Odmietnutá žiadosť o ruku
Baby, poradte...mam priatela s ktorym sme rok spolu, este spolu nebyvame, kazdy mame vlastny byt..jeho mama mala narodky a robila v restike oslavu pre celu rodinu no a priatel ma tam poziadal o ruku...bola som v soku, uplne som to necakala ...nevedela som povedat ano bohuzial...cela rpdina tam a aj ludia v restike...zmohla som sa lem na to ze je cudne ziadat priatelku o ruku na oslave jeho mami...ostalo ticho ...najsmutnejsie je ze viem preco to urobil lebo jeho mama mu stale vycita ze nebude mat zenu a deti ze roky mu idu a on to urobil aby ju potesil a nieco si dokazal...velmi ho lubim ale po roku sa na zasnuby este necitim...teraz nevieme ako dalej vo vztahu...myslite ze som mala povedat ano a potom sa s nim v sukromi porozpravat?
Ďalší čo za sebou ťahá pupočnú šnúru. Tak keby mňa požiada o ruku aby potešil mamičku mal by na hlave misu s polievkou a všetky komunikačné možnosti by boli do hodiny bloknute. Na takýchto trtkov mám alergiu
@janage aja, cize radšej sa vydal a potom rozvedies, ako "zrusit" nejaké zásnuby? Zaujímavé 🤔
A ako v každej diskusii, nepoznáme celu situáciu ani názor druhej strany. A ako tu už viaceré spomínali, zo strany autorky žiadne citu k nemu, navyše je to aj idiot. To hovorí za všetko. A ani nemusím s niekym tráviť 24/7 aby som vedela ci je "ten pravy", to buď cítiš alebo nie. A rok je dlhá doba (snad sa teda nevidia 1x do mesiaca)
A ano, zo všetkého sa dá robiť "drama" a potom sa "rucat". Niekto z toho, že nebol požiadaný pod Eiffelovkou ale na blbej matkinej oslave, dokonca ešte vraj aj pod nátlakom a niekto, ze nevie zohnať dostatocne "dokonalu" sálu alebo saty (to len ako príklad, pokojne sa tam dá doplniť cokolvek). Za mna sú to nepodstatne veci, najdôležitejší je tu ten môj partner. Co u autorky ale ze uplne absentuje.
@sova7 no este ze ho poznas a rovno aj presne tento typ neznasas. Realita moze byt trochu jna. Tu totiz nepozname
@pralinka25 stačilo mi to že to urobil aby potešil mamu vykricnik obrovsky pre mňa stopka
Podľa mňa ho autorka proste neľúbi natoľko, aby sa chcela stať jeho ženou a o tom to celé je. Mňa môj muž požiadal o ruku po 2 mesiacoch a ja som povedala áno bez najmenšieho zaváhania. Všetci si mysleli, že som sa zbláznila, aj má odhovárali, že to je veľmi skoro, mama, babka, kamarátky. Ale ja som si išla svoje, lebo som ho ľúbila. Ja si myslím, že autorka by sa mala s dotyčným rozísť, lebo druhý raz ju o ruku aj tak už nepožiada, čiže nevidím ti ružovo.
@sova7 ale to potesil mamu vobec nemusi znamenat ze to robil kvoli mame. kludne to mohlo znamenat len to ze chcel aby to videla a bola pri tom jeho stastnom okamihu. keby nemal odstrihnutu pupocnu snuru nebyva sam ale u mamy.
@lienka.7 nepochopila si. Práve je to pre mňa to isté akoby sa rovno vydala, hoci sa vidia minimalne.
Ak sa muž nechce viazat zaznievajú rady, že netreba to siliť a hlavná je láska. Ak sa nechce žena viazať je za nevdacnu a nemilujúcu.
A samozrejme žena muža žiadať o ruku nemá to sa iba zhadzuje. Teda ma sedieť a čakať ako sa partner rozhodne?
Keby to bolo opačne a ona na oslave svojej mamy požiadala o ruku jeho. Hoci sa vydajú minimalne, ale mama nalieha, asi by ste si tu všetky klepali na čelo, že čo za sprostost ju napadla.
@pralinka25 keby to myslel úprimne požiada ju za prítomnosti oboch rodín, nie na oslave matky, brata sestry , kamoša, kde mne osobne to pride uplne nevhodné uz same o sebe. A hlavne ak by ju dostatočne poznal, dopredu vie či jej takéto prekvapko nebude nepríjemné.
@pralinka25 pri tom šťastnom okamihu majú byť ľudia ktorých sa to tyka mame to môžu oznámiť potom. Žiadať o ruku na svadbe oslave a podobne sa nemá. Svadba a oslava je udalosť niekoho iného a nie vhodny čas na zásnuby. A požiadanie o ruku ako darček pre jeho mamičku? Nie ďakujem. A áno aj chlapi čo ťahajú za sebou pupočnú šnúru môžu bývať sami.
@janage @sova7 ale to ja chapem ze to bolo nevhodne miesto a cas. ale ako tu zaznelo chlapi niekedy nerozmyslaju takto v suvislostiach. ja len pisem ze v jeho hlave to nemuselo znamenat to ze to robil vylucne pre mamu ako tu bolo spominane.
a za mna je vlastne cele a akekolvek ziadanie o ruku tak trochu trapnym okamihom (ano aj take to pod eifelovkou). ale to uz je o inom (ano mam zasnubny prsten ale pre mna to nebol zivotne dolezity milnik)
@janickacrazy ?? išla cez vás elektrika?
Ked človek stretne pána Božského, väčšinou vie, že je to ON...
Autorka, aky ma on vztah so svojou mamou a ake mal detstvo? Skus sa s nim porozpravat aj na tuto temu. Bola na neho matka aj v detstve hrda, hoc aj iba preto, ze je jej syn? Lubila ho bezpodmienecne? Alebo jej musel stale nieco dokazovat a zavdacovat sa jej, aby jej bol dostatocne dobry? Nemaj mu za zle, ze Ta poziadal o ruku takymto sposobom. Ja mam pocit, ze je tam velka trauma z detstva, mozno z nedostatku lasky, pozornosti. Ale mozem sa aj mylit. Skus sa s nim o tomto porozpravat, preco ma taku potrebu vyhoviet mame. A ci vzdy na neho tlacila a snazila sa organizovat mu zivot. On sa raz bude musiet od nej odtrhnut a zit si svoj zivot a v tomto veku to bude tazke a bolestive.
Ja si osobne myslím,že žiadať o ruku sa má len v súkromí. Mňa požiadal muž v súkromí a bolo to to najkrajšie na svete. Nepotrebujem k tomu divákov. Žiadosť o ruku je o dvoch ľuďoch,nie predstavenie v divadle. Osobne si myslím,že od tvojho priateľa to nebolo ok žiadať ťa pred rodinou na oslave matky. Bola to nevhodná žiadosť. Reagovala si tak ako si sa cítila a to je správne. Porozprávaj sa v súkromí s priateľom,ľudí je do toho hovno. Povedz mu,že ak to teda myslel vážne ,tak že skúste spolu bývať a uvidí sa 😉
A samozrejme žiadosť o ruku nie je svadba. Ak by si to aj prijala,nič ťa nenúti si ho vziať.
Ja tak na odlahcenie.. Aspon sa ti trafil s prstenom do vkusu?😬
Ešte stále si s ním? Pre neho bude matka vždy na prvom mieste. Ešte aj vlastný dom by ste si postavili blízko jeho matky. Zažila som niečo podobné. Utekaj kade ľahšie a neľutuj to, čo si mu povedala v deň žiadosti o ruku. Veď si bola úprimná, otvorená a rázna. S vekom to nemá nič spoločné. Chlap sa otrasie a ide ďalej. Aj tak potrebuje iba "obeť", aby potešil matku. 😀
Chápem že to bolo pre teba uponáhľané a nevhodné na oslave jeho mami, ak je pre teba dôležité s ním najskôr začať bývať v takejto dôležitej veci by ste sa mali zhodnúť, a však vnímam tu prílišnú snahu z tvojej strany mať kontrolu nad tým ako to bude keď budeme spolu bývať odhaliť všetky jeho nedostatky a potom sa rozhodnúť či s ním chcem byť alebo nie...lenže toto ti nemusí vyjsť, niekedy sa nedostatky alebo to čo ti vadí na druhom sa ukáže až po deťoch alebo po xy rokoch spoločného bývania, takže za mňa je zbytočné to spájať so zásnubami ktoré ako žienky vyššie písali ešte absolutne nič neznamenajú...môžete byť zasnúbení a spolu bývať a keď to nebude ladiť tak sa jednoducho rozísť, a keď vám to ladiť bude, skúsiť posunúť vzťah ďalej (svadba, deti) a ani to ti nezaručí že váš vzťah bude navždy, tým že vyskúšaš s ním bývať pred svadbou. Ak ho naozaj ľúbiš a si si istá že s ním chces byť ospravedlnila by som sa mu na tvojom mieste a úprimne sa o tom celom s ním rozprávala, do hĺbky, zdieľať tvoje predstavy očakávania a vnímať jeho predstavy pocity očakávania .. bez úprimnej obojstrannej komunikácii sa nič nevyjasní ani neporieši. Držím palce 🩵
Ak to robil pre mamu a nie pre teba, bolo by dobre sa samyslet nad tym, ci chces muza pre ktoreho budes vzdy ta druha. Maminkacik je narocne bremeno.
Ak hlada "manzelku a rodicku deti", nie partnerku pre zivot, tak by som zvazila aj dalsie natahovanie vztahu.
Moj nazor je, ze ak ste to pred tym nepreberali.. mal by sa ti skor ospravedlnit!, nie byt urazeny.
Ono teraz je cca mily, ale za sest, desat rokov uz si servitku ani ohlad brat nebude, lebo ta bude brat ako samozrejmost. Treba si to premyslet, skor nez niekomu priputas a mozno to, ze si nepovedala ano aj napriek natlaku, moze byt varovny signal.
Rozhodnutie je vsak na tebe a urcite sa neospraveflnuj a necit zle. On urobil chybu a ak to neprizna, tak treba zvazit co bude o par rokov.
Ak sa po roku necítis na svadbu asi to nie je ten pravý.. mňa manžel požiadal o ruku po pol ročnom vzťahu, mali sme obaja 21, ja som ešte študovala. Brali sme sa po 14 mesiacoch od prvého stretnutia, bývať spolu sme začali týždeň pred svadbou. Tento rok budeme mať 17. výročie svadby.. kamošky čo sa na to stále necítili vydaté dodnes nie sú a ani s partnermi ktorých tak veľmi ľúbili už nie sú..
Autorka, slabé miesta vo vzťahu budú vždy, ak hľadáš dokonalého partnera tak hľadáš márne. Vzťah a aj svadba je rozhodnutie a nie ,,dobrý pocit”. Takže ak teraz váhaš, tak si ho neber. Mňa by však ozaj znepokojilo je to, že to urobil pre mamu. Poznám 2 manželstvá, kde sa muž neodtrhol od matky a má teraz ,,2 ženy”, jednu vlastnú a druhú matku. Žiaľ u takých mužov vyhráva matka a žena je na druhej koľaji. Tam ide o nezdravý vzťah matky a syna. Takého muža si určite neber, aj keby si ho neviem ako ľúbila, toto vačšina neustojí a ženy sa trápia, sú vo vlastnom manželstve ako druhé husle nevraviac o tom, že tie matky ešte aj k vnúčatám pristupujú ako k vlastným deťom a zasahujú maximálne aj do výchovy. Ozaj ruky preč od takého muža, to vlastne nie je ani muž s veľkým M, ich je žalostne málo.
@piridoxin ono aj vyhovieť matke mohla byť extrémna motivácia. Ak by si zažila takýto nezdravý vzťah matky a syna, vedela by si, že to je reálne. A zvlášť ak to urobil na oslave narodenín svojej matky. Takže si neromantizuj takých mužov, nie je na tom nič romantické. Práve naopak sú to veľmi slabí muži, nevedia sa postaviť ani vlastnej matke, potom ako si ubránia ženu a rodinu? Nijak, matka diktuje život celej jeho rodine.
Tak keď po roku este nebyvate spolu dospelí ľudia,tak to na svadbu nevyzerá a ani nebude. Ak by ste predsa chceli riešiť niečo vážne už dávno by ste bývali spolu a rozprávali by ste sa o rodine svadbe deťoch...z tohoto vidno ze sa proste vôbec nepoznáte ako by ste sa mohli aj brat...
Je to jedno kde ta poziadal,chcel to urobiť pred celou rodinou, ukázať že ťa ľúbi,ze chce byť stebou.Uplne si ho strápnila a aj seba.Kedysi ludia spolu nebyvali pred svadbou a žijú dlhé roky spolu,.
@tianna Všetci tu paušalizujete podľa seba. Ale vy nie ste autorka a ani nevidíte do hlavy toho chlapa. Ja som tiež začala s mojim mužom na VŠ, po roku som bola zamilovaná až až. Ale keby ma vtedy priateľ požiadal o ruku - povedala by som nie. Jednoducho lebo som sa na to ešte necítila, nie preto žeby som ho nemilovala alebo mala o ňom pochybnosti. Prišla som si mladá, chcela som doštudovať, vidieť svet. A akože áno, mohla som byť zasnúbená ďalších 6 rokov, ale načo. Keď sme prišli do fazy, že ideme spolu do rodiny, prišli aj zásnuby (súkromné) aj svadba. A je jedno, že ja som mala po roku vzťahu 22 a autorka má 30. Mimochodom som s tým chlapom presne 21 rokov a stále sa ľúbime.
@anna_anicka83 samozrejme že každý napíše svoj pohľad a o to asi aj autorke ide.. inak by sem predpokladám nepísala. A ako vydatá by si už nemohla doštudovať či cestovať? 😆 toto tiež nejak nechápem.. ja som normálne doštudovala vysokú školu vydatá. A vidieť svet sa snáď tiež dá aj s obrúčkou.. 😁

@lienka.7 takým štýlom ani svadba vlastne tiež nič neznamená, však sa rozvedieš a hotovo.
Zrušiť sa dá všetko, ale je to emocionálne omnoho náročnejšie ako rozchod bez zasnub. Hlavne ak boli verejné. Ja to mam zažite osobne, nie od kamošky známej a neviem koho.
A za mňa už nikdy žiadne oka ale zásnuby s rodinou. Jedine v súkromí.
A akosi sa opomina fakt, že sa vidia minimálne. Za mna sa vlastne nepoznaju. Inak by on neziadal ju o ruku sposobom akým to urobil. Oni vlastne iba randia, nezažili zrejme ešte žiadny vážnejší konflikt.
Mne z toho vychádza, že ak žena chce zasnuby, svadbu a muž nie, treba byť tolerantný ved vzťah je dôležitejší ako papier.
Ak naopak žena váha lebo jej predstava je zjavne najprv spoločne bývanie a potom zásnuby a svadba, tak zas ona je ta zlá, čo vymýšľa a keby ho milovala skutočne, hodí svoje obavy za hlavu a povie áno, aby bol muž spokojný.
Ak muž svadbu