Je správne rozhodnutie mať dieťa, keď partner po ňom netúži?
Stále som chcela mať deti a predstavovala som si budúcnosť s nimi. Akurát môj muž sa na to necíti. Netúži po deťoch, chcel by mať pokojný život iba somnou. Vyhovuje mu to takto, mame slobodu, čas, ciele a jeden druhého. Ale vie že ja túžim po bábätku, tak sa vyjadril, že pôjde do toho keď to veľmi chcem. Že síce on po tom netúži ale pre mňa do toho pôjde. No a ja neviem či je to správne. Možno by sa mu rodičovstvo zapáčilo a bolo by nám dobre trom, ale čo ak nie. Nechcem aby do toho šiel kvôli mne a zároveň je mi ťažko zmieriť sa s predstavou nemať dieťa.
Nestojí mi dieťa z rozpad vzťahu. Ja sa mu ani nevyhrážam odchodom keď nebude. On vie že by som chcela a zato sa tak k tomu postavil. A čo by bolo keby bolo dieťa neviem. Vraj by sa staral a venoval by sa mu.
@anonym_autor Bola som v podobnej situácii. Partner nechcel deti, lebo jeho otec bol vcelku nanič a on sa bál, že bude rovnaký.. Povedala som mu, že nepôjdem nasilu do niečoho, čo nechce, že náš vzťah je pre mňa príliš dôležitý. Ale že som deti vždy chcela a nedokážem prijať, že sme to ani neskúsili. A že sa bojím, že nás to v budúcnosti zničí. Dohodli sme sa, že to vyskúšame, ale na určitý čas a nebudeme riešiť doktorov, len to necháme na prírodu. Skrátka…zadarilo sa na prvý šup, partner sa v otcovstve úplne našiel, aj keď to nebolo vždy jednoduché 🙂
@hederamonstera aké navážanie sa, len môj pohľad na vec…
@anonym_autor najlepšia matka je bezdetna 😀😀😀.tie veľa veci nechápu a vedia najlepšie vychovávať. A potom boooom realita 😉
Veľa chlapov otočí a nakoniec v deťoch nájdu zmysel života. Ale spoliehať sa na to nemôžeš. Si pripravená byť single mama? Byť na všetko sama? Stojí ti to za ten risk? Vyhodnoť si to sama.
My máme 3r dieťa a okrem toho, že teda nikdy nie sme sami, sa náš životný štýl nijako špeciálne nezmenil… chodíme na výlety, cestujeme, ale samozrejme treba všetko prispôsobovať dieťaťu.
Tá túžba podľa mňa, takže buď to risknúť s týmto alebo vzťah ukončiť a hľadať inde
@anonym_autor najlepšia matka je bezdetna 😀😀😀.tie veľa veci nechápu a vedia najlepšie vychovávať. A potom boooom realita 😉
@misana84 nepíšem nič o výchove iba o tom že nechápala som vyhorene matky, ale to je jedno.
Veľa chlapov otočí a nakoniec v deťoch nájdu zmysel života. Ale spoliehať sa na to nemôžeš. Si pripravená byť single mama? Byť na všetko sama? Stojí ti to za ten risk? Vyhodnoť si to sama.
My máme 3r dieťa a okrem toho, že teda nikdy nie sme sami, sa náš životný štýl nijako špeciálne nezmenil… chodíme na výlety, cestujeme, ale samozrejme treba všetko prispôsobovať dieťaťu.
Tá túžba podľa mňa, takže buď to risknúť s týmto alebo vzťah ukončiť a hľadať inde
@kaca222 ukončovať funkčný a krasny vzťah pre deti nevnímam ako cestu
@kaca222 ukončovať funkčný a krasny vzťah pre deti nevnímam ako cestu
@anonym_autor vsak nikto nepise, ze to mas teraz ukoncit. Pocula si uz frazu, ze dieta je velka skuska vztahu? A to plati pre pary, kde obidvaja velmi chcu dieta. A teda velakrat sa vztah rozpadne (lebo dieta je mega zaberak) a mozes ostat single mamou.
To myslela kaca22
@anonym_autor súvisí to…
@misana84 tak niekto vyhorí, niekto nie. Ja nechápem tie zdeptane z toho že majú jedno zdravé rozkošné dieťa. Alebo aj viac. A že ich nebavi ich mať. Ja rozmýšľam dopredu a zvažujem poriadne všetko čo môžem. Nechápem že niekto nevedel keď do toho šiel že to aj čas zaberie aj si vyžaduje pozornosť a aj únava môže prísť. A ešte keď to mamičkám pripadá ako nuda a rutina. Veď každý deň sa učí niečo nové to dieťa, každý deň je iný niečim. Ale jasne že to môžeš vnímať inak. Ja to ale vidím takto a opak mi príde nepochopiteľný.
@hederamonstera všetko robíme spolu, aj voľný čas si plánujeme spolu, spolu robíme aj domáce prace. A s deťmi mám skúseností veľa, nikdy som úplne nechápala vyhorene matky čo plakali že ich nebavi byť s deťmi. Mňa stále bavilo sa venovať deťom a ani nie som dobrý spáči, čiže myslím že ani malo spánku by nebol pre mňa problém. Čiže až na nejaké špeciálne obdobia chorob by ani ponocovat s nami nemusel. Akurát čo ma zneisťuje, či by si vedeli vybudovať vzťah. Ja mam rada deti a bavia ma. On k ním až tak vzťah nemá, nevie sa s nimi zahrať ani popestovat si nechce deti priateľov a rodiny. Ale tvrdí že vraj keby bolo naše že by to bolo iné. Že by sa snažil ale s cudzími nemá záujem o kontakt.
@anonym_autor joj tak ja som cudzie deti vôbec nemusel. A po narodení hoci som bol pri pôrode a veľmi ma to dojalo, som 2-3 dni bral syna ako nového votrelčeka a to potom ako prišiel domov. Nič hrozné ale očakäval som WAU a to prišlo až neskôr. Citový vzťah sa vytvoril za tri dni. To je normálne. Pocity u muža teraz nemôžeš zisťovať ty už máš prijemne pocity on ešte len bude mať. Rodičovskemu pudu neodolá, väčší hrdinovia boli a bábätko si ich opantalo. Ono má na to svoje finty.
@misana84 tak niekto vyhorí, niekto nie. Ja nechápem tie zdeptane z toho že majú jedno zdravé rozkošné dieťa. Alebo aj viac. A že ich nebavi ich mať. Ja rozmýšľam dopredu a zvažujem poriadne všetko čo môžem. Nechápem že niekto nevedel keď do toho šiel že to aj čas zaberie aj si vyžaduje pozornosť a aj únava môže prísť. A ešte keď to mamičkám pripadá ako nuda a rutina. Veď každý deň sa učí niečo nové to dieťa, každý deň je iný niečim. Ale jasne že to môžeš vnímať inak. Ja to ale vidím takto a opak mi príde nepochopiteľný.
@anonym_autor 🙈práve si mi odpálila dekel. Maj dieťa URČITE… neváhaj a vyskúšaj si to. A potom môžme diskutovať na tuto tému.
@anonym_autor jemine🫣
@anonym_autor vsak nikto nepise, ze to mas teraz ukoncit. Pocula si uz frazu, ze dieta je velka skuska vztahu? A to plati pre pary, kde obidvaja velmi chcu dieta. A teda velakrat sa vztah rozpadne (lebo dieta je mega zaberak) a mozes ostat single mamou.
To myslela kaca22
@hederamonstera tak to môže každá na to sa pripraviť nedá asi.
@hederamonstera tak to môže každá na to sa pripraviť nedá asi.
@anonym_autor ano jasne, ja len som chcela dovysvetlit co tym bolo myslene
@anonym_autor Máš materstvo, veĺmi zidealizovane a skreslené. Je rozdiel dieťa a dieťa a všetky okolnosti okolo toho s tym suvisiace. Muž, može mat dnes takyto názor a zajtra uplne iny. Čas už nevrátiš.
@anonym_autor 🙈práve si mi odpálila dekel. Maj dieťa URČITE… neváhaj a vyskúšaj si to. A potom môžme diskutovať na tuto tému.
@misana84 diskutovať môžem aj teraz, svoj názor na toto proste mám, aj ty máš svoj a je to ok. Každá mame svoje skúsenosti no. Mne je ľúto každopádne takých čo vyhoria a nemyslia kus dopredu skôr ako majú deti.
@misana84 diskutovať môžem aj teraz, svoj názor na toto proste mám, aj ty máš svoj a je to ok. Každá mame svoje skúsenosti no. Mne je ľúto každopádne takých čo vyhoria a nemyslia kus dopredu skôr ako majú deti.
@anonym_autor ale ty nemas skusenost s materstvom. Ale ja ti to nezazlievam, bola som uplne rovnaka pred detmi
@anonym_autor ale ty nemas skusenost s materstvom. Ale ja ti to nezazlievam, bola som uplne rovnaka pred detmi
@hederamonstera ale mám iné skúsenosti. Nechápem čo máš problém akceptovať že niekto iný ma tiež svoje skúsenosti a názor
@anonym_autor ok je uuuuplne iné sa starať o cudzie deti, ktoré vrátiš rodičom a máš voľno. Ako každý bozi deň to iste ale to neze treba robiť činnosti okolo deti ale vychovávať a to je náročné. Jednotlivé obdobia… najprv koliky a beznádej, lebo nevieš tomu dieťaťu pomôcť- to som našťastie nemala, nejde kojenie a musíš vážiť a riešiť UM aj keď nechceš… potom príde obdobie vzdoru… keď musíš zobrať dieťa pod pazuchu lebo musíš navaril a oni nechce ísť z ihriska… potom riešiť, že chce cudziu hračku, ktorú mu iné dieťa nechce dať a ty vysvetlujes… a vysvetlujes a vysvetlujes milión veci…odplienkovanie, škôlka atd. a ak máš taký pohľad ako máš tak aj ty isto vyhoris lebo nie je to tak ako si predstavuješ.
@hederamonstera ale mám iné skúsenosti. Nechápem čo máš problém akceptovať že niekto iný ma tiež svoje skúsenosti a názor
@anonym_autor to sa neda vysvetlit, je to neprenosna skusenost (uz len ako sa rozhadzu zene hormony tehotenstvom a porodom) Ale vidim ze si ides tvrdo svoje (bola som rovnaka🤣) To nema cenu tu o tom diskutovat, mozno tak ked bude mat TVOJE dieta 3 roky. Drzim palce🙂
@anonym_autor ok je uuuuplne iné sa starať o cudzie deti, ktoré vrátiš rodičom a máš voľno. Ako každý bozi deň to iste ale to neze treba robiť činnosti okolo deti ale vychovávať a to je náročné. Jednotlivé obdobia… najprv koliky a beznádej, lebo nevieš tomu dieťaťu pomôcť- to som našťastie nemala, nejde kojenie a musíš vážiť a riešiť UM aj keď nechceš… potom príde obdobie vzdoru… keď musíš zobrať dieťa pod pazuchu lebo musíš navaril a oni nechce ísť z ihriska… potom riešiť, že chce cudziu hračku, ktorú mu iné dieťa nechce dať a ty vysvetlujes… a vysvetlujes a vysvetlujes milión veci…odplienkovanie, škôlka atd. a ak máš taký pohľad ako máš tak aj ty isto vyhoris lebo nie je to tak ako si predstavuješ.
@misana84 netušíš ako si čo predstavujem a je mi ľúto keď si išla do toho tak, že si nevedela do čoho ideš. Ja mám dosť jasnú predstavu o tom čo to obnáša. Ale akceptujem tvoj pohľad na to.
@anonym_autor to sa neda vysvetlit, je to neprenosna skusenost (uz len ako sa rozhadzu zene hormony tehotenstvom a porodom) Ale vidim ze si ides tvrdo svoje (bola som rovnaka🤣) To nema cenu tu o tom diskutovat, mozno tak ked bude mat TVOJE dieta 3 roky. Drzim palce🙂
@hederamonstera ja vôbec nie, ty ideš tvrdohlavo svoje. Každopádne ďakujem za zdieľanie názoru aj keď s ním nesúhlasím
@hederamonstera áno najmúdrejšia matka je ta bezdetna…
Tak to skuste, to jedno je ok, po par rokoch ste viac menej kde predtym. Cize to neni nejake rozsekavanie toho, co poznate a mate radi. A budete mat podla mna dusu na mieste.
@hederamonstera ja vôbec nie, ty ideš tvrdohlavo svoje. Každopádne ďakujem za zdieľanie názoru aj keď s ním nesúhlasím
@anonym_autor lebo uz poznam zivot pred dietatom a zivot po dietati. Ale hovorim, ze chapem tvoj postoj, bola som rovnaka (roky som studovala psychologiu dietata a vyvinovu psychologiu, mala som v rodine babatka o ktore som sa starala, jezis ako som neznasala, ked mi hovorili, ze neviem co to obnasa🫣). Ale naozaj nevies co to bude, ake tvoje nevyriesene rany to tvoje dieta v tebe otvori a budes sa chovat uplne inak ako mas naplanovane.
@misana84 netušíš ako si čo predstavujem a je mi ľúto keď si išla do toho tak, že si nevedela do čoho ideš. Ja mám dosť jasnú predstavu o tom čo to obnáša. Ale akceptujem tvoj pohľad na to.
@anonym_autor nikto nikdy nevie do čoho ide, kým to dieťa nemá. 😉 To že občas postrážis kamoskine kľudne dieťa nezmenená, že také dieťa budeš mať aj ty.. môžeš mať dieťa o ktorom ani nebudes vedieť že ho máš a môžeš mať dieťa, ktoré budú trápiť koliky, budú sa mu dva roky prerezavat bolestivo zuby, bude mať všetky možné spánkové regresie a mnoho iných specialitiek 😉
A prosím ťa, nie že tu za pár rokov začneš vyplakavat, že tvoje dieťa nastúpilo do škôlky a je často choré, toto by si mala mať už teraz zmäknuté a mať super robotu, kde ti to budú akceptovať
@anonym_autor lebo uz poznam zivot pred dietatom a zivot po dietati. Ale hovorim, ze chapem tvoj postoj, bola som rovnaka (roky som studovala psychologiu dietata a vyvinovu psychologiu, mala som v rodine babatka o ktore som sa starala, jezis ako som neznasala, ked mi hovorili, ze neviem co to obnasa🫣). Ale naozaj nevies co to bude, ake tvoje nevyriesene rany to tvoje dieta v tebe otvori a budes sa chovat uplne inak ako mas naplanovane.
@hederamonstera to nemôžeš vedieť ako sa budem chovať, nepoznáš ma tak mi to príde totálne odveci takéto vyhlásenia. Ale vidim že ti chyba schopnosť akceptovať názor iného.
@hederamonstera to nemôžeš vedieť ako sa budem chovať, nepoznáš ma tak mi to príde totálne odveci takéto vyhlásenia. Ale vidim že ti chyba schopnosť akceptovať názor iného.
@anonym_autor akceptujem ho, vsak stale ti pisem, ze ta chapem

@anonym_autor neviem koľko má rokov. Ale skoro určite si dieťa zamiluje. Mladí muži si nevedia predstaviť mať deti lebo sami sú, alebo ešte nedávno nimi boli. Keď ti ale povedal, že kvôli tebe ho bude chcieť, tak sa neboj. Bude ho mať rád. Skôr je problém, že sa muži nestarajú potom. A kľudne môžu mat deti aj radi. Všímaj si ako sa teraz správa k bežným povinnostiam okolo domácnosti. Ak vie priložiť ruku k dielu a neofrfle, že musí niečo urobiť, tak bude vedieť sa aj postarať. Len mu zabezpeč, aby aj potom mal čas na svoje koníčky. Aby ste na to boli dvaja a keď si odmaká pri plienkach môže ísť von. A aj vy dvaja akebo traja niekam spolu. U nás to tak doteraz funguje. Dopraj mu slobodu a on nech ti dopraje seba. Užívať si život slobodných ľudí je po čase nuda. Aj keď manželia nemôžu mať deti, skôr či neskôr si buď nejaké adoptujú, alebo si nájdu spoločné darovanie sa niekomu inému. Deťom z rodiny, starým ľuďom, dobrovoľníctvu, spoločenstvu, zvieratkám, deťom z domovov. Možnosti sú. Chodiť oo výletoch a dovolenkách je také jalové. Z vášho vzťahu má mať osoh aj niekto iný, nie len vy. Skús mu to tak podať.
@slovakboy nechápem tvoju myšlienku že z nášho vzťahu ma mat osoh aj niekto iný, ale nevadí. A ten čas pre seba neviem ako by u nás funguval, keďže v podstate sme väčšinou spolu.