Je odmietnutie pomoci švagrinej na pohotovosť zlé?
Mužova sestra má 2 deti (2 roky a 10 mesiacov). My ešte deti nemáme, snažím sa jej občas pomôcť v rámci dobrých vzťahov že to až došlo k tomu, že som vždy prvý človek ktorému volá keď nieco potrebuje. Na začiatku mi to nevadilo ale postupne mi prišlo že ma začína zneužívať, tak som sa jej snažila naznačiť že mám aj s jej bratom aj svoj život, ale jej reakcia bola len taká že my nemáme žiadne problémy a povinnosti lebo nemáme deti 🙂, jej deti sú choré každý druhý týždeň, stále rieši vracačky hnačky sople a ekzémy (čo je pri malých deťoch asi normálne, nesúdim), ale jej riešenie number one je chodenie na pohotovosť. Už niekoľko x ju vyhodili z pohotovosti a odmietli ošetriť, lebo tam išla so zvýšenou teplotou o 2 stupne a potom sme si všetci vypoculi jej nadávky na slovenské zdravotníctvo že jej mohli deti zomrieť. To som sa rozpísala, ale k comu smerujem je źe včera mi volala okolo 23:00 že sa cez týždeň kúpali na záhrade a keď prebaľovala a ukladala staršieho tak si všimla že má niečo na zadku a asi je to kliešť a musíme ísť na pohotovosť. Moj muž bol na nočnej a ona momentálne žije sama, má auto ale chcela aby som zabavila mladšie, ja som asi nie úplne dobre zareagovala ale proste praskli mi nervy že v piatok neskoro večer, ja po robote už osprchovaná v posteli a treba ísť na pohotovosť medzi urgentné prípady a chorých ľudí lebo asi má kliešťa a treba zabaviť doktorov. Proste som odmietla a ona tam sla sama a považovala som to za vybavené. Lenže som nečakala že dnes to bude mať dohru a muž keď sa zobudil po nočnej tak mi hneď vynadal že som nepomohla jeho sestričke lebo mu stihla z pohotovosti vypisovať do roboty na mňa sťažnosti a pomaly aj celá rodina so svokrou na čele, lebo jej milovaný vnúčik mohol umrieť na encefalitídu kvôli tomu že JA som nešla s nimi na pohotovosť. Proste kvôli takej hlúposti som nečakala že bude taký rozruch. Tak by som chcela vedieť či som ozaj taká zlá, že mi raz praskli nervy a nechcelo sa mi a že či máte nejaké zážitky s kliešťami a ako to je u malých detí, nech sa tu aspoň poučim…
Keď som si prečítala nadpis, moja prvá myšlienka bola, čo si to za človeka, ak si odmietla pomoc rodine. Predpokladala som, že švagriná ozaj potrebovala pomoc napr. s odvozom, alebo jej bolo príšerne zle, ... Ale tu sa ti nečudujem, tiež by som odmietla ísť. Kvôli kliešťovi mi to pripadá ozaj zbytočné. Max. by som jej navrhla, keď už teda stála pred domom, nech vybehne hore a kliešťa dieťaťu vyberiem a ukážem ako na to, aby v budúcnosti nerobila paniku. Ak by trvala na lekárskom ošetrení, ponúkla by som jej, že druhé dieťa môže nechať u mňa a na druhý deň si ho doobeda vyzdvihnúť. Ale určite by som s ňou nikam nešla.
Z môjho pohľadu - neschopná hysterická švagriná. S teplotou ísť na pohotovosť? S kliešťom? Ach jaj, potom že sú plné čakárne. Ja neviem, mám 3 synov, návštevy urgentu so zlomeninami a tržnými ranami sú u nás párkrát ročne, ale ani keď bol muž mimo domu, tak som nikomu nevolala. Sú to moje deti a ja sa o ne starám. A ešte aby proti tebe huckala tvojho muža? Nech sa spamätá...
Tvoja reakcia je v poriadku.
Švagriná asi nie je veľmi v poriadku.
Buď samota, kde je otec deti alebo je preťažená.
Keď nevie toto vyhodnotiť.
Mne sa takéto "sitaucie" stavali z vyčerpania.
Proste úsudok išiel bokom a šla som ako buldozér.
Radila by som globálnu pomoc.
Ak koji a nespí a je veľa len s nimi, sit sa budú opakovať.
@reanda áno máš pravdu, ale ja neviem ako mu to ona podala a čo mu všetko narozprávala na mňa, s tým sa mi nepochválil. Má muža, ale žijú oddelene odkedy sa narodilo mladšie, mne jej bolo ľúto tak som jej pomáhala, ona už ma neprosila o pomoc ale oznamovala mi čo treba, asi som si ale nevybrala zrovna šťastnú situáciu jej ukázať že mi to vadí. Ostatní jej mohli kľudne pomôcť a teraz sa na mne vyvršujú že som odmietla.
A zážitky s kliešťami mame.. ak.je kliest infikovaný je fuk ci ho vyberie lajk alebo lekár. Po vybratí ( daaavno sa už nemydli a nevykruca, ale to ndch si robí kto chce ako chce) sa vydenzifikuje... potom sleduju príznaky a rieši s lekarom, treba na to mysliet aj pri symptomoch prechladnutia atd. Napr taká borelioza sa testuje až po mesiaci... mnecsi dcéra kliešťa strhla, v 1triede na WC...na chirurgiu bežnú som ju vzala a vyčistili a nič. Odvtedy sa kontroluje po pobyte vonku u nás každý... mali sme aj vážne boreliozy v rodine... aké to určite ty nemáš ako ovplyvniť. Ani keby si išla na pohotovosť
Pomocnú ruku áno - v určitých medziach.
Suplovať otca deti nie..
@ajuga Ja som si pred niekoľkými rokmi vyberala kliešťa a tiež mi zostala hlavička dnu. Bolo to cez pracovný deň ráno, tak som volala obvodnému a ten povedal, že teraz už je to úplne jedno a nemusím tú hlavičku vyťahovať, lebo ak bol kliešť infikovaný, tak či tak to už mám vyliate v sebe bez ohľadu na to, či teraz tú hlavičku vytiahnem za 10 minút alebo ju telo samé vypudí za tri dni. Odporučil len natierať nejakou masťou a o taký a taký čas sledovať také a také príznaky.
Urcite suhlasim s tym, ze si treba nastavit hranice pomoci- ale forma odmietnutia aku si si zvolila a hlavne nacasovanie bolo totalne nevhodne. Taketo komunikacne citlive temy sa riesia v klude a nie s vystresovanou matkou panikarkou. Pravedpodobne to aj sama tusis, ze tvoja reakcia nebola primerana, ber to ako poucenie do dalsieho zivota.
Ešte drobná rada - švagrinú si všade zablokuj.
Tak ja mám iný názor tiež. V prvom rade sú to jej deti, jej starosti a nie tvoje. Aj mužovi by som vysvetlila, že tu nie som od toho jej robiť taxík…Švagrinu by som poučila, že s akými prípadmi sa chodi na pohotovosť a ako bolo vyššie spomenuté, nedvíhala by som tak neskoro telefón. Nechápem tento prístup ,,my čo mame deti môžeme všetko a vy ostatní sa prispôsobte lebo nemáte deti a neviete o čom to je”
Mne by bolo trápne takto vyvolávať ako tvoja švagriná.
Sama by som si poradila. Deto v noci.
Aha takže to že ma niekto dieťa mu dáva právo robiť si z rodiny otroka a takisto je v poriadku chodiť na pohotovosť kvôli každému prdu ok, som rada čo som sa tu dozvedela 🤯
Autorka, keď si taká strašná a neochotna, oznámila by som švagrinej, svokre aj manželovi že s dobročinnostou teda končíš úplne a keď bude mať nabudúce nejaký problem, nech zavolá svojej matke, otcovi svojich deti alebo svojmu starostlivemu bracekovi, ti jej určite ochotne pomôžu 🙂
Mozno som stara … ale naco ist s kliestom na pohotovost ak nie napr v oku alebo v uchu? Vyberem doma, Ak bol infikovany, tak ani na pohotovosti nic nespravia…ani testy sa nerobia hned 🤷🏻♀️ svagrina asi chodi na pohotovost ako na klavir s kazdom nadchou aby jej niekto venoval pozornost
Tu by som v prvom rade riesila, ci mi pokračovať v manzelstve. Deti ešte nemáte, tak zísť z kratšej cesty. Pokial by mi muz toto urobil, nemat deti, odisla by som na nejaký cad. A nech si uvedomí, ci chce žiť s manželkou alebo bude skákať okolo sestry! Zvlast ked jej mohli pomôcť rodicia.
Co by robila, keby si lezala s horúčkou? Povedala daj si paralen obleč sa, to prejde?
Mňa keby sa muz nezastal a nespochybniteľné by jej zdravy rozum, ozaj by som odisla a muz by mal tak týždeň na prihodenie hodnôt! A inak by bol zrejme už ex.
Toto budete mat cely zivot. Ona bude chúďatko, komu treba pomáhať a vám nebude treba nikdy. Lebo ved ste dvaja! A stále jej budú okolo zadku skákať.
Ja mam z kliestou hruzu, priznávam, teda z toho vyťahovanie. Tiez by som šla na pohotovosť z dietatom, do teraz vidím sestrin modry prst ako jej v ňom chudiatkubsturali tu hlavu 😪.
Ale isla by som hneď, nečakala do polnoci a toboz volala co I len sestre. A dobre by som zvazila, ci veru nepockam do rána, lebo veru na urgente/pohotovosti su vseliake pliagy.
A veru otca deti by som nesuplovala. A naviac - mat pri tak malych detoch cas na pohotovosti vypisovat spravy, hmm. Nasi maju 4r a 11mesiacov. Keby som s nimi na pohotovosti, mam co robiť teda. Unavení uplakani ...
Ja som makkys a dieťa by som zobrala hore a ona nech ide na pohotovosť.Je uzkostliva a toto nebola posledná hystéria.toto nerobia len rodičia detí mne sa minule sťažoval veterinár, že iné nerobí len kliešte vyberá🙂
@janinah ja som mala 2 deti, vacsinu casu som s nimi bola sama. Mali sme vsetci traja (ja aj deti) sucasne grcacky, mali aj ine ochorenia, 40 horucky, bez pomoci rodiny a zvladla som.
Na pohotovosti som bola za celu dobu 2x a to v case dlhych sviatkov, kedy mali lekari dovolenky, tak nech mame potrebne lieky.
A vzdy, ak ochorel jeden, tahala som so sebou aj druheho. Bolo to narocne, ale zaroven to bolo zvladnutelne. Jej svagrina ju zneuziva.
Nie, nie si ty ta zla. Svagrina to prehana a stahuje celu rodinu. Stoj si za svojim. Ale muzovi by som zaludok vycistila, ze naposledy sa so mnou tak bavil.
Mala sa naučiť vyberať kliešťa. Trápna. Tebe prezradím spôsob, určite sa dá vygoolgliť. Dať na kliešť mastičku a vatou jemne krúživým pohybom točiť, kým po chvíli nevyjde z tela. Nešla by som s ňou na pohotovosť. Nech si spraví vodičák a kurz prvej pomoci, ak má dve deti.
Akože.ja by som tiež s blbym kliešťom skoro o polnoci na pohotovosť nešla ...a ak vieš že švagriná je trafená prečo jej dvihas mobil?.
@janinah ked bude mat autorka deti, potom "pochopi"? No len aby "nepochopila", ze sa na nu pani svagrina kompletne vykasle...aj napriek tomu, ona jej pomahala...nebola by 1.pripad. a robit cirkus s niekym v piatok v noci lebo 1 z deti ma kliesta...mal ist pan brat z prace na paragraf a vybavene
Si normalna, normalne si reagovala.
Pisala si ako ma na teba stale poziadavky, ma drzost kvoli blbemu kliestovi volat na konci tyzdna v piatok skoro o pol noci lebo ma pocit, ze na toto treba urgent...ma viac deti a hadam kliesta nevidi 1.raz v zivote...no ale hlavne tie ich reakcie, ako u neandertalcov. Nie si popopoluska alebo babysitting 24/7 on demand?
Takto...na noc vypinaj zvuk.
Pan manzel by na mna raz vystupil, a ani by nestihol dopovedat...Nabuduce mu povedz, ze tak laskavo je to jeho sestra, nech si na nu vezme paragraf -sprevadzanie clena rodiny. A este raz na teba vystupi, moze ist byvat k nej.
K tomu, ze na teba vystupuju ostatni clenovia tejto hordy...spolcili sa (byva to prirodzene v zvieracich svorkach 🙈🤷♀️🤦♀️)...skus ignorovat a ak by svokra nedala pokoj plati vyssie - "Co ste vy za staru mamu, ze sa vasa dcera stale obracia iba namna? To co za vztahy mate? Preco jej nepomahate? Nevidite ako ma toho vela? Co ste vy za babku, mala ste ist vy! A polozit...dat jej vypocut "tututka"
Tvoja reakcia bola namieste.. a švagriná nech si vyhodí z hlavy že len ty doma sedíš a čakáš na jej povely.. pfffff
@777januska777 ale neotravovala by som o 23 svagrinu,ja besne chodim sama s 3 deti po doktoroch,ze ma jeeno termin a dve beriem ,kebo ich nemam kam dat.A jej svagrina o kliesti vedela uz skor,nvm preco tolko zien sa navaza do autorky,pritom svagrina to nerobi 1x.
@zmrzlinka2021 a čo že nemá manžela? Autorka jej zariadila jej život? Nikto, absolútne nikto ti nie je povinny pomáhať s tvojimi deťmi a to ze autorka jej už pomáhala dosť a švagriná ju využíva a je neschopná zvládať svoje deti, tak to nie je jej problém...
Ešte takú nehrali, aby som ja slobodna, bezdetna bola povinná starať sa o nejaké HOCIJAKE cudzie deti (je jedno ci netreba ci susedy)
Švagriná si mala volať rýchlu 🙋♀️
Véd išlo o život 🙄
Ja by som maximálne zobrala mladšie dieta k sebe, keď už bola aj s ním pri vas. Tiež by som sa s ňou netrepala v noci kvôli kliešťu. Ani kvôli trochu zvýšenej teplote. A tiež by som jej už dávno povedala na čo slúži pohotovosť. Či jej deti zázračne ochorejú v piatok poobede - nedeľa, kedy sa nedá ist svojej pediatricke?
Taktiež by už mala dávno vysvetlené že keď nemám deti, tak to neznamená že nemam život. A mohla by sa sťažovať mužovi, svokre, na lamparen a aj v europarlamente 🙈
Muža by som tiež upratala, keby sa do mňa pustil za takéto niečo. Nedaj si skákať po hlave.
Viem,že človeka nenápadne správne riešenie hneď,ale mala ta požiadať,nech mladšie postrážiť a ísť s druhým na pohotovosť.A asi vieš prečo si tak reagovala,asi ma z teba trhací kalendar.
Autorka, dúfam, že po tomto ta už nebude otravovať. Osobne nemusím také neschopačky, ktoré sa nevedia samé o nič postarať. Za mňa si urobila správnu vec.
toto je take klasické “za dobrotu, na žobrotu”
keby islo o akútny živiť ohrozujúci stav, tak deti majú stále babičku, dedka, exmanzela (áno stále žije a otcom neprestal byt), možno aj druhych starych rodičov, svagrina ma aj brata dokonca, ALE kto tu je ten zlý? autorka! 😃 svagrina, čo s tým s prepáčením nemá nič, iba zvykla podať pomocnú ruku a takto to dopadlo
@simona20201309 nie si to cudzie deti. Sú to švagrinine deti. Nevieš prečo ostala sama, nesud. My s manželom v živote fungujeme tak, že keď sa dá, radi pomôžeme.

A kludne mozes napisat, a ospravedlnit sa, ze t oja reakcia nebola adekvatna, ze ta to mrzi, ale uz si bola velmi unavena a vycerpana po celom tyzdni v robote. To ze na teba bonzovala tvojmu muzovi je dost trapne. Asi by som im uz velmi nepomahala, ked to nevie ocenit