Odchod od partnera krok po kroku

25. apr 2022

Ženy, ktoré ste si tým prešli, raďte. Po mnohých rokoch som sa odhodlala k rozchodu. Máme spolu deti. Kde začať? Zabezpečiť bývanie, povedať o tom blízkym, deťom. Kde hľadať pomoc, podporu? Situácia je už neúnosná. Navonok vyzerá všetko ok, myslím, že mi ťažko niekto uverí, čo sa deje doma. Chystať sa potajomky? Povedať mu to, nepovedať?

moonlight1210
25. apr 2022

Zakladna otazka, aby sa vedelo, kam smerovat rady - kolko ma odlozene a vies sa uzivit sama?

dadis
25. apr 2022

Povedat v prvom rade blizkym. Neboj, uveria ti, pomozu. Druha vec je nebat sa poziadat o pomoc napriklad krizove centra, upsvar. Pomozu ti spisat ziadosti o zverenie deti, poziadas o vyzivne. S byvanim neviem ako na tom si, ale vela zien byva najme, popripade si splacaju hypoteku. Zalezi, ci mate s partnerom spolocny majetok, ty mas vlastny, nieco nasetrene, dobry prijem..

horalka1986
25. apr 2022

Malo informacii. Ja som zacala tym ze som mu to povedala, potom papiere na sud, rozhovor s rodicmi ake mam moznosti s byvanim a ich pomocou. A podla toho som sa zariadila. U nas konkretne sa zbalil ex a nasiel si byvanie a ja s detmi som ostala v byte. Ale nam nasi pomahali financne, takze neviem ake mas ty moznosti.

sissy27
25. apr 2022

Určite najprv riešiť bývanie a financie. Ak máte spoločný účet, aby ťa neodstrihol od peňazí. Máš vlastný príjem, úspory?
Rodina - záleží, aké máte vzťahy, či v nich nájdeš oporu alebo budú na jeho strane a budú ťa prehovárať, aby si zostala.
Deti - záleží, aké veľké, aký majú s ním vzťah… to bude možno najťažší oriešok…
Chystať sa určite potajomky, jeho postaviť až pred hotovú vec, keď budeš s deťmi v bezpečí.
Pozri v okolí nejaké krízové centrum, psychologickú pomoc, ľahké to nebude… a právnika. Môžeš s deťmi odísť, ale on zostáva rovnako ich zákonným zástupcom s rovnakými právami ako máš ty.

majkabambulik
25. apr 2022

dolezite je uvedomit si od koho utekam s detmi, je to psychopat? Mozno hovorit o nefyzickom nasili? Aleo ide o fyzicke nasilie a utekam od agresivneho nasilnika, ktory sa nestiti nicoho za zatvorenymi dverami? Je potrebne pamatat na to, ze odchod rozzuri nasilnika, psychopata casto do nepricetnosti. Nie je dobre ist v takomto pripade tzv. s bubnom na zajace, pretoze je dost mrtvych mamiciek, po ktorych ostali deti rozneho veku, lebo ich otec to vyriesil vrazdou manzelky/partnerky. Co bude potom detom z takejto matky v hrobe? Asi ich tazko uchranim pred zlom, teda tym, pred ktorym utekam. Urcite odporucam si vsetko dobre pripravit, premysliet, ziskat dokazy, lebo potom uz nebude sanca a tazko sa bude niekde na policii ci na sude dokazovat, ze odchod bol zachranou zivota deti a aj vlastneho. Bude to len slovo proti slovu, ked nie su nahravky, smsky a pod. Neviem z ktoreho ste mesta, ale v mestach su zvycajne rozne organizacie, ktore poskytuju docasne ubytovanie pre tyrane matky s detmi, oni maju aj pravnicky a psychologov, ktori vedia ovela lepsie poradit ako sa na odchod pripravt, co si zabezpecit pred odchodom a ako postupovat ak sa jedna o nasilnika, aby ste vy vsetci v relativnom zdravi usli do bezpecia. Bez takehoto krytia chrbta je to nebezpecne a podari sa to len, ak by boli obetavi vlastni rodicia a im podobni, ktori by to vsetko u pravnikov a psychologov pozistovali a poskytli bezpecnu strechu nad hlavou.

mimi2018
25. apr 2022

Co to znamená, že situácia je už neunosna? Žiadny vzťah nie je ukážkový. Si si istá, že ho chceš ukončiť?

autor
25. apr 2022

@moonlight1210 Dobrá otázka. Toto práve prepočítávam zľava, zprava, že ako to utiahnem.
Myslela som, že pôjdem do hypo, ale situácia s nehnuteľnosťami sa riadne zhoršila. Plat priemer, skôr nižší.

autor
25. apr 2022

@dadis Majetok nemám žiadny. S odretými ušami 20% na hypo.

autor
25. apr 2022

@horalka1986 Toto nebude môj prípad. V slušnú dohodu ani nedúfam.

autor
25. apr 2022

@sissy27 Toto si vystihla. Od peňazí ma už odstrihol a pokúša sa aj od detí. Nepovie, kde ich berie, kupuje drahé veci a pod. Mám nejaké peniaze. Pri dnešných cenách bytov u nás je to však iba taká tretina ceny garzónky. Veľmi to išlo hore.

autor
25. apr 2022

@majkabambulik S tým bubnom na zajace si to presne popísala. Viac menej ani nemám potrebu, aby "mi dal niekto za pravdu", chcem sa pripraviť na možnosť, že budem mať kam odísť, keď ma opäť "požiada" aby som opustila jeho nehnuteľnosť bez detí. Samozrejme to všetko robí tak, aby to deti nevedeli a nevideli.

autor
25. apr 2022

@mimi2018 Áno, viem. Vo vzťahoch býva raz lepšie, raz horšie. Možno by to chcelo nejaký nestranný pohľad od niekoho iného. To však u nás nehrozí. Ja môžem za všetko, aj za ekonomickú krízu. Naozaj si myslím, že som vyčerpala všetky možnosti na záchranu vzťahu.

syslik81
25. apr 2022

s tymi peniaqzmi pozor ..ste manzelia su tospolocne... takze povedat najblizsim mozes na zaciatok k rodicom? do podnajmu? mat kam ist je zklad .. potom poziadat o rozvod.. sadnut si s detmi ak su strsie a jemne im to vysvetlit ...

autor
25. apr 2022

Rozmýšľam nad tým, zobrať pôžičku na jednoizbový byt. Aby som mala zadné dvierka. Limituje ma príjem a vek. A tiež rozmýšľam, či mu to povedať. Rodinu mám ďaleko, majú vlastné starosti. Ak by sme vzťah nejako ustáli, ostal by deťom. Ak nie, nebudem na ulici. Vo vzťahu je závislosť, nedokážem to. Úplne to človeka zmení. Samozrejme on problém neprizná.

autor
25. apr 2022

@syslik81 Nie sme manželia.

autor
25. apr 2022

@syslik81 Rodičia už nežijú.

sissy27
25. apr 2022

Ako ťa odstrihol od peňazí? Pracuješ alebo si na rodičáku? Kam chodí tvoj príjem, prídavky na deti?
Výhoda je, že nie ste manželia. Na začiatok ti bude stačiť aj podnájom, podstatné je, aby si mala aj s deťmi dôstojné bývanie a aký-taký príjem.
Aké veľké su deti?

majkabambulik
25. apr 2022

Ak nie ste manzelia, tak to je potom ina situacia na sude. Ale pozor, vy ste byvali v spolocnej domacnosti. Ta zavislost je klucova, kvoli ktorej je potrebne stavat pri konani na sude o zvereni deti. Jemu ide o deti podla toho co citam a ty musis uniest dokazne bremeno, ze on je zavislak. Aj ked pises, ze je to tazke dokazat, no kazda zavislost sa nejako prejavuje a da sa dokazat. Zvycajne je to na ziadost sudu, aby partner podstupil psychologicke-psychiatricke vysetrenie, s tym, aby sa potvrdila, alebo vylucila zavislost na tom ci je zavisly a potvrdilo sa tvoje tvrdenie-dokazy. Odporucam naozaj pozriet zadarmo pschologov-zavolat klinickym psychologom, ktori poradia ake dokazy by pomohli ich kolegovi, ktoreho urci sud na potvrdenie/vyvratenie tvrdenia o zavislosti. Neverim, zeby za zatvorenymi dverami nespomenul jeho zavislost. Preto som spominala aj to nahravanie na mobil. Pri zavislosti rodica sud nariaduje liecbu a deti definitivne nie su zverene ani len do striedavej vychovy takemuto rodicovi vzhladom k moznej negativnej moralnej vychove maloletych. Taktiez spolu so ziadostou o zverenie deti do vychovy matky je mozne podat ziadost o zakaz priblizenia sa otca k detom, pokial nebude psychologicky posudok, ze uz netrpi zavislostami. Na to su naozaj zadarmo pravne konzultacie u pravnikov-casto 15 min. ked strucne sa opytas co mozes robit a co by si mala zhromazdit, u pravnikov, ktori sa touto problematikou zaoberaju. Je mi to luto, ze milovani rodicia uz neziju-cely zivot je tazsi, no pokial by sa dalo prestahovat blizsie k rodine, ktora by podrzala v tazkych casoch, tak by mozno aj ten byt bol v inej lokalite lacnejsi. Po pozitivnom rozsudku sudu o zvereni deti do tvojej vylucnej vychovy by ste sa mohli presunut uz blizsie k rodine. Samozrejme, potrebne je uz dopredu hladat pracu v danej lokalite. Si silna, urcite to zvladnes a tvoji rodicia ti urcite z neba pomozu ako mozu ❤

mimi2018
25. apr 2022

Ja by som ti poradila, skus sa na všetko vykašľať, pokiaľ tam nie sú vážne dôvody na rozchod tak ostaň vo vzťahu a časom sa môže všetko ukázať inak. Máš s nim deti a nato hlavne mysli ze oni za nič nemôžu a chcú byť s oboma rodičmi.

majkabambulik
25. apr 2022

@mimi2018 suhlasim, ze deti chcu byt s oboma rodicmi, ale je tam pani "zavislost" a ta nehladi na deti.Taktiez je tam nefyzicke nasilie-odstrihol ju od financii, dalsie detaily nepozname no vieme ze ju vyhana z domu, su to silne dovody nato, aby sa pripravovala a bola pripravena a nie prekvapena- moj nazor.

lily246
26. apr 2022

A zadovážila si si nejaké dôkazy o jeho závislosti a zlom správaní voči tebe? Tým by som začala. Potom hypo a nehnuteľnosť. Následne dať žiadosť o zverenie detí do tvojej starostlivosti. Jemu celý čas o ničom nepovedz.

dadis
26. apr 2022

Skus ziadat hypoteku na 2izbovy byt, skus oslovit hypo specialistu, ci sa nepodari. Mozno budes prekvapena. Hypoteka sa da doplnit spotrebnym uverom. Zatial byvaj u neho, peniaze bude musiet davat, tvoje pojdu na splatky. Ak nie, ziadat o vyzivne, je mozne aj v spolocnej domacnosti. Zatial mozes prenajimat, neboj, ak budes mat kam ist, mozno sa situacia zlepsi. Byt mozes zatial prenajimat.

autor
26. apr 2022

@sissy27
@majkabambulik
@mimi2018
@majkabambulik
@lily246
@dadis
Ďakujem všetkým. Nechcem hrotiť situáciu, potrebujem byť však pripravená. Odstrihnúť od financií som muslela tak, že sme mali prístup k svojim účtom, už nemáme. Výhoda je však v tom, že ani on ku môjmu. Pracujem, žiadam hypo. Jedno dieťa čoskoro samostatné o pár mesiacov, druhé na ZŠ. Ono ani neviem ako som sa do tejto situácie dostala. Išlo to tak postupne, že som si to ani neuvedomila. Však si vypije, lebo ja som taká a onaká a kto by so mnou vydržal, môžem byť rada, že on. Potom hrubé správanie, len ku mne, k deťom nie. Asi nechcem ísť cestou krízového centra, vystavovať deti neustálym zmenám, ťahanie po súde a podobne. Majú ho radi. Skôr sa asi potrebujem zamerať na vybudovanie "krízového plánu" na odchod, ak sa situácia vyhrotí.

autor
26. apr 2022

@mimi2018 Toto skúšam, upokojiť situáciu doma, ako najlepšie viem. Len musím mať pripravený plán B.

autor
26. apr 2022

@majkabambulik Takto to vidím aj ja. Nechcem v noci bežať niekde na ulicu. Ale ak sa to nezlepší, byť pripravená.

autor
26. apr 2022

@majkabambulik Ani nevieš ako si to trafila. V podstate ma chce "donútiť", aby som ja bola tá, čo odíde zo spoločnej domácnosti a od detí. Prvá žena od neho odišla. Teraz sa prezentuje ako super rodič, všetko kúpi, predbehne ma na dohodnutom vyšetrení u lekára a odmieta ma informovať. Tiež zatajil stretnutie s učiteľkou. Nesmiem používať jeho majatok. Je problém, že varím, lebo míňam jeho energie. Tak isto auto. Jeho mi zakázal používať, deťom však tvrdí niečo iné. Odmietol ma odviesť na vystúpenie dieťaťa, kde som sa nemala ako inak dopraviť. Viezol iných rodičov detí. Čo sa týka pitia, to je u nás natoľko v spoločnosti tolerované, že si nemyslím, že ho niekto pošle na liečenie. Nechodí na mol. Pije sám doma. Snažím sa získať čas, aby som nasporila čo najviac peňazí. Vonku milý, ochotný. Zabezpečený, plat výrazne lepší.

samanta44
26. apr 2022

Robíš veľkú chybu že deťom nič nepovieš lebo urobí steba tu zlú.povedz im že ocko ťa posiela preč a zakazujú ti ich aj všetko čo ti hovorí lebo uvidíš on ich postve proti tebe a budeš hotová.ja teraz tiež tým prechádzam konečne som sa odhodlala odísť ale tento krát natrvalo.ja som šla najprv za rodičmi či tam môžme bývať a až potom som to povedala jemu.priprav sa na to že to po dobrom nepôjde.preslo pár týždňov a najhoršie mám za sebou.utoky na moju adresu boli ale už keď som sa naštvala som mu povedala že ho udam za ohováranie a krivé obvinenie a od vtedy mám pokoj

majkabambulik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majkabambulik
26. apr 2022

@samanta44 suhlasim, detom je potrebne to primerane veku vysvetlit a poukzat na pani zavislost zvanu alkohol, co za peklo sposobuje v dome. Hypoteka hoci aj na garzonku uz davno mala byt, pretoze garzonka sa da prenajat a tym padom usetrit peniaze do buducna. Zmluva o kratkodobom prenajme je vyhodna pre take situacie, ako ta, ked clovek rychlo potrebuje uz v neunosnej situacii oddist a sam sa ubytovat. Vypovedna doba sa da skratit v zmluve s podnajomnikom, akurat tam nedat socialne pripady, ktore budu mat problem odist rychlo z bytu.

autor
27. apr 2022

@samanta44
@majkabambulik Máte pravdu. Alkohol deti vidia, porozprávam sa však s nimi. Ako je to s odchodom zo spoločnej domácnosti? Neberie sa to ako opustenie detí?