icon

Oslovenie "mamka" od cudzích ľudí

17. mar 2025

Objednavam dieta k lekarke (prvykrat, este sme sa nestretli) a ona ma v telefone 3x oslovi mamka. Zostala som ticho, lebo som chcela termin. Ale velmi mi prekaza taketo oslovenie. To oslovenie patri dietatu a nie cudzim ludom. Ak sa to stane osobne, myslim, ze sa ohradim. No zaujima ma, ako to vidite vy?

darmasiswa
17. mar 2025

V ktorom regione je slovo mamka hanlive????? 😅😅😅 A mimochodom, v komentaroch spominame sestra, sestricka, lekar..., ako ich nazyvate, ked s nimi komunikujete?

darmasiswa
17. mar 2025

uz som vypatrala, na Pozitavi , na strednom slovensku slovo mamka ma neutralny odtien, a moze byt aj chladnym vyrazom rovnajucim sa slovu matka

mk1111111111
17. mar 2025

@darmasiswa na zapadnom slovensku. U nas je to jednoducho hanlive. Ale aj viem, ze na vychode sa bezne pouziva ako normalne oslovenie.

biba_18
17. mar 2025

@nmld tak tam sú tak všeobecne menej vrelí, či?

abbey1
17. mar 2025

@biba_18 Prepáč, ale nerozumiem. K ľuďom sa správam s rešpektom. Ja zvykám svojim študentom Prečo je problém oslovovať osobu menom?
Čo myslíš pod 'nesprávaš neformálne'?
S lekárom, úradníkom, učiteľom komunikujem na formálnej úrovni. A zvyčajne sa tak správajú i oni
Tu je autorka za čudnú, že ju oslovenie mamka prekvapilo.

biba_18
17. mar 2025

@abbey1 ľudia sa môžu správať neformálne a pritom profesionálne. úsmev, žart, neformálne oslovenie u lekára zväčša prelomí ľady a zmenšuje napatie, ale už som napísala - ak to budeš vyžadovať, myslím že to dostaneš...
(v taký čas si ale ja spomeniem na kolegyňu ktorej som stále hovorila žena, dobre si rozmysli svoje želania...)

euka210
17. mar 2025

U pediatrov normalne. Chodis tam s detmi, a vtedy ma tiez oslovuju mamka pred detmi.
Pokial to nebolo ironicke, tak je to pekné.

autor
17. mar 2025

@euka210 tu deti neboli

nmld
17. mar 2025

@biba_18 toto u mna nema s vrelostou a srdecnostou nic spolocne...ide o respekt a profesionalitu....a ten je tu na vyssej urovni...

bebebi
17. mar 2025

A ty ju nazyvas pani (priezvisko)? Je to doktorka tvojho dietata, nie tvoja, cize podla tvojej teorie by si ju nemala oslovovat p.doktorka, ale priezviskom. P.dokorka ju moze oslovovat len tvoje dieta.

autor
17. mar 2025

@bebebi predstavila sa v telefone ako ambulancia xy, ja som pozdravila, predstavila sa a povedala co chcem. Nebolo potrebne nikoho oslovovat. Rovnako ked som pri inych lekaroch (osobne) nikoho neoslovujem. Neziada si to situacia.

autor
17. mar 2025

@bebebi dalej ak ma titul MUDR, tak je relevantne oslovenie doktorka. Mama nie je akademicky titul. Takze pises blud.

iwesska
17. mar 2025

@darmasiswa Tak u nas na zapade je mamka asi takeho vyznamu ako ked povies mater. Ale konkretne v tomto kontexte by mi to bolo sumafuk.

dota6
17. mar 2025

@autorka https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/oslovovanie-cudzich-ludi-teta-ujo-2/ skús túto diskusiu. Tu sú názory trocha iné. Cudzích ľudí nesmie ani dieťa osloviť teta/ujo lebo nepatria do rodiny. Ale ak teba žena, ktorej nie si matka, osloví mama, je to ok a zlaté 😹😹😹

autor
17. mar 2025

@dota6 Tiez som myslela, ze co s osloveniami teta, ujo, babicka ak nejde o rodinnych prislusnikov.

darmasiswa
17. mar 2025

volakedy sme kazdeho volali ujo, teta 😀, doba sa meni 😀

beronsche
17. mar 2025

@nmld
Autorka
Nerespekte? To vážne? Ako mamka/ matka/ mamina je podľa vás hanlivé oslovenie? Vyjadruje podradenost vo vzťahu k osloveniu pani XY?
Ako, ok beriem, že také familiárne oslovenie niekomu vadiť môže, o rešpekte to však v spomínanej súvislosti nič nevypovedá.

Autorka - nabudúce sa slušne ohrad, je to omnoho efektívnejšie ako rozoberať to anonymne na soc.sieti.
Podľa mňa je to nepodstatná blbosť a tvoja reakcia vzťahovacna..

frflos_nespokojny
17. mar 2025

ak ti to vadi, alebo ta to uraza, tak sa ohrad. predstav si , ze keby ta oslovila babka, alebo tatko 🙂 niekedy hlas velmi skresluje a clovek nevie ci je to chlap, alebo babka.
mamka je krasne oslovenie a co by za to aj niektore zeny dali.

oblecenie99
17. mar 2025

Pokiaľ nie je to v tom klasickom, podráždenom, jemne sarkastickom tóne (niektoré sestričky, či lekári to tak vedia 😁), tak vôbec neriešim, prakticky ani nevnímam. Na druhej strane... Ja si dávam pozor aj pri synovi, a učím ho, že nehovoríme teta suseda, ale pani, pán a pod.

oblecenie99
17. mar 2025

@dota6 No je to trefné s tou diskusiou, čo si tu dala 😁 Božechráň povedať v kaviarni malému dieťaťu, že "počkaj Janka, ešte zaplatíme, teta čašníčka nám donesie účet", ale ak sestrička nás osloví "mamka", "mamička", namiesto priezviska, tak je to cute 🤗😁

ibatanecnica
17. mar 2025

Kriste pane. Clovek ma v robote roboty vyse hlavy a este aby rozmyslal ako oslovit matku dietata. Ja som minule pacientku miesto pani Priezvisko oslovila pani Janka. Potom som sa zbadala a ona sa zacala smiat ze ake mile. Ze takto pek e jej uz davno nikto nepovedal. Keby bola taka vztahovacna ako ty uz som rozvlacena kade tade po nete. Este ze existuju aj normalni ludia.

dota6
17. mar 2025

@autor teta, ujo, babka za to pôjde človek do horúcich pekiel predsa, ale za mamičku sa ponesú na obláčikoch blaženosti a dosiahnu zen

mamutka
17. mar 2025

Dnes ma veľa deti iné priezvisko ako matka, tak sa ma vždy sústrediť na to aby to nedomotala? Proste si našla mily univerzálny spôsob. Ale mamkam nevyhovie….

autor
17. mar 2025

@mamutka Citala si si co pisem?

cacianka
17. mar 2025

@minenkaa pani doktorka, pani inžinierka, pani magistra, pani bakalárka....
Hold tituly treba, nech sa mama nepo.serie

mamutka
17. mar 2025

Áno čítala. Ty si nejaký samonasieraci typ očividne. Ako dospela že si jej mohla povedať “pani doktorka, volám sa pani XYZ, nie mamka”. To je tvoj problém. Nie jej zvyk a spôsob akým si ulahcuje život.
Mňa dr a sestrička u všeobecnej volajú Zlatinko a mám 48 rokov a titul pred menom. A čo? Volajú tak všetkých pacientov, okrem netykaviek obecných.

majkamasar
17. mar 2025

Ja to robim často ked pride ku mne rodic s dietatom alebo sa opytam no mamka ako ste sa mali.... alebo ocko ako sa vam dari. A nejfe o nic osobne. Skor je to preto ze si nepamatam vsetky mena.

bielasovicka
17. mar 2025

@mk1111111111 čóóó? Neblázni, žijem tu už pomaly 60 rokov, a nikdy v zivote som nepočula ze je to hanlivé slovo. Ja odpadnem. Som sa poriadne prekvapila.

lenkakravcova
17. mar 2025

Nerozumiem prečo by malo byť oslovenie mamka hanlivé. Je to predsa najvyššie postavenie ženy. Najdoležitejšie "povolanie" aké môže žena vykonávať v spoločnosti. Bez mamiek by ľudstvo zaniklo. 🙂

elli333
17. mar 2025

Ja by som len chcela pocut ako sa budu lekarka a sestricka rozpravat ked im oznamis, ze sa k tebe maju spravat formalne a oslovovat ta priezviskom 🤣. Pravdepodobne proste oslovuju slovickom mamka, kazdu maminu a tuto budu mat problem. Mozno si to zapisu do karty, alebo si proste tu tvoju tvar zapamataju isto navzdy, len ci si nato spomenu aj pri telefonickom kontakte 😀. Alebo proste prestanu oslovovat maminky mamkami a budu odteraz radsej vsetky oslovovat priezviskom lebo nebudu vediet, ktora z nich si uz nedovidi na spicku nosa. Kazdopadne lekarku a sestricku lutujem, snad nemaju vela takych pacientov 😀