icon

Partner nechce kúpiť byt

27. feb 2025

Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).

Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.

Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.

lenkakravcova
27. feb 2025

@xena_ presne ako píšeš "ona chce". Ona to vymyslela, ona to navrhla, ona hľadá byt.. ona zarába viac, ona manažuje..
On evidentne o to až taký záujem nejaví.

@autorka Teraz v tom nevidíš zmysel. Ak sa o rok rozijdete.. taký predpoklad na život vo dvojici nie je úplne fajn.
Ak by v tebe videl viac - tak by nemal problém ťa o tú ruku požiadať. Aj ty súhlasiť so svadbou a spoločne so budovať budúcnosť. Teraz idete každý sám za seba. Takže ešte nie ste dosť dospelí na to, aby ste kupovali spolu nehnuteľnosť, keď si nie ste ani istí, či budete spolu o rok alebo dva a nemienime riešiť ten "nepotrebný" papier. A nikto tu nehovorí o rozdelení domácnosti na ženské a mužské práce alebo pol na pol - však toto je na vás sa dohodnúť čo vám vyhovuje.. ale svadba vždy je a bude verejným vyhlásením, že s tým človekom rátam na život. A ak nerátam, neriešim ani majetok.

autor
27. feb 2025

@lenkakravcova To nebolo myslené tak, že si myslím, že sa o rok rozídeme. Práve naopak mali sme už jednu krízu a zvládli sme to. Ja verím v tom, že toto je človek s ktorým chcem zostať. Myslela som tým presne to rozdelenie, ktoré si napísala, pretože tak to bolo prezentované v komentári predo mnou. Ja sa úplne stotožňujem s tým, čo si napísala respektíve, že sme dvaja dospelí ľudia, ktorí chcú byť spolu a nepotrebujem aktuálne nejakú pečiatku, že "ak toto podpíšeme tak to myslíme vážne".

alenka58
27. feb 2025

ja si myslím že keď mu povieš že si kúpiš byt aj sama, tak sa všetko vyjasní

oblecenie99
27. feb 2025

No 300 je fakt džízis, nebude problém u neho v tej cene? Chápem, že dobre zarobite, ale toto je šialená suma za byt. Ale v BA už štandard? Síce keď v KE za panelák chcú 220...
Co sa týka potenciálneho rozchodu, ja v Tom problém nevidím. Byt viete dočasne prenajať, dajak sa dohodnúť, predať. Možno ešte niečo sa aj zvýši, po pár rokoch to bude vyššia hodnota aj cena.
A je to suma fuk, či BSM či podielové. Mala som aj aj. Jedine, že v prípade BSM idete do rizika z dôvodu "jeho" dlhov, že odplave aj tvoja časť. Preto aj zvykli ľudia rušiť v prípade, ak jeden z manželov podniká.

natalka13
27. feb 2025

Ak sa stane najhorsie nededis. Dedia jeho rodicia.
Ak spisete navzajom zavet, ten on moze bez tvojho vedomia zmenit.
Vydavky - tiez treba dovru zmluvu kto kolko naco bude prispievat.

jakubrianka
27. feb 2025

@bludna aj v prípade, že obaja rodinu (spolu) neplánujú, sa mi jeho správanie javí nekorektné. Nesúvisí to nijak s emancipáciou a šikovnosťou ženy vtedy a teraz. Rozumná žena sa pred vstupom do manželstva zabezpečí a nespolieha sa na muža a to platilo vždy.

zmrzlinka2021
27. feb 2025

Autorka,

Ak vieš si kúpiť na hypo byť sama, kúp ho. Nepotrebuješ mať na papieri priateľa. Ak sa rozidete, nemusíš s ním riešiť ťahanice o majetok, vyplácať ho. Normálne nech ti platí nájom

autor
27. feb 2025

@oblecenie99 Áno je to veľa ale ako píšeš v BA je to štandard. Ten "najdrahší byt", čo sme pozerali bol ale komplet novostavba 100m2 parkovacie miesto a garáž. Čo je neporovnateľné s tým, čo za to dostaneš v BA. Tie ostatné byty boli do 250 boli menšie (80-85m2) väčšinou kompletná rekonštrukcia. Pričom tento konkrétny 300 tisícový byt bol jeho nápad.

pochod
27. feb 2025

@sisska96 Aha tak to dava zmysel . Takže keď to vyšlo vám tak to vyjde aj im 😁

autor
27. feb 2025

@jakubrianka Nerozumiem tvojim komentárom. Najprv píšeš, že muž má požiadať najprv o ruku, potom má muž zobrať hypotéku a potom že sa žena má najprv zabezpečiť? Tak si vyber jedno alebo druhé. 😅

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ neviem koľko máš rokov, ale takto sa muž ktorý niečo naozaj chce a nemyslí pritom len na seba nechová.

bludna
27. feb 2025

@jakubrianka pises velmi nekonzistentne. Kazdopadne autorka sa prisla poradit co s bytom a zvrhlo sa to tu rovno na svadbu. 🤷‍♀️

pochod
27. feb 2025

@majka99999 tak dieťa iste nebude ľutovať to jej ostane navždy, ale nechápem prečo musia ľudia po pár rokoch na silu riešiť spolu nehnuteľnosti.. Však nech ho nejako donúti dotoho neskôr aj do manželstva nech ho dokope a cas ukáže ci urobila dobre

sofiia87
27. feb 2025

Ja ti odporucam vyriesit kupu bytu sama bez partnera, financie na to mas a keby sa cokolvek dialo, byt vies predat/prenajat. A kupila by som si ho v Ba, nie v Trencine odkial je on. Ja som si tiez kupila sama za podobnych okolnosti byt, a povazujem to za jedno z tych najlepsi h rozhodnuti.
On sa vykruca lebo neni schopny ti povedat pravy dovod, preco do kupy ist nechce. Takze ja by som si vsetko zariadila sama a jeho posadila a spytala sa ho co je vo veci. Vyzeras ako rozumna baba, skoda ,aby si stracala cas s niekym kto za to mozno nestoji. Drzim palce

klementinka58
27. feb 2025

podla mna ste obaja este velmi mladi na tak velky zavazok ako spolocna hypo, rok, dva by som pockala prip si kupila byt sama

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka Ale on nemusí v 28 rokoch po ani nie 3 rokoch vo vzťahu ešte niečo chcieť. Dnes sa mladí nehrnú do záväzkov a nič zlé na tom nevidím. Otázku bývania začali riešiť pred 2 mesiacmi, už vtedy sem autorka písala. Teraz píše zase, že za 2 mesiace ešte nekúpili byt. Strašne hrr, aspoň na môj vkus.

autor
27. feb 2025

@pochod Ja nikoho do ničoho nenútim... Keby mi narovinu povedal, že nechce tak poviem dobre a riešim si to sama.

zmrzlinka2021
27. feb 2025

@xena_ ak niekoho miluješ a chces s ním prežiť zvyšok života, nie je to hrr. My sme byť kupovali tak že hypo bral muž ako frajer, vlastníci obaja, asi dva mesiace pred svadbou. A brali sme sa sa po dvoch rokoch chodenia, bez sexu, bez predchádzajúceho bývania.

jakubrianka
27. feb 2025

Pozri, čo si ja myslím aký by mal byť postup ti môže byť jedno, lebo zjavne si nevážiš čo ti píšem a vychádzaš tiež úplne z iných hodnôt ako ja. Život nie je uniformný a u každého môže byť ten správny postup iný. Lenže tvoj partner zahmlieva, nekomunikuje jasne a korektne v kľúčových záležitostiach.

Nikde som ti nepísala, že si má on zobrať hypo sám, tak neviem čo to tu píšeš? Nikde nepíšeš, že chcete svadbu. Kočky ti tu radili si niečo radšej kúpiť sama, čo by som volila tiež.

pochod
27. feb 2025

Vsak ani nenút je dost podozrive, ze z toľkých bytov sa mu ani jeden nepozdáva . Mas financie a dobre premýšľas, ze splacat vlastne je výhodnejšie ako plniť cudzie vrecko. Ak sa bude naďalej vykrucat kúp si sama niečo a nech ti platí aspoň toľko ako plati teraz v tom podnájme. Úroky v bankách sli teraz zase trocha dole, cena bytov rastie fakt nemáš co čakať. Cim skôr tým lepšie

zltalienka
27. feb 2025

@zmrzlinka2021 "ak niekoho miluješ a chces s ním prežiť zvyšok života, nie je to hrr. My sme byť kupovali tak že hypo bral muž ako frajer, vlastníci obaja, asi dva mesiace pred svadbou. A brali sme sa sa po dvoch rokoch chodenia, bez sexu, bez predchádzajúceho bývania."
To je všetko pekné, ale nie je to prípad autorky. Ona si chce iba splniť svoj dlhoročný sen... vlastné bývanie. Jej priateľ jej sen nezdieľa. To je celé.

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ ani nie 3 roky chodenia je málo? Veď on nemusí on bude môcť aj o 20 rokov. Samozrejme ak ide o vzťah bez plánovaných záväzkov, tak načo riešiť spoločné bývanie? Skôr či neskôr väčšina takých párov narazia, lebo donekonečna sa bez záväzkov žiť nedá.

slecna_zuzka
27. feb 2025

Veď si kúp sama byt. Mat možnosť zobrať hypotéku a neurobiť tak je čistá hlúposť. Kľudne si ho kúp a daj do prenájmu. pokým nie ste manželia je to ešte výhoda, ze ten byt bude vždy len tvoj.
Ceny bytov neustále rastu, len v Decembri vzrástli o 10% za mesiac. A inak to ani nebude, lebo sa malo stavia. Hlavne v takej Bratislave. A hypotéka sú cudzie peniaze, ktoré môžeš investovať a mat z toho pekný výnos pričom ti nato stačí len pár tisíc. Je to tzv. investícia na páku.
Myslis prečo je toľko investičných bytov? Kto môže tak kupuje byt na hypotéku. Niektorí majú aj viac bytov.
Pracujem s realitami tak viem, že v novostavbach už viac ako 2/3 bytov sa kupujú len ako investičné. Aspoň tu v KE, ale Bratislava natom nebude inak.Dokonca niektorí podnikatelia skiouju tie byty vo väčšom množstve pomaly v každej novostavbe.

Proste sa malo stavia, stsci sa pozrieť na sever do Poľska. Tam sú ceny novostavieb vo veľkých mestách niekedy aj polovičné oproti rovnako veľkým mestám na Slovensku, lebo ročne sa tam kolauduje dva krát viac bytov ako tu. A dokonca tam majú väčšie priemerné čisté príjmy ako my.

Stačí si pozrieť tabuľku porovnania priemerných čistých príjmov vs priemerných cien za m2 bytov. Sme nato úplne najhoršie z celej EÚ. A napriek tomu ceny stále rastú, proste ak ten byt nekúpiš teraz na hypotéku, je veľká šanca, ze v budúcnosti pri takom šialenom raste nato už mať nikdy nebudeš.

krasneleto
27. feb 2025

Mám pocit že mu nevadíl žiaden byt ale záväzok s tým spojeny. Pravdepodobne mu vyhovuje platiť podnajom,lebo z toho stačí odísť len tak. Skús sa porozprávať či je problém v 70 bytoch alebo vo vašom vztahu

vreckovka2
27. feb 2025

Tak si kup 2 izbovu byt ako ti vyhovuje a partner si moze prenajat kancelariu. Vlk syty, aj ovca cela.

vlastnynazor
27. feb 2025

@hopsas tiež ma to napadlo, že nejde možno o kúpu bytu ako o spoločný záväzok.
A byť tebou, keďže si nastavená ísť do kúpy bytu, tak sa popozeraj hoci aj po menšom byte v ramci tvojho budgetu.
Výhoda, kúpiš byť pred manželstvom (nech už je to manželstvom s terajším alebo budúcim priatelom). Ak by sa v budúcnosti predsa len rozhodol kúpiť spoločný byt, tento tvoj by som nechala na prenájom.

simca06022011
27. feb 2025

rovno sa ho na to opytaj... moj chlap bol takyto, tlacili sme sa v 2i byte, ktory nebol "nas" a nic v nom nechcel zmenit/opravit/investovat = neustale vyhovorky, ze nie je jeho (aj ked to nie je tak celkom pravde).. tak som po nervoch a po tom co sme sa aj s homeoffice tlacili doma aj s dietatom v 2i povedala, ze ma pol roka na to, aby vybral byvanie, inak sa stahujem sama (popravde, mala som to urobit :DDD)

Nasiel, kupili sme, odstahovali sme sa... predtym 3roky behaciek po domoch, tu v okoli, dokonca v madarsku, kadetade.. a bol to zabity cas, lebo ked sa mi strasne nieco pacilo a neprisla od neho normalna reakcia, tak som bola iba sklamana :D

A inak.. maly sprchovaci kut? to je problem byvania odkedy? v 90% sa pred nastahovanim do noveho prerobi vsetko tak ako chcete.. a vymenit sanitu, alebo zmenit kupelnu na komplet, je to najmenej co sa zvykne robit :DD ludia casto aj v novostavbach okamzite prerabaju kuchyne, kupelne, dvere, podlahy.. :D

Ak sa nechce viazat a kupovat spolocne, kup si sama... a nevahaj. Budes mat vlastne, aspon sa nebudete natahovat o rok dva tri, ak rpides na to, ze predsa len sa ti nieco na nom nezda o problem menej.. lebo vysporiadavat spoluvlastnictvo je otras. Samozrejme, potom sa treba dohodnut na nejakom prispevku na byvanie, miesto najomneho 🙂))

liv1
27. feb 2025

Mala by si sa zachovat tak, ze na neho nebudes brat absolutne ziaden ohlad. Bude vidiet ze si samostatna, ze nezavisis na nom a dokazes si aj bez neho poradit. Mozno sa potom neskor ´zobudi”. A mozno nie a ty uz budes mat roky splacany byt. Nemusis sa hned stahovat, mozes ho prenajat. Ak by ste sa vsak prestahovali do tvojho noveho bytu, partner nech plati polku bezneho najmu. Nenechaj ho v tvojom novom byte nic riesit, zariad si ho podla seba, urob si to ako svoj projekt, hladaj nabytok, mozno ho prerob, jemu ani velmi tie veci nevesaj na nos. Toto je pre teba v tejto chvili podla mna najlepsia moznost. Ak nechce a nehlada spolu byt, tak v tejto chvili neriesi ani s tebou buducnost. Ja som mala byt s bratom a moj este vtedy nie manzel vyplatil brata. Proste vedeli sme ze spolu ostaneme.

kittykat22
27. feb 2025

po skusenostiach co som videla, by som ti doporucila nenechavat debatu o spolocnom byvani a financovani vyhnit. Je to dolezita tema. To iste ako svadba a dieta. Casto vidim, ze zeny zo strachu aby nezostali same pristupuju na podmienky muzov - nechcem svadbu, nechcem byt, nechcem dieta ... a konci to tak ze vo finale trpia situaciu v ktorej byt vlastne nechcu xy rokov, potom sa je im luto rozchadzat lebo maju strach ze noveho partnera nezozenu a vo finale je to bez bytu, bez svadby a niekedy aj bez dietata. Ale 10r v haji. Nenechaj sa vodit za nos ako to spravili kamaratky a vo finale to pre nich dopadlo presne tak ako nechceli, pretoze sa prisposobili muzom (ktori za to vobec nestali, pretoze aj tak nesplnili co slubili ani sa nedokopali k tomu co po nich tie baby chceli) Jednoducho preto, ze ustupili.

maryetta
27. feb 2025

Si vo velkej vyhode ze si vies kupit byt aj sama.
Ak on nechce. Tak.... "miro". Tak som sa rozhodla ze teda... vezmem tento byt na seba. Mozes tam ist byvat so mnou. Dohodneme sa takto na plateni....
neviem nejako som sa nedocitala ze preco vlastne on vsetko neguje? Vzdy sa mu nieco nepaci? Jasne ak uz investovat tak nevezmem prvy byt ale...
minimalne by som mu to predostrela a uvidis ako zareaguje. Mozno pochopi ze tu kupu myslis vazne. Ci uz s nim alebo sama....