icon

Partner nechce kúpiť byt

27. feb 2025

Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).

Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.

Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.

lucia147852
27. feb 2025

@pochod wow po 3 rokoch nevie či s ňou chce byt? A kedy zo bude vedieť? O 20? My sme sa brali po rokoch. Po roku manželstva sme už plánovali dieťa, čiže po 3 čo sme boli spolu. Ja som bola ešte mladšia ako autorka.
Autorka, kúp si sama. On s tebou budúcnosť neplánuje. Hypotéka je dnes väčší záväzok ako dieťa či svadba.

liv1
27. feb 2025

A ber to, ze nechce. Kolko dokazov potrebujes, aby si si to uvedomila, alebo kolko rokov este prejde a potom si budes hlavu trieskat ze si nekonala? Proste ho nechaj tak. Ries si po svojom. Bude to aspon nehnutelnost, ktoru budes mat pred manzelstvom.. a ktovie, mozno na ceste za tvojim bytikom si uvedomi ze ozaj je to to, co by aj on chcel. Spolocny byt je ako svadba. Je spravne ze ak sa na to teraz neciti, nehrnie sa do toho. Ale mal by byt uprimny a povedat narovinu. Ale mozno si zatial nie je isty

lenkakravcova
27. feb 2025

Inak taký veľký byt, 100m2 ak neplánujete viac než 3 deti je totálna zbytočnosť.
A dieťa a home office môže a nemusí vyjsť ako dobré riešenie. Môže plakať, rušiť muža pri práci, kým budeš na materskej. Čo bude znamenať že si bude platiť tak či tak časom kanceláriu. A tiež byť hommeoffice a doma celé dni nie je časom med lízať. Rok, dva tri, päť.. ale po 6-7r môže byť z toho ponorka ako vyšitá. (To ti píšem ako žena muža v IT, ktorý robí na homeoffice viac než 5r). Dobre si aj toto zváž(te).

mabenn
27. feb 2025

Moja skusenost...pocas vztahu som si kupila vlastny byt sama...(Vztah nevydrzal)...co som nikdy neolutovala, lebo som ho po 10r byvania a prenajimania predala s peknym ziskom...druha vec - nasledne s manzelom ked sme pozerali spolocny byt, kazdy mal nieco nie idealne, a presne sprchovy kut dal muz prerobit na vanu...vsetko sa da, ked sa chce...ci ma tvoj muz uz zrely nazor na kupu, sa mi nezda

pochod
27. feb 2025

@lucia147852 možno s nou chce byť a úprimne ju miluje. Len sa mu nechce podpisovať niečo vp dvojici na dalsich 30r života a v tom ho plne chápem 🤷🏻‍♂️

jakubrianka
27. feb 2025

Autorka sa pýta a keď jej človek úprimne chce poradiť, tak sa ešte urazí a zaútočí. Pre niektoré mladé baby sme proste “nemoderné”, lebo moderné je asi dnes nechať sa odžubávať a radovať sa na život bez spoločných záväzkov dokým to pána neomrzí a do roka sa nezariadi inde (to bude autorka zírať ako všetko pôjde hladko ;)).

jakubrianka
27. feb 2025

@pochod keď niekoho úprimne ľúbiš tak predsa prihliadaš na jeho blaho a budúcnosť, tiež jednáš otvorene a komunikuješ dôvody.

pochod
27. feb 2025

@jakubrianka nie 😁 ..ľúbiť ju môže úprimne no názor na spoločnú hypo alebo celkovo zadlženie sa u banky môže mať iný názor.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jakubrianka
27. feb 2025

@pochod vyhadzovať peniaze za podnájom je ok a aj sa to viac vyplatí? Veď ak to tak vníma, že nechce nikdy hypotéku tak by mal objasniť jasne dôvody a ako si to predstavuje do budúcna. Prečo jej nenavrhne nech si kúpi sama, že on sa na záväzky necíti?

cherrystone
27. feb 2025

zazila som presne takuto situaciu, s vtedajsim priatelom sme boli spolu vyse 6 rokov a aj sme "planovali spolocnu buducnost". ziadne problemy vo vztahu, laska az za hrob. nakoniec som kupila byt sama, priatel platil najomne. do roka bolo po vztahu. ked to spatne zhodnotim bolo to jedno z mojich najlepsich financnych rozhodnuti.

jakubrianka
27. feb 2025

@cherrystone inak super záťažový test, lebo keby si byt vtedy nekúpila a nechcela od neho nájom, ktovie ako dlho by sa ešte vymačkával a hral to na prespektívny a seriózny vzťah.

autor
27. feb 2025

@jakubrianka To že s tebou nesúhlasím neznamená, že sa urážam.

Každopádne ďakujem všetkým za rady, veru najlepšie asi bude ísť do toho sama, oznámiť to ako hotovú vec a čakať na reakciu.

pochod
27. feb 2025

@lonely66 100 ľudí 100 názorov podľa mna píšeš kraviny ty miss lonely 😁 ženy ktoré si tu uz niečo zažili píšu opak toho co ty a autorka by mala brat vážne skôr také so skúsenosťami a nie nejaké naivky ktoré neberú v dotaz aj konec veľkej lásky 🤷🏻‍♂️

zuzana76
27. feb 2025

@pochod tak to je potom zbabelec, kedy sa chce zaviazat, ked bude mat 40? potom sa uz nezaviaze nikdy, patrim k zenam, co si nieco odzili, som s manzelom 29 rokov.

olimuc
27. feb 2025

Kup si nieco sama na co mas a nie v TN, ale kde si ty doma. Ak sa pristahhuje a bude prispievat je to tvoje plus … on si stale moze kupit nieco ine investicne a vytazite z toho obidvaja … len ja mam skor dojem, ze o nejake vaznejsie zavazky nema zaujem a pokial je stale “volny” citi sa lepsie a je zbabely povedat to na rovinu.

jakubrianka
27. feb 2025

@lonely66 ou, tak myslím že sme tu naozaj vekovo inde ako autorka a @pochod a to minimálne zmýšľaním. My sme vlastne všetci nemoderní a oni sú in a neviem čo vlastne riešia.

bg92
27. feb 2025

Urcite si kup byvanie sama, ver ze to neolutujes.lutovat budes ak nekupis.ak sa nerozdite nech potom byva u teba a platii najom.
Ale inak to co pises ze ak by si kupila byt sama musela by si sa mu prisposobvat? Tak on s tebou byt kupit nechce a k nicomu sa nema a ty uz riesis pre neho miesto na pracu ak by si si byt kupila len ty a ze to bude musiet byt 3i byt🫣 a este to ze si bola ochotna ist do trencina kvoli nemu. Necitis sa trochu ako saso?
Si schopna zena, kup si byvanie po akom tuzis, pracujes a mas nasetrene ak je chlap tutmak.
A trapilo by ma a potrebovala by som si s nim vyjasnit temu ci len teraz sa nechce viazat na 30r alebo nikdy? Alebo len nie somnou?Nazory na financie je dolezite mat rovnake v partnerstve.ak bude k nicomu sa zavazne nevyjadrujuci a vyhybavy tak by som ho dalej za perspektivneho partnera nepovazovala.

jakubrianka
27. feb 2025

@olimuc ešte v TN lebo on …

lonely66
Odpoveď bola odstránená
vilma7
27. feb 2025

Tak ja by som s priateľom do kúpy bytu tiež nešla. S manželom áno.

xena_
27. feb 2025

@zmrzlinka2021 Ak ste sa brali bez predošlého sexu, predpokladám tam náboženské dôvody, v tom prípade je bežné, že sa ľudia berú po kratšom čase.
Tým, že na mňa je to hrr, som nemyslela, že je to skoro vzhľadom na dĺžku vzťahu. Ale vzhľadom k tomu, že to začali riešiť len pred 2 mesiacmi, ona ho zavalila 70 bytmi a podľa mňa on sa za tejto situácie oprávnene cíti pod tlakom. Proste "chcem si s tebou kúpiť byt a chcem to ihneď!!!". Tlak, jak hovado.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ ja neviem… to už fakt dnes ľudia idú do vzťahu a prekvapí ich že súčasťou vzťahu sú záväzky? To je riadne prekvapčo po skoro troch rokoch vzťahu, úplne ako píšeš, tlak jak hovado 😅.

nicegirl369
27. feb 2025

@lenkakravcova to bude asi panelak, preto taka nizka cena

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka A kto hovorí, že on chce byť donekonečna bez záväzkov? Sama píšeš, že "u každého môže byť ten správny postup iný". Tak prečo je zrazu správny len ten tvoj postup?

liv1
27. feb 2025

Neoznamuj mu to ostentativne. Tym myslim “tak a ty si nechcel a ja sa just idem kupit byt sama” a cakat na reakciu. Proste ozaj urob si z toho radost, hladaj, mozes ist na obhliadku a medzi recou mu spomenut, kde si bola. Inokedy mozes povedat, ze premyslas nad investiciou samostatnou a ze respektujes jeho pohlad na vec. Proste ozaj sa na to zameraj, ze robis nieco pre seba do buducna. Nech nema pocit ze robis nieco z trucu a robis to naschval

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka Vysvetlila som to s tým tlakom, ale tak pokojne môžem ešte raz: tlak sa netýka 3 rokov vzťahu, ale 2 mesiacov snahy kúpiť byt.

liv1
27. feb 2025

A este jednu dobru radu ti dam do zivota. Deti si v buducnosti urob iba s manzelom 😉

simca06022011
27. feb 2025

@liv1 ja by som rovnako aj s tym bytom postupovala :DDD spolocny len s manzelom