Nechať dieťa prespať u známych: Je to bezpečné?
Chcela by som počuť váš názor. Máme deti 2ročný a 4ročná. Dcérka už prespávala u starých rodičov a veľmi sa jej páčilo, stále sa pýta kedy môže u nich znova ostať cez noc. Dnes však prišla s tým že chce ostať u švagra. Boli sme u neho na návšteve a mala tam 100% pozornosť tak sa jej to samozrejme páčilo. Švagor hovorí že nech mu ju necháme a zajtra si pre ňu prídeme (15 minút cesty autom). Muž s tým bol ok no mne naskočili v hlave otázniky či je to dobrý nápad. Nechápte ma zle, on je dobrý človek no nemá ženu, ani rodinu a teda ani skúsenosti čo to obnáša postarať sa o malé dieťa. Samozrejme nemali sme pre ňu pripravené žiadne veci tak sa šlo s plačom domov. S mužom sme sa o tom zhovárali a ostalo to otvorené.
Ja som vždy chcela nech moje deti nie sú ustráchané čo nikam nechcú chodiť iba sedieť doma. Teraz si však uvedomujem že sa o dcérku (prehnane?) bojím. Už pri škôlke mi to nebolo všetko jedno, prežívala som prvé dni ťažko. A tak sa chcem spýtať ako by ste v takej situácií reagovali vy? Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?
@jakubrianka tak ja ti neanonymne pisem, ze autorka tohto prispevku nespravila nic zle. a pardon, ale toto co tu nacvicujete je priliz aj na modreho kona. ani slovkom sa nedotkla obeti sexualneho obtazovania, ale pravdepodobne jej pride rovnako ako mnohym dalsim chore, ze z cloveka, ktoreho jej mala evidentne zboznuje robite priseru. cuduj sa svete, ja svoje dieta na prespanie davam, dokonca single dedkovi (aby vas neprekotilo daktore), pretoze mi pride chore na hlavu nepustit ju na prazdniny so sesternicou k cloveku, ktoreho maju radi. a ano, utiera jej zadok, ked bola mala kupal ju vo vanicke. treba byt opatrny, ale nie predposraty z dovodu, ze som si nieco precital na internete. ale samozrejme, kazdy nech robi ako uzna za vhodne. zlych ludi je vo svete vela, ale to ako tu zhadzujete autorku aj jej svagra je prilis.
@abbey1 áno mám nevysporiadané, hlúpe a naivne predstavy ako nechávam deti spať u známych a ako dlho 🙏🎉.
@jakubrianka Tak ich, prosim, nepenášaj na iných a neobviňuj ich za svoje krivdy.
Ja by som tiez švagrovi nenechala, tiež je to starý mládenec, úžasne sa s dcérkami vie pohrať, deti ho milujú, ale ja mám tiež paranoju a som opatrná. Hlavne keď viem, že dcéra je neskutočne kontaktná a lepí sa až neprimerane na človeka.
@abbey1 prepáč, ale pýtať sa koľko a ako dlho nechávame prespávať 4 ročné (aj hocikoľko ročné) deti u známych je pre mňa fakt silné kafé. Ešte v dobe, keď je internet a píšu ženy množstvo osobných skúsenosti so zneužitím v rodine… Človek by si povedal, že ľudia sa poučia, no nie…Ale ako povedal Lasica …
@3princezne ja verim tomu, ze mnohokrat by sa to ani nestalo. Ze su ludia, krori to nevyhladavaju. Ale prilezitost…
@jakubrianka to si vyprosím že ja tu útočím na obete. Ako? Prečo by som? Niektoré ste na tomto fóre fakt už mimo realitu. To domýšľanie a vymýšľanie je neuveriteľné. Za to ty mňa bez problému označíš za hlúpu za to že by som nechala prespať dcérku u rodiny. Niečo čo je pre mnohých úplne normálne a máme na to krásne spomienky. A prosím ťa vysvetli ako na nich útočím? Jednoznačne to nie je ich vina! Je to vina tých ktorí ich mali ochraňovať. Lenže tu sa naše názory rozchádzajú a ja nemienim chrániť deti tým že ich budem držať doma na reťazi. Všetko je o otvorenosti a komunikácií medzi dieťaťom a rodičom. Dcérku vychovávame tak aby sa nebála nám povedať úplne čokoľvek. Vie čo sú dobré a čo sú zlé dotyky, že sa nemá rozprávať s cudzími a že sa na nás môže obrátiť s čímkoľvek. Ak sa jej niečo nepáči má to jasne a nahlas komunikovať. Všímam si že toto je hlavný problém pri týchto nešťastných udalostiach. A opäť, aby si to pochopila, nie to vina tých detí a obetí. Je to vina ich rodičov.
@jakubrianka boze pozrela som tu druhu diskusiu a normalne mi je nanic, ze to este tam zeny/matky spochybnuju. Niet sa co cudovat, preco obete mlcia 😞. Strasne nieco, kolko hluposti, naivity. Mozno to su presne tie matky, ze pride dieta za nou, ze sa mu nieco deje a zatvaraju pred tym oci. Ako aj v tejto diskusii niektore.
Autorka nechapem, na co sa tu teda vlastne pytas? Ked si taka mudra a nemas ziadne obavy, dieta vychovane - 4rocne presne vie co a ako a kedy ma robit 🙈, preco sa tu pytas?
@liv1 Z môjho predošlého príspevku "Možno som sa nespýtala dosť jasne. Išlo mi skôr o praktické skúsenosti a na čo pripraviť tých ktorí by s ňou ostali a nemajú skúsenosti. Kto by s ňou ostal samozrejme rozhodujeme my rodičia je to naša zodpovednosť."
@liv1 hej hej ja som tiež oči otvárala, že źena sa priznala k rodinnej traume ktorá jej zničila život a ešte aj toho boli niektoré schopné spochybniť.
@jakubrianka Toto čo tu predvadzaš už nie je úplne v poriadku 🤔
@jakubrianka Ale ved ži, ako chceš. Len neútič na ľudí, ktorí žijú inak a neobviňuj ich z niečoho, čo neurobili.
To ako by obeť automobilovej nehody teraz útočila na každého, kto ešte jazdí autim
A keď už sa tu vyťahujú citáty. Vieš, ako sa hovorí. Pre hlupáka každý hlúpy
@zuzanockamt
@zuzanockamt odpovedáme žene ktorá sa pýta: Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?
Útočíte vy na mňa pretože sme sa viaceré vyjadrili, že takéto konanie je nezodpovedné.
Nechajte si svoju pravdu a neoznačujte ma.
Ďakujem.
@jakubrianka Očividne máš ty nejaký nevyriešený problém a takto tu vyvádzaš.
Prenocovať u rodiny je úplne normálne.
@zuzanockamt čakala som popravde kedy sa to tu takto zvrhne že začnú osobné útoky.
Stále platí nenechávam, nenechám, je to absolútne nezodpovedné chovanie v mojich očiach a neoznačujte ma.
Ďakujem.
@jakubrianka To je ale tvoj názor, prečo ho agresívne pretláčaš iným? A spolu s ostatnými robíš z normálneho človeka devianta.
@zuzanockamt 🤦♀️😳môj názor?
Pri pohľade na štatistiky o sexuálnom násilí páchanom na deťoch sa môže zdať, že sú nadhodnotené, lebo v našom okolí nikoho so zážitkom sexuálneho zneužívania nepoznáme. V prieskume z r. 2017 uviedlo aspoň jeden prejav sexuálneho násilia 24 % detí a vážne sexuálne násilie 3% detí (prieskum na 2856 deťoch)1. Vo výskume z r. 2019 na vzorke 1018 dospelých ľudí uviedlo zážitok sexuálneho zneužívania zhruba 9 % respondentov. 2
@jakubrianka Áno, áno, štatistiky. Ale tu bol dehonestovaný, urazený, ponížený a obvinený konkrétny človek z niečoho, čo neurobil.
@jakubrianka prosím ťa, tvoje deti neboli nikdy na prazdninách u starých rodičoch, či u tvojich súrodencoch?
@zuzanockamt poukazujeme na možné riziko. Odpovedáme na priamu otázku či nechávame deti na noc u známych a ako často.
Uź nemám čo dodať.
@jakubrianka Ty nenechávaš, tak to je v poriadku. Niekto iný necháva, to je tiež v poriadku.
Je smutné, že nedôveruješ najbližším. Deti máš asi doma na HS predpokladám, do školy vôbec nechodia a ani nikde bez dozoru.
Ale nerob tu z druhých nevinných ľudí zločincov.
@zuzanockamt vyprosim si osobně útoky. Ďakujem.
@jakubrianka A ty ich tiež robíš 🤔 Nazývaš diskutujúcich hlupákmi.
@zuzanockamt neútočím na tvoju rodinu.
@jakubrianka Ty si začala útočiť na autorku. Obvinila si ju, že ona je vinná za to, ako sa pristupuje k obetiam. obvinila si ju, že popiera obete, , nehovoriac o tom, ako sme všetky hlúpe a naivné.
Začneš tu osobné útoky a potom robíš obeť zo seba.
Smutné
@abbey1 môžem tá poprosiť už prestať? Ďakujem.

@jakubrianka Fuha, ty máš vážne vážny nevyspoeiadaný problém v sebe.
Nikto tu na žiadne obete neútičí a ani nespochybňuje, čo sa deje.
Má začať autorka kričať, že ste naštvalu jej švagra, z ktorého ste okamžite urobili predátor na základe vašej negatívnej skúsenosti?
Čo tak udržať zdravú hranicu?
Tu písali ženy dokonca o zneužívaní vlastným bratom. A teraz čo?
Nenechajú bežne ženy spolu svoje deti, lebo čo ak by náhodou?
Hlavne treba vždy budovať dôveru medzi dieťaťom a rodičom, aby dieťa vedelo, že rodičovi sa môže za každých okolností zdôveriť. To je základ. Nemôžeme hľadieť červenými očami na každého okolo nás. K čomu by to viedlo?