icon

Manžel sa hanbí za moju prácu

15. júl 2025

Dobry den. Mala som takú vaznu výmenu názorov s manzelom. Ide o to, že naskytla sa mi možnosť práce predavačky v Coop jednote. Ale on na mňa začal kričať, že som chudera chudobna, keď toto vezmem. Že či chcem s babami starými robiť. Urazilo ma to.

Mam dve deti som pol roka nezamestnana, mam vš a 29 rokov. Naozaj je robiť takú pracu hanba?

anonym_40ff02
15. júl 2025

no podla mna je to lepsia praca ako ziadna, to ale nic nemeni na fakte, ze pre VS vzdelaneho cloveka je podradna. Na druhej strane VS nezarucí intelekt, vedomost, prax ani flexibilitu.. to bude asi tvoj pripad ak sa nedokazes inak uplatnit na trhu prace.. teda pre teba podradna nie je... Tvoj manzel si vzal co si vzal... tak by to mal prijat a akceptovat

nyusika
15. júl 2025
@evcagabi

Po precitani nadpisu som si myslela, ze sa predavas na onlyfans alebo ides tocit pecko 😅 ale takto, ak chlap patri medzi hornych 10000, tak by sa mohol citit v rozpakoch, za manzelku predavacku ale ak je to nejaky radovy uradnicek alebo zivnostnik, nech drzi papulu a zmysli sa nad sebou

@evcagabi co si, pre niektore zeny je to dream job...pre seba, aj pre svoje dcery

anonym_7b3fc6
15. júl 2025

Skús radšej na upsvare. Plat nič moc ale dobrá pracovná doba a lepšie do životopisu než predavačka

zuzacka16
15. júl 2025

Napíšem ti to takto..žiadna práca nie je hanba, dokonca ani práca upratovačky..aj to musí niekto robiť, tak isto ako musí niekto robiť smetiarov a podobne..áno, si vysokoškolsky vzdelaná, ale ja to možno chápem zas z druhej strany, že sa nevieš teraz momentálne uplatniť vo svojom odbore a chceš sa socializovať, ísť medzi ľudí a mať svoj príjem..takže ja by som to kľudne vzala..a prečo? ja som tiež VŠ vzdelaná, pred dcérou som mala dobrú robotu, ako som šla na materskú, tak firmu zrušili a nemala som sa kde zamestnať..a vieš kde som robila? najskôr to bolo v CCC (predaj obuvi), potom som šla robiť na pumpu keďže mi dcéra bývala často chorá a chlap mal väčšiu časť príjmu ako ja a tam som robila štýlom 4 dni v práci (ťahala som 12tky), ale keď som mávala nočné, tak sme aspoň k malej keď bola chorá nemuseli platiť opatrovateľku a potom som bola 4 dni doma, vydržala som to viac ako rok a keď sa jej choroby trošku zlepšili, išla som zas do cukrárne predávať, lebo som už nechcela robiť nočné a teraz som zas opäť na pozícii, kde som aj predtým robila, takže treba len vydržať..ale teda toto mi chlap nepovedal, že by sa za mňa hanbil..a vôbec neľutujem, že som takto robila, všetko mi to dalo niečo do života..

kiki68
15. júl 2025
@anonym_40ff02

no podla mna je to lepsia praca ako ziadna, to ale nic nemeni na fakte, ze pre VS vzdelaneho cloveka je podradna. Na druhej strane VS nezarucí intelekt, vedomost, prax ani flexibilitu.. to bude asi tvoj pripad ak sa nedokazes inak uplatnit na trhu prace.. teda pre teba podradna nie je... Tvoj manzel si vzal co si vzal... tak by to mal prijat a akceptovat

@anonym_40ff02 mozes mat situaciu, ze nape firma pre VS vzdelanie vhodne pre prave toho cloveka je 200km daleko, alebo to znamena dochadzat komplikovane hodinu z s detmi to nemusi byt sranda. Hlavne ked nedostanes velkorysy home office. Kopec ludi si kupi dom niekde s tym, ze je to vyhodne a potom su v tejto situacii. Kamoska tak bola, mala super job c jej poziciu pocas materskej zrusili a ponukli nieco, co znamenalo nemyslitelne dochadzanie vs pracovna napln a casy. Jej muz tam zostal robit, jeho pozicia ohrozena nebola. Ona tiez vzala co bolo, lebo mohla sediet doma, alebo ist nieco robit v ramci moznosti tej lokality. Tak to vzala. Ako nie potraviny, ale obycajny retail nejakej technicky zameranej firmy. A dobre spravila, ten job nie je vobec take zlo.

sgilvadia
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_cd44c9 ako to myslis, že hrôza čo sa týka predavaciek?

@anonym_autor mám tak isto VŠ a pracovala som v obchode ako dokladac , popritom som si hľadala inú prácu a po polroku sa podarilo. Podľa mňa nie je hanba s VŠ pracovať na nižších profesiach.. zvlášť ak sú deti a potrebuješ pracovný čas prispôsobiť im bohužiaľ peniaze samé neprídu a osobne mi prišlo nefer aby všetko ťahal manžel

negymama
15. júl 2025

no riadnz sedlak je tvlj chlap, takto sa vyjadrovat.
Jedna vec, ze nie je stotozneny, ze by si robila predavacku v jednote, druha vec akym primitivnym sposobom ti to povedal, a este krikom!

Ja by som to este skusila s nim vykomunikovat, ze ty potrebujes v zivotopise aspon nejaku slusnu pracu, lebo prazdne riadky rokov "sedenia na balkone" vyzeraju pre potencionalneho zamestnavatela este horsie ako praca predavacky. Minimalne bude vidiet, ze mas pracovne navykz a uz poriesenu opateru deti.

Moja znama mala muza podnikatela, mali dve deti, ona mala obchodnu akademiu, a vzdy ju ucicikal, ze nemusi robit, on ich zabezpeci, len nech sa postara o deti bla bla. Par mesiacov robila prilezitostne prace typu, priprava raw kolacov v cukrarni a podobne.
V 50tke chlap nasiel mladsiu, rozviedli sa a ona prakticky bez pracovnych skusenosti a uz vobec nie v odbore, s dvoma studentami na krku, este zvyknutymi na vysoky ockov standart. Jedno stastie, ze z pocitu zleho svedomia jej plati slusne vyzivne na deti, ale to len docasu kym dostuduju. Potom ona bude v pr**li.

matapo
15. júl 2025

@anonym_autor keď som žila v zahraničí vždy som sa zamýšľala nad tým ako sú ľudia spokojni s rôznou prácou. Predavači v reťazcoch pekne oblečení, usmiati, milí, žiaden stres a zhon. Vždy mi to prišlo že každý je hrdý na svoju prácu a robí ju rád. Žiaľ na SK sú iné pomery a iné nastavenie mysle väčšiny ľudí ☹ Pokiaľ by som bola pol roka bez práce, vzala vy som aj prácu predavačky a om hľadala ďalej. Vždy je to lepšie ako sedieť bez práce doma. Tvoj muž je stará škola v zmysle veď čo by na to ľudia povedali, ako to bude vyzerať,...taký malomestiak. Nie je to vôbec hanba.

ullala
15. júl 2025

@anonym_autor manzel ma pravdu, ze ta je tam skoda, ale mohol to inak povedat. To co ta tam prosim ta laka?

viestta
15. júl 2025
@ullala

@anonym_autor manzel ma pravdu, ze ta je tam skoda, ale mohol to inak povedat. To co ta tam prosim ta laka?

@ullala co by ju tam asi lakalo? Ked uz len to, ze nebude zavisla na chlapovi a dokaze zarobit aspon nieco do spolocnej kasy je dost dobra motivacia aby tu pracu vzala. Nie kazdy je nauceny byt na niekom zavisly.

eva8
15. júl 2025

Pozri si predmety, ktore si absolvovala a podla toho mozes davat ziadosti do statnej spravy.
Ekologia a pod., ochrana ziv. prostredia, projekcia parkôv v meste... administrativna cinnost, ked ste mali nieco z ekonomie, aj to je plus

evapistovic
15. júl 2025

Nepracujem ako predavačka, ale ako Bezpečnostný technik ich školím BOZP. Takmer denne pri nástupe do pracovného pomeru ich stretávam. Môžem Ti povedať, že sú medzi nimi aj VŠ vzdelané. Posledné roky ich je čoraz viacej. Taktiež na leto chodia študenti - brigádnici. Budúci architekti, učiteľky, inžinierky, ekonómky, veterinárky - a nehanbia sa brigádovať v potravinách. Každej jednej predavačke ďakujem za vytrvalosť, obetavosť a patrí im hlboký rešpekt. Prácu predavačky si nesmierne cením. Za žiadnu poctivú prácu sa netreba hanbiť.

anonym_707914
15. júl 2025

@anonym_autor ak ti muž povedal, že máš sedieť doma na balkóne, tak mu povedz, nech ti teda dá plat ktorý by si zarobila v obchode a sed si doma čo si 👌🙏🤣 mňa tiež mm nepustil do roboty, ale teda mali sme ešte malé dieťa, a tiež som mu povedala, že mi môže kompenzovať výplatu 🤣 Ibaže to tela to aj spravilo 🫣🤣

negymama
15. júl 2025
@evapistovic

Nepracujem ako predavačka, ale ako Bezpečnostný technik ich školím BOZP. Takmer denne pri nástupe do pracovného pomeru ich stretávam. Môžem Ti povedať, že sú medzi nimi aj VŠ vzdelané. Posledné roky ich je čoraz viacej. Taktiež na leto chodia študenti - brigádnici. Budúci architekti, učiteľky, inžinierky, ekonómky, veterinárky - a nehanbia sa brigádovať v potravinách. Každej jednej predavačke ďakujem za vytrvalosť, obetavosť a patrí im hlboký rešpekt. Prácu predavačky si nesmierne cením. Za žiadnu poctivú prácu sa netreba hanbiť.

@evapistovic moja dcera tak je...od septembra ide na vs za ucitelku, predchadzajuca vs jej nesadla, takye od januara robila najprv chyznu, neskor v znamom obch. retazci, ...ona vie ze je to docasne, a v podstate ju to aj bavi, ma dobry kolektiv, dobre si zarobi, odklada si peniaze na studium.
dokonca planuje v meste co studuje, ist do toho retazca na brigadnicku zmluvu studenta.

evapistovic
15. júl 2025
@negymama

@evapistovic moja dcera tak je...od septembra ide na vs za ucitelku, predchadzajuca vs jej nesadla, takye od januara robila najprv chyznu, neskor v znamom obch. retazci, ...ona vie ze je to docasne, a v podstate ju to aj bavi, ma dobry kolektiv, dobre si zarobi, odklada si peniaze na studium.
dokonca planuje v meste co studuje, ist do toho retazca na brigadnicku zmluvu studenta.

@negymama Je to výborné rozhodnutie. Od mladého veku sa učí pracovným zručnostiam. A naučí sa aj hospodáriť s peniazmi. Prajem jej, nech sa jej na VŠ darí a veľa úspechov.

evcagabi
15. júl 2025

Inak ja som popri vs robila vselico - od upratovacky, casnicky, predavacky po recepcnu , babysiterku, piekla v pekarni - a na pracu predavacky by som sa vratila hned - bola otazka, co ju k tomu vedie - kontakt s konecnym spotrebitelom je celkom dobra zivotna skusenost 😅 mna to bavilo, nic narocne na tom nebolo a chodila som si tam v podstate oddychnut

anonym_10d806
15. júl 2025

Ziadna praca nie je hanba! Kto si nevazi malo nezasluzi si vela. Ale ak manzel zaraba dostatok tak kludne ostan doma. A mimochodom ja som po vysokej skole zacinala vo vyrobe ledva za 500 eur. Postupne sa clivek vie vypracovat.

anonym_935a56
15. júl 2025

@anonym_autor muži keď žena robí OF: 😡 muži keď žena robí predavačku: 😡

anonym_14e914
15. júl 2025

s vš robiť predavačku je na figu. poobzeraj sa po niečom lepšom aj keď na sk je pomaly všetko po známosti. u nás na OU sedí dáma čo predávala vo fabrike v bufete.

selena_luna
15. júl 2025

Ziadna praca nie je hanba. Hanba je moct pracovat, byt zdrava, ale sediet doma.
Snaz sa byt co najviac financne nezavisla od manzela, ked ma take nazory :(

sisska96
15. júl 2025
@negymama

@negymama len je uplne iná situácia, keď ešte niekto študuje. Popri VŠ 90 % robí v obchode, v sklade a pod. Ale ona je dospelá dávno po škole. A keď muž pracuje niečo s vyšším vzdelaním, tak úplne chápem že mu je trápne mať doma ženu ktorá robí v Jednote. Dakedy aj mne bolo trápne, že ex robil v sklade bez vzdelania a nebol záujem aby sa vzdelával. S mojim terajším sme na rovnakej úrovni čo sa týka aj vzdelania, máme aj spoločné projekty.

henka123123
15. júl 2025

Jedina hanba je ked zdravy clovek nepracuje a len caka kto mu co da..to jedine...kazda robota je lepsia ako ziadna...ja som popri skole umyvala schodisko v bytovke a absolutne mi bolo jedno co si kto mysli...ale tiez som nikdy od nikoho nezobrala nema cigu.nemas drobne a podobne ako niektori spoluziaci moji 🙂...a kludne by som aj teraz sla robit predavacku.upratovacku cokolvek pokial by mi to vyhovovalo s pracovnou dobou napriklad popri detoch...tvoj muz no skoda sa aj vyjadrovat k nemu..ale ked ti bude vsetko platit tak sedkaj na balkone ako chcel

anonym_14e914
15. júl 2025

autorka a čo takto ísť ako učiteľka na sš. pozri predemty z ktorých si mala štátnice - možno sa niekde uplatníš. pozri krajský školský úrad - zverejňujú miesta kde potrebujú pedagógov.

aandrea9
15. júl 2025

@anonym_autor nie je to hanba. Aj keď mas VŠ. Manžel by mohol byť rád, že si nechceš doživotne valat šunky na balkóne. Nikde nie je napísané, že tam budeš do dôchodku 🤷‍♀️

negymama
15. júl 2025
@anonym_10d806

Ziadna praca nie je hanba! Kto si nevazi malo nezasluzi si vela. Ale ak manzel zaraba dostatok tak kludne ostan doma. A mimochodom ja som po vysokej skole zacinala vo vyrobe ledva za 500 eur. Postupne sa clivek vie vypracovat.

@anonym_10d806 osobne si mzslim, ze kazdy clovek, co ako vzdelany by mal aspon raz v zivote skusit, hoci len kratkodobe - manualnu pracu, vo vyrobe ci v sluzbach. Kedysi to tak fungovalo v rodinnych firmach, ze aj tovarensky synacik si predtym nez postupil, vyskusal aj pracu v dielni.

feuille
15. júl 2025

@anonym_autor na takú prácu si nemusela študovať VS

negymama
15. júl 2025
@sisska96

@negymama len je uplne iná situácia, keď ešte niekto študuje. Popri VŠ 90 % robí v obchode, v sklade a pod. Ale ona je dospelá dávno po škole. A keď muž pracuje niečo s vyšším vzdelaním, tak úplne chápem že mu je trápne mať doma ženu ktorá robí v Jednote. Dakedy aj mne bolo trápne, že ex robil v sklade bez vzdelania a nebol záujem aby sa vzdelával. S mojim terajším sme na rovnakej úrovni čo sa týka aj vzdelania, máme aj spoločné projekty.

@sisska96 tak "davno " po skole ani nie, ak ma dve deti a koncila niekedy v 24, 25 rocna, tak je v podstate kratko po skole.
ved nik netvrdi, ze tam ma s titulom ostat. ale na prekrytie hladania odbornej prace, pripadne na prekrytie obdobia, kym su deti male a je mozno tato menej kvalif. praca casove vyhodnejsia...vidim to ako lepsie riesenie, ako mat prazdne roky v zivotopise, s popisom "sedela som na balkone"

maminkadeticiek
15. júl 2025

Preco chces tu pracu robit?Naozaj si nevies s VS najst nic lepsie ako predavacku v potravinach?

sisska96
15. júl 2025
@negymama

@sisska96 tak "davno " po skole ani nie, ak ma dve deti a koncila niekedy v 24, 25 rocna, tak je v podstate kratko po skole.
ved nik netvrdi, ze tam ma s titulom ostat. ale na prekrytie hladania odbornej prace, pripadne na prekrytie obdobia, kym su deti male a je mozno tato menej kvalif. praca casove vyhodnejsia...vidim to ako lepsie riesenie, ako mat prazdne roky v zivotopise, s popisom "sedela som na balkone"

@negymama len či si potom nájde lepšiu prácu ak bude v životopise že robila iba v jednote.....

negymama
15. júl 2025
@sisska96

@negymama len či si potom nájde lepšiu prácu ak bude v životopise že robila iba v jednote.....

@sisska96 treba dufat , ye ano, ze si tu odbornu pracu najde.
nakoniec , ci zamestnavatel vidi, ze nerobila som nikde, alebo robila som predavacku...tak samozrejme ani jedno nie je odborna praca, ale...minimalne oceni aspon pracovne navyky.