Je súčasný feminizmus už príliš extrémny?
Nepride vam, ze niekedy posledna vlna feminizmu ide trochu cez ciaru? Jasne, rovnost je super, ale niektore veci su uz celkom usmevne ako ked baba, co rada pecie kolace a chce rodinu, dostane prednasku, ze je "pod vplyvom patriarchatu". Lebo sa rada postara o svojho muza.
Fakt su vsetky rozdiely medzi zenami a muzmi iba "spolocensky konstrukt"?
Ja osobne sa necitim utlačovana, kvôli tomu že som žena. Určite su spoločenske skupiny ktore to maju o dost tažšie, napriklad osamele matky, ale nemyslim si že zato že som žena tak od začiatku mam všetko tažšie.
A rovnako si nemyslim že zato že je niekto chlap že je hned zly alebo tak sa narodi. Ako mna nedefinuje len to že som žena, tak rovnako tych mužov čo poznam to nerobi že oni su len ako muži.
Mna zaujima, ako to vidite vy. Pride vam tato vlna feminizmu fajn alebo uz trochu extrem? Diskutujme!
@selena_luna anglický asi vieš. 🙂 posielam jedno video k tomu športu. Chápeš, kde je tam problém? Keď si to pozrieš celé.
https://youtube.com/shorts/ycLf_nTy2jk?si=bBkms...
@lenkakravcova pozri si ze top 100 zarabajucich sportovcov a top 100 zarabajucich sportkovkyn a uvidis ty - od reklamnych sponzorov, po odmeny za vyhru ci kontrakty, tam vsade zeny zarabaju vyrazne vyrazne menej . Btw v top 100vke naj zarabajucich sportovcov nie je ani jedna zena. Podla australskej analyzy elitne sportovkyne dokopy zarobili 1 percento z toho co muzi. Priemerny rocny plat v nba? Cez 8 milionov. Wnba menej ako 80 tisic. A to sa ani nebavime o slovenskych ligach.
Neviem co v tej matematickej rovnici ze vo vysledku aj ked percentualne viac ale v skutocnosti vlastne menej ty citas ako viac teda viac. Zeny proste nezarabaju viac v sporte. Zarabaju o 15 az 100 percent menej ako muzi. Este raz - tvoje tvrdenie bolo, je a bude kolosalna hlupost.
@lenkakravcova pozri si ze top 100 zarabajucich sportovcov a top 100 zarabajucich sportkovkyn a uvidis ty - od reklamnych sponzorov, po odmeny za vyhru ci kontrakty, tam vsade zeny zarabaju vyrazne vyrazne menej . Btw v top 100vke naj zarabajucich sportovcov nie je ani jedna zena. Podla australskej analyzy elitne sportovkyne dokopy zarobili 1 percento z toho co muzi. Priemerny rocny plat v nba? Cez 8 milionov. Wnba menej ako 80 tisic. A to sa ani nebavime o slovenskych ligach.
Neviem co v tej matematickej rovnici ze vo vysledku aj ked percentualne viac ale v skutocnosti vlastne menej ty citas ako viac teda viac. Zeny proste nezarabaju viac v sporte. Zarabaju o 15 az 100 percent menej ako muzi. Este raz - tvoje tvrdenie bolo, je a bude kolosalna hlupost.
@selena_luna pozri si to video. Potom píš. Ide o to koľko peňazí zarobia zamestnávateľovi. Športovkyne zarobia zamestnávateľovi menej než muži športovci. Preto dostanú menej.
To je ako v obchode. Ak obchodník predá menej zarobí menej.
@lenkakravcova na tie % sa Ti moze kazda zena vykaslat. Mzda sa rata v Eurach (alebo ina mena) a nie v %.
@zltalienka čiže ty by si zamestnala zenu a muža na predaj a keby muž predal za mesiac v zisku za 500€ a žena za 1000€ tak by si im dala obom výplatu 500€?
To by bolo spravodlivé?
@zltalienka čiže ty by si zamestnala zenu a muža na predaj a keby muž predal za mesiac v zisku za 500€ a žena za 1000€ tak by si im dala obom výplatu 500€?
To by bolo spravodlivé?
@lenkakravcova ak je mzda zodpovedajuca vykonu, je jedno kto preda 1000 a kto 500 kusov, ale ma to byt v zmluve osetrene, ze bude plateny od vykonu. A ten co nesplna poziadavky zamestnavatela moze byt prepusteny, bez ohladu na pohlavie. Zas si vybrala nie prave najvhodnejsi priklad a este ho aj prekrutila.
@selena_luna pozri si to video. Potom píš. Ide o to koľko peňazí zarobia zamestnávateľovi. Športovkyne zarobia zamestnávateľovi menej než muži športovci. Preto dostanú menej.
@lenkakravcova "Športovkyne zarobia zamestnávateľovi menej než muži športovci. Preto dostanú menej." Len pred chvilou si pisala, ze percentualne zeny zarobia viac...a teraz zas ze uz menej...tak ako vlastne?
Zda sa Ti vyhodnejsie dohodnut si obchod o hodnote 100000€ s tym, ze 50% z obchodu je Tvoja provizia alebo druhy obchod o hodnote 1 000 000€ s tym, ze Tvoja provizia je iba 10%? Kde dostanes viac? Co z toho, ze (ako tvrdis) zeny v sporte dostanu vyssie %, ked celkova hodnota je stale nizka?
@selena_luna skús si dohľadať koľko je zárobok štadiónu a organizátorov súťaži pri ženských a mužských súťažiach.
U ženských je neporovnateľne nižši celkový zárobok za podujatie. Ale ženy dostávajú viac % z toho celkového zárobku podujatia než muži.
Proste ženské športy zarábajú menej, lebo sú menej sledované. Ale ženy ktoré v nich pracujú dostávajú väčšiu časť zisku z celkových príjmov za podujatie. Muži proste zarobia organizátorom viac peňazí, ale percentuálne dostanú menej zo zisku (aj keď v sume peňazí je to viac než u žien).
Hej viem, toto sa googli ťažšie, ale dá sa to. 🙂
@lenkakravcova "U ženských je neporovnateľne nižši celkový zárobok za podujatie. Ale ženy dostávajú viac % z toho celkového zárobku podujatia než muži.
Proste ženské športy zarábajú menej, lebo sú menej sledované. Ale ženy ktoré v nich pracujú dostávajú väčšiu časť zisku z celkových príjmov za podujatie. Muži proste zarobia organizátorom viac peňazí, ale percentuálne dostanú menej zo zisku (aj keď v sume peňazí je to viac než u žien)." Toto si napisala o 12:43. Na toto som reagovala. Sama si napisala, ze "v sume penazi muz dostane viac ako zena".
@lenkakravcova waw, to je otocka! Takze menej! ja narazam na to, ze si nam tvrdila uplne na zaciatku, ze sportovkyne zarabaju viac. Tak menej ci viac? Si to ujasni v hlave najprv, zopakuj si percenta a mnoziny a potom diskutuj. Konkretne si povedala ze v sporte aj na onlyfans modelky zarabaju viac - takze nie, v sporte zarabaju ovela menej a na OF ide casto o pasactvo. A takto to bude asi s kazdym "argumentom" ktory nie je postaveny na faktoch ale na tvojich skreslenych dojmoch.
To by bolo spravodlivé?
@lenkakravcova "čiže ty by si zamestnala zenu a muža na predaj a keby muž predal za mesiac v zisku za 500€ a žena za 1000€ tak by si im dala obom výplatu 500€?
To by bolo spravodlivé?" Este k tomu prikladu. Zalezi ako by mali postavenu zmluvu. Ak maju odpracovat 8 hodin kdesi na prevadzke (zabezpecit aby bola otvorena) a mzdu odvijajucu sa od odpracovanych hodin, tak ano obaja by dostali rovnaku mzdu. Aj ked obe vieme, ze zrovna na "predaj" sa nedava mzda len podla poctu odpracovanych hodin. Plus do "hry" vstupuju dalsie premenne napriklad ci pocas oboch zmien prichadza rovnaky pocet a zlozenie zakaznikov a ci zamestnanec ma moznost ovplyvnit nakupne preferencie pot. zakaznika. Obavam sa ze taky "predajca" v supermarkete dostane rovnako zaplatene, ci bude mat zmenu v utorok dopoludnia alebo v piatok popoludni. Ale je jasne, ktory z nich sa nadrie viac a v ktoru zmenu supermarket zarobi viac.
@lenkakravcova "Športovkyne zarobia zamestnávateľovi menej než muži športovci. Preto dostanú menej." Len pred chvilou si pisala, ze percentualne zeny zarobia viac...a teraz zas ze uz menej...tak ako vlastne?
Zda sa Ti vyhodnejsie dohodnut si obchod o hodnote 100000€ s tym, ze 50% z obchodu je Tvoja provizia alebo druhy obchod o hodnote 1 000 000€ s tym, ze Tvoja provizia je iba 10%? Kde dostanes viac? Co z toho, ze (ako tvrdis) zeny v sporte dostanu vyssie %, ked celkova hodnota je stale nizka?
@zltalienka čo je na tom nepochopiteľné? Ten, kto prinesie obchodu väčší zisk, ten zarobí viac.
50% zo 100tis je 50tis.
10% z 1miliona je 100tis.
Čiže v hodnote výplaty zarobí viac ten druhý, ale reálne v hodnote predaja zarobí viac ten prvý. Lebo sa musí menej snažiť, pôda menší výkon a dostane percentuálne viac. Keby sa snažil viac a zarobil by obchodu rovnako 1 milión, tak by dostal 500tisic. Takže je to o jeho snahe potom už.
@lenkakravcova ak je mzda zodpovedajuca vykonu, je jedno kto preda 1000 a kto 500 kusov, ale ma to byt v zmluve osetrene, ze bude plateny od vykonu. A ten co nesplna poziadavky zamestnavatela moze byt prepusteny, bez ohladu na pohlavie. Zas si vybrala nie prave najvhodnejsi priklad a este ho aj prekrutila.
@selena_luna
@zltalienka
@viestta
Ženy z toho čo tu predvadzate nepochopením zisku pre zamestnávateľa a tým ako funguje vyplácanie na výkone, len potvrdzuje to, prečo su ženy menej platené..
@selena_luna
@zltalienka
@viestta
Ženy z toho čo tu predvadzate nepochopením zisku pre zamestnávateľa a tým ako funguje vyplácanie na výkone, len potvrdzuje to, prečo su ženy menej platené..
@lenkakravcova mas vazne medzery v matematike zakladnej skoly, nerozumies prieskumom, faktom, statistikam ci logike, vyhlasis nieco a o par viet trvas na opaku.... no co viac dodat, sufrazetky zomierali pod kopytami koni aj za tvoje prava, skoda len, ze si tu sancu premrhala na to byt hlupou...
@selena_luna
@zltalienka
@viestta
@lenkakravcova prepac ale zamestnanca vobec nemusi zaujimat zisk zamestnavatela (ci organizatora).
Keby aj ta zena sportovkyna (stale sme pri tom istom) dostala 50% zo vynosu zo zapasu stale dostane menej za svoj straveny cas na ihrisku ako muz ktory sice dostane len 10% z vynosu ale na ucte mu pristane 100 tisic, zatial co tej zene iba 50 tisic. Obaja sa museli snazit rovnako vela, obaja su majstri vo svojom sporte.
@michal412 "Ako chcú niektoré ženy zvládnuť manažérske pozície, keď si to nevedia zmanažovať doma?"
Preco by domacnost mali manazovat zeny?
@zltalienka Pýtaš sa, "Prečo by mali domácnosť manažovať ženy?" No preto, lebo sa samé do toho hrnú. Myslíte si, že to muž nedokáže? Dokáže. To len tí vaši muži to nedokážu a preto tu daktoré paušalizujete.
Vidím to doma. Keď varí žena, tak odídem z kuchyne, aby som neprekážal. No ona zakričí, oškrab ešte zemiaky, nakrájaj mäso, zomeľ rožky na strúhanku.
Keď varím ja, tak ja tiež už zakričím: Prosím ťa, môžeš už konečne z tej kuchyne odísť, lebo potrebujem robiť. Lebo ona potrebuje akurát prehadzovať hrnce, dosýpať múku, komentovať, že mám vysokú teplotu na sporáku, že dávam málo soli, používam nesprávnu varechu a pod.
Sú proste činnosti, do ktorých sa žena pchá sama a muž nemá trpezlivosť s ňou bojovať. A jednou z nich je Domácnosť.
"stále máme menšie platy, napríklad v štátnej službe - prečo učiteľka v škole, zdravotná sestra zarába menej než vojak?"
No prečo asi?
Presne to čo si napísala je totálna blbosť.
Sama by si nezaplatila viac zdravotnej sestre ako vojakovi. Pretože keď máš 10 ľudí, tak z nich ti koľko je ochotných robiť vojaka a položiť svoj život za tvoj? Preto je tam vyššie ohodnotenie. Vojačka je rovnako platená ako vojak. Môžeš kľudne ísť, robiť to.
Presne toto čo si tu uviedla je príklad toho čo chce toxický feminizmus 4. Vlny dosiahnuť: platiť za rôzne práce rovnakú sumu. A to nie je spravodlivé. Nie je, nie je a nebude. A nikto to ani takto nepretlači, lebo ak áno (a mzdy pozícii učiteliek a vojakov sa vyrovnajú), tak sa vojaci a vojačky vykašlu na službu a budú to ísť môcť robiť tie feministky, ktoré o tom rečnia..
@lenkakravcova vojak je ochotný položiť svoj život za môj? Československo vyhlásilo vojnový stav jediny krát v roku 1941, mame tu 80 rokov mier a stále platíme vojakom nadštandardne platy a dôchodok od 40 tky. A naopak tých 80 rokov su ľudia ktorý zachraňujú životy alebo sa starajú o chorých platovo podhodnocovaní
Ja nechcem znevažovať pracu vojakov ale vidím tam obrovský nepomer.
Ako ti tu píšu baby, celá platová nerovnosť je založená na dátach, faktoch nie dojmoch. V krajinách kde sa snažia s tým niečo naozaj robit sa v konečnom dôsledku ma lepšie celá spoločnosť. A nie, muži tým netrpia ani im neubúda zo životného priestoru
Ale chapem tvoj postoj, ako nábožensky aktívnej osoby. Feminizmus prenikol všade okrem viery, toto je taký posledný ostrovček na ktorý sa nesmie siahnuť. Či kresťanstvo alebo islam je založený na patriarchálnom videní sveta kde muž je na vrchole a žena je tu na to aby sa mohol rozmnožovať. Sú to dogmy z čias kedy sa tieto hnutia zrodili a v týchto organizáciách niesu na vedúcich pozíciách ziadne ženy, preto tam myslienky rovnosti nemajú šancu uspieť. Je to posledný mužský svet 🙂
Ináč, keď sa už tak bavíme o tých štatistikách a niektoré "feministky" neviete prísť na meno @lenkakravcova, či existuje relevantný korelačný koeficient medzi stúpenkyňami tohto hnutia a počtom ohrdnutých dám, ktoré ostali samé, alebo rozvedené po tom, čo ich ex ušiel za inou alebo tie, ktorým ostal na krku visieť nemožný chlap s nulovou víziou nejakého zlepšenia. 😅
@lenkakravcova vojak je ochotný položiť svoj život za môj? Československo vyhlásilo vojnový stav jediny krát v roku 1941, mame tu 80 rokov mier a stále platíme vojakom nadštandardne platy a dôchodok od 40 tky. A naopak tých 80 rokov su ľudia ktorý zachraňujú životy alebo sa starajú o chorých platovo podhodnocovaní
Ja nechcem znevažovať pracu vojakov ale vidím tam obrovský nepomer.
Ako ti tu píšu baby, celá platová nerovnosť je založená na dátach, faktoch nie dojmoch. V krajinách kde sa snažia s tým niečo naozaj robit sa v konečnom dôsledku ma lepšie celá spoločnosť. A nie, muži tým netrpia ani im neubúda zo životného priestoru
Ale chapem tvoj postoj, ako nábožensky aktívnej osoby. Feminizmus prenikol všade okrem viery, toto je taký posledný ostrovček na ktorý sa nesmie siahnuť. Či kresťanstvo alebo islam je založený na patriarchálnom videní sveta kde muž je na vrchole a žena je tu na to aby sa mohol rozmnožovať. Sú to dogmy z čias kedy sa tieto hnutia zrodili a v týchto organizáciách niesu na vedúcich pozíciách ziadne ženy, preto tam myslienky rovnosti nemajú šancu uspieť. Je to posledný mužský svet 🙂
@lujza123 tak toto si teraz pokašľala na plnej čiare. Čiže tebe nejde o názor, ktorý prezentuje @lenkakravcova. Ty si ju okamžite onálepkovala, že je nedôveryhodná, lebo je veriaca. Čiže si znížila jej hodnotu na základe pôvodu, nie myšlienok. Tak ako ju znižuješ pri pohlaví, že muž nemôže mať pravdu už len z princípu, lebo je muž.
Toto je presne ten pseudofeminizmus. Klasický feminizmus sa doťahuje na práva mužov, ale táto 4. vlna si nárokuje na nadnapráva na úkor spravodlivosti.
@bu_bu_bubak súhlasím. Robila som v call centre kozmetickej firmy, a tam mal muž menšiu mzdu ako ženy (lebo mal horšie komunikačné telefonické schopnosti a nemal tak nervy na riešenie reklamácii s kozmetikou).
V supermarkete keď som robila, tam sme mali rovnakú mzdu na papieri na dokladanie tovaru. Robilo tam viac mužov ako žien. A muži mali ťažšie bremena, väčšie palety. Ženy si väčšinou brali menší tovar, ktorý trebalo triediť - takže sa to viac menej v snahe asi vyrovnalo. Ale keby že je tam len veľký ťažký tovar, tak by to bolo voči tým mužom nespravodlivé. Lebo fakt nosili väčšie bedne a palety (ženy mali tak polovičné hmotnosti - aj to sme niekedy nevládali 😅).
Vravim, ja som to zazil v praci a minimalne sa snazim aspon byt realisticky a nie zo seba hrat hrdinku a tvrdit, ze rovnocennost pohlavi existuje napriec vsetkymi sektormi a instituciami.
V gastre brali kolegyne taky plat ako ja, ale ked trebalo nosit tazke sudy ci harasy tak tato tazka fyzicka praca pripadla nam muzom v kolektive a nikto nevyplakaval, ze preco to musime robit len my a zeny nie ked beru rovnako plat ako my.
Lenze nase kolegyne sa nam aspon podakovali, ze sme to bremeno vzali na seba a nevykrikovali ake su silne, emancipovane zeny pretoze vedeli, ze by ich ktosi hned schladil.
Kde konci niekoho emancipacia, tam zacina u druheho diskriminacia, ale hold niektorym ludom sa tazko pocuvaju pribehy zo zivota pretoze maju dojem, ze je im vzdy nejakym sposobom krivdene 🤷🏻.
Ináč, keď sa už tak bavíme o tých štatistikách a niektoré "feministky" neviete prísť na meno @lenkakravcova, či existuje relevantný korelačný koeficient medzi stúpenkyňami tohto hnutia a počtom ohrdnutých dám, ktoré ostali samé, alebo rozvedené po tom, čo ich ex ušiel za inou alebo tie, ktorým ostal na krku visieť nemožný chlap s nulovou víziou nejakého zlepšenia. 😅
@michal412 s tým spomenutím štatistiky rozvedených, ohrdnytých žien a slobodných mamičiek z radov feministiek si si podpísal na MK ortieľ smrti 🤣 Ale bola by to zaujímavá štatistika. 🙂
Len tak zo srandy, koľko rokov ste vydaté? Je to prvé manželstvo? Koľko máte deti? (Ak to teda nie je tajnosť, dve z vás sú tu anonymne, takže by to nemalo vadiť).
@lujza123
@selena_luna
@viestta
@lujza123 tak toto si teraz pokašľala na plnej čiare. Čiže tebe nejde o názor, ktorý prezentuje @lenkakravcova. Ty si ju okamžite onálepkovala, že je nedôveryhodná, lebo je veriaca. Čiže si znížila jej hodnotu na základe pôvodu, nie myšlienok. Tak ako ju znižuješ pri pohlaví, že muž nemôže mať pravdu už len z princípu, lebo je muž.
Toto je presne ten pseudofeminizmus. Klasický feminizmus sa doťahuje na práva mužov, ale táto 4. vlna si nárokuje na nadnapráva na úkor spravodlivosti.
@michal412 ty nas tu obvinis a akoze zosmiesnis z nedostatku sexu ( ach, stara dobra diagnoza zenska hysteria z 19 storocia, ani toto nie je tvoja vlastna myslienka) a este si dovolujes zautocit na lujzu, lebo spravne pomenovala pricinu nazoroveho ukotvenia lenky? Pozname jej postoje aj v inych otazkach a nie je to ziadne znizovanie povodu. Pretoze za vieru ju nikto nekritizuje, ale za to, ze nevie obhajit svoje argumenty.
Prestat sa uz strapnovat, ty hrdina co sa zmieruje s odmietnutiami a znizuje naroky.
@zltalienka Pýtaš sa, "Prečo by mali domácnosť manažovať ženy?" No preto, lebo sa samé do toho hrnú. Myslíte si, že to muž nedokáže? Dokáže. To len tí vaši muži to nedokážu a preto tu daktoré paušalizujete.
Vidím to doma. Keď varí žena, tak odídem z kuchyne, aby som neprekážal. No ona zakričí, oškrab ešte zemiaky, nakrájaj mäso, zomeľ rožky na strúhanku.
Keď varím ja, tak ja tiež už zakričím: Prosím ťa, môžeš už konečne z tej kuchyne odísť, lebo potrebujem robiť. Lebo ona potrebuje akurát prehadzovať hrnce, dosýpať múku, komentovať, že mám vysokú teplotu na sporáku, že dávam málo soli, používam nesprávnu varechu a pod.
Sú proste činnosti, do ktorých sa žena pchá sama a muž nemá trpezlivosť s ňou bojovať. A jednou z nich je Domácnosť.
@michal412 nevedela som, ze starostlivost o domacnost je jednou z tych veci, kde sa zeny zacali vdaka feminizmu nasilu pchat a muzi su chudaci vytlacani a nemaju energiu s nimi bojovat o svoj priestor na sebarealizaciu.
@michal412 tvoj príspevok o16:26 je teda dosť trápny. Ale prečo si nekopnuť, keď dochádzajú argumenty, aspoň jedna z nás ti pohladkala ego,keď s tebou v tomto súhlasí 👏🏻👏🏻👏🏻
@michal412 ty nas tu obvinis a akoze zosmiesnis z nedostatku sexu ( ach, stara dobra diagnoza zenska hysteria z 19 storocia, ani toto nie je tvoja vlastna myslienka) a este si dovolujes zautocit na lujzu, lebo spravne pomenovala pricinu nazoroveho ukotvenia lenky? Pozname jej postoje aj v inych otazkach a nie je to ziadne znizovanie povodu. Pretoze za vieru ju nikto nekritizuje, ale za to, ze nevie obhajit svoje argumenty.
Prestat sa uz strapnovat, ty hrdina co sa zmieruje s odmietnutiami a znizuje naroky.
@selena_luna ahá? Došli argumenty, tak prechádzame do protiútoku. To je charakteristika pseudofeminizmu, čiže neustále mať spoločného nepriateľa.
Klasický feminizmus bojuje za niečo, nie proti niečomu.
A čo s tým má nedostatok sexu? To som nepochopil... Či zase vkladáme niekomu do hlavy názor, ktorý taký ani nemá? Čiže opäť domýšľame, nálepkujeme a ostrakizujeme.
Práveže som presvedčený o vete, že žena má sex, len keď chce a muž, len keď môže. Či už vás ani muži nechcú? 😱
@selena_luna ahá? Došli argumenty, tak prechádzame do protiútoku. To je charakteristika pseudofeminizmu, čiže neustále mať spoločného nepriateľa.
Klasický feminizmus bojuje za niečo, nie proti niečomu.
A čo s tým má nedostatok sexu? To som nepochopil... Či zase vkladáme niekomu do hlavy názor, ktorý taký ani nemá? Čiže opäť domýšľame, nálepkujeme a ostrakizujeme.
Práveže som presvedčený o vete, že žena má sex, len keď chce a muž, len keď môže. Či už vás ani muži nechcú? 😱
@michal412 moj zlaty, ty si bez argumentov stale, ale korunu si tomu nasadil ked si ziadal statistiku -haha- kolko z nas je opustenych alebo rozvedenych -haha ( tj nedostatok sexu)
To bol nielen velmi nizky komentar, ale aj velmi ubohy a hlupy.
@michal412 "či existuje relevantný korelačný koeficient medzi stúpenkyňami tohto hnutia a počtom ohrdnutých dám, ktoré ostali samé, alebo rozvedené po tom, čo ich ex ušiel za inou" neviem, treba zistit. Ale, tieto data sa daju uplne v pohode otocit aj proti muzom. Kolko z nich ostalo samych, alebo im zeny usli za druhym? Kedze muzov je viac ako zien (rodi sa ich viac a pocty sa vyrovnavaju az okolo 50-tky tusim) tak bude viac muzov osamelych ako zien.
Vravim, ja som to zazil v praci a minimalne sa snazim aspon byt realisticky a nie zo seba hrat hrdinku a tvrdit, ze rovnocennost pohlavi existuje napriec vsetkymi sektormi a instituciami.
V gastre brali kolegyne taky plat ako ja, ale ked trebalo nosit tazke sudy ci harasy tak tato tazka fyzicka praca pripadla nam muzom v kolektive a nikto nevyplakaval, ze preco to musime robit len my a zeny nie ked beru rovnako plat ako my.
Lenze nase kolegyne sa nam aspon podakovali, ze sme to bremeno vzali na seba a nevykrikovali ake su silne, emancipovane zeny pretoze vedeli, ze by ich ktosi hned schladil.
Kde konci niekoho emancipacia, tam zacina u druheho diskriminacia, ale hold niektorym ludom sa tazko pocuvaju pribehy zo zivota pretoze maju dojem, ze je im vzdy nejakym sposobom krivdene 🤷🏻.
@bu_bu_bubak "Kde konci niekoho emancipacia, tam zacina u druheho diskriminacia, ale hold niektorym ludom sa tazko pocuvaju pribehy zo zivota pretoze maju dojem, ze je im vzdy nejakym sposobom krivdene" ja Ti napisem pribeh zo zivota mojej babky. Kde bolo hlave rodiny luto minut peniaze na lekara pre svoju zenu, ktora bola chora. Na cigarety a alkohol peniaze dal, ale na liecbu vlastnej zeny nie. Vtedy este nebolo statne zdravotnictvo ako je teraz. Som velmi rada, ze prisiel feminizmus a dava koniec muzskemu egoizmu. Ale kolki muzi doteraz funguju v podobnom sposobe spravania sa k zenam....
Kedy sa bude moct zena prejst sama vecer mestom, aby sa nemusela bat o svoju bezpecnost?
@michal412 ja ju neobvinujem ani nenalepkujem. Napísala som len ze jej postoj chapem nakoľko je nábožensky založená a myslienky feminizmu skratka nejdú dokopy s náboženským výkladom. Miesto a úloha ženy je v islame či kresťanstve chápaná úplne inak ako v sekularizme
@michal412 s tým spomenutím štatistiky rozvedených, ohrdnytých žien a slobodných mamičiek z radov feministiek si si podpísal na MK ortieľ smrti 🤣 Ale bola by to zaujímavá štatistika. 🙂
Len tak zo srandy, koľko rokov ste vydaté? Je to prvé manželstvo? Koľko máte deti? (Ak to teda nie je tajnosť, dve z vás sú tu anonymne, takže by to nemalo vadiť).
@lujza123
@selena_luna
@viestta
@lenkakravcova k tvojej otázke, nie som vydatá, môj prvý vztah trval 10 rokov, môj súčasný vztah 14 rokov. Mám 1 dieťa
S ex som sa rozišla práve preto lebo som feministka a jeho správanie sa nezhodovalo s mojou predstavou rodinného a partnerského života. Keby to nespravím bola by som v klube nestastnic ktoré tu pravidelne vypisujú nešťastne témy typu - muž nic nepomôže v domácnosti, nevenuje sa deťom, je lakomý, sebecky, alkoholik, nerešpektuje moje nazory …
Ďakujem pekne za takýto život
A dieťa mám len jedno, keby sa s ex nevykľuje debil mám urcite väčšiu rodinu.
Hej a mám to z rodiny, samozrejme. U nás v rodine vzdy boli silne a zaujmave ženy, ziadne utláčané sivé myšky
@michal412 ja ju neobvinujem ani nenalepkujem. Napísala som len ze jej postoj chapem nakoľko je nábožensky založená a myslienky feminizmu skratka nejdú dokopy s náboženským výkladom. Miesto a úloha ženy je v islame či kresťanstve chápaná úplne inak ako v sekularizme
@lujza123 tu je napisane ako sa ma krestansky muz spravat k svojej manzelke. Ma ju milovat ako svoje vlastne telo. Ak by sa toho drzali nebol by potrebny ziadny feminizmus. Zena je v ociach "krestanskeho" Jezisa na rovnakej urovni ako muz.
Uloha zeny v krestanstve je uplne jasna, muz ju ma hyckat rovnako ako hycka svoje vlastne telo. Ma za nu vydat svoj zivot, ak bude potrebne.
Mozes si porovnat nakolko to ne/koresponduje s tym, ako sa v skutocnosti spravaju k zenam.

@selena_luna skús si dohľadať koľko je zárobok štadiónu a organizátorov súťaži pri ženských a mužských súťažiach.
U ženských je neporovnateľne nižši celkový zárobok za podujatie. Ale ženy dostávajú viac % z toho celkového zárobku podujatia než muži.
Proste ženské športy zarábajú menej, lebo sú menej sledované. Ale ženy ktoré v nich pracujú dostávajú väčšiu časť zisku z celkových príjmov za podujatie. Muži proste zarobia organizátorom viac peňazí, ale percentuálne dostanú menej zo zisku (aj keď v sume peňazí je to viac než u žien).
Hej viem, toto sa googli ťažšie, ale dá sa to. 🙂
@lenkakravcova na tie % sa Ti moze kazda zena vykaslat. Mzda sa rata v Eurach (alebo ina mena) a nie v %.