icon

Mám platiť rodičom za bývanie po škole?

1. feb 2024

Co si myslite o tom ked mlady clovek vystuduje a ide pracovat, este byva s rodicmi a rodicia vyzaduju peniaze na byvanie od neho?

denden77
1. feb 2024

mne dali na vyber a) budem im davat a oni mi budu odkladat, b) nebudem im davat a ja si budem odkladat 😊

ivik4
1. feb 2024

By ma hanba fackovala vyciciavat rodicov a nic im nedavat

tykat
1. feb 2024

"...keby rodicom nedava nasetri napriklad za 3 roky keby dava tak za 5"

A keby este rodicia davali za to ze u nich byva tak aj za 1 rok nasetri 😁

rorino
1. feb 2024

Veď mu nezoberú celú výplatu,nech sa skúsi od nich odsťahovať do podnájmu,kde sa 2/3 z platu a potom nech sa pýta,ako má našetriť.A ako tu píše väčšina,rodičia zvyknú tie peniaze odložiť bokom a potom dať dieťaťu "štartovné",keď sa naozaj osamostatniť.Rodicia nemajú povinnosť život dospelé zarábajúce dieťa.Popripade sa môžu dohodnúť,že nebude platiť akoby nájom,ale mesačne v určitej sume nakupovať.

kate_cs
1. feb 2024

Mne príde divné, že to musí rodič vyžadovať. Ako dieťa by som to urobila sama od seba. Platiť za bývanie a prispievať na stravu aj ostatné výdavky spojené s bývaním.

zafir01
1. feb 2024

Že trend mať deti v neskoršom veku ( rodičky 40 tnicky a otcovia 45-50 ) nie sú v pôrodniciach ničím výnimočným , znamená ,že keď dieťa dostuduje VS , prípadne SŠ , už budú skutočne v dôchodkovom veku .
Len vo veľmi ojedinelých prípadoch je príjem dôchodcu rovnaký ,ako príjem produktívneho človeka . Je väčšinou menší .
A z toho menšieho prijimu ,resp dôchodku , by mal živiť ešte aj svoje dospelé produktívne deti ? A potom im má aj zanechať ( lebo sa to akosi automaticky vyžaduje ) dom ,či nehnuteľnosť ,ktorú celý život splácal .

Je to veľmi individualne .každý máme trochu iné podmienky .často to zarábajúce dieťa má vyssu príjem ,ako jeho rodičia ,často rodičia živia dospelé deti na úkor svojho zdravia ,pohodlia ...

Môj muž ,keď mal 18 , tak jeho rodičia zahlasili ,že teraz je rad naňho ,aby sa o nich staral 🙄🫣 . Nemali ani 50 . Ale mysleli to vážne ,a jeho prvé výplaty mu doslova brali do práce chvrozpoctu a živili z toho ďalšie tri mladšie deti . To je pre mňa totálne cez čiaru .
Na druhej strane som ja z mojich prvých výplat domov kupovala potraviny a nákupy ( žili sme tri deti ,ja najstaršia ,len s otcom ) ...on to odomna nechcel ,no po rokoch mi povedal ,že je pyšný ,koho vychoval . Čiže určite ho to potešilo ,už len z princípu .

Za mňa zlatý stred s prihliadnutím na okolností . Nie som mama hotel ,ale zároveň chcem v určitej miere deťom pomôcť mať lepší štart do života ,než som mala ja . Hoci možno práve ťažší štart má vyformovala tam kde som ,a viem ,že som za to vďačná sebe a mužovi ,nikomu inému ,a to isté môj manžel .

marsmykkok
1. feb 2024

Podľa mňa sa to hrotí do extrémov a najlepší je zlatý stred. Ja ako dieťa by som určite nechcela nedať ani cent do domácnosti a žiť zadarmo, teda je čudné, ak dieťa berie tak, že je ok že neprispeje nič. Ale zase myslím, že to prispievanie by malo byť symbolickejšie, napríklad čojaviem dieťa zaplatí elektrinu 50 eur mesačne, urobí dvakrát väčší nákup základných vecí na viac dní. Zase ak rodičia vyslovene idú všetko napol a nebodaj ešte aj zarábajú na dieťati to ok nie je.

viestta
1. feb 2024

@marsmykkok preco na polovicku? Alikvotnu ciastku. Mesacne naklady su 450, ziju tam traja, tak 150 je primerane, pretoze dieta sa aj kupe, aj WC pouziva, aj v chladnicke ma jogurty, aj sa mu perie, vari, kuri. A to este neplati za stravu, takze usetri.

zafir01
1. feb 2024

@syslik81 muž mi nedávno toto presne povedal .od 19 taký dával výplatu rodičom , vzali si aj peniaze z jeho poistky ,dali si porobiť zuby ... Keď má stretol mal 25 a zbytočne dlh v banke hoci príjem mal nadštandardný ,lebo potreboval auto do práce .
Potom sme začali sporiť na svadbu a náš spoločný život . Prvý byť , stavbu domu , prišli deti ,jedno ,dve , tri ..... A teda všetko ide vždy rodičom ,deťom ,do domu .... A kým deti vyrastú ( lebo sa nenájde ten ,kto by postrážil ,hoci keby len do kina chceme sami ísť ) , tak mi už budeme starí a zrobeni ,a vtedy si snáď dáme aj ten víkendový pobyt romantický..... Ale podľa niektorých by sme vtedy mali živiť naše dospelé deti ,a nebyť sebecki a pomôcť im .
Ja svoj život chcem ale prežiť nie len v obete pre druhých . Máme právo si svoj príjem minút kde chceme ,keď už deti budú zárobkovo činné .
Tak ako sme sa borili my s mužom ako mladí ,a často ani na pivo do baru nešli ,lebo sa šetrilo ,tak nech si to skúsia aj naše deti ( hoci stále sa budú mať s porovnaní s nami mnohokrát lepšie ,keďže každé z troch detí majú pomerne slušne sumy na investičných sporeniach ) .

Niektoré by mohli vziať nožnice a odstrihnúť tu pupočnú šnúru

jaroe
1. feb 2024

tak za mna pruser, ze vobec rodicia musia nieco vyzadovat. Mlademu by to malo napadnut same, ze uz treba svoje naklady platit....

reanda
1. feb 2024

@zafir01 ja zas asi nikdy nepochopim tento pristup "ked sme sa s tym borili my, tak nech si to vyskusaju aj nase deti" .. vsak ked ste si chceli uzivat svoje peniaze a chodit na romanticke pobyty, tak ste si nemali spravit tri deti.. a mohli ste si uzivat.. nie teraz budete tym detom vycitat, ze ste si nemohli uzit, lebo ste ich museli zivit.. a dost uz, ze ste ich zivili cele detstvo, tak nech necakaju, ze im este aj v dospelosti budete pomahat

viestta
1. feb 2024

A kdeze sa nam stratila autorka? Rada by som si precitala ako si to predstavuje ona. Ako by to neplatenie chcela vyargumentovat.

marsmykkok
1. feb 2024

@reanda Mne by sa to páčilo, keby rodičom niečo dávam a odkladajú to a potom mi to dajú. Ja určite peniaze som nikdy nerozflákala až na pár úletov v skorej dospelosti a teda určite by som to nebrala, že si mysleli, že neviem našetriť a preto mi brali a šetrili. Pre mňa by bolo trápne nedávať nič a ja takýto postup beriem ako niečo kedy je spokojný aj mladý človek, lebo sa necíti trápne, že nedáva nič a rodičia to neminú na seba, ale potom dajú a pomôžu dieťaťu. Neviem prečo to berieš tak, že by si mala pocit, že ti neveria, že vieš šetriť. Ja bohužiaľ patrím k prípadom, čo museli dotovať rodičov a z brigád platiť dôležité veci, takže toto rodičovské šetrenie nepoznám. Ale páčilo by sa mi to.

alex49
1. feb 2024

Bývam s rodičmi, ale nič odo mňa nechcú. Tak im aspoň zaplatím nákupy, welnes, dovolenky. To je to najmenej co môžem spraviť.

reanda
1. feb 2024

@marsmykkok kazdy to berie inak, vacsinou podla vlastnych skusenosti.. tiez nepoznam, ze by mi rodicia setrili, tiez cakali, kedy budem mat osemnast a zacnem makat, aby zo mna nieco aspon kaplo 😀 .. ja neberiem, ze je to primarne zle, ze rodicia detom odkladaju.. skor ide o ten umysel.. a tak nejak sa mi nozik vo vrecku otvara, ked citam, ako niekto pise, ze je velmi rozumne nechat dieta prispievat, aspon sa nauci, ze veci nie su zadarmo a ze sa chysta mu to setrit.. mne to zavana tym, ze ti rodica chcu dieta vychovavat este aj v tej dospelosti.. neviem, ale za mna je dost neskoro ucit dieta, az ked sa zamestna, ze veci nie su zadarmo.. to predsa musi pochopit uz dovtedy 😀 a viac mi sedi jednat uz s dospelym dietatom ako s dospelym, a nie ho chciet stale nieco ucit

cimage
1. feb 2024

Rodicia by ta kludne mohli aj vyhodit z domu, ze zarabas, tak sa staraj a plat si podnajom. To by si si nenasetrila ani na stan.
Ja som rodicom tiez prispievala, aj som si nasetrila. Poznam druhy extrem, ze celu vyplatu odovzdali, ved naco mu bude a dostal vreckove ako male dieta, to tiez nie ono, ale nieco aspon na energie a stravu by sa patrilo.

alenkaorava
1. feb 2024

@reanda Mne sa zdá, že ty chceš manipulovať s rodičmi. Dieťa, keď začne mať svoj príjem, má sa podieľať na spoločnej domácnosti aj finančne. A je slobodné rozhodnutie rodičov, či tie peniaze si nechajú pre seba alebo ich odložia deťom, keď to budú najviac potrebovať. Vštepovať hodnoty do života majú rodičia. Veľa dnešných mladých ľudí rozhodí peniaze na zbytočnosti a niekto ich musí naučiť, akú hodnotu peniaze skutočne majú. Rodičia živili dieťa od narodenia a financovali ho často až do skončenia VŠ, zriekali sa veľa vecí v prospech neho.

katka700
1. feb 2024

Autorka koľko peňazí/percent z tvojej výplaty rodičia chcú? Ak aliktvotnu časť nákladov na byt a stravu je to pre teba ďaleko výhodnejšie než podnájom. Nemôžeš čakať že ťa budú živiť do 60tky a výplatu budeš mať ako vreckové.
Ak ti chcú zhrabnut celú výplatu neostáva ti iné než sa pretlkat po zdieľanych bytoch.

marsmykkok
1. feb 2024

@reanda Ja len píšem môj pohľad, ja by som dieťa hlavne ak by sa samé ponúklo nechala prispievať nejakú menšiu čiastku, nech sa necíti trápne a proste potom by som mu to dala. Ale zhodneme sa v tom, že tie názory, že nechám prispievať, nech sa naučí si vážiť peniaze mám nožík vo vrecku otvorený aj ja. Lebo bud je dospelé dieťa rozumné a bude šetriť, narábať vedieť s peniazmi a proste si bude odkladať a tak alebo jednoducho peniaze minie rýchlosťou blesku na blbosti a nezmením jeho postoj tým, že budem ako výpalníčka pred ním neustále stáť a pýtať peniaze. Tu platí ohýbaj ma mamko pokým som ja Janko... Deti treba vychovávať kým sú malé a potom keby aj im človek nedá prispievať ani cent si budú peniaze vážiť a nakladať rozumne. A naopak ak sa to nepodarí v detskom veku, tak je už neskoro snažiť sa potom prevychovávať dieťa a jeho postoje k peniazom v dospelosti, nezmenia sa.

reanda
1. feb 2024

@alenkaorava 🙂 ja nikde nepisem, ze sa dospely clovek nema podielat na financovani svojho byvania
a ano, na rodicovstvo a 'vychovu' mam iny pohlad.. nemyslim, ze rodic ma dietatu nieco vstepovat - ludske hodnoty ma kazdy vstepene uz pri narodeni, pri vychove ide skor o to, to tomu cloveku nepokazit 😀 .. za mna su mimo rodicia, ktori si myslia, ze je len ich zasluha, co z dietata vyrastie..
takisto pohlad, ze ked vychovavam dieta, tak sa kvoli nemu niecoho zriekam, co by mi ono malo neskor vracat - absolutne nie.. mat dieta bolo moje slobodne rozhodnutie, mala som a mam z neho svoje 'vyhody' a vobec to neberiem, ze mi je dieta za vychovu nieco dlzne..

alenkaorava
1. feb 2024

@reanda Mám štátnicu z psychológie a nikde vo vývinovej psychológii sa nepíše, že dieťa ma hodnoty už pri narodení. Dieťa sa vyvíja a hodnoty sa mu vštepujú. Pozri sa napr. do rómskej osady.

maminkadeticiek
1. feb 2024

Absolutne to podporujem.

reanda
1. feb 2024

@marsmykkok hej, chapem.. ale ja by som sa napr. necitila trapne, keby mi rodicia povedia, ze nechcu odo mna nic.. keby som vedela, ze nebudu kvoli tomu stradat.. lebo presne by som to brala, ze ma tym chcu podporit do buducnosti, aj k moznosti sa osamostatnit.. na tom predsa nie je nic trapne.. a isto by som sa nejakym vhodnym sposobom na chode domacnosti podielala, ci uz tymi domacimi pracami, ci obcasnymi nakupmi.. vsetko je to hlavne o tom, kto ako co mysli a s akym umyslom to robi

natalia912
1. feb 2024

Keď sa ti nepáči že rodičia si od teba pýtajú "niečo" na réžiu, keď si už teda pracujúci človek, tak sa vezmi a choď do podnájmu 🤣 intelidzento toto ... Kvitujem, súhlasím s tým a oceňujem že sa snažia z teba niečo vychovať...aj keď...no...či už nie je neskoro 🤔

reanda
1. feb 2024

@alenkaorava vyvinova psychologia nie je olymp 😀 nemozes verit uplne vsetkemu, len preto, ze ta to ucili na skole 😀 .. niekedy je platnejsie vsimat si sam zivot..
ano, aj z ciganskych osad vyslo mnoho slusnych ludi, napriek podmienkam - poznam takych.. a je aj mnoho takych, ktori podmienkam podlahli - a nielen z osad 🙂

belbel
1. feb 2024

Z prvej výplaty som nakúpila pochutinky, rôzne na oslavu a sama som začala platiť rodičom časť za bývanie skôr než by pýtali (a oni by asi ani nepýtali)

alenkaorava
1. feb 2024

@reanda Som zvedavá, čo napíšeš o 15 rokov a či budeš s terajšími svojimi názormi súhlasiť. Možno vtedy už bude neskoro niečo meniť. Vychádzam zo skúseností zrelých ľudí, ktorí vychovali šikovných a úspešných mladých ľudí, ktorí sú samostatní aj finančne.

foreveralone
1. feb 2024

Toto mi pripomenulo moju starsiu sestru, ktora vytykala mame, ze jej musi davat 120€ 🙈 a ze rodicia jej kamaratok im davaju peniaze na hypoteky..pritom mamina je sama a mame 3 izbovy byt..a segra zarabala 2 krat tolko, co ona..asi sa bala, ze skeachuje 😂

cecilia29
1. feb 2024

Našim sme neplatili nič, ale ja by som tu určite urobila tak ze nam deti platit budu a tie peniaze im odložíme 🙂

cecilia29
1. feb 2024

Náš otec mal iný spôsob ako naučiť dorta šetriť. Povedal surodencom ze koľko nasetria do 25r toľko im on ešte dá. Ale peniaze za bývanie co stravy nepýtal nikdy .