icon

Je správne odmietnuť neohlásenú návštevu?

10. jan 2026

Ahojte..

Poprosim si nestranne nazory. Je podla vas normalne, ked sa vam ludia vopred neohlasia, ze chcu prist k vam na navstevu, aj ked ste si vyslovene povedali, ze chcete, aby sa vam ohlasili este cez tyzden, ak chcu cez vikend prist - nech sa viete pripravit, atd… Miesto toho sa neohlasia cely tyzden a teraz v sobotu vecer napisu, ze by mozno zajtra prisli? Je to podla vas normalne?
Ja som tym padom navstevu odmietla, nech teda sa ohlasia nabuduce cez tyzden, je to pre nas dolezite, cely tyzden robime, niekedy aj cez vikend a preto ak je vikend volny, chceme ho vyuzit - oddych, vylet.. a nie si na poslednu chvilu menit plany kvoli inym.
Myslite si, ze som sa zachovala blbo?

ibrunova
10. jan 2026

Veď sa ohlásili. Nato to je, zavolajú, ohlásia sa, že by prišli, či ste doma, či vám to vyhovuje. Nevyhovuje, ok, prídeme inokedy, Tvoja otázka je zle formulovaná, či je správne odmietnuť návštevu, formulovala by som to inak,.

stellarstar
10. jan 2026

Ale to nie je neohlásená návšteva. Ved ozvali sa deň predtým. Iné je keby zavolajú že sú na ceste alebo bez ohlásenia stoja pred dverami. Ak sa ti ozvú a ty máš plány tak slušne odmietnuť.

anonym_28b88f
10. jan 2026

@anonym_autor za mňa neohlásena návšteva nie je taká, ktorá sa ozve deň vopred, ale taká ktorá len zazvoní/zaklope na dverách že je tu. Podľa mňa dosť podstatný rozdiel.
Ak sme mali napríklad.naplanovené kino a kúpili lístky tak sa dá návšteva predsa posunúť o hodinku dopredu; dozadu.

anonym_f45796
10. jan 2026

Spravila by som to isté , nie si povinná čakať celý týžden ako sa rozhodli máš aj svoj život. Ja sama by som sa takto nezachovala vyžadujem to aj od druhej strany. Maj pekný víkend 😎

motylik2559
10. jan 2026

@anonym_autor Ahoj, podla mna ked sa ohlasili takto na poslednu chvilu a ze MOZNO pridu, tak si nemas co vycitat,ze si ich odmietla. Lebo aj to ich mozno nie je na mieste. Ty by si nachystala a oni zrazu napisu, ze teda nepridu a zas na poslednu chvilu v dany den? No nech si z teba idiota nerobia. Za dalsie vy mozete mat svoj program a ked aj nie, tak kazdy ma pravo aj na len pasivny oddych po celom tyzdni. Vy nemusite byt doma nastavení na navstevy, len za to,ze sa mozno niekto dotrepe. Tiez mam radsej, ked sa ohlasia o nieco skor a nie vecer pred dnom D. A ked sa niekto ohlasil niekedy aj na poslednu chvilu, no tak bohuzial, uz mam ine plany a opytam sa ich na nahradny termin, ci by vyhoval. Nemaj ziadne vycitky, takto sa to nerobi.

senta_sofia
10. jan 2026

@anonym_autor zavisi od toho, ci mam tu navstevu chut vidiet alebo je to nejaka povinna jazda.

zmrzlinka2021
10. jan 2026

@anonym_autor

Ak by sme na to nemali vážny dôvod, nikdy neodmietame ľudí. A tá návšteva sa vám dnes ohlásila, či zajtra môžu prísť.

Ja nepotrebujem vytrhnutý byť, super catering. Pre nas ľudia sú podstatnejší.

jarmila2010
10. jan 2026

tiez si veci planujem vopred a tvoja reakcia je uplne ok...

domka222
10. jan 2026

Keď sa ozvú deň dopredu a ja by som nič nemala,tak jasné, nech prídu. Ak nejdete nikam,tak kde je problém? Či si chcela robiť trojchodové menu,keby sa ozvali v týždni?

petamich
10. jan 2026

Ak mam plany odmietnem, ak nemam tak v pohode.

rachel36a
10. jan 2026

Ak mi dnes niekto zavolá ze zajtra príde tak to nepovažujem za neohlasenu návštevu, kedze sa dnes ohlásili. Takže ich neodmietne, iba ak by sme mali už niečo iné v pláne. Mne nevadia ani ozaj neohlasene návštevy keď zazvonia pri dverách. Nikdy som nikoho neposlala preč keď sme boli doma.

anonym_fe6343
10. jan 2026

@anonym_autor Podla mna v pohode, ze si odmietla.. ako ak nemate iny program, teoreticky navsteva moze prist, ak ste s tym ok. Ale inak..toto su veci, co sa dohaduju par dni dopredu. Ja som tiez zaciatkom tyzdna pisala sestre, ze by sme dobehli.. dohodli sme si den, vsetci o tom vieme.
A keby som to pidala dnes, ze zajtra chceme prist, musela by som ratat s tym, ze mi segra povie, sorac, mame program alebo ze sa to nehodi, lebo. A chapala by som jej odmietnutie.

anonym_c0802b
10. jan 2026

Svokra nas viac razy takto zaskocila, bez ohlasenia a kritizovala neporiadok. Ona dokonca aj ked je ohlasena, tak vzdy nieco komentuje, trebars ide za dvere, kde vesiame vetrovky a tam na zrkadle, je skvrnka - pripomenie mi ju. Pritom ten vesiak tam si vesiame veci my domaci a navstevy hned za vzhodovymi dverami maju volny vesiak... co ju mata ist to tam kontrolovat? 🙂 Mala som tam zavesenu tasku s plastovymi flasami, hned ze oni ich davaju do pivnice. Alebo mavame susiak s pradlom, cize aj to mi je neprijemne, nemam to kam dat, zavadza to pri navsteve. V lete mame v chodbe 2 ruksaky s paddleboardami. Nieto ich kam dat inam - v prehriatom aute raz nechal muz a rozlepilo sa mu cosi na tom od toho horka... Oni byvaju v dome - rozlohou je velky, kopu ulozneho priestoru, co v byte nie je. Pivnica pod celym domom, spajza, pracovna, miesto na skladovanie veci.
Svokru chapem, je tak zvyknuta preto, ze byvali v jednej dedine aj jej rodicia aj jej aj svokrovi surodenci a takto sa navstevuju. Byvaju ale vsetci v dome, kde vacsinou obyvacka je stale upratana pre navstevy, aj velku kuchynu, jedalen. Ludia si to nedomyslia, ze toto sa v byte neda. To by som nic ineho nerobila, len vkuse upratovala a striehla na muza a decka, ake omrvinky kde narobia, kde jaky vlas nechaju... Ked ku nam ma prist niekto z mojej strany rodiny, tak to neriesim, pretoze oni ma neskritizuju, tiez ziju v byte a vedia ako to je.

mikadooo
10. jan 2026

@anonym_autor nie, skôr je to asertívne. Ak si im slušne napísala, niečo v štýle, "nie, je nám ľúto, ale nevyhovuje nám to, máme už iné plány, prosím ohláste sa nabudúce skôr", tak nevidím v tomto nič neslušné.

anonym_9b3e26
10. jan 2026

To ,ze si odmietla preto ,ze uz mate ine plany , alebo chcete relax a pod je v poriadku.ak si odmietla iba preto ,ze sa neohlasili uz cez tyzden su podla mna uz iba nejake maniere.

anonym_8a74cd
10. jan 2026

Máš právo odmietnuť, ale toto nie je neohlásená návševa. Neohlásená návšteva je tá, ktorá sa neohlási a len príde.

barbie79
10. jan 2026

@anonym_autor úplne v pohode, nie ste n spagatiku

simca06022011
10. jan 2026

@anonym_autor ak by som nemala na dalsi den program, nemam problem. Ohlasili sa o den skor a to mne uplne staci na to, aby prisla nejaka navsteva na otocku. Neohlasena navsteva je u mna taka, co pride a je tu.. pripadne take ze mi zavolaju, ze o hodinu pridu, zvyknem odpinkat. Ale je to na vas ako sa zariadite, kazdy to ma inak 🙂 Len si treba uvedomit ze aj ti co idu na navstevu nemaju len tuto jednu vec a "cez tyzden" sa hlasit vopred = tiez nemusia vediet ci sa bude/nebude dat. Netreba z toho robit kralovsku navstevu a planovat protokoly tyzden vopred;)

zuzana76
10. jan 2026

Ak by som nemala ine plany, tak by som neodmietla, ja som myslela, ze sa rovno zjavili u vas doma. Zalezi od navstevy, je to niekto koho vidis casto, ci par krat do roka? Ak pridu, pridu z daleka a potrebuju varenu stravu, alebo staci kava, nejaky kolac, nieco slane? Cize aj na zaklade toho by som sa rozhodla.

anonym_c293cd
10. jan 2026

@anonym_autor ak by som nemala naplánovanú na nedeľu napr. lyžovačku, ktorú som deťom sľúbila, tak by mi to nerobilo žiadny problém. Ale ak ste sa dohodli ináč, tak sa ani oni nemôžu uraziť. Nejde o uratanie domu, alebo pohostenie, no niekedy sa plány na víkend menia tesne pred ním, závisí to napr, od počasia a pod.

sense
10. jan 2026

Ak by som nemala nič na pláne nech dôjdu, káva a čaj sa doma nájde. Ak by som mala plán alebo by som si naozaj chcela oddýchnut po náročnom týždni (to sa mi stalo raz bola som k.o, 6 dní v práci a jeden deň voľný a ozaj som nemala na nikoho chuť)tak poviem, že sa mi to nehodí.

anonym_c293cd
10. jan 2026
@anonym_c0802b

Svokra nas viac razy takto zaskocila, bez ohlasenia a kritizovala neporiadok. Ona dokonca aj ked je ohlasena, tak vzdy nieco komentuje, trebars ide za dvere, kde vesiame vetrovky a tam na zrkadle, je skvrnka - pripomenie mi ju. Pritom ten vesiak tam si vesiame veci my domaci a navstevy hned za vzhodovymi dverami maju volny vesiak... co ju mata ist to tam kontrolovat? 🙂 Mala som tam zavesenu tasku s plastovymi flasami, hned ze oni ich davaju do pivnice. Alebo mavame susiak s pradlom, cize aj to mi je neprijemne, nemam to kam dat, zavadza to pri navsteve. V lete mame v chodbe 2 ruksaky s paddleboardami. Nieto ich kam dat inam - v prehriatom aute raz nechal muz a rozlepilo sa mu cosi na tom od toho horka... Oni byvaju v dome - rozlohou je velky, kopu ulozneho priestoru, co v byte nie je. Pivnica pod celym domom, spajza, pracovna, miesto na skladovanie veci.
Svokru chapem, je tak zvyknuta preto, ze byvali v jednej dedine aj jej rodicia aj jej aj svokrovi surodenci a takto sa navstevuju. Byvaju ale vsetci v dome, kde vacsinou obyvacka je stale upratana pre navstevy, aj velku kuchynu, jedalen. Ludia si to nedomyslia, ze toto sa v byte neda. To by som nic ineho nerobila, len vkuse upratovala a striehla na muza a decka, ake omrvinky kde narobia, kde jaky vlas nechaju... Ked ku nam ma prist niekto z mojej strany rodiny, tak to neriesim, pretoze oni ma neskritizuju, tiez ziju v byte a vedia ako to je.

@anonym_c0802b takáto svokra je hotový poklad, len kopať a kopať. O to viac si vážim a zbožňujem tú moju. Ja by som si na nej zgustla, na jej pounámku o škvrnke by som jej povedala, že mne neprekáža, nie je to pre mňa podstatná vec, ak jej veľmi prekáža, môže ju odstrániť a ak sa tu mieni správať ako kontrola čistoty a poriadku, tak nabudúce ani chodiť nemusí. Keď príde ako návšteva na kus reči, veľmi rada ju privítam. A viac by som si ju nevšímala. Kokso, to kto dal právo svokrám pasovať sa do polohy kontroly a buzerácie nevesty? A potom sa čudujú, že ich nevesty nemusia

anonym_8c9bac
10. jan 2026

@anonym_autor myslím, že si sa zachovala blbo. Nejdú predsa na audienciu k prezidentovi

anonym_c293cd
10. jan 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Ak by sme na to nemali vážny dôvod, nikdy neodmietame ľudí. A tá návšteva sa vám dnes ohlásila, či zajtra môžu prísť.

Ja nepotrebujem vytrhnutý byť, super catering. Pre nas ľudia sú podstatnejší.

@zmrzlinka2021 podľa toho čo považuješ za vážny dôvod. Raz sa nám návšteva ohlásila asi hodinu pred tým, ako mali prísť. Maľovali sme, ale nevideli sme ich veľmi dlho, tak sme im povedali, že dom je hore nohami, ale že si radi urobíme na dve hodinky prestávku a dáme s nimi kávu. Ale ak mám veľmi náročný týždeň a v piatok večer sa teším, že sa naložím do vane a padnem do postele, tak návštevu kľudne odmietnem, že sa mi to nehodí. Aj pre mňa sú dôležití ľudia, ale aj ja som človek, teda aj ja som dôležitá. Návšteve, ktorá sa neohlási vôbec a zazvoní s kľudným svedomím neotvorím, ak mám napr. práve umyté mokré vlasy, alebo varím obed, pečiem koláč a odmrazujem chladničku

ivanakal
10. jan 2026

Myslim ze prehanas. Ohlasili sa? Ohlasili. Ake mas zajtra plany? Ak nebudete doma, to je jasne, nie sme doma, tak inokedy. Ak doma budete, a budete sa len tak ponevierat, tak preco by nemohli prist? Lebo je to svokra?... Aj ti povedali ze ocakavaju obed, pecene prasa, alebo svedske stoly? Alebo je to len v tvojej hlave, ze urcite budu cakat extra menu Ved im ponuknes to co mas doma, aj ked len nejake susienky otvoris, chipsy, bonbonieru a pod.. popripade urobis nejaku pomazanku, nieco jednoduche rychle, zas pretrhnut sa nemusis.

zmrzlinka2021
10. jan 2026
@anonym_c293cd

@zmrzlinka2021 podľa toho čo považuješ za vážny dôvod. Raz sa nám návšteva ohlásila asi hodinu pred tým, ako mali prísť. Maľovali sme, ale nevideli sme ich veľmi dlho, tak sme im povedali, že dom je hore nohami, ale že si radi urobíme na dve hodinky prestávku a dáme s nimi kávu. Ale ak mám veľmi náročný týždeň a v piatok večer sa teším, že sa naložím do vane a padnem do postele, tak návštevu kľudne odmietnem, že sa mi to nehodí. Aj pre mňa sú dôležití ľudia, ale aj ja som človek, teda aj ja som dôležitá. Návšteve, ktorá sa neohlási vôbec a zazvoní s kľudným svedomím neotvorím, ak mám napr. práve umyté mokré vlasy, alebo varím obed, pečiem koláč a odmrazujem chladničku

@anonym_c293cd pozri robím niečo akurát? Tak budú toho súčasťou. Piecť koláč určite nie je pre mňa vážny dôvod. Vážny dôvod by bol buď choroba ale proste vtedy nie sme doma.
Ale u autorky sa normálne ohlásili deň vopred.

Vieš nikto sa nebude vnucovať. O vzťahy sa treba starať. Potom tu máme príspevky, kde sú ľudia osamoteni a frustrovaní.

anonym_35e803
10. jan 2026

@anonym_autor za mňa si spravila dobre. Ja aj keby nič zajtra emám tak by som ich zrušila. Jasne si povedala aby sa ohlásili cez týždeň, nedodržali to a dnes ti napíšu že "možno" zajtra ? No nenechala by som so sebou takto mávať. Nám sa zase stalo že dcéra mala narodeninovú oslavu v sobotu o 16hod, mal knám prísť aj mužov brat, ráno v deň oslavy volal že o 16 nakoniec nemôže lebo ide za kamarátmi že on by prišiel tak za hodinku na kávu. Povedali sme mu že nie že my budeme celý deň chystať veci na oslavu a že ja pečiem tortu. Urazil sa a poohováral nás po celej rodine 😂

anonym_c293cd
10. jan 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_c293cd pozri robím niečo akurát? Tak budú toho súčasťou. Piecť koláč určite nie je pre mňa vážny dôvod. Vážny dôvod by bol buď choroba ale proste vtedy nie sme doma.
Ale u autorky sa normálne ohlásili deň vopred.

Vieš nikto sa nebude vnucovať. O vzťahy sa treba starať. Potom tu máme príspevky, kde sú ľudia osamoteni a frustrovaní.

@zmrzlinka2021 písala som o varení obeda, pečení koláča a odmrazovaní chladničky, myslela som to súčasne, keď poletuješ ako handra vo vetre, potrebuješ to stihnúť do obeda, lebo potom napr. odchádzaš. Návšteve by som sa ani nemala kedy venovať, to by malo aký zmysel? Keď mám voľno celý deň a práve varím, len varím a je to niekto blízky z rodiny, brat, teta, s tým nemám problém.
Súhlasím, že o vzťahy sa treba starať, ale treba selektovať, o ktoré vzťahy. Veľa krát som bola dohodnutá so súrodencom, že príde aj s deťmi, čakám doma, nachystané a oni neprišli, ani sa neunúvali zavolať, že im niečo do toho prišlo. Keď sa to stalo opakovane, tak už nechystám nič. Pred Vianocami som im napísala, kedy budeme doma a tým to pre mňa hasne. S nikým z rodiny nemám problém, vždy sa vieme dohodnúť, aj sa navštevujeme, stretávame. Nestalo sa medzi nami nikdy nič, iba sa oženil a postupne išli vzťahy do stratena, lebo je žiaľ ovplyvnený ženou, ktorá si toto priniesla zo svojej rodiny, oni sa nenavštevujú s nikým. Takže tak

modrahruska
10. jan 2026

Ako dlho vopred sa maju ohlasit? Maju podat aj kolkovanu ziadost? Lebo ked napisu, ze zajtra by prisli, to je podla mna ohlasena navsteva, neohlasena by proste zazvonila na zvoncek…🤷‍♀️

wolf_
10. jan 2026

Ozvať sa deň vopred nie je pre mňa neohlásená návšteva. V každom prípade považujem za normálne odmietnuť, ak sa mi to nehodí, tak ako považujem za normálne keď vy chcete vedieť x dní vopred, tak to druhí majú rešpektovať.