Je súčasný feminizmus už príliš extrémny?
Nepride vam, ze niekedy posledna vlna feminizmu ide trochu cez ciaru? Jasne, rovnost je super, ale niektore veci su uz celkom usmevne ako ked baba, co rada pecie kolace a chce rodinu, dostane prednasku, ze je "pod vplyvom patriarchatu". Lebo sa rada postara o svojho muza.
Fakt su vsetky rozdiely medzi zenami a muzmi iba "spolocensky konstrukt"?
Ja osobne sa necitim utlačovana, kvôli tomu že som žena. Určite su spoločenske skupiny ktore to maju o dost tažšie, napriklad osamele matky, ale nemyslim si že zato že som žena tak od začiatku mam všetko tažšie.
A rovnako si nemyslim že zato že je niekto chlap že je hned zly alebo tak sa narodi. Ako mna nedefinuje len to že som žena, tak rovnako tych mužov čo poznam to nerobi že oni su len ako muži.
Mna zaujima, ako to vidite vy. Pride vam tato vlna feminizmu fajn alebo uz trochu extrem? Diskutujme!
@yosi pozri, s tvojimi argumentami na urovni 6 rocneho chlapca ti mozem odpovedat rovnako - jalovy si ty, lebo nedokazes vynosit dieta. Az ked ho porodis budeme sa s tebou bavit ako s rovnocennym.
Ale, o tom to predsa nie je - rovnost neznamena rovnakost. Zenske zivoty a ciele su rovnako hodnotne pre spolocnost ako muzske. Nikto nie je viac, nikto nie je menej. Co je na tomto tazke pochopit, preco si niekto na takejto jednoduchej myslienke stale dokaze honit ego, nechapem.
@selena_luna Bavíme sa vyslovene o pracovných a výkonnostných schopnostiach lebo za to je človek platený. Ja len zo skúseností viem, že ženy na väčšinu dobre platených pozícií nemajú predpoklady. To nie je urážka, to je len konštatovanie. Keď mi zákonom prikážu zamestnať na vývojové pracovisko 20% žien, tak ok. Urobíme nábor. Ale už teraz viem, že bude variť kávu alebo možno robiť výkresy. Ale za to jej nemôžem dať 10€ v čistom keď to zvládne hocijaký študent STU / TUKE. To by som okrádal tých, čo to robiť vedia
@selena_luna Bavíme sa vyslovene o pracovných a výkonnostných schopnostiach lebo za to je človek platený. Ja len zo skúseností viem, že ženy na väčšinu dobre platených pozícií nemajú predpoklady. To nie je urážka, to je len konštatovanie. Keď mi zákonom prikážu zamestnať na vývojové pracovisko 20% žien, tak ok. Urobíme nábor. Ale už teraz viem, že bude variť kávu alebo možno robiť výkresy. Ale za to jej nemôžem dať 10€ v čistom keď to zvládne hocijaký študent STU / TUKE. To by som okrádal tých, čo to robiť vedia
@yosi To si pekne teraz ženy ponížil. Niektoré sú schopnejšie ako muži. Ale v čom mi ženy nesedia je polícia, ešte ako vyjednávačky alebo podpora psychická áno, ale v “akcii”, aby sa s nejakým ožranom naťahovala, to nie. Tá fyzická sila tam proste nie je, v tomto sú skutočne lepší muži.
@selena_luna Ja napríklad robím vývoj v oblasti techniky. No doteraz som nestretol schopnú inžinierku. Čím to bude, že ste také múdre, ale kde treba vedieť matematiku, fyziku alebo logické myslenie, tak ste jalové?
@yosi možno to bude tým,že to tvoje ego neprijme,aby bola lepšia ako ty. Takže ju zdeptas hneď na začiatku.🤷🏻♀️
@alica110 Ja to vnímam presne opačne. Žena musí urobiť sama aj veci, na ktoré by mohli byť aj dvaja, alebo kedysi boli v kategórii mužské, ale musí sa toho chytiť, lebo by sa nikdy neurobili.
Schválne: koľko žien ráno vstáva ako prvá v domácnosti, pripravuje raňajky, desiate, menežuje ranný odchod, berie deti do škôlky a školy, uteká do práce, tam.poda rovnaký výkon ako kolega (ktorý často zarobí na tej pozícii viac ako ona, s odôvodnením, že on je predsa živiteľ rodiny), uteká po decká, na menší nákup, hajde domov, niečo rýchle navariť ak sa minulo, venovať sa deťom, hygiena, rozprávka. Medzitým jej perie práčka, druhá, tretia, štvrtá, kopa zehlenia čaká v kúte. Cez deň si vybaví telefonát s lekármi,.lebo si objednáva celú rodinu na vyšetrenia, rieši opravára, láme hlavu nad dovolenkou, ktorú by bolo treba booknut, , či jej volá realitacka, kedy by vedeli prísť na obhliadku bytu, zaplatí šeky, pošle platby do škôlky, zavolajú jej, že dieťa sa v školke dogrcalo, tak hajde poňho, vybaví stretnutie s finančným poradcom na hypo, podá deťom lieky ak sú choré, ak su dosť choré, nebude ani spať, resp. ona bude tá, čo má nastavený budík na viackrát na noc, aby ich kontrolovala, atď. a ona bude tá, čo príde o príjem, lebo OČR, v lepšom prípade si užije home.office s chorými deckami. Manžel zatiaľ prišiel domov a zaparkoval. Predtým si možno aj auto umyl. Zap*čuje, že je unavený, dá si sprchu a ide spať. Nie jedna takto funguje. Nie preto, lebo chce, ale preto lebo musí, lebo ak ona to neurobí, nikto to neurobí.
@oblecenie99 ale manželov ste si vyberali vy. Či vám ich vyberali vaši rodičia?
Či to je nakoniec ešte chyba vašich chlapov, že ste mali zlý výber. Že načo sa tam zjavil a vy ste sa zaľúbili? Hajzel jeden.
Chlap sa nemení, vždy je rovnaký, to len vy máte ružové okuliare. Možno mu stačí len povedať, čo chceš od neho. Až 75% žien podáva žiadosť o rozvod, lebo nie sú spokojné s manželom, hoci ho samé do svadby tlačili. To je aj o tej zodpovednosti výberu.
Ako chcú niektoré ženy zvládnuť manažérske pozície, keď si to nevedia zmanažovať doma? Chcelo by to menej frfľania a viac sebazdokonaľovania sa.
Všetka Česť ambicióznym a uvedomelým ženám. 🙂
@oblecenie99 Kto si čo vyberie, to má.
@alica110 Ja viem, že na MK takého nikto nemá. Len potom nerozumiem tým štatistikám napr. o zárobku, že ženy majú menej a to aj z dôvodu, že sú častejšie na OČR ako muži. Ako je možné, že na rodičku stretnem cca 80 percent matiek, a 20 percent oteckov. Že učiteľky zo škôlky volajú automaticky mamke, ak sa niečo deje. Vidím okolo seba, že všetky platby, vybavovačky realizujú ženy. Záhada no
@selena_luna Ja napríklad robím vývoj v oblasti techniky. No doteraz som nestretol schopnú inžinierku. Čím to bude, že ste také múdre, ale kde treba vedieť matematiku, fyziku alebo logické myslenie, tak ste jalové?
@yosi ty sipresne taky "ize" ako bol jeden vysokopostaveny vyskumnik na SAV, ktory povedal dcere nasich znamych, ze ona ako zena na pode akademie vied moze robit akurat tak sekretarku. Dievcina, ktora skoncila na karlovke dva odbory jadrovej fyziky, a ktora dnes robi vyskumy v CERN-e. Medzi tym sa stihla stat dvojnasobnou matkou, precestovat cely svet, absolvovat niekolko stazi na roznych prestiznych unierzitach vratane Oxfordu a Harvardu. Ty si ziarivy priklad toho, ze ani vzdelanie rozumu do hlavy nenaleje.
Či to je nakoniec ešte chyba vašich chlapov, že ste mali zlý výber. Že načo sa tam zjavil a vy ste sa zaľúbili? Hajzel jeden.
Chlap sa nemení, vždy je rovnaký, to len vy máte ružové okuliare. Možno mu stačí len povedať, čo chceš od neho. Až 75% žien podáva žiadosť o rozvod, lebo nie sú spokojné s manželom, hoci ho samé do svadby tlačili. To je aj o tej zodpovednosti výberu.
Ako chcú niektoré ženy zvládnuť manažérske pozície, keď si to nevedia zmanažovať doma? Chcelo by to menej frfľania a viac sebazdokonaľovania sa.
@michal412 Myslim si, že môj opis presne sedí na to, že to tá žena zmanazuje doma. Sama. Jaj, že ma zmanazovať aj muža? Že mu to treba povedať? Chápem. Určite to tie ženy nepovedali.
@alica110 Ja viem, že na MK takého nikto nemá. Len potom nerozumiem tým štatistikám napr. o zárobku, že ženy majú menej a to aj z dôvodu, že sú častejšie na OČR ako muži. Ako je možné, že na rodičku stretnem cca 80 percent matiek, a 20 percent oteckov. Že učiteľky zo škôlky volajú automaticky mamke, ak sa niečo deje. Vidím okolo seba, že všetky platby, vybavovačky realizujú ženy. Záhada no
@oblecenie99 ja zas nerozumiem, preco tomu nerozumies. Deti maju k matkam prirodzene blizky vztah (hadam nemusim vysvetlovat preco). Dievcata, ale aj chlapci preto zvacsa aj intimne problemy (alebo ked su chori a citia sa mizerne) riesia s mamou. Ucitelky v skolke su zeny. Ty ako ucitelka zena by si volala otcovi (muzovi)? Ty ked si bola mala a citila si sa pod psa (z akychkolvek dovodov) si "instinktivne" isla za ktorym z rodicov? Iste, vsetko ma svoje vynimky amozno aj niektorym otcom (spravnym) pride luto, ze deti vacsinou bezia za (spravnou) mamou, malokedy za nimi.
To ze zeny vacsinou riesia v rodinach financne zalezitosti (ucty, sporenia, poistenia, platby trvale ci jednorazove...) by som si tiez nedovolil tvrdit.
@michal412 netvrdim ze zeny maju mat vyssi plat lebo su zeny, tvrdim ze zeny maju nizsi plat lebo su zeny a to nie je fer.
A tu znosku o odolnosti muza a zenach cakatelkach a muzoch co znizuju naroky si nechaj pre seba, na to ani nema zmysel reagovat.
@selena_luna to biologické nastavenie ženy a muža nemám z momentálnej špekulácie, ale z dlhodobého sledovania (cca 20 rokov) a porovnávania ľudí na pracoviskách. Pracoval som na rôznych vedúcich pozíciách a ver mi, aby som uspel, tak som musel viac sledovať psychológiu pohlaví ako ich pracovný výkon.
@yosi ty sipresne taky "ize" ako bol jeden vysokopostaveny vyskumnik na SAV, ktory povedal dcere nasich znamych, ze ona ako zena na pode akademie vied moze robit akurat tak sekretarku. Dievcina, ktora skoncila na karlovke dva odbory jadrovej fyziky, a ktora dnes robi vyskumy v CERN-e. Medzi tym sa stihla stat dvojnasobnou matkou, precestovat cely svet, absolvovat niekolko stazi na roznych prestiznych unierzitach vratane Oxfordu a Harvardu. Ty si ziarivy priklad toho, ze ani vzdelanie rozumu do hlavy nenaleje.
@viestta Ja poznám jedného z riaditeľov CERN-u. Povedal by som, že sme dobrí priatelia. Nie je problém si to zistiť ako sa jej darí
@yosi To si pekne teraz ženy ponížil. Niektoré sú schopnejšie ako muži. Ale v čom mi ženy nesedia je polícia, ešte ako vyjednávačky alebo podpora psychická áno, ale v “akcii”, aby sa s nejakým ožranom naťahovala, to nie. Tá fyzická sila tam proste nie je, v tomto sú skutočne lepší muži.
@alica110 Mám kamaráta policajta s ktorým sme sa o tom bavili. Dali mu do tandemu takú 50 kilovú babenu ktorá ani nevystupuje z auta aby bola v bezpečí. Ale ten môj kamarát je v tom zase sám. V podstate ho ohrozuje. Áno, pozitívna diskriminácia je zhovadilosť. To nie je o tom niekoho urážať. Ale na väčšinu pracovných pozícií ženy z rôznych dôvodov proste nemajú predpoklady. Ja neviem o čom sa to tu vlastne bavíme
@alica110 Mám kamaráta policajta s ktorým sme sa o tom bavili. Dali mu do tandemu takú 50 kilovú babenu ktorá ani nevystupuje z auta aby bola v bezpečí. Ale ten môj kamarát je v tom zase sám. V podstate ho ohrozuje. Áno, pozitívna diskriminácia je zhovadilosť. To nie je o tom niekoho urážať. Ale na väčšinu pracovných pozícií ženy z rôznych dôvodov proste nemajú predpoklady. Ja neviem o čom sa to tu vlastne bavíme
@yosiam mám jednu skusenost z hraníčnou políciou, kde bolo aj fajn že tam bola žena policajtka - ale v takom prípade by bolo asi lepšie keby nechodili dvaja ale traja spolu.
Totiž ona sa rozprávala s ľuďmi, či niekoho nevideli atď. Nevystrasila ich vopred. A jej parťák s ňou chodil ako Rambo. 😃 Ten vyzeral žeby sa s nikým nemaznal. Ale neviem či by nejaké informácie získal, lebo ľudia čo ho videli namakaneho so zbraňou, radšej zaliezli do domov 🤣 čiže na získanie informácií bola dobrá tá žena v tíme. Ale reálne keby sa tam niečo vážne nebezpečné deje, tak by bolo lepšie keby ten chlap mal rovnako fyzicky silnú posilu.
Nemyslím si. Ide o to pozrieť sa do problematiky naozaj hlbšie. "ale niektore veci su uz celkom usmevne ako ked baba, co rada pecie kolace a chce rodinu, dostane prednasku, ze je "pod vplyvom patriarchatu". Lebo sa rada postara o svojho muza." skôr si myslím že tambolo myslené to, že je to brané ako samozrejmosť, že to žena urobí aj keď ju to možno baví a je to brané ako jej úloha. Žena sa má postarať o muža. Žena sa má postarať o domácnosť, o deti a podobne. Stačí len ako príklad MK. Denne sú tu príspevky od žien, ktoré sú v tomto zaseknuté. Muž neprispieva nijak na spoločnú domácnosť a častou výhovorkou, je že "ženy to vedia lepšie" a on nevie ako oprať nevie ako navariť prípadne robí to len príležitostne a niekedy keď áno tak aj zle aby to vlastne nemusel nikdy už robiť. Sú zúfalé nevedia si pomôcť a stále musia mužom hovoriť to isté dookola. Prečo by mala žena žiadať muža aby niečo robil? Slovíčko "pomáhal" je pre mňa niečo nemysliteľné. Je to spoločná domácnosť nie len jedného on jej nepomáha on si plní domáce práce, ktoré prinaliehajú so spoločným resp celkovým bývaním a existenciou. Pomáhajú malé deti nie dospelý ľudia. Pomôcť môže prísť mamka, oco, sestra, brat alebo kamaráti ale nie participant v danej domácnosti. Ak máš ty situáciu kde to takto nie je tak to je super teším sa za teba. Táto problematika sa ťa teda netýka a to je skvelé a to je presne to čo feminizmus chce pre každého. Robila som istý čas v detských obchodoch a tam chodili denno denne otcovia čo nevedeli koľko ich deti majú rokov, aké sú ich hobby, aký detský sortiment už doma majú, čo je pre deti vhodné alebo nevhodné. Do akého ročníka chodia a tak podobne. Samozrejme rýchly telefonát matke hneď všetko vyriešil. Nikto netvrdí, že každý to tak má. Nikto netvrdí, že muži sa tak rodia. Presne tam ide o ten patriarchát a tá spoločnosť, ktorá nás formuje. Toto pracuje aj proti mužom. Muži musia byť silný zručný, muži nevaria, muži nemajú byť emočný, muž je alfa samec, po ktorom sa len tak ženy hádžu. Nedajbože sa osamostatní a musí si chudák sám variť, prať veľa nových vecí, ktoré proste sám nedokáže a musí sa to naučiť. Pýtať si pomoc tiež nie je mužské. Takéto striktné hranice na základe pohlavia ubližujú všetkým. Ľudia nie sú stroje a sme rôznorodí. Presne preto aj nie každý muž je zlý a nie každá žena je dobrá. Veci ako neférový plat už bol spomínaný to sa nás tiež týka. Rôzne body ako platový nepomer bol spomínaný ale napríklad ako výhodu a nevýhodu pre mužov a ženy by som napríklad spomenula aj oblečnie. Síce máme ako ženy na výber viac oblečenia (tu zase trpia muži) ale pánske oblečenie je častokrát lepšie, lepšie hrubšie materiály. (opäť nie vždy, bavíme sa teraz o väšine ako pri každom bode). Dámske mikiny nechcem ani vidieť. Feminizmus je komplexný a určite sú aj feministky alebo feministi, ktorý to priťahujú za vlasy tak samotný feminizmus určite taký nie je. Treba si však uvedomiť, že feminizmus pomáha nie len nám ženám ale aj mužom. <3333
@lenkakravcova predstav si, ze sa robia pravidelne analyzy a su zverejnovane. Nie je to o tvojom pocite, alebo ze ty si sa s tym nestretla, ale je to zber tvrdych dat na relevantnej vzorke obyvatelov a nasledne vyhodnotenie. Napriklad portaly profesia, platy.sk ci kariera info k tomu casto uverejnuju prieskumy. A nielen to - prieskumy robi europska komisia, sociologovia, ale aj iniciativy ako equal pay day. Ja si to necucam z prsta ako ty svoje tvrdenia o sportovkyniach.
@selena_luna čiže oni majú presne výšky platov z obchodov? To kde sa zverejňuje?
Reálne by to vedela len sociálna poisťovňa. A tá nemôže tieto informácie len tak poskytnúť tebou menovaným stránkam alebo neziskovým organizáciám dokonca ani univerzitám na štúdie. Jedine so súhlasom tých osôb. Čo neviem žeby sa niekde podpisovalo. Takže také anonymné štatistiky, kde sa vytiahne niečo čo sa nevie presne identifikovať k firme a porovnať tie údaje čo som spomínala (napr rovnaká hmotnosť bremien na nosenie) je kus odveci. Je to totiž manipulatívne a dá sa to skreslit.
@yoginka231 extrémny pride iba tým ktorí nepochopili podstatu. Jasne každý jeden aktivizmus prinesie aj zopar ľudí ktorí to preháňajú, ale to neznamená ze samotná myšlienka je zlá.
Ja som feministka, doma varím na 95% iba ja, pretože to viem a bavi ma to, môj patriarcha ma zase na starosti pranie 😂
A či stále feminizmus treba ked mame to volebné pravo ? Samozrejme.
Stále nás spoločnosť trestá za to, ze máme deti, prečo je tak narocne normálne spojiť pracu, kariéru a starostlivosť o deti, kde su kratšie pracovne úväzky pre matky malých deti, dlhšie otvorene škôlky,
stále máme menšie platy, napríklad v štátnej službe - prečo učiteľka v škole, zdravotná sestra zarába menej než vojak? Prečo povolania a práce ktoré vykonávajú prevažne ženy sú menej ohodnotené ?
Prečo na kandidatkach politických strán nieje polovica žien ked je polovica obyvateľstva ženy
Prečo umierame pri autonehodách, pri chorobách koli tomu ze všetko testujú a robia aby bolo bezpečne pre mužské telo ktoré je trochu ine ?
Prečo existuje ružová daň (všetky výrobky určené ženám sú drahšie ako také iste pre mužov), prečo existuje menštruačná chudoba ?
Prečo ženy same seba považujú za niečo menej, prečo si myslía ze nemajú nárok na oddych, podporu, vlastne záujmy - aj toto forum je sonda do myslenia ľudí, koľko je tu. takýchto tém a príspevkov kde žena žije ako nejaký domáci spotrebič.
@yoginka231 extrémny pride iba tým ktorí nepochopili podstatu. Jasne každý jeden aktivizmus prinesie aj zopar ľudí ktorí to preháňajú, ale to neznamená ze samotná myšlienka je zlá.
Ja som feministka, doma varím na 95% iba ja, pretože to viem a bavi ma to, môj patriarcha ma zase na starosti pranie 😂
A či stále feminizmus treba ked mame to volebné pravo ? Samozrejme.
Stále nás spoločnosť trestá za to, ze máme deti, prečo je tak narocne normálne spojiť pracu, kariéru a starostlivosť o deti, kde su kratšie pracovne úväzky pre matky malých deti, dlhšie otvorene škôlky,
stále máme menšie platy, napríklad v štátnej službe - prečo učiteľka v škole, zdravotná sestra zarába menej než vojak? Prečo povolania a práce ktoré vykonávajú prevažne ženy sú menej ohodnotené ?
Prečo na kandidatkach politických strán nieje polovica žien ked je polovica obyvateľstva ženy
Prečo umierame pri autonehodách, pri chorobách koli tomu ze všetko testujú a robia aby bolo bezpečne pre mužské telo ktoré je trochu ine ?
Prečo existuje ružová daň (všetky výrobky určené ženám sú drahšie ako také iste pre mužov), prečo existuje menštruačná chudoba ?
Prečo ženy same seba považujú za niečo menej, prečo si myslía ze nemajú nárok na oddych, podporu, vlastne záujmy - aj toto forum je sonda do myslenia ľudí, koľko je tu. takýchto tém a príspevkov kde žena žije ako nejaký domáci spotrebič.
"stále máme menšie platy, napríklad v štátnej službe - prečo učiteľka v škole, zdravotná sestra zarába menej než vojak?"
No prečo asi?
Presne to čo si napísala je totálna blbosť.
Sama by si nezaplatila viac zdravotnej sestre ako vojakovi. Pretože keď máš 10 ľudí, tak z nich ti koľko je ochotných robiť vojaka a položiť svoj život za tvoj? Preto je tam vyššie ohodnotenie. Vojačka je rovnako platená ako vojak. Môžeš kľudne ísť, robiť to.
Presne toto čo si tu uviedla je príklad toho čo chce toxický feminizmus 4. Vlny dosiahnuť: platiť za rôzne práce rovnakú sumu. A to nie je spravodlivé. Nie je, nie je a nebude. A nikto to ani takto nepretlači, lebo ak áno (a mzdy pozícii učiteliek a vojakov sa vyrovnajú), tak sa vojaci a vojačky vykašlu na službu a budú to ísť môcť robiť tie feministky, ktoré o tom rečnia..
@lenkakravcova musel by som to pohladat, ale kedysi bola robena gender studies a jeden clovek to v diskusii krasne vysvetlil preco je princip rovnakej odmeny za pracu u muzov a zien nerealny resp. tazsie zapracovatelny do praxe.
Ja nebudem nikomu stupat na otlaky a uz von koncom nie na MK, ale radikalny feminizmus je castokrat plny double standardov a preto tieto zeny mnoho muzov neberie vazne.
@bu_bu_bubak súhlasím. Robila som v call centre kozmetickej firmy, a tam mal muž menšiu mzdu ako ženy (lebo mal horšie komunikačné telefonické schopnosti a nemal tak nervy na riešenie reklamácii s kozmetikou).
V supermarkete keď som robila, tam sme mali rovnakú mzdu na papieri na dokladanie tovaru. Robilo tam viac mužov ako žien. A muži mali ťažšie bremena, väčšie palety. Ženy si väčšinou brali menší tovar, ktorý trebalo triediť - takže sa to viac menej v snahe asi vyrovnalo. Ale keby že je tam len veľký ťažký tovar, tak by to bolo voči tým mužom nespravodlivé. Lebo fakt nosili väčšie bedne a palety (ženy mali tak polovičné hmotnosti - aj to sme niekedy nevládali 😅).
@vroni to je asi ako v prírode. Že samci sa pomlatia na smrť a samiciam ostanú ti fyzicky najsilnejší, tí čo prežijú.
Ja si myslím, že ženy si nevyberajú tie menej platené pozície len tak. Ale proste majú k nim väčší vzťah. Len máloktorý muž chce robiť v jasliach alebo asistenta, či sestru v nemocnici. Ženy si väčšinou volia práce, kde je viac komunikácie a starostlivosti. Tak ako to je nastavené - že žena sa stará o deti a domácnosť - preto tam tie preferencie ostávajú aj pri pracovných pozíciách, na pár výnimiek. Muži si zase podvedome volia práce, ktore ženy nezvládajú či už fyzicky alebo inak. Tak ako to majú nastavené aj v rodine, aby ju ochránili a zabezpečili to čo žena nevie alebo nezvláda.
Neviem no, mne príde že muži aj ženy si prirodzene vyberajú pracovné pozície, ktoré sú pre nich vhodné z ich prirodzenej podstaty. A myslím si, že aj keby učiteľke dali 700€ a zváračke 1500€, tak 99% žien si vyberie prácu učiteľky. Raz som videla takú štatistiku z USA, kde sa žien pýtali, či by si vybrali prácu zadarmo - len za jedlo a ubytovanie, v hospici, alebo práci čistenia kanalizačných potrubí v meste za 6.000 dolárov mesačne. Takmer všetky ženy si vybrali charitatívnu prácu so starostlivosťou o ľudí, za jedlo a ubytovanie. Iba asi 2 zo 100 si vybrali tú druhú ponuku, tvrdiac žeby to vzali dočasne, lebo mali veľké dlhy ktoré potrebovali splatiť. Podľa mňa takéto štatistiky hovoria samé za seba.
@lenkakravcova, zamienas príčinu a následok. Ženy si vyberajú tieto povolania, lebo k nim majú bližšie. Áno. Potiaľ je to v poriadku. Nie je v poriadku, že sú tieto povolania finančné podhodnotené, lebo ich vykonávajú ženy.
@michal412 "Ako chcú niektoré ženy zvládnuť manažérske pozície, keď si to nevedia zmanažovať doma?"
Preco by domacnost mali manazovat zeny?
@selena_luna a prečo by žena mala mať automaticky vyšší plat, len preto, že je žena? A toto je ten pseudofeminizmus. Však nech si ho vybojuje tak, ako muž. Mne takisto nedá nikto viac len preto, že som chlap. Tiež musím ísť s kožou na trh a vedieť sa predať. A boli to niekedy ťažké boje.
Lenže toto ženy nevidia. Muž je odolnejší ku kritike a odmietaniu, lebo to ma dané biologicky. Práca a vzťahy majú veľa spoločného.
Muž, aby získal ženu, musí podať výkon, mať plán, tvrdo na sebe makať, znížiť svoje nároky, prijať kritiku a často sa zmieriť s odmietnutím.
Máloktorá žena toto pozná a skôr je čakateľkou, čo príde. A potom si vyberá. Lenže už len z toho, čo ostane a nik (chlap) nechce. A to isté platí aj pre prácu. Prešiel som mnohými zamestnaniami a skoro všetky ženy sa uspokojili s tým, čo majú, nechceli sa viac zlepšovať, podávať vyšší výkon, navrhovať zlepšenia alebo zmeniť zamestnanie. Ale zato všetky vedeli, ako to má robiť ten druhý a prečo by mali mať vyššiu výplatu.
@michal412 "Prešiel som mnohými zamestnaniami a skoro všetky ženy sa uspokojili s tým, čo majú, nechceli sa viac zlepšovať, podávať vyšší výkon, navrhovať zlepšenia alebo zmeniť zamestnanie." Rovnako je mnoho rovnakych aj muzov, aby sa nezabudlo.
Ale, co sa tyka zien, mnohym sa ani necudujem. Doma ich caka "druha zmena" lebo ako si sam napisal, deti prirodzene viac inklinuju k matke a riesia veci s nou. A matka (ako spravna matka) sa najprv postara o svoje potomstvo a az ked zvysi cas, tak moze "navrhovat zlepsenia v praci". A ak sa niektora zena predsa len vypracuje, casom narazi na "efekt skleneneho stropu" a je vybavene.
@bu_bu_bubak súhlasím. Robila som v call centre kozmetickej firmy, a tam mal muž menšiu mzdu ako ženy (lebo mal horšie komunikačné telefonické schopnosti a nemal tak nervy na riešenie reklamácii s kozmetikou).
V supermarkete keď som robila, tam sme mali rovnakú mzdu na papieri na dokladanie tovaru. Robilo tam viac mužov ako žien. A muži mali ťažšie bremena, väčšie palety. Ženy si väčšinou brali menší tovar, ktorý trebalo triediť - takže sa to viac menej v snahe asi vyrovnalo. Ale keby že je tam len veľký ťažký tovar, tak by to bolo voči tým mužom nespravodlivé. Lebo fakt nosili väčšie bedne a palety (ženy mali tak polovičné hmotnosti - aj to sme niekedy nevládali 😅).
@lenkakravcova tvoja skusenost nie je univerzalna. Je statisticky dokazane, ze zeny su ohrozene chudobou v seniorskom veku ovela viac ako muzi. Je faktom, ze zeny maju nizsie dochodky, ktore sa len tak mimochodom vypocitavaju rovnakym vzorcom u zien aj u muzov, a to len preto, ze celozivotne mali nizsie prijmy. Vypadok prijmu z dovodu materstva sa jednoznacne premietne do vysky dochodku. Materska, rodicovska, OCR pre deti su dni, ktore netvoria prijem pre dochodok ktory sa potom vypocita len z odpracovanych dni. Na to netreba ziadne "utajene" data poskytovat, to je zverejnovane v statistikach. Aj zena ucitelka, matka dvoch deti, ma mensi dochodok ako ktorykolvek jej kolega, ktory mal rovnaky tabulkovy plat pocas celej kariery. Uz len pre vypadky prijmu z titulu materstva. Okrem toho, je beznou praxou, sice nikym nepriznanou ale uplne beznou, ze za rovnaku pracu zeny dostavaju mensiu mzdu, pri rovnakom vzdelani, rovnakom vykone. Pretoze nie su "zivitelky" rodin.
@selena_luna čiže oni majú presne výšky platov z obchodov? To kde sa zverejňuje?
Reálne by to vedela len sociálna poisťovňa. A tá nemôže tieto informácie len tak poskytnúť tebou menovaným stránkam alebo neziskovým organizáciám dokonca ani univerzitám na štúdie. Jedine so súhlasom tých osôb. Čo neviem žeby sa niekde podpisovalo. Takže také anonymné štatistiky, kde sa vytiahne niečo čo sa nevie presne identifikovať k firme a porovnať tie údaje čo som spomínala (napr rovnaká hmotnosť bremien na nosenie) je kus odveci. Je to totiž manipulatívne a dá sa to skreslit.
@lenkakravcova hahaha, dobre si ma pobavila. Spochybnit napriklad taku profesiu, ktora teda ma informacie o hladinach platov z kazdeho slovenskeho regionu a spolupracuje s najvacsimi hracmi ako tesco, lidl ci kaufland pretoze ty si zle vykladas zakon o gdpr je kus odveci a tiez teda znamka zaujimaveho ega. Ano - nikto nesmie povedat ze jarka mila z tornale zaraba tolko a tolko, ale povedat ze priemerny plat zien u nas vo firme na tejto pozicii je taky a muzov taky, tak na to tvoj suhlas urcite nikto nepotrebuje. Asi si este nikdy nevidela ako sa robia sociologicke vyskumy a prieskumy, ale su na to presne vedecke metody, ktore su overitelne. Este raz - ze ty si myslis ze to je inak, lebo si sa s tym nestretla nie je relevantne. Analyzy nie su o pocitoch, ani o tvojom uzkom okoli, su to tvrde data.
Co ma opat vedie k tvojim sportovkyniam, tak mi povedz ze z kade si cerpala ty ze zarabaju viac ako muzi, ked ti staci presne 5 sekund na googli aby si zistila ze je to kolosalna hlupost a strielas uplne od brucha.
Take pikosky zo sveta , ktory je nastaveny na to, ze muzsky pohlad na vec je ten standardny, zensky je uz nieco 'navyse'. Len prednedavnom zacali lieky testovat aj na zenach, lieky sa testovali len na muzoch lebo zenske telo je prilis zlozite. bezpecnost aut sa donedavna testovala na 'standardnom' 70kg muzovi, zeny resp. tehotne zeny v testoch neboli zastupene. Je len 'nahoda' ze zamestnania typu zdravotna sestra, ucitelka, opatrovatelka su platene menej ako 'muzske' prace? Boli by platene viac, keby v nich bolo viac muzov? Existuje million pripadov,ktore poukazuju na to, ze svet je nastaveny pre muzov a zena sa ma prisposobit. Toto netreba chapat Ako ze sa maju teraz zeny lutovat a su nejake chudatka, ale tak to proste je, ak ma zena spravit napr. Karieru, vo vseobecnosti sa od nej ocakava, ze ma byt ako jej muzski kolegovia, dravsia, agresivnejsia. v podstate 50%populacie je brana ako mensina, ktora sa ma prisposobit muzskej casti, naprm uz v takych malych veciach ako nastavenie klimy v praci (je vacsinou nastavena tak, ze muzom vyhovuje a zeny mrznu) teraz ma prosim neberte doslova, ze to plati v kazdom pripade ale vo vacsine je to tak. Mobily, zahradne nastroje atd. vyrabaju tak, aby sedeli muzom v rukach, pre zeny byvaju velke. Mobily napr. prestali zvacsovat v momente, ked boli privelke pre muzsku dlan (ze boli velke pre zensku, to nevadi...) ochrana zdravia pri praci v zenskych povolaniach tiez zaostava - manikerky, upratovacky su denne vystavene chemickym vyparom ktore dychaju niekolko hodin denne, a berie sa to ako normalne. Takze Treba si byt vedomy tychto veci, nerobit zo seba chudatko kvoli tomu ale postavit sa za svoje prava. Najhorsie je, ze ta zenska medicina je pozadu 'because they don't really study the female body'
@lenkakravcova tvoja skusenost nie je univerzalna. Je statisticky dokazane, ze zeny su ohrozene chudobou v seniorskom veku ovela viac ako muzi. Je faktom, ze zeny maju nizsie dochodky, ktore sa len tak mimochodom vypocitavaju rovnakym vzorcom u zien aj u muzov, a to len preto, ze celozivotne mali nizsie prijmy. Vypadok prijmu z dovodu materstva sa jednoznacne premietne do vysky dochodku. Materska, rodicovska, OCR pre deti su dni, ktore netvoria prijem pre dochodok ktory sa potom vypocita len z odpracovanych dni. Na to netreba ziadne "utajene" data poskytovat, to je zverejnovane v statistikach. Aj zena ucitelka, matka dvoch deti, ma mensi dochodok ako ktorykolvek jej kolega, ktory mal rovnaky tabulkovy plat pocas celej kariery. Uz len pre vypadky prijmu z titulu materstva. Okrem toho, je beznou praxou, sice nikym nepriznanou ale uplne beznou, ze za rovnaku pracu zeny dostavaju mensiu mzdu, pri rovnakom vzdelani, rovnakom vykone. Pretoze nie su "zivitelky" rodin.
@viestta ale však to nie je povinné byť s deťmi doma. Kľudne môže ostať doma muž, potom on bude mať nižší dôchodok pre výpadok príjmu. Nie?
To predsa nesúvisí nijak s feminizmom. To je o odpracovaných rokoch.
A zabudla si ale dodať, že v minulosti, dnes napr v Poľsku platí, že ženy ktoré porodili deti, majú dôchodok skôr ako muži. V nižšom veku. Ženy sa dožívajú ale dlhšie, vyššieho veku, takže nakoniec poberajú "užívajú si" dôchodok dlhšie než muži. To je tiež určitý nepomer. A nevidela som veľmi mužov, žeby toto riešili a sťažovali sa na to. Proste ženy idú do dôchodku skôr, tým pádom pracujú menej, a ten dôchodok ak majú nižší, ale poberajú ho dlhšie, tak sa vyrovnáva. Častokrát sa stáva že muž ešte pracuje a žena už je na dôchodku ak sú rovnako starí.
@lenkakravcova hahaha, dobre si ma pobavila. Spochybnit napriklad taku profesiu, ktora teda ma informacie o hladinach platov z kazdeho slovenskeho regionu a spolupracuje s najvacsimi hracmi ako tesco, lidl ci kaufland pretoze ty si zle vykladas zakon o gdpr je kus odveci a tiez teda znamka zaujimaveho ega. Ano - nikto nesmie povedat ze jarka mila z tornale zaraba tolko a tolko, ale povedat ze priemerny plat zien u nas vo firme na tejto pozicii je taky a muzov taky, tak na to tvoj suhlas urcite nikto nepotrebuje. Asi si este nikdy nevidela ako sa robia sociologicke vyskumy a prieskumy, ale su na to presne vedecke metody, ktore su overitelne. Este raz - ze ty si myslis ze to je inak, lebo si sa s tym nestretla nie je relevantne. Analyzy nie su o pocitoch, ani o tvojom uzkom okoli, su to tvrde data.
Co ma opat vedie k tvojim sportovkyniam, tak mi povedz ze z kade si cerpala ty ze zarabaju viac ako muzi, ked ti staci presne 5 sekund na googli aby si zistila ze je to kolosalna hlupost a strielas uplne od brucha.
@selena_luna skús si dohľadať koľko je zárobok štadiónu a organizátorov súťaži pri ženských a mužských súťažiach.
U ženských je neporovnateľne nižši celkový zárobok za podujatie. Ale ženy dostávajú viac % z toho celkového zárobku podujatia než muži.
Proste ženské športy zarábajú menej, lebo sú menej sledované. Ale ženy ktoré v nich pracujú dostávajú väčšiu časť zisku z celkových príjmov za podujatie. Muži proste zarobia organizátorom viac peňazí, ale percentuálne dostanú menej zo zisku (aj keď v sume peňazí je to viac než u žien).
Hej viem, toto sa googli ťažšie, ale dá sa to. 🙂
@viestta ale však to nie je povinné byť s deťmi doma. Kľudne môže ostať doma muž, potom on bude mať nižší dôchodok pre výpadok príjmu. Nie?
To predsa nesúvisí nijak s feminizmom. To je o odpracovaných rokoch.
A zabudla si ale dodať, že v minulosti, dnes napr v Poľsku platí, že ženy ktoré porodili deti, majú dôchodok skôr ako muži. V nižšom veku. Ženy sa dožívajú ale dlhšie, vyššieho veku, takže nakoniec poberajú "užívajú si" dôchodok dlhšie než muži. To je tiež určitý nepomer. A nevidela som veľmi mužov, žeby toto riešili a sťažovali sa na to. Proste ženy idú do dôchodku skôr, tým pádom pracujú menej, a ten dôchodok ak majú nižší, ale poberajú ho dlhšie, tak sa vyrovnáva. Častokrát sa stáva že muž ešte pracuje a žena už je na dôchodku ak sú rovnako starí.
@lenkakravcova uz zakladatelka debaty nevie co je podstata feminizmu, a nie je v tejto debate jedina. A ty sa pokusas obhajit neobhajitelne. Proste statistika nepusti, zeny zarabaju menej aj na rovnakych poziciach ako muzi, "zenske" povolania su horsie financne ohodnotene a zeny, matky su systemom a spolocnostou trestane za to, ze sa stali matkami.
@selena_luna anglický asi vieš. 🙂 posielam jedno video k tomu športu. Chápeš, kde je tam problém? Keď si to pozrieš celé.
https://youtube.com/shorts/ycLf_nTy2jk?si=bBkms...

@alica110 Ty takého nemáš, ale má ich veľmi veľmi veľa žien.
@oblecenie99 Kto si čo vyberie, to má.