Oslava narodenín plná dramatických okamihov: Čo robiť?
Ahojte prosím o nestranný názor. Mám sestru, ktorá má dve deti (4r. a 1r.). Ja mám tiež dve deti (3r., 1,5r.). Boli sme na oslave prvých narodenín. Staršie dieťa mojej sestry je nesmierne agresívne a podľa mňa nevychované. Celý čas s ním bol problém. Kopanie, kusanie, skrtenie, facky, päste, vyjadrovanie ako sviňa, zabijem ťa, drž hubu a podobne. Mohla by som písať do nekonečna. Fyzicky aj slovne atakoval moje deti a keď som ho napomenula aj mňa. Sestra je nešťastná, priznáva si chybu nezvláda ho. Jej manžel však ten názor nemá. Podľa neho je to normálne správanie chlapca, chráni si vraj svoje teritórium a podobne. Poobede som už situáciu nezvládla, zbalila deti a odišli sme domov. Doma som si našla správu od môjho otca, že mám byť tolerantná. Vraj nemôžu byť všetky deti také dokonalé ako moja dcéra a mám viac tolerovať jeho povahu. Vraj tak, ako sa mi moje dieťa narodilo poslušné tak im sa narodilo živé a netreba z toho robiť vedu. Mňa po prečítaní skoro porazilo. Môj manžel rázne zastáva názor, že treba spoločne stretávania ukončiť. Čo si myslíte vy?
Ako toto nie, su aj zive deti...oproti mojmu "najpohyblivejsiemu" bol jeho kamos extrem...pohyb, skakat, spievat, nevydrzal ako 5-6r sa hrat, ked, tak chvilu...vekom sa ukludnil a na 8r to uz bol super partak...ale nikdy nenadaval a neutocil a pod...bit sa bili aj biju, strielaju po sebe, tak klasicky chlapcenky, co je v pohode. Ale inak je to slusny chlapec. Takze ja nesuhlasim s tym, ze vyhovarat sa na povahu...takto nevychovano je vychovany.
A zazila som raz aj fakt dive dvojicky kedy ma hlava bolela, ale tiez len vystrajali, nie taketo spravanie...a este k dospelym...nechapem, ze take u neho mozu tolerovat.
Obmedzte zatial navstevy na 2h a prec, nemusite tam trcat cely den.
Baby, ako sa dá reálne pomôcť žene ktorú mláti manžel, keď ona sama nechce, keď to tutle, keď agresora miluje? Veď koľko je takých prípadov, že sa ženy aj zbalia a odídu, no potom sa vrátia k mužovi a nechajú sa otlkat, často aj deti?
Mňa tá submisia žien hrozne vytáča, najmä že vďaka nej majú spackaný život aj nevinné deti. Len kto tej žene môže a ako vie niekto pomôcť, keď v prvom rade to ona odmieta riešiť?
@raffaella podla mna len nahlasenim na socialku s tym, ze deti by si neskor vzali stari rodicia alebo sestra (ak by im ich amli pri dokazanom tyrani/ublizovani vziat, i ked si nemyslim, ze tu niekto az tak zhavy bude). A socialka skrz tie modriny by uz rodinu riesila a pozorovala - a mozno by aj tej zene oci otvorila.
@simca06022011 Presne do bodky vo vsetkom s tebou suhlasim.
To aj mna napadlo ze sestra sa rozplace preto lebo nema dovolene do muza zakrocit a vychovavat. Aspon tak ako by ona chcela. Mam blby pocit z tej situacie. Je mi jej luto a aj tych deti.
Tiez suhlasim s tym ze ta parhodinova vychova bude mat mizivy dopad na spravanie toho chlapca. To sa ani neda ak ma od rodicov inu vychovu. Ide vyslovene len o to aby si autorka tym vychovanim urcila svoje vlastne hranice... ze toto ti dovolim a toto nie, lebo mi to vadi.
Tiez si myslim ze otec toho chlapca zakroci, alebo ak nie, tak z toho "vychovavania" budu vznikat konfliktne situacie, kedy sa ten chlapec bude velmi hnevat/kricat a rodine to bude neprijemne a zacnu to vsetci riesit. Tu autorka nesmie povolit. Ak rodine vadia chlapcove nervy a krik, nech navrhnu ine riesenie. Ona to riesi najlepsie ako vie. Ak sa nechce prerusit kontak, niekto musi tu agresiu riesit.
@vevesh osobne si myslim, ze ak sa rodicia nespamataju z takychto rodin by deti mali byt odoberane ak si matka neda povedat... to ma podla mna hrozny vplyv na deti. Horsi ako chudoba, nedostatok.. nasilie doma by nemal nik tolerovat.
ja myslim ze chlapec potrebuje viac pozornosti, potrebuje sa pred oslavou vysportovat aby nebol divy a potrebuje byt od nejakeho dospeleho pripravovany ze pride na navstevu vela malych deti a k nim sa chovame tak a tak. myslim ze pri navsteve tolkych deti a dospelych by sa malo dopredu vymysliet pre neho zabava. aj ja mam zive dieta, viem ze mu treba venovat viac ako tichym detom.
@taga ja mám doma dvoch chlapcov a jedno dievča.. úplne súhlasím že je tam diametrálny rozdiel v ich temperamente, dokonca aj chlapci sú každy iný.. lenže síce majú v sebe prirodzenú agresiu, toto jednoducho nie je bežné správanie v tom veku.. keby šlo o dvojročné dieťa ktoré okolo seba mláti, ok dá sa to vtesnať do nejakého obdobia.. ale nie pri 4r ktoré už musí chápať nejaké hranice.. ak nechápe, buď za to môže diagnoza, alebo niečo chybné v prístupe k nemu.. a už vôbec sa to nedá ospravedlňovať nejakým teritoriom ako je to v uvode.. naozaj sa nechcem nikoho dotknúť.. som obklopená chlapcami, aj chlapcami s diagnózami a je to často dosť ťažké.. ale bežné správanie toto v úvode popísané jednoducho nie je. .
@vevesh
@simca06022011 Presne. ta zena je obet ale zaroven je stale zodpovedna za zdravie svojich deti a ked ich nedokaze ochranit, musia ist prec. Podla mna sa zena spameta prave v tom momente ked to zacne riesit socialka a myslim ze socialka to aj riesi tak ze nechce deti brat od mamy, ale pomoct mame odist od tyrana spolu s detmi.
@andreatytler presne tak, matka je síce obeť, ale zároveň je v prvom rade zodpovedná za deti.
@simca06022011 Majú to riešiť rodičia tých detí, to je pravda. Áno, dedí sa povaha! Nie agresia, čítaj s porozumením. POVAHA! Povaha dieťaťa sa dá formovať, meniť. Nastavením hraníc! Vysvetľovaním. A? Čo je na tom, ak starý rodič vo svojom dome vysvetlí aké sú pravidlá?!
Áno, je dieťa, ktoré je trpezlivé, dieťa, ktoré je viac žiarlivé, výbušné atď. atď. To sú ľudské povahové vlastnosti!
Zlikvidovať? Čo?
@simca06022011
Áno, ale chyba rodiny je aj to, ze sa všetci tvária ako nevidia, že ju doma chlap týra. Tiež jej poviem otvorene, že nebudem hrať jej hru, všetci to vidia ako žijú a učia to už aj svoje deti. Ze ten chlapec sa chová len tak ako jej chlap k nej.
@osky krásne napísané..ja som na základke..ale veru mnohé platí aj tam..v dnešnej dobe je trend, že deti vládnu v rodine a rodičia sú príliš zaneprázdnení inými vecami, aby im to prekážalo..ani sa nesnažia byť rodičmi, ktorí nastavujú hranice..žiaľ presahuje to už aj rodiny a v škole, škôlke si už učiteľky " netrúfajú" nastavovať hranice, pretože rodič je pán a učiteľ je rád, že má miesto a nechce mať problémy s riaditeľom za to, že chce vychovávať..v konečnom dôsledku si radšej povie, že mu to nestojí za to, ísť aj proti rodičovi a je rád, že on také dieťa doma nemá..a máš úplnú pravdu, je to problém rodičov..ako si vychovajú, tak majú
Ahoj..môj syn je tiež extrémne živý, ale nikdy žiadne dieťa nepokusal, nebil a nenadaval mu takto vulgárne. Toto nie je normálne správanie a niekde sa to naučiť musel…
@taga Mal to od spoluziaka, hoci jej synovec chodil so skolky cca 2 tyzdne ale nooooo....
Ja tusim, co je vychova chlapca. Jedneho doma mam, uz ma 13. Je to slusny, mily chlapec, nikdy som nezaznamenala napadanie inych deti, verbalnu agresivitu ani nic podobne. Dokonca ja ked doma zanadavam ma napomina....Ma aj mladsiu sestru, ta zivsia je skor ona.....
@osky s tou učiteľkou, že aké sú teraz deti som myslela.
Ja si myslim, ze tvoj otec chcel upokojit situaciu, aby ste so sestrou kvoli detom nevychadzali zle, chcel povedat, ber to s nadhladom...co sa tyka zleho spravania synovca- je pravda, ze ho nezvladaju a to aj preto, ze jeho rodicia vo vychove nemaju jednotny nazor. Hrizt a nadavat vam nesmie, to nie je normalne. Uplne ukoncit stretavania ako poradil muz je tiez cez ciaru. Mozno preto, ze vasi poznaju postoj tvojho muza prisla ta sms. Poradila by som ti, stretavat sa so sestrou a jej detmi, ale menej, hodinku, dva, nie cely den, budu sa moct viac venovat synovi. Co sa tyka vychovy ich syna, s tym sestre nepomozes, to musi riesit ona s muzom. Z hryzania ich syn vyrastie, ale ak ho nebudu vychovavat, vychovany nebude, cim bude starsi, tym tahsie to bude.
V tomto pripade by som by som dala za pravdu otcovi, mozno to nenapisal najlepsie, ale poita je ta ista. Vsetci vidia - vratane otca aj sestry- ze chlapec ma obrovsky problem. Moze to byt vychovou, ale moze mat aj nejaku diagnozu, o ktorej sa este nevie. Jednoznacne tvoja sestra, kedze sa aj rozplace a prizna, ze syna nezvlada, potrebuje pomoc. Navrhla si jej psychologa. Skus si s nou este raz sadnut (sama v klude bez deti, muzov,…) a vysvetlit jej, ze im chces pomoct, nech zvazi vysetrenie u odbornika. Teatralnym odchodom narusas vztahy. Skrat navstevy, budte tam vzdy chvilku, taku, pokial si schopna ustriehnut deti, aby synovec tvojim detom neublizil, prip.vzdy sa s nimi zapojit do hry tak, ze sa s muzom prestriedate, ze jeden bude vzdy pri nich a potom normalne odist. Toto je minimum, o ktore by som sa pokusila, ak by mi na sestre zalezalo.
Bohužiaľ aj my máme takýto problém v rodine deti môjho brata nevychovane drze bohužiaľ dnešná doba je moderná telefóny tablety Pc
Vždy keď k nám prišli telefóny mali v ruke aj 3-4hod ak som im povedala že choďte vonku je teplo starší ma poslal do pi....
Tak som povedala bratovi aké má deti no urazil sa
Spravila si veľmi dobre chranis svoje detí a svoju rodinu
Nedovol aby boli ako oni.deti sa veľmi rýchlo učia a hlavne takéto somarinky
Mám synčeka ktorý má 2,5r tiež keď mal nervy tak ma skriabal bil dával facky dostal po zadočku jemnú a prestal musíš vychovávať od mala teraz je zlatý tulkame sa pusinkujeme moje staršie detí sú v puberte ale tiež ich učím slušnému správaniu a pomahaniu druhým môj brat zo mnou po našom rozhovore nerozprával roky a nechodil k nám a teraz sú jeho deti veľké trápilo ma to áno ale chránila som svoje a to urobí každá matka otec je asi iného názoru čo je smutné má mať rád všetkých rovnako a má pochopiť že z chlapca vyrastie vagabund
Až kým po papuli nedostane on nepochopí
@jumama presne toto napadlo aj mňa . Že malý odkukava správanie otca .
...Staršie dieťa mojej sestry je nesmierne agresívne a podľa mňa nevychované. Celý čas s ním bol problém. Kopanie, kusanie, skrtenie, facky, päste, vyjadrovanie ako sviňa, zabijem ťa, drž hubu a podobne...
AUTORKA PREČÍTAJ SI TIE VETY DOOKOLA. TOTO ZLE VYCHOVANÉ DIEŤA NEHOVORÍ, OZAJ NIE NE TVOJA SESTRA TÝRANÁ?????? MNA ZAVRAŽDILI UZ LEN SLOVÁ KRTRTENIE , PÄSTE, ĎALEJ DRŽ HUBU, ZABIJEM ŤA.
Už len podľa toho slovníka a ako sa chlapec správa, keď napomenies svoje dieťa je jasné, že sestra je naďalej fyzicky tyrana + si myslím, že aj chlapec je dosť otlkany. Nuž, rovnako reaguje na súrodenca a iné deti. Tak ako sa správajú k nemu a doma, sa správa on k iným pri chybách. Ja nechcem vedieť, čo doma je za scény (zabijem ťa, škrtenie..).
Takto sa správali aj moje krsňa a nakoniec ma aspergera a nejaké poruchy autistického spektra
@lennytka84
@panda21
Jej sestra je doma týraná. Autorka to tu písala, že jednou dobou bola samá modrina.
@katkami123 preto píšem "sestra je NAĎALEJ fyzicky tyrana"

Autorka, spravila si dobre a tvoj muž má pravdu. Genetiku neoklames. Tvoja sestra si dobrovoľne spravila 2 deti s psychopatom čo ju týra a staršie decko je už teraz riadny psychos. Z deciek čo už ako malé ubližujú zvieratám nevyrastie nič dobré. Najviac ľúto je mi toho malého otlkaneho bábätka. Keby mala tvoja sestra trochu rozumu tak zoberie mladšie dieťa a ujde, ale podľa toho čo píšeš (prepáč za výraz) veľa rozumu nepobrala.