Je správne, keď si priateľ zvykne na moje platenie?
Ahojte baby chcem sa opytat jednu otázku. Mám priateľa s ktorým som 3 roky a on pracuje v zahraničí v Nemecku ale nie vždy zarobí veľa peňazí niekedy viac niekedy menej ale o to mi nejde skôr by som chcela radu ohľadom toho že či je zle keď niekedy zaplatím niečo aj ja, napríklad kino, kávu alebo nakup v obchode… zatiaľ spolu nebývame iba chodievame k sebe domov. Neviem možno je to hlúpa otázka ale mne to príde trápne že on zarába viac peňazí ako ja a nechá má platiť sem tam nieco kludne zaplatím ale mám pocit že si už na to ako keby zvykol a berie to ako samozrejmosť…Prosím o radu. Ďakujem
@katkami123 viete co zeny, beriete ako samozrejmost,ze za vas bude muz vsetko platit,dovolenky,oblecenie ,vecere.
Potom nenariekajte, ked vas vymeni za "iny tovar",ked si za vas uz zaplatil.Chcete aby do vas investoval svoje odrobene peniaze. To neni vztah,ale vymenny obchod.
Chodte pod stan do lesa, som zveda kolko lasky si vymenite bez znackovych handier a luxusu.
Je to proste na zaplakanie.
na začiatku si pisala, že sem tam niečo platíš ty a skončilo to doposial, že platíš pomaly všetko a teraz uz všetko ty , potom si pisala, že málo zarobiš tuším tam bolo 700-800€, potom neskôr že zarobiš celkom dobre ako kaderníčka, nejakosi sa zamotavaš, píšeš na podklade toho co tu píšu dievčatá a čo ti asi sedí, ja beriem hlavne ten začiatok, platiš sem tam, čo je normálne,
teraz k jeho strane, môj syn robi v Nemecku, samozrejme na živnosť a verim, že aj ten tvoj, má pod sebou robotnikov, zarobi 4000e, z toho plati odvody do poisťovní, čo nieje malý peniaz, nájom ho tam vyjde 800e, kupuje si stravu, veď musi z niečoho žiť a prinesie čo to aj domov, na SK býva sám v prenájme , verím že aj ten tvoj býva sám, kde môj plati 550e, ďalej si odkladá peniaze na dane, sporí si na byt a auto tiež niečo papká, hlavne cesta do nemecka a späť kazde 2 týždne, robi v Koline, takže mu zostane vlastne ako tebe, takže neverim, že si myslíš že keď on zarobí 6000e čo si tiež myslím že toľko nezarobi, tak to má aj vo vačku? aj na SK predsa zo vzduchu nežije, môj syn má tiež priateľku ktorá býva tiež v prenájme a plati sem tam aj ona niečo, lebo chápe, že on má aj povinné platby a spori im na spoločné bývanie ako aj ona si sporí
@kremlicka250 šak ja ti to neberiem, keď chcú ženy za chlapov platiť, nech platia, ale potom nech tu neplačú, že sú na materskej a nemajú z čoho zit
@hopsas myslis,ze su na materskej bez penazi,lebo zaplatili spolocnu veceru ? Tu je problem asi niekde inde.
@kremlicka250
Vidíš, mne moji ex platili, aj kamaráti a ani jeden ma nevymenil za iný tovar, ja som sa rozišla, peňaženku som nikdy so sebou nebrala. Iné to už bolo pri spoločnom bývaní. To iba ty si myslíš, ze keď budeš platiť na všetky svetové strany, tak máš v očiach chlapa nejakú vyššiu hodnotu. Trt makový. Chlap, ktorý je hotový zo svojej priateľky, ju nenechá zaplatiť ani cent. Chlap, ktorý z nej až taký paf nie je, ju necháva platiť. Tak to chlapi majú.
@kremlicka250
Áno, sú bez penazi, lebo ani nemajú na tu večeru. Platia si hygienické potreby, stravu, neraz aj hygienu na dieťa, lebo chlap chce ísť zo 350€ na polovicu.
@kremlicka250 myslím to množstvo príbehov ktoré tu občas čítam ako ženy aj keď zarábajú menej ako chlap idú vo všetkom napoly, same sa tlačia že budú platiť všetko tak ako on a potom idú na materskú, ostanú bez príjmu a chlap im povie že si mali našetriť...tento príbeh tu reálne aj bol .snažím sa ti vysvetliť že je dobré nechať chlapov aby boli gentlemani a samozrejme veci sú iné keď sú manželia, ale ako vidíme mnoho žien žije s chlapom celé roky len tak nadivoko, z nižšieho príjmu platia polovicu výdavkov a keď ich chlap opustí, ostanú s holou ritou ...asi takto to vidim
@katkami123 v prvom rade,ked na tu veceru nemam,tak na nu nejdem, alebo si zmenim hodnoty a zivot tak,aby som na nu mala.
Ak chce ist chlap z 350 na polovicu, ako tvrdim vyssie, je problem inde, nie v tom,ze ho zena obcas pozvala a zaplatila.
@hopsas
Presne, strašná emancipácia a chlap je pri žene s 2 deťmi stále iba priateľ, kszdy behá s iným priezviskom, potom príde na to, že rodinný život a problémy nie sú pre neho a zabuchne priateľke dvere. A dotyčná sa obetovala, aj svoju kariéru na ukor chlapa, starala sa o jeho deti, nie je ošetrená BSM, chlapovi radosť žiť, lebo však dotyčná vykryla všetky choroby, on ani netušil, čo je to zobrať OČR na dieťa. A nakoniec ona skončí s 0 € na úcte z rodičaku a on s nazbieranými kešeňami. No možem osrať takú empancipáciu.
@kremlicka250
Nezaviď, že iné ženy si chlapi vážia a rozmaznávajú ako princezné. Tak má vzťah vyzerať. Nie ako tu niektoré, čo trpia nevery, vypisovania s inými ženami a kadečo, len nech je nejaký chlap, zo zúfalstva budú platiť welnessy, nech chlapa donútia byť s nimi. Keď chlap chce, sám kupi welness, keď s tou zenou chce byť.
@hopsas no ale stale tvrdim,ze je problem niekde inde,nie v tom,ze zena vie aj zaplatit za spolocne chvile. Respektivne necaka,ze to bude platit on. Ono je aj vela realnych pribehov,ze zeny nechavaju za seba cely zivot platit (ziadne ambicie,snaha sa v zivote posunut a byt v pripade najhorsieho sebestacna) a potom placu, ze maju prazdne vacky a nevedia si najst pracu,lebo nikdy robit nemuseli.
@chodec15 vždy budú deti obeta. Lebo vychovavas a neriešiš už iba seba, ale si zodpovedný aj za iné životy, ktoré sú od teba závislé.
Ja som zas nemala rizové okuliare, keď som sla do tehotenstva. Ale išla som do plánovania rodiny s manzelom, nie ako tu, 60% s priateľom, nech sa im aspoň nejak, na silu posunie vzťah, ze dotyčné chlapa nútia do dieťaťa.
@katkami123 mňa si môj chlap vážil. A aj tak som platila niektoré veci ja, nenechala som sa vydržiavať. Nešli sme 50:50, ale tak nejako prirodzene, raz jeden, raz druhý. Šetril aj on, aj ja. A keď som dvakrát ostala na materskej, tak sa o nás postaral. Nikdy mi nechýbali peniaze. Keď som nastúpila do práce, opäť niečo platí on, niečo ja, niečo obaja šetríme. Ale tieto veci sme si vydiskutovali na začiatku, akú máme predstavu o spolužití (neskôr v manželstve) a či je s tým ten druhý ok. A mať deti sme sa rozhodli po tom, čo sme si boli istí, že ich chceme obaja, že si uvedomujeme, že naša domácnosť príde o jeden príjem a teda muž bude musieť potiahnuť viac, aby uživil rodinu. A ako tu bolo spomenuté, nechať si platiť za sex? Však by som sa cítila ako k*rva.
@katkami123 a mám dve deti, ale ani jednu dcéru nepovažujem za obetí, sú pre mňa/pre nás oboch darom. A nikdy som k tomu nepristupovala tak, že som mužovi/pre muža porodila deti. Porodila som ich pre seba, pre muža, pre nás. Ako sú jeho, tak sú aj moje.
@gab1sol
Keď si ťa vážil, prečo píšeš v minulom čase? Si rozvedená?
@chodec15
Ale to je jedno, kto má koľko detí, vždy je dieťa obeta. Či je jedno, či desať. Riešiš choroby, neprespané noci, obdobie vzdoru, odplienkovanie, strach o to dieťa. Je to obeta, vychovávať ďalšiu osobu a hlavne, keď to chceš robiť dobre, tam je kopu zapierania, prispôsobovanie sa. Nechápem čo na slove obeta vnímaš také negatívne.
@katkami123
Preco ak niekto s tebou nesuhladi,musi zavidiet? To je strasne ubohy argument.
Dufam,ze ti vztah vydrzi a bude ta rozmaznavat aj o 20,30 rokov,ked uz nebudes mlada a krasna.
A vies o tom,ze vztah je o laske,dovere a vazeni si jeden druheho?
A behom sekundy sa vie zivot obratit, ty mozes prist o krasu ,on o peniaze. Potom sa tazko stavia vztah bez zakladov.
Mne s manzelom chuti zmrzlina rovnako, ci ju mame na trave v parku alebo na dovolenke v Thaysku.
@kremlicka250
Jasne, že z tých žien hovorí závisť, nič iné.
A zvyšok už tliachaš somariny, čo si si ty v hlave utvorila kto ako žije.
@katkami123
Nie to si myslis ty a utesujes tak svoje ego. Kto so mnou nesuhladi,musi mi jedine zavidiet. Ale pokial ti taky argument staci ku stastiu, tak neni o com diskutovat.
Napíšem svoju vlastnú skúsenosť,keďže mám už za sebou jedno rozpadnuté manželstvo a momentálne som už piaty rok v perspektivnon fungujúcom vzťahu..s predchádzajúcim manželom sme tiež nežili spoločne v domácnosti,stretávali sme sa pravidelne a trávili spolu veľa času a ja som stále študovala na VŠ tak to tak nejak aj samo vyšlo že sme spolu začali žiť až po svadbe,konkrétne po piatich rokoch od zoznámenia..pôvodne ako silno emancipovana žena som si tiež viacmenej platila všetko sama za seba,aj keď som mala len slabšie platené práce/brigády popri škole,dajme tomu,že sme si boli viacmenej vyrovnaní čo sa týka platenia nejakých spoločných aktivít,ako boli letné dovolenky pri mori,víkendové výlety,spoločne večere,kino,divadlo a pod...po svadbe som však takmer hneď otehotnela a teda ostala bez príjmu...založili sme si síce spoločný účet,no on však bral výplatu väčšinou v hotovosti a po častiach..a to aj keď sme boli dávno pred svadbou dohodnutí,že túto vec zmení,aby sme mali väčšiu finančnú istotu a mohli časom zobrať hypotéku..prakticky ihneď som sa dostala do stavu,kedy som bola naňho finančne odkázaná a veľmi rýchlo som zistila,že nevie absolútne hospodáriť s peniazmi.minal priveľa peňazí na seba a svoje záujmy.samozrejme okrem toho som mala aj viacero iných veľmi vážnych dôvodov,prečo som sa po dvoch rokoch manželstva rozhodla pristúpiť k rozvodu,ale keďže tu je téma financie,ja som sa z toho veľmi rýchlo poučila,zistila som,že som spravila prvýkrát obrovskú chybu,nebavili sme sa nejak veľmi na túto tému,a ja som nemala šancu tak zistiť akým spôsobom hospodári.navyse sa nám narodil syn,ktorý mal zdravotné problémy,a bolo treba vynaložiť viac peňazí na to aby sa z toho dostal.
S novým partnerom som sa zoznámila v práci,príjem sme mali veľmi podobný,od začiatku sme sa bavili veľmi otvorene na akúkoľvek tému vrátane peňazí,po roku e išli spolu bývať aj s mojím synom z prvého manželstva,až tam má človek šancu zistiť,že si s tým druhým vyhovuje v každej oblasti,či už spôsob hospodárenia,životný štýl,zažije aj také situácie,ktoré ak žije oddelene tak sa s nimi nestretne(predchádzajúci manžel sa ukázal ako ťažký cholerik so sklonmi k agresivite a pozitívnym vzťahom k alkoholu,čo do manželstva veľmi šikovne tajil alebo neukázal svoju pravú tvár).Ak nechcete žiť ešte spoločne,vporiadku,ale bavte sa na akúkoľvek tému,čo sa týka vášho ďalšieho spoločného života,postojov k životu,o nakladaní s peniazmi,ak ti niečo vadí,otvorene mu to povedz,aspoň tak zistis jeho reakciu hneď a nemusíš si len niečo vyvodzovať z jeho správania.teda ak máš záujem ďalej vo vzťahu pokračovať.necitala som síce predchádzajúce odpovede,a nie,nie je to správne nechávať všetko na chlapa,ale každý si musí nájsť svoj správny spôsob fungovania,a nie je tiež vporiadku,ak idem na polovicu vo všetkom s chlapom,ktorý zarába 8x viac ako ja,a ja ledva vyzijem zo svojho príjmu.sme ženy,porodime im deti,o ktoré sa budeme doma starať a nie z lenivosti prídeme o príjem a možnosť pracovať a kariérne rásť,minimálne v tomto období teda na tých chlapov odkázané sme.a nie,nedá sa pracovať za každých okolností,keď raz mám doma maličké dieťa,ktoré je odkázané na mňa,ku ktorému vstávam 15x v noci,nemám kedy pracovať a vtedy je to úlohou chlapa postarať sa o rodinu.drzim teda palce,aby ste tento problém vyriešili,nech to dopadne akokoľvek
@chodec15
A áno, keď majú dieťa a sú priatelia, toho chlapa považujem za neseriózneho. Lebo dieťa hej, sle dať žene pocit, že je jeho jediná a prisahať pred ľudmi, že s inou budúcnosť neplánuje, oba s matkou svojho dieťaťa, zaviazať sa, to už problém má. Nechcela by som takého chlapa ani za svet. Buď budeme rodina na papieri, ale nech sa priatlíčkuje ako mentálne 15-ročný puberťák s inou.
@kremlicka250
Moje ego bolo vždy mužmi hýčkané až až, takze ja nepotrebujem nič utešovať. Utešujú sa tie, z ktorých chlapi nie sú až tak paf.
@katkami123 :D no skoda reci s tebou. Tak nech su z teba vsetci PAF ,ked ti to staci. Hlavne je,ze si spokojna a stastna.
@kremlicka250
Tak s takým, kde nie som pre neho priorita, nebudem. To každá žena vidí ako tu ten chlap vníma.
@katkami123 jasne,to je samozrejme. Len asi vnimame inak tie priority. Vela stastia pri podpisovani predmanzelskej zmluvy;)
A nezabudni, ze pri rozvode sa deli iba majetok,co ste nadobudli pocas manzelstva ;)
@katkami123 jojojoj,bacha,ťa nevera....to si zle napísala,tie ženy poväčšine trpia neveru,lebo nemá kudy kam... To si zlý príklad dala. Veľmi zlý. A to som ta žena, za ktoru muž vážne vždy platil. Ale všetko je o vzájomnej dohode,vzťahu atď. A diéta ako obetu neberiem,ani jedno. A to som im prispôsobila celý svoj dospelý život. Čo niekedy uvažujem,či bolo správne. Pri prvých dvoch by som napríklad teraz,s týmto rozumom postupovala inak a neprispôsobovala (neobetovala) sa až tak.... Ono to je fakt jedno,či máš decka ako z Vogue oblečené a nastajlovane,či majú top školské tašky,naservírované bio menu,10 krúžkov,ideál rovno z pôrodnice,jedine,na čom teraz trvám je vzdelanie. Toľko k obete

@katkami123 on si moze tiez povedat,ze nebude s takou,co zarobi len 700. Su zeny,co zarobia tiez 6000 . By ma zaujimalo,ci keby je to naopak , ze zena zarobi 6000 ,muz 700 , ci by ste jej tiez vraveli,ze je sebecka,ze mu neplati dovolenky.