icon

Môj partner žije v minulosti. Ako to riešiť?

14. feb 2026

Ahojte, môj partner ako by žil v minulosti. Má 47 rokov, už nejaké zdravotné problémy, nepije, nechodí po vonku, nechodí po krčmách. Ale mal divokú mladosť do 30tky. Hokej, futbal, patril medzi fans, alkohol - veľa alkoholu, asi zjavne tam boli aj bitky, cesty s klubom na zápasy apd. Stále spomína na to, alebo skor sníva o tom, že keby mal 20, tak by s kamošmi sedeli na pive a pozerali by hokej a potom by išli večer ešte na futbal, už v dobrej nálade. Ako by mal ideálny sobotňajší deň... Takéto spomienky má často. Ako si užívali, ako ho nič nebolelo, ako vyvádzali, ako chodili povzbudzovať, koľko vypili, ako ich brali policajti, ako si užívali. Dnes som mu však povedala, že už má 47 rokov a už naozaj by nemal žiť v minulosti. Príde mi, že zostal zaseknutý tam a jednoducho o 27 rokov by už mal byť niekde inde - mentalne. My deti nemáme, sme iba sami dvaja, sme spolu 10r. Ale príde mi, že vlastne nie je spokojný s týmto životom. Dnes je sviatok zaľúbených, nedostala som ani jeden kvietok z lidla, ani malú čokoládu. Pozeráme hokej a rozpráva o svojich zážitkoch a sníva… a nikde v jeho živote nie som spomenutá ja. Ani sama neviem, čo som tým chcela povedať, asi to len napísať a prečítať si po sebe...

anonym_ebd126
14. feb 2026
@anonym_autor

@oliva276 premárneného života? Čiže našich 10r je premárnený život?

@anonym_autor ma za sebou pomaly 5 decenium a nespomina na to 2,4,5 s tebou, ale na tretie, kedy mal..20+.bolo mu vtedy fajn, mlady krasavec a? Spomienkovy optimizmus mame vsetci. Moja babuska tiez najradsej spominala na 1.republiku,nar.1912,nie...vtedy po 2.svetovej,to uz mala najlepsie roky v kybli, 5 deti,druzstevnych agitatorov na krku a z rozhlasu dookola Horakova... Lenze ona zila plodny zivot, 13 vnukov, 27 pra, niektorych sa dozila. Vsetko ludia na urovni a neboli by, nebyt jej utrap a usilia. Ci ten chlap nepocituje istu prazdnotu... 🖐️

anonym_ccf6f3
14. feb 2026

@anonym_autor pred tym zivot zil, potom ho len prezival. Po skonceni mladosti a zacati dospeleho zivota s tebou neprisla nejaka dolezita dalsia etapa. Taky vie byt castokrat bezdetny zivot (mozu to byt samozrejme aj ine dovody, ale vacsinou su to tie deti) v 50 sa zobudis a zistis ze poslednych 20 - 30 rokov si len prezival a travil cas nezmyslami. Nie je to tak u kazdeho, ale u mnohych to je presne takto. Tvoj partner vnima zivot s tebou ako premrhany a prirodzene inklinuje k obdobiu, kedy este ,,zil”

anonym_62c975
14. feb 2026

je to na tebe, ako s tym nalozis
10 rokov zivota nie je ani vela, ani malo - vsetko je uhol pohladu
pozri sa na seba o 10, 20 rokov ako budes vedla neho sediet a pocuvat stale tie iste reci, mozno sa to aj zhorsi - ako sa ti paci ta predstava?

zivot mas len jeden... za tvoje stastie si zodpovedna len ty sama

sisaka
14. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor z jeho pohladu môže byť… Čo ste tých 10 rokov robili, zažili? Je na čo spomínať?
My sme s mužom 50+ a radi spomíname na staré časy. Ale my sme spolu od teenegerskych čias, tak mame aj kopec spoločných zážitkov…

anonym_1e5655
14. feb 2026
@janinah

Kazdý sam je kováčom svojho šťastia,to asi vieš. Kde a s kym chces byt o 10 rokov? V starobe? Bez deti by som ja umrela na nudu a prazdno aj ked chapem,ze to som ja a ini to mozu mat inak.
PS a ten hokej ťa aspin zaujima?

@janinah ja som taka ista. Deti ma napriklad priviedli aj k novej zalube. A kebyze mam viac casu, tak sijem od rana do vecera nieco. Najnovsie sa idem ucit rysovat strihy na mieru. Prvy sa mi nepodaril, nesedelo, no a to ma.posuva zase vpred. Je to taka domaca zaluba vlastne, ale to nevadi, ten mozog to vnima ako vyzvu. A nie len stereotyp, praca a doma a len dvaja. No ale ona s tym uz nic nespravi, na deti asi uz aj pre nu bude neskoro, ak su vekovo na tom podobne. Ale nemusi s takymto zostarnut, to je pravda.

anonym_1e5655
14. feb 2026

Tymto ale upozornujem, ze si nemyslim, ze bez deti sa neda plnohodnotne, zaujimavo a pekne zit, lenze tento autorkin muz, nema ani ziadne hobby, nic, co by ho tesilo, tak sa vracia k minulosti. Ale posobi na mna ako moj oco v 72 rokoch a na to ma este pre pana krala, naozaj cas 🫣.
A otazka znie, kde v jeho pribehu je zena jeho zivota. Ci sa usadil len preto, lebo sa to tak ma anona bola po ruke...tak mi to pripada.

siska53
14. feb 2026

@anonym_autor Sak nech si zaspomina. Aj ja si obcas zaspominam 😅. Tiez som teda zaseknuta v minulosti? 😅

wiliam3royal
14. feb 2026

@anonym_autor vam by velmi pomohli deti, ste sami, nemate pre koho zit, on by sa naplno prejavil / pretavil by svoje spomienky prave do vasich deti, k prikladu mal by dvoch chlapcov a s nimi by pozeral pred telkou hokej, s nimi by santil po vonku, chodil do kina, mal s kym zazivat to iste dynamicke ako ked bol on dieta, samota nie je zivot ale prezivanie a preco to stary ludia zvladaju? No lebo maju prave deti a vnucata a to im pomaha prekonavat stratu blizkej osoby, je teda sakra rozdiel nemat nikdy partnera, nemat ho dlhodobo a nemat deti, ako toto vsetko mat a v urcitom veku onho prist, samota je zabijak zivota, pochopi to kazdy kto tvrdi ze samemu sa mu zije lepsie.

luccys
14. feb 2026
@wiliam3royal

@anonym_autor vam by velmi pomohli deti, ste sami, nemate pre koho zit, on by sa naplno prejavil / pretavil by svoje spomienky prave do vasich deti, k prikladu mal by dvoch chlapcov a s nimi by pozeral pred telkou hokej, s nimi by santil po vonku, chodil do kina, mal s kym zazivat to iste dynamicke ako ked bol on dieta, samota nie je zivot ale prezivanie a preco to stary ludia zvladaju? No lebo maju prave deti a vnucata a to im pomaha prekonavat stratu blizkej osoby, je teda sakra rozdiel nemat nikdy partnera, nemat ho dlhodobo a nemat deti, ako toto vsetko mat a v urcitom veku onho prist, samota je zabijak zivota, pochopi to kazdy kto tvrdi ze samemu sa mu zije lepsie.

@wiliam3royal Ano, deti, naplast na vsetky problemy😏 Ako vies, ze by s nimi "santil po vonku a chodil do kina"? Mne to skor pride, ze by skysol pred TV. Podla jeho reci je to dusevne nevyzrety jedinec. Ti by si robit deti fakt nemali.

autor
14. feb 2026
@luccys

@wiliam3royal Ano, deti, naplast na vsetky problemy😏 Ako vies, ze by s nimi "santil po vonku a chodil do kina"? Mne to skor pride, ze by skysol pred TV. Podla jeho reci je to dusevne nevyzrety jedinec. Ti by si robit deti fakt nemali.

@luccys priklanam sa k tomuto nazoru, ze on by mat deti nemal. Chcela som si dieta osvojit s detskeho domova, vyrazne nesuhlasil. Chcela som sa stat profesionalnym rodičom, tiez s tym nesuhlasil. Neviem si predstavit, ako by sa dokazal postarat o dieta.

wiliam3royal
14. feb 2026
@anonym_autor

@luccys priklanam sa k tomuto nazoru, ze on by mat deti nemal. Chcela som si dieta osvojit s detskeho domova, vyrazne nesuhlasil. Chcela som sa stat profesionalnym rodičom, tiez s tym nesuhlasil. Neviem si predstavit, ako by sa dokazal postarat o dieta.

@anonym_autor ak deti vlastne ani " cudzie" nechcel, tak potom je to cisto nevyzrely ludsky jedinec, ukoncit to a najst si ineho.

anonym_580d2f
14. feb 2026
@wiliam3royal

@anonym_autor ak deti vlastne ani " cudzie" nechcel, tak potom je to cisto nevyzrely ludsky jedinec, ukoncit to a najst si ineho.

@wiliam3royal prečo? Jednoducho sú ľudia ktorý deti nechcú a povedia to aj nahlas.

anonym_841a50
14. feb 2026

@anonym_autor A VIEŠ PREČO? ASPOŇ SI MYSLÍM..LEBO NEMÁ EVIDENTNE ŽIADNY ZMYSLUPLNÝ KONÍČEK Žije život (s jeho pohľadu možno nudný,stereotyp..) .
Mňa ako ženu tiež často chytá spomienkový optimizmus 😅 Tak predsa len mladosť, zážitky,spomienky na bezstarostný život pri každodenných starostiach, rýchlom životnom tempe a stereotype mi vždy dodá chuť ísť životom 😄

karolinakr
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor možno sa s tebou nudi a chcel by striedat ženy a ty mu nedovoliš, ale cestovat, chodit na koncerty a stanovat, na motorke môže aj v tomto veku

autor
15. feb 2026
@karolinakr

@anonym_autor možno sa s tebou nudi a chcel by striedat ženy a ty mu nedovoliš, ale cestovat, chodit na koncerty a stanovat, na motorke môže aj v tomto veku

@karolinakr no nemá VP ani na auto, tak by som chcela ako by išiel na motorke, ale smelo do toho. Ženy nech strieda, my máme veľmi otvorený vzťah, ak ho to urobí šťastným, nech to skúsi. Na koncerty v živote nechodil, ak by začal v tomto veku, bola by som prekvapená, ale podporila by som ho.

anonym_cb787b
15. feb 2026

@anonym_autor obaja máte nenaplnený život. Každý inak. Máte krízu. On zbožňuje pocit slobody a vôbec si neváži čo má. Je také večné dieťa aj v svojom veku. Asi by som sa s ním porozprávala a trochu ho vrátila na zem. Mám pocit, že keby mal nejakého kamoša na tie svoje predstavy žitia, tak by sa na teba vykašľal a naozaj by si žil to svoje. Premarnila si s ním svoj život, lebo nebral tvoje predstavy života vážne a ty si mu ustupovala. Asi ho veľmi ľúbiš a on si to vôbec necení. Asi by som mu ujasnila aký život ho čaká a trochu ho prebrala do reality, že by si mohol začať vážiť čo má a nie ťa ťahať dole svojim zmýšľaním.

earlgrey
15. feb 2026

Otvorený vzťah? 😳 takže by ti nevadilo, kebyže trtká niekoho iného? a nie je toto kameň úrazu? že sa necíti milovaný, že je ti v podstate jedno, čo by robil. Možno cíti, že nikde nepatrí, máš ho v riti pravdepodobne.

domculik
15. feb 2026
@anonym_autor

@karolinakr no nemá VP ani na auto, tak by som chcela ako by išiel na motorke, ale smelo do toho. Ženy nech strieda, my máme veľmi otvorený vzťah, ak ho to urobí šťastným, nech to skúsi. Na koncerty v živote nechodil, ak by začal v tomto veku, bola by som prekvapená, ale podporila by som ho.

@anonym_autor No, kazdopadne by si mala zacat svoj zivot zit hlavne ty, volat ho, motivovat, raz na bicykle, raz na turu, daj sa do nejakeho turistickeho spolku alebo cokolvek, co ta bavi. Mozno sa chyti, ak nie, tak minimalne ty si svoj zivot uzivaj. On nech si zvazi, ci sediet na riti a fnukanim nad minulostou chce premarnit najlepsie roky zivota.

oblecenie99
15. feb 2026

Rieši sa tu dookola on, pritom by si mala byť riešená ty. Z vás dvoch to nie je on, kto premárnil čas.

katkazatka
15. feb 2026

Bože veď má 47 rokov, ie 77. Nech si nájde kamarátov, koníčky, spolu môžte cestovať, chodiť do divadla, do kina, cez víkendy na kávičku do mesta. V dnešnej dobe je milión možnosti ako tráviť voľný čas, či už spolu, alebo oddelene. V 47 je ešte veľmi mladý na takéto vyplakávanie nad premarneným životom. Chodte si spolu zatancovat. Ja mam doma starsieho chlapa a uz cakame na jar, aby sme si vyrazili na vylet.
Len sa opytam-ten jeho zivotny styl v mladosti, ožran party, zeny.... cim ta ten chlap zaujal?

luccys
15. feb 2026
@oblecenie99

Rieši sa tu dookola on, pritom by si mala byť riešená ty. Z vás dvoch to nie je on, kto premárnil čas.

@oblecenie99 Velka pravda.

autor
15. feb 2026
@katkazatka

Bože veď má 47 rokov, ie 77. Nech si nájde kamarátov, koníčky, spolu môžte cestovať, chodiť do divadla, do kina, cez víkendy na kávičku do mesta. V dnešnej dobe je milión možnosti ako tráviť voľný čas, či už spolu, alebo oddelene. V 47 je ešte veľmi mladý na takéto vyplakávanie nad premarneným životom. Chodte si spolu zatancovat. Ja mam doma starsieho chlapa a uz cakame na jar, aby sme si vyrazili na vylet.
Len sa opytam-ten jeho zivotny styl v mladosti, ožran party, zeny.... cim ta ten chlap zaujal?

@katkazatka ale ved to vsetko robime. Pracujeme, cestujeme, mame psika, chodime do kina, do divadla, na hrady a zamky, hrajeme paintball, chodime na laser game, chodime do escape room s kamosmi, na kavu chodime kazdy druhy den mimo, on sportuje, ja sportujem, 3x do roka dovolenka.

katkazatka
15. feb 2026
@anonym_autor

@katkazatka ale ved to vsetko robime. Pracujeme, cestujeme, mame psika, chodime do kina, do divadla, na hrady a zamky, hrajeme paintball, chodime na laser game, chodime do escape room s kamosmi, na kavu chodime kazdy druhy den mimo, on sportuje, ja sportujem, 3x do roka dovolenka.

@anonym_autor tak potom nerozumiem. Mate dost pestry zivot. Jeho nespokojnost zrejme prameni z niecoho ineho. Kriza stredneho veku. Zrejme by este chcel zazit vzrusenie..ineho typu... neviem..

anonym_66919a
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nie každý muž je rodinný typ. Sú aj takí, ktorí záväzky a deti nechcú a ženu si nájdu len preto, aby im mal kto navariť a postarať sa o nich. Dobrá správa je, že Tvoj muž je spokojný, hoci si uvedomuje, že najlepšie obdobie svojho života má za sebou. Zlá správa je, že ťa nemiluje, nie si pre neho nenahraditeľná a keby si náhodou aj zomrela, srdce mu to nezlomí, nájde si časom druhú opatrovateľku. Starnúcich žien vyprahnutých túžbou po vzťahu je dosť. Tvoj problém si ty. Alebo si zvykni, že si v takomto vzťahu a nečakaj žiadne prejavy lásky alebo od neho odíď a ži sama. Šanca, že niekoho použiteľného a lepšieho stretneš je v tomto veku malá. Je to však len na tebe.

autor
15. feb 2026
@anonym_66919a

@anonym_autor Nie každý muž je rodinný typ. Sú aj takí, ktorí záväzky a deti nechcú a ženu si nájdu len preto, aby im mal kto navariť a postarať sa o nich. Dobrá správa je, že Tvoj muž je spokojný, hoci si uvedomuje, že najlepšie obdobie svojho života má za sebou. Zlá správa je, že ťa nemiluje, nie si pre neho nenahraditeľná a keby si náhodou aj zomrela, srdce mu to nezlomí, nájde si časom druhú opatrovateľku. Starnúcich žien vyprahnutých túžbou po vzťahu je dosť. Tvoj problém si ty. Alebo si zvykni, že si v takomto vzťahu a nečakaj žiadne prejavy lásky alebo od neho odíď a ži sama. Šanca, že niekoho použiteľného a lepšieho stretneš je v tomto veku malá. Je to však len na tebe.

@anonym_66919a odišla som od neho raz na tri mesiace. On chradol pred očami, neskutočne sa trápil, písal mi každý deň, volal, posielal kvety do práce. Niekoľko krát som ho stretla a schudol snáď 7 kg, bol strašne strhaný, neoholený, vychudnutý. Chradol pred očami. Denne mi hovorí, že bezo mňa by zomrel a keby som tu nebola, tak tu nie je ani on, že nemá dôvod žiť. Napriek tomu v spomienkach sa stále vracia do mladosti. Ani slovom nehovorí, pamätáš si, keď sme začínali? Pamätáš si, ako nám bolo super tam a tam? Pamätáš si, ako sme začali spolu bývať?

anonym_a1a31e
15. feb 2026

No ešte dobre ze 47 ročný už nemysli na také hlúposti ako je Valentín. Ved nemá 17 🤦🏻‍♀️.
A čo keď spomína na staré časy, to ešte neznamená ze žije v minulosti. Aj ja spomínam, a dosť často. Trocha sa ukludni, a prispôsob sa. Či čo si ešte pubertacka?
@anonym_autor

autor
15. feb 2026
@anonym_a1a31e

No ešte dobre ze 47 ročný už nemysli na také hlúposti ako je Valentín. Ved nemá 17 🤦🏻‍♀️.
A čo keď spomína na staré časy, to ešte neznamená ze žije v minulosti. Aj ja spomínam, a dosť často. Trocha sa ukludni, a prispôsob sa. Či čo si ešte pubertacka?
@anonym_autor

@anonym_a1a31e ja nevidím nič zlé na tom, ak si v tento deň v roku dáme spoločnú večeru niekde mimo, donesie mi kvety, ja mu kúpim darček a strávime spolu čas... zaujímavé, že voľakedy mi dával na Valentína kvety, darčeky.. a dnes je to americký sviatok a on to oslavovať nebude. Vraj nie sme v Amerike. Tak čakám teda na MDŽ karafiát 🙂

anonym_a1a31e
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_a1a31e ja nevidím nič zlé na tom, ak si v tento deň v roku dáme spoločnú večeru niekde mimo, donesie mi kvety, ja mu kúpim darček a strávime spolu čas... zaujímavé, že voľakedy mi dával na Valentína kvety, darčeky.. a dnes je to americký sviatok a on to oslavovať nebude. Vraj nie sme v Amerike. Tak čakám teda na MDŽ karafiát 🙂

@anonym_autor prepáč, ale tvoj muž má pravdu. A určite dostaneš od neho na MDŽ kvetinku. 😊

autor
15. feb 2026
@anonym_a1a31e

@anonym_autor prepáč, ale tvoj muž má pravdu. A určite dostaneš od neho na MDŽ kvetinku. 😊

@anonym_a1a31e určite 🙂. Ako každý rok...