icon

Odmietnutá žiadosť o ruku

26. mar 2025

Baby, poradte...mam priatela s ktorym sme rok spolu, este spolu nebyvame, kazdy mame vlastny byt..jeho mama mala narodky a robila v restike oslavu pre celu rodinu no a priatel ma tam poziadal o ruku...bola som v soku, uplne som to necakala ...nevedela som povedat ano bohuzial...cela rpdina tam a aj ludia v restike...zmohla som sa lem na to ze je cudne ziadat priatelku o ruku na oslave jeho mami...ostalo ticho ...najsmutnejsie je ze viem preco to urobil lebo jeho mama mu stale vycita ze nebude mat zenu a deti ze roky mu idu a on to urobil aby ju potesil a nieco si dokazal...velmi ho lubim ale po roku sa na zasnuby este necitim...teraz nevieme ako dalej vo vztahu...myslite ze som mala povedat ano a potom sa s nim v sukromi porozpravat?

anna_anicka83
31. mar 2025

@tianna Mohla, ale stále sa pýtam načo, keď som sa na svadbu necítila. Pre mňa sa svadba stáva záväzkom, spája sa mi s usadením, rodinou. A áno, v 22 rokoch som si netrúfala povedať, že či nám to vydrží aj po škole, či nás neprevalcuje "ozajstný
život". Necítila som sa ani na deti, lebo však aj s deťmi sa dá doštudovať. Ale to neznamená, že som nebola a nie som naozaj zamilovaná. Len som iná, potrebujem iné veci k životu a pozerám sa na neho tiež inak ako ty. A keď autorka potrebuje čas, spoločne bývanie a svadba a zásnuby sú pre ňu viac ako prsteň, ktorý vráti...nemusí sa to hneď spájať s neláskou. Mne skôr príde, že muž je tu ten menej zaľúbený, lebo vlastne nemal žiadnu snahu zistiť ako toto všetko vníma partnerka a pozeral sa viac menej na seba (svoj vek, svojich rodičov). Ale tiež je to len moja hypotéza. Možno sú to dvaja ľudia, ktorí sa majú naozaj radi a naozaj im to spolu klape, len toto bola vec, čo sa nedomyslela. Už je to teraz na nich.

sisaka
31. mar 2025

@mamina7070 ja si tiež myslím, že keď autorka zareagovala odmietnutím, tak to chalan chcel zahrať do outu, že ani on to tak necíti a “zvalil” to na mamu. Síce nevyzreté, ale asi pochopil, že pre neho ich vzťah znamenal viac ako pre ňu a jednoducho sa “sekol”.

Autorka ho určite nemiluje, preto ostala taká zaskočená a chytila paniku, že ju požiadal o ruku. Podľa opisu vzťahu ide o kamaráta s výhodami - tráviť spoločný čas sa im moc nechce, do spoločného bývania sa tiež nehrnuli, keď im to vyhovovalo, tak sa stretli…

Autorka - keď raz stretneš toho pravého bude ti celá práca úplne u prdele a budeš chcieť každú minútu tráviť s partnerom, budeš chcieť s ním žiť a ráno sa vedľa neho prebúdzať, keď ťa požiada o ruku, či už nečakane uprostred námestia so stovkami ľudí na okolo, či na oslave jeho strýka s celou rodinou za stolom, alebo na lúke, kde budete sami bude ti to úplne jedno, lebo budeš vidieť iba jeho - svojho milujúceho partnera a nie idiota.

makodob
31. mar 2025

@piridoxin Ja viem čítať a dobre a aj s porozumením. Tvoje slová na ktoré som reagovala: ,,požiadať o ruku pred množstvom ľudí je extrémne ťažké!!! Musel mať obrovskú motiváciu. Miluje ťa a chce si ťa vziať. (len po tvojom NIE, bolo trápne a ponižujúce to priznať, tak sa vyhovoril na matku, aby si zachoval tvár) ”

A teda nie vobec ju nemusí milovať. Svoju matku može milovať oveľa viac, preto svojej drahej mamke možno chcel splniť jej veľké prianie a založiť si rodinu. Preto to požiadanie o ruku zvolil práve v deň oslávenie jej narodenín. Ty absolútne nemožeš poznať jeho skutočný zámer, ja som na to poukázala, že to može byť pre ženu veľký varovný prst takýto nezdravý vzťah medzi matkou a synom. Totiž ten syn si toho ani nie je vedomý. Tiež by si mohla čítať s porozumením…

natalka13
31. mar 2025

@anna_anicka83 no a nakoniec ste sa vzali a ste happy v tomto pripadevteda je uplne sumafuk kedy ste mali zasnuby.
a je teda fest rozdiel mat 20 a 30 rokov.
a vidiet svet zasnubena to sa neda? no do kelu a ja vydata cestujem s muzom aj bez muza🤔

nika_17
31. mar 2025

No ja by som povedala áno,už len pre to,aby to nebolo trápne.A potom sa o tom v klude doma porozprávať.Zasnubena môžeš byt roky…

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
piridoxin
Autor odpoveď zmazal
majka2
31. mar 2025

No ja neviem ale keď niekoho ľúbim a som sním rok a vyhovujemi ľúbime sa tak prečo by som si ho nevzala. Kolky spolu žijú aj 10 rokov a po roku svadby sa zrazu rozvednu a niekto sa pozna z partnerom tri mesiace a sú spolu roky a nikdy sa nerozvedu. Možno z jeho strany to chcelo urobiť v súkromí ale tak to sú chlapi preboha. Osobne neviem ale celkovo tie vzťahy teraz sú len o majetkoch kto co ma koľko zarába co je moje je moje tvoje je tvoje potom. Načo sa berú ved manželstvo je k tom ze to je spoločné. Neviem proste ja keby som niekoho ľúbila tak poviem áno. Ale to som ja

magdusaaa
31. mar 2025

Ja Ti poviem ako by som to ja zobrala.Ale to hovorím za seba ,v mojom prípade by som bola podctena ,že to urobil na jeho mami oslave ,pretože môj muž si veľmi váži svoju maminu ,moc pre nich ako deti urobila ,takže by to bola pocta.A ja by som povedala áno ,a nikde nieje napísané ,že ty si ho aj musíš vziať! Ja by som ho pred rodinou nestrapnila ,lebo pre chlapa je to ponizujuce.Ja keby som ten chlap sa s Tebou rozidem. A keď máte byť spolu tak budete aj keby ste sa poznali len mesiac...To ,čo si urobila je ponizujuce.Moj názor...Mňa požiadal môj muž o ruku po pol roku a sme spolu už 14 rokov. A požiadal ma na jeho sestri 50 tke.To máš podobne

makodob
31. mar 2025

@piridoxin ja v prvom rade reagujem na slová autorky, ktorá pozná svojho priateľa a vyjadrila sa, že to urobil kvoli svojej mame. Takže ja nikoho neoznačujem za zlého. Zhodnoťujem fakty a teda, ak si takých mužov nezažila na vlastnej koži, tak sa asi budeš o tom so mnou zbytočne rozprávať. Ja žiaľ vidím aký dopad to má na všetkých členov rodiny a jediný, kto z toho čerpá je egoistická matka. A žiaľ je to zlé, že sa to deje. Celý čas hovorím o tomto jednom možnom dovode, čo vyzerá z autorkinho popisu dosť reálne. Ty si ideš to svoje, že kto je a nie je na vine. A ak by jeho matka chcela, aby ju požiadal o ruku, tam múdra matka mu poradí v súkromí, lebo je to o nich dvoch a nie o celej rodine. Takže opakujem vychádzam z popisu autorky. Ty zo svojej fantázie a ignoruješ to, čomu autorka pripísala dosť veľkú váhu, že to urobil kvoli mame.

luizina
31. mar 2025

@autorka za mna si urobila spravne a tie komenty tu, ze ho určite nemas rada, správas sa ako drama Queen atd atd. su totalne bludy a ze sa spravas nie na svoj vek...🤦🏻‍♀️ Mas 30 a tomuto veku presne zodpovedava aj tvoje myslenie, postupnost vztahu, predstava do buducna. Samozrejme, ze treba najpr spolu stravit viac casu, byvat spolu isty cas a az potom to posuvat dalej. To vie, aj moja 24 rocna dcera. Aj o tvojom priatelovi si myslim, ze to urobil len preto, ze ho mama stale s tym "otravovala" a aj preto zvolil jej oslavu, aby sa pred nou predviedol, nech je maminka hrda. Ceeele zle, takto by som aj ja odmietla. Este ste sa zrejme nezacali bavit ani o spoločnom byvani, nie to este o zasnubach a svadbe, tak ze toto bol od neho krok uplne mimo a nie, nemala si povedat ano, len aby boli ostatni spokojni. Vacsiu blbost som necitala. Kazda by tu povedala ano, aj keby to takto nikdy nechceli a necitili by sa na to pripravene, ale hlavne nech chudacik chlap neni zahanbeny pri takej nezmyselnej ziadosti na maminej oslave. Uff silna kava. Ja by som dcere urcite neodobrila takéto teatralne poziadnie o ruku, ked este ani neviete ci vam to bude fungovat, ked zacnete spolu zit. Samozrejme, ze nad tym celym takto rozmyslas v tvojom veku, ved nemas 18, 20 rokov, ze jéj prsten, jasne, poviem ano. To nech robia mlade baby co do vsetkeho este skáču po hlave. U teba si pyta vek trocha rozvahy, rozmyslania a nie ist na vsetko hr br len aby boli ini spokojni. Nie, nestrapnila si ho, strapnil sa sam, lebo o niecom takom ste sa mali rozpravat v prvom rade v súkromí a nie takto. Veeelmi zvlastne nazory zien, vsak si mala povedat ano a potom to zrusit 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️. Uff, drzim palec, drz sa tvojho srdca a rozumu, pomaly dalej zajdes. Nebola si pripravena na tento krok a uz vobec nie s takym divadlom okolo, lebo vsak mamku treba potesit. Ten chlap ta moc nepozna, inak by vedel, ze takto to teda urcite nepojde.

janette2021
31. mar 2025

@terezka1947 najdôležitejšie je, nevstúpiť do manželstva, ktorým si nie je istá. Nenechať sa dotlačiť do niečoho, čo naozaj nechce, len kvôli tomu, že niekto v nej vzbudzuje výčitky tým, že on chudáčik sa cíti dotknutý. Ako sa on cíti, je jeho problém, jeho zvládanie záťažových situácií, a práve to, ak to nezvláda dobre, je dôvod na rozchod. Citové vydieranie je najväčší hnus vo vzťahoch.

cimage
1. apr 2025

Pre mna je ziadost o ruku sukromnou zalezitostou a mala by som problem to riesit pred tolkymi ludmi, este k tomu, ktorych ani nepoznam. Este mozno ok pred mojou rodinou, ale tiez by mi to nebolo prijemne. My sme aj svadbu mali len vo dvojici. Nemame problem s rodinami, vychadzame si, stretavame sa, aj na dovolenku ideme spolu, ale toto je a bolo o nas dvoch. Som tomu rada aj po 15r manzelstva a nemenila by som. Vadilo by mi aj to, ze to urobil kvoli mame. Kvoli mame si ta chce vziat? Kvoli mame budete mat svadbu, deti, dom, atd?

elenka.k
2. apr 2025

už teraz ti bije na city - ale máš odvahu - zvládla si to, babrať na takú rodinu priateľa, viem si predstaviť, ako si sa potom cítila, ja by som nieže odišla - utiekla by som, ešte by si mala vynadať chalanovi, že takéto veci sa robia v súkromí, samozrejme - ak ste predtým, už niečo nespomínali alebo ti nenaznačil .....
veľakrát sa pokazia city, ak nie je po mužovom chcení - česť výnimkám.
neviem - uvidíš ako bude reagovať ... pozoruj ho - jeho správanie myslím.

makodob
2. apr 2025

@beata_k keď si tak čítam spatne komentáre a aj tvoje, ja som ozaj v šoku koľkým ľuďom príde normálne klamať, sľúbiť sa niekomu za ženu, aby bolo divadlo dokonalé a potom sa tváriť, že moj sľub a moje slová neznamenajú nič. To isté mimochodom robia aj naši politici, slováci sú asi povačšine národ klamárov. Je to veľmi smutné, že vlastnému slovu beriete sami doveryhodnosť. Ja svoje deti učím, aké je doležité byť úprimný, otvorený a hlavne nikdy druhým neklamať a potom tu narazím na dospelé ženy, ktoré útočia na 30ročnú ženu, že sa má hanbiť za to, že neklamala. Lebo tým jej akože,, nevinným klamstvom” by však všetci boli spokojní. Milí, vy všetci, čo klamete, zamyslite sa, raz sa bude každé vaše jedno slovo hodnotiť a podľa toho budete súdení.

janickacrazy
2. apr 2025

@makodob no neviem teda, mne to nedáva veľmi logiku, keď autorka na jednej strane píše, že ho miluje a potom odmietne žiadosť o ruku. Z toho mne osobne vyplýva, že ho nemiluje a teda nech ho neťahá za nos a vzťah ukončí. Nemyslím si, že by ju požiadal len kvôli matke. Ale tak nejako to už dopadne.

janage
2. apr 2025

@janickacrazy môžeš niekoho milovať, ale pri spoločnom bývaní zistíš, že s ním nemôžeš žiť pod jednou strechou. Niekedy iba láska nestačí.
A mohli by sme rovnako povedať, že ako môže niekto hovoriť, že niekoho miluje a o ruku ho nepožiadať 5, 7, 10 rokov?

janickacrazy
2. apr 2025

@janage no tie dlhodobé vzťahy prechodene tiež väčšinou nedopadli dobre, aspoň čo ja mám v okolí, chodili spolu 7+ rokov a buď sa nakoniec rozišli alebo prišla konečne svadba a potom o 2-3 roky rozvod. Spoločné bývanie tiež nie je zárukou ničoho. Proste niekedy to vyjde, niekedy nie.

janage
2. apr 2025

@janickacrazy nie nie je zárukou ničoho, tak ako sobáš nie je zárukou ničoho v zmysle šťastní až do smrti. Už som to inde písala, že 2.najpocetnejsia skupina rozvodov sú dlhoročné manželstvá. Kde sa páry rozvedu, keď deti dospejú. Takže záruka neexistuje. Ale predsa vieš viac o človeku s ktorým si denne ako o takom, čo vidíš víkendovo.
Ale áno aj po 19 rokoch manželstva sa môže stat niečo, čo si nikdy neverila, že by mohlo a strašne sa sklameš a povieš si, že ty vlastne toho človeka nepoznáš.
Nikdy nikoho nemôžeme 100% poznať. Napriek tomu už 60% je viac ako 20%.
Ci ty by si bola spokojná keby sa tvoje dieťa išlo vydat/ oženiť za niekoho koho reálne pozná cca 3mesiace? Alebo sa rok vydajú len cez víkendy?

janickacrazy
2. apr 2025

@janage ja som sa zasnúbila po 2-mesacnom vzťahu, po 6 mesiacoch bola svadba a sme spolu 16 rokov veľmi šťastní a spokojní, takže áno, mne by to nevadilo

lienka.7
2. apr 2025

@makodob žiadosť o ruku ci nebodaj zasnuby ešte neznamená automaticky svadbu. Je to IBA prísľub záväzku manželstva do budúcnosti. A nejde o žiadne klamstvo pokial toho človeka ľúbim a mam zaujem vzťah rozvíjať dalej.

lienka.7
2. apr 2025

@janickacrazy za mna je svadba posunutie sa vo vzťahu dalej. Pokial som s niekym co ja viem 10 rokov, nevidím už moc priestor sa niekde posúvať.

beata_k
2. apr 2025

@makodob A kolko krat si pochvalila svoje dieta za krasny obrazok a pritom to bola carbanica? Hmm, kolko? Trochu menej sa bij do prs ako ty vzdy hovoris pravdu pravducu a nijak inak. Jaj, aha, toto je ine klamstvo.

Ak ho aj chcela odmietnut ( potom neviem preco s nim je vo vztahu) tak sa to da aj inak nez citujem..." je cudne ziadat priatelku o ruku na oslave mami"
Nemyslis si? Trvam na svojom, ze ho ponizila. Lebo aj odmietnut sa da empatickejsie.

makodob
6. apr 2025

@beata_k tak ty si dosť mimo pretože prirovnať pochvalu dieťaťa za obrázok k žiadosti o ruku medzi dospelými ľuďmi 🤷🏻‍♀️ a nie, veľakrát som neocenila u detí čarbanicu, som k deťom úprimná. Ale povedať chlapovi áno, keď váham, či je to ten pravý je proste klamstvo a zavádzanie. Ale chcela si si pohladiť svedomie a trochu ma manipulovať, aby si sa ujistila, že tvoje morálne zásady sú ,,dobré”. Ak klameš, nie sú, žiaľ.

makodob
6. apr 2025

@lienka.7 nie nezmanená to automaticky svadbu, ale teda malo by. Už v tomto uvažovaní je problém. To je tá nemorálna ,,morálka” spoločnosti a hranice tejto spoločnosti začínajú byť až primitívne.

mircalla
6. apr 2025

Necitila by som sa trapne. Takto sa to nerobi, je to sukromna vec. Bolo to od neho bezohladane a dost vychcane, chcel ta dostat pod tlak

mircalla
6. apr 2025

A teda ja nemam rada taketo cirkusy pred vsetkymi, nemam rada ani oslavy a pod. Mne by to bolo neprijemne, aj keby bola odpoved ano.....neznasam takuto pozornost.
Mal ta poziadat v sukromi, toto mi fakt prekaza, kazdy sme iny

@mnamko Vobec to nie je jedno. Bola to oslava 3. osoby, tam sa o ruku neziada. Nie kazdy ma rad prekvapenie pred publikom, treba respekovat cloveka, ze nie kazdemu sa takato pozornost paci. Ja som napriklad extrovert, ale toto mi fakt vadi

makodob
6. apr 2025

@janickacrazy vieš, vzťah nie je len o láske a zamilovanosti. Výber celoživotného partnera je rozhodnutie s tým človekom stráviť celý život v dobrom aj zlom, mali by sme sa mať viacero kritérií, ktoré by mal partner spĺňať. Lebo koniec koncov možme sa zaľúbiť ozaj do hocikoho, ale nie vždy to bude vhodný partner pre rodinu. V 30tke by to človek už mal vedieť, koho k sebe hľadá. Pravdepodobne, ak autorka váha, nie je to vhodný partner. Ale autorka sa vyjadrila ďalej v komentároch, že sa jej priateľ sám priznal, že chcel matke vyhovieť. Takže to odhadla správne. Vzťahy nie sú čiernobielé, sú často komplikované a zraňujú sa navzájom aj ľudia, ktorý sa ľúbia.

mircalla
6. apr 2025

@makodob Tam bude nejaka pupocna snura a mamickou. Nuz ked uz to urobil takto, musi ratat aj s odpovedou, aku dostal. Je to lepsie ako povedat ano len aby boli vsetci spokojni
U mna by ten sposob, ako to urobil....asi by som dost premyslala, ci chcem v tomto vztahu pokracovat, za mna strasne podpasovka.

mircalla
6. apr 2025

@beata_k Ty si fakt vtipna. Tomu ponizeniu sa mohol vyhnut, keby ju ziadal o ruku v sukromi a nie na oslave svojej matky, ktoru chcel potesit. Opakujem, aj keby bola odpoved ano, nie kazdy chce ziadost o ruku pred x ludmi, z ktorych je ti vacsina cudzia.
Hovori ti nieco respekovanie cloveka, ze sa mozno zamyslim, ze je takato ziadost o ruku vhodna, a ako sa bude citit? Mohol ju uz po roku poznat....
Mne su taketo situacie trapne a neprijemne, aj keby som hned suhlasila, nemam zaujem o nevyziadanu pozornost tohto druhu na verejnosti, taketo veci sa maju riesit v sukromi si myslim...Nie kazdy si uziva za mna antiromanticke ziadanie o ruku pred celym stadionom

Cize podla tvojej logiky je lepsie klamat. To spolu ani nebyvaju