icon

Platenie na začiatku vzťahu

10. júl 2025

Ahojte, mám otázku.
Už asi 2 mesiace sa stretávam s jednou ženou. Vidíme sa raz týždenne, píšeme si takmer každý deň. Zatiaľ je to skôr v štádiu spoznávania, berieme to pomaly.

Všimol som si ale, že na našich stretnutiach vždy platím ja – káva, reštaurácia, malé výlety… Nerobí mi to zásadný problém, aj keď viem, že ona má vyšší príjem ako ja. Skôr by ma potešilo, keby aspoň občas sama navrhla, že zaplatí.

Myslíte, že to mám nejako načrtnúť? Alebo je v začiatkoch normálne, že to ťahá muž? Ako by ste to riešili vy?
Vďaka za vaše názory.

nyusika
10. júl 2025
@lalala94

@nyusika autor nepíše dokopy o tej žene nič ani to, na aké výlety chodia - či niečo donesie alebo nie. Rieši sa platenie. Za mňa, ak po dvoch mesiacoch nie je schopná zaplatiť vôbec nič a stále čaká na to, kedy zaplatí on, tak si neviem predstaviť ako by presne fungovalo to platenie vo vzťahu. Ok, sú muži, ktorým je to jedno a zaplatia všetko, sú muži, ktorým to nevyhovuje a chcú sa nejakým spôsobom o tie výdavky deliť aj so ženou. Ja na tom nevidím nič zlé.

@lalala94 riesi sa ZACIATOK vztahu, upresnim.

pokial by odo mna napadnik vzal akukolvek sumu za jedlo, dalsie rande by nebolo.

lenkakoc444
10. júl 2025

@anonym_autor tiez povazujem za normalne ak na zaciatku stretavania sa plati muz, ale take 2-3 stretnutia nie pomaly 10. Zjavne ste sa uz na temu penazi bavili ked vies kolko zaraba. Podla mna nevytiahnut penazenku 2 mesiace je od zeny vychcanstvo. Nemusi platit "za seba" ale navylete zaplatim obed, kavu. Uprimne ja by som to nacrtla pri dalsom stretnuti. Ako som tu uz odznelo nebude to zlatokopka ta by si nasla ineho, ale mozno jej len netrklo.

lalala94
10. júl 2025
@nyusika

@lalala94 riesi sa ZACIATOK vztahu, upresnim.

pokial by odo mna napadnik vzal akukolvek sumu za jedlo, dalsie rande by nebolo.

@nyusika rieši sa platenie po dvoch mesiacoch. To nie je prvé, druhé ani tretie stretnutie v reštaurácii. To je už x-té stretnutie, kedy už spolu boli aj na menších výletoch. A nič to nemení na mojom názore, že ak žena po niekoľkých stretnutiach nevie zaplatiť ani hlúpu kávu za 2€, tak neviem, čo od takej osoby očakávať v reálnom vzťahu, kde by spolu bývali a riešili každodenné výdaje v podobe bytu, potravín, drogérie, atď. Nemusíme sa spolu dohadovať do blba. Ty máš iný názor ako ja, je to ok.

maminkadeticiek
10. júl 2025

Zena ak chce tak to navrhne,ale podla mna je to trapne aj zene samotnej.Naozaj skor by som povedala ze- mam dva listky do kina,pojdes so mnou?Ako-Vies co dnes veceru platim ja.Teraz si v testovacke,ci nie si zgrlos,takze bacha,radsej plat,my lakomcov nechceme.V ziadnom pripade jej to nenaznacuj,lebo zo seba spravis chudaka a ju urazis alebo ponizis.Nerobila by som to.
Stale plati,ze ak ti tento styl vo vztahu nevyhovuje stale mozes zo vztahu vycuvat,je to ok.

espeo
10. júl 2025

No neviem. Ja by som povedala, že platiť by mal ten, kto pozýva (nie, že navrhuje stretnutia), pripadne ten, čo zarába viac. To je také zastaralé, že platí muz asi preto, že kedysi muži zabali viac. Mne by bolo trápne nechať si platiť od niekoho, kto zarába menej.

mogaa
10. júl 2025

Ja som stará škola.....ak ma niekam muž pozve, očakávam že to aj zaplatí....ale ak by to bolo už častejšie tak navrhnem že niečo zaplatím aj ja prípadne kúpim lístky do kina či divadla......ale áno, považujem za normálne že ak sa muž snaží získať ženu alebo už spolu chodia, bude chcieť platiť on.....aj keď žena by mala občas sama navrhnúť že niečo zaplatí aj ona....

nyusika
10. júl 2025
@lalala94

@nyusika rieši sa platenie po dvoch mesiacoch. To nie je prvé, druhé ani tretie stretnutie v reštaurácii. To je už x-té stretnutie, kedy už spolu boli aj na menších výletoch. A nič to nemení na mojom názore, že ak žena po niekoľkých stretnutiach nevie zaplatiť ani hlúpu kávu za 2€, tak neviem, čo od takej osoby očakávať v reálnom vzťahu, kde by spolu bývali a riešili každodenné výdaje v podobe bytu, potravín, drogérie, atď. Nemusíme sa spolu dohadovať do blba. Ty máš iný názor ako ja, je to ok.

@lalala94 máš právo na iný názor, ako ja.

domkakvet
10. júl 2025

@anonym_autor ano je to v poriadku, ze platis iba ty, skor by som riesila to, preco ste spolu iba raz tyzdenne.

tamtamka26
10. júl 2025
@anonym_2f190d

@anonym_autor vieš... sú žena a ženy. Ja ako žena chcem aby som bola spoločnosťou vnímaná ako rovnoprávna bytosť s mužmi a nie slúžka, ktorá hľadá komu sa obesí na krk do konca života. Mám zamestnanie, kde rokujem s mužmi na jednej úrovni a neznášam, keď sa na mňa pozerajú cez prsty cez koho postel som sa tam dostala... Takže ja sa tak v živote aj patrične správam. Mám pomerne čerstvý vzťah a niekedy je aj mne osobne zo žien v mojom okolí úprimne zle. Určite sú miesta, kde to od chlapa táto spoločnosť akoby vyžaduje. Takže prvé stretnutie som nechávala na ňom. Ale potom nie je v poriadku aby všetko ťahala jedná osoba. Snažím sa rovnocenne platiť za nákupy. Keď ideme napríklad na obed, mám taký pocit, že sa od toho chlapa vyžaduje, že vstane a vyrieši účet. Mnohokrát mu ale podám svoju kartu s tým, že to chcem vziať, nech to vyrieši. On mne poďakuje za obed, ja jemu poďakujem zato že to vybavil. Čokoľvek si navzájom zaplatíme ani jeden to neberie ako samozrejmosť a ďakujeme si. Byť tebou riešila by som túto otázku hneď. A nejde možno o tých 30 eur raz za týždeň. Ale ide o to ako je ta žena nastavená, pretože to môže byť typ ženy, ktorá čaká, že ty budeš robiť na stravu a domácnosť a deti a ona bude robiť na kabelky. A to je podľa mňa level, ktorý unesie len chlap, ktorý potrebuje byť vo svojej podstate nadradený a robí to len z tohto dôvodu... a teraz ma všetky vydržiavané ženy ukameňujte 😂

@anonym_2f190d ja s tebou súhlasím... prvé razy platil on, neskôr som sa už pridala aj ja na striedačku, hoci kolegyne mi povedali, že by to absolútne nerobili, či mi šibe, že mám deti, on je sám atď... ale proste mne to bolo blbé, aj on mal predsa výdavky na bývanie atď...

tamtamka26
Autor odpoveď zmazal
anonym_73574e
10. júl 2025

@anonym_autor pokiaľ je to randenie, tak áno, ma platiť muz. Pokiaľ sa stretávate len ako kamaráti s možnosťou že niekedy možno z toho niečo bude ale vidíš že sa to nikam neposúva tak si daj pozor aby ta len nezneužívala.

kristiii
10. júl 2025

@anonym_autor tiež mám čerstvý vzťah a platila som zatiaľ dva výlety. Prvýkrát keď sme boli v Čechách a ja som mala doma české koruny plus mám aj českú kartu, tak reku nebudeš snáď platiť zbytočne s nevýhodnými kurzami..tak to ma nechal a druhýkrát som ho zavolala na festival, na ktorý som kúpila lístky a brala som tam aj jedlo a pitie. Tomu predchádzalo rande, kde ma pozval na večeru, odtiaľ som ale chcela vziať menu aj domov môjmu synovi, tak reku budem platiť ja, ale nedovolil, lebo veď ma pozval. Vtedy som mu ale povedala, že ďalší výlet je na mňa (to som už mala v hlave ten fest s jeho obľúbeným interpretom.) Ale je pravda, že väčšinou platí fakt on a benzín je celkom v jeho réžii. Keďže chodíme dosť po výletoch nebude to malo, takže mi príde prirodzené občas niečo zatiahnuť.
Ale teda v tvojom prípade si neviem predstaviť ako jej chces naznačiť, aby zaplatila. Ona proste nebude ten typ. Aj tu máš možnosť vidieť, že väčšina žien nie je.

pako24
10. júl 2025

@anonym_autor

nič ohľadne platenia nenačrtuj, spoznávate sa a spoznal si, že si nechá platiť... sám píšeš, že ti to nerobí zásadný problém, tak nerieš....
to, že si nechá platiť jedlo, pitie, výlet, je v pohode, ak to iniciuješ ty...
ale po dvoch mesiacoch, keď je to sľubné (a sľubné to vyzerá byť, keďže si píšete takmer každý deň), by už aj ona mohla navrhnúť niečo spoločné, na čo by možno utratila nejaký groš...
podstatné je, ako ti na nej záleží, ako si sadnete v ostatnom, a ako sa budete vo vzťahu posúvať, čo od vzťahu s ňou čakáš.... ak viac ako spoločné chvíľky, kde jej čosi zaplatíš, tak to už začni načrtávať spoločný čas tým smerom....
a veľká kopa pýta viac... ak má dosť peňazí, môže to byť aj tým, že nerada utráca... o tom sa nezmieňuješ, ako sa finančne správa mimo vašich stretnutí... môže, ale nemusí to byť problém 😉

hopsas
12. júl 2025

@anonym_autor v živote som nič za muža, ktorý má pozýva na rande, neplatila. Je to predsa gesto gentlemana že sa o ženu stará a aj takto prejavuje o ňu záujem. Všetky feministky čo ste tu, kľudne môžte za chlapov všetko platiť, neberiem vám to, samozrejme. 😀

7komorova
12. júl 2025

@anonym_autor spytaj sa jej na jej nazor, co si ona o tom mysli. Myslim si ze by to malo byt ze ty ked zaplatis tak aj ona moze raz za cas. S mojim partnerom sme na prvom rande som zaplatila ja a na ostatnych on. Robime to tak ze on plati 2 veci po sebe a potom ja raz, a podobne. Ak ma viac penazi ako ty, tak urcite by mala platit ona. Spytaj sa jej na to/ ak to budes riesit neskor, moze sa stat ze bude ona neustale vyzadovat to aby si ty platil.

ravehami
12. júl 2025

Ja som na zaciatku randenia vzdy randila len stylom malych vydavkov..zmrzka, kava..veceru a podobne nie..a sem tam som platila ja a sem tam chlap..citila som sa tak lepsie 🙂

victory1
12. júl 2025

Prve,druhe rande ano,nech zaplati muz, potom na striedacku..pre mna je dolezite citit sa nezavisle a slobodne a to aj financne..nevedela by som byt dva mesiace s chlapom,co by mi sluzil hlavne ako penazenka🤷‍♀️

ravehami
12. júl 2025
@hopsas

@anonym_autor v živote som nič za muža, ktorý má pozýva na rande, neplatila. Je to predsa gesto gentlemana že sa o ženu stará a aj takto prejavuje o ňu záujem. Všetky feministky čo ste tu, kľudne môžte za chlapov všetko platiť, neberiem vám to, samozrejme. 😀

@hopsas vzdy ma pobavi pouzitie slovicka “feministka” takymto stylom, primarne od zie, ktore evidentne ani nevedia jeho podstatu..ale tak ty mozno nevolis, tvoje miesto je v domacnosti, kludne nemusis mat zaplatenu odrobenu robotu poriadne lebo si zena, nemusis sa vzdelavat (snad si nechodila do skoly) a kludne ti moze doma muz jednu strelit lebo si zena

kaca222
12. júl 2025

Pením pri čítaní tejto diskusie, ťažko potom bojovať za nejakú rovnoprávnosť žien a mužov, keď sa ženy chcú nechať zakaždým pozývať 😠
Nie, nemyslím si že je v poriadku, že zakaždým platíš. Po dvoch mesiacoch by sme už určite výdavky platili na polovicu alebo sa pri platení spravodlivo striedali

wieruska1
12. júl 2025

Teda zeny , ja neviem, ale ano chlap by mal platit. A nie, nie som zlatokopka. Tie chcu mesacnu apanaz, byt, auto a jachtu. Nie spagety a kapucino 😉

blackcat8885
12. júl 2025

Nikdy ma žiadny chlap nenechal platiť keď sme randili. Aj ked som chcela... Samozrejme keď sme boli dlhšie spolu tak občas som zaplatila ja ale väčšinou chlap. Inak chlap ktorý by ma nechal na prvom druhom rande platiť by skončil.Teda asi by som na druhé ani nešla

kaca222
12. júl 2025

Ok, keď má chlap platiť, tak žena nech potom upratuje a varí, nie? To chceme?

wieruska1
12. júl 2025
@kaca222

Ok, keď má chlap platiť, tak žena nech potom upratuje a varí, nie? To chceme?

@kaca222 nie, tu vacsina zien, staci si precitat tie temy, aj vari aj perie aj plati aj aj aj

kaca222
12. júl 2025
@wieruska1

@kaca222 nie, tu vacsina zien, staci si precitat tie temy, aj vari aj perie aj plati aj aj aj

@wieruska1 tak ak sa nám to nepáči a chceme s tým niečo robiť, buďme fér a aplikujme to na všetky oblasti.
V diskusiách, kde chlap zarába viac ako partnerka, ženy píšu, že samozrejme, že má teda platiť na spoločné výdavky pomerovo viac. Prečo tuto autorovi nenapíšete, že samozrejme, že by mala častejšie platiť priateľka, keď má vyšší plat? Niekto mu tu dokonca poradil, nech si nájde zamestnanie s vyššou mzdou 😃 ako motivácia super 👍 ale dúfam, že to nabudúce niekto napíše aj žene, že “zvýš si kvalifikáciu a nájdi si lepšie platené zamestnanie”, keď nezvláda prispievať na domácnosť to, čo partner.
Ešte máme ako spoločnosť veľkú cestu pred sebou, keď to tak čítam. Nečudujem sa, že je potom žena vnímaná ako niekto, kto musí ťahať starostlivosť o deti a domacnost

hellionka
12. júl 2025

… no ak by si to mne v čase balenia “načrtol” tak na ďalšie rande už nejdem. A nie preto, žeby som ho mala zaplatit 🙂 … a rovnoprávnosť bude vtedy, kedy muži budú mať <> …

lenka.25
12. júl 2025

Od kedy sme začali spolu “randiť “ som večeru , kino , dovolenku , hotel , výlet , nebodaj dávala polku za benzín 😬 - to mi už príde uplne mimo , neplatila ✌️ .

semtexka1
12. júl 2025

@anonym_autor v tomto štádiu by mal platiť muž, keď sa posuniete do vážnejšej roviny, potom sa postriedate. Mne veľmi imponuje, keď platí muž. Dokonca aj keď som vydatá, mám radšej, keď platí manžel, hoci mojou kartou 😁 nejde o peniaze, ale o samotný pocit, že to vybaví, že sa o to postará, že je hlava rodiny.

simona19871216
12. júl 2025

@anonym_autor choďte do lesa opekať špekačky s cibulov a osobne si myslím že na taky menší vyletik by mohla niečo doložiť aj keď iba 10 eur alebo na benzín prispieť a tak ale keď ju chceš do budúcnosti tak to veľmi nerieš nie všetkým to ťukňe za mňa by som sa cítila trošku hlúpo

zajinkakoni
12. júl 2025

@anonym_autor nechcem platiť = nejdem na rande.

vecicky1805
12. júl 2025

@anonym_autor pozri každá Ti tu asi napíše iné..každá máme iný názor, ja osobne som stará škola, v živote by som to nenavrhla ja bála by som sa že toho chlapa urazím, ja si myslím, že chlap ktorý si chce ženu získať ktorý to myslí vážne ani ho také ako Teba nenapadne, spoločné peniaze začínajú spolužitím.. tam prispievajú obaja každý podľa svojich aktuálnych možností..nikdy nie tvoje a moje..u mňa by toto neprešlo (nefunkčné vzťahy kde jeden chorobne utráca na hry, alkohol a podobne neriešim). A druhá vec keby zostal chlap ticho resp naznačil že mám platiť ( nejde o peniaze) v začiatkoch vzťahu teda mna by to odradilo, nemusím vypisovať asi prečo…