ja osobne by som sa cítila trápne aby moji gratulanti niečo platili v tej reštaurácii. A mohla spraviť ze objednať spoločne jedlo pre všetkých rovnaké aby sa vyhla že by niekto schválne objednával drahé jedlo.
Tak to sa nerobí. V živote som to nepočula.

Ja to nechápem keď na to nemám tak nerobím oslavu v reštaurácii. Toto som teda ešte nepočula že by sa robilo. Pochopila by som že by bolo menu zaplatené a ked chces niečo navyše si zaplatíš ale nie takto. Síce môj šéf nás bežne pozýval na obed že ideme osláviť ukončenie projektu a všetko sme si platili sami, ale on je iný prípad...