icon

Platenie na začiatku vzťahu

10. júl 2025

Ahojte, mám otázku.
Už asi 2 mesiace sa stretávam s jednou ženou. Vidíme sa raz týždenne, píšeme si takmer každý deň. Zatiaľ je to skôr v štádiu spoznávania, berieme to pomaly.

Všimol som si ale, že na našich stretnutiach vždy platím ja – káva, reštaurácia, malé výlety… Nerobí mi to zásadný problém, aj keď viem, že ona má vyšší príjem ako ja. Skôr by ma potešilo, keby aspoň občas sama navrhla, že zaplatí.

Myslíte, že to mám nejako načrtnúť? Alebo je v začiatkoch normálne, že to ťahá muž? Ako by ste to riešili vy?
Vďaka za vaše názory.

diavant
12. júl 2025

Snazila som sa platit polovicu ak som na to mala (ako studentka som nemala vela). Neskor ked som zarabala tak mi nevadilo platit aj viac (ak som zarabala viac). Keby som neplatila nic citila
By som sa vydrziavana. Stale nerozumiem preco ma platit muz? Ved chodia obaja do prace? Moj pristup je, ze ak je muz gentleman tak navrhne zaplatit a ja ak som normalna tak aspon obcas odmietnem a zaplatim

dkethe
13. júl 2025

Vidate sa dost malo, trva to dlho a veru je to pomaly zaciatok.
Z tych dvoch mesiacov ste uz mesiac mali byt len v postely (to je zdarma 😂 ) Uz bol sex?
Som za to aby platil vacsinou muz, ale ak to ma zmysel -investovat do vztahu - cas, aj peniaze.

pupavka234
13. júl 2025

@anonym_autor podľa mňa ťa nechá platiť, koľko jej dovolis. Podla toho co pises, je to zena, ktora aj ked zarobi, caka, ze bude platit chlap. Ked po 2 mesiacoch nevytiahla penazenku, podla mna rovnako bude cakat, ze budes v buducnosti platit aj byvanie, lebo ved to ma zabezpecit chlap , lebo je muz atd. Budu Ti tu pisat, ze zlatokopka chce jachtu a nie pol kurcata, ale pravda je, ze ked zena caka, ze vsetko zaplati muz, a muz na nu ( byvanie, dovolenky, jedlo) minie rocne napr. 7000€ ( ono sa to proste nazbiera) tak to potom nie je pol kurčata a kava… Takymto stylom, napr. keby ste sa rozisli, po 3 rokoch vztahu ty budes mat o 20.000€ menej a zlomene srdce, a ona sikovnica, nasetrene peniaze. Mala som znamu, co presne takto fungovala, tiez zarobila viac ako chlap. Po rozchode si kupila byt ( na hypoteku) a chlap ostal so zlomenym srdcom a takmer ziadnymi usporami, lebo vsetko platil, lebo gentleman… Podla mna by to malo byt pomerovo k platu, alebo max 50:50, ked zena zarobi viac. Ano, statisticky zarobia muzi viac, a z toho plynie aj to “gentlementstvo”, alebo u Vas to tak nie je, tak nechapem, preco sa nemozete striedat. V dnesnej dobe musi mat rodina vǎčšinou 2 platy, a dobre je mat zenu, ktora si uvedomuje, ze doba je proste draha a chlap to nedokaze sam utiahnut. Zaroven v ramci vazneho vztahu, nema povinnost len chlap sa starat o zenu, ale ked sa nieco vazne stane a chlap ochorie, aj zena by sa mala postarat o chlapa. Taketo princeznicky a nazorom “ nie som zlatokopka ale vsetko ma platit chlap”, nie su dobry material na dlhodoby vztah, trapi ta to uz teraz, trapit ta to bude este viac.

pupavka234
13. júl 2025

Ešte pridám k mojim výpočtom. Ak žena tvrdí, “ Zlatokopka chce Mercedes, a nie kávu a vyprážaný syr”. Ale zároveň má názor, že všetko má platiť chlap, ono keď jej chlap platí veľké výdavky ako bývanie, dovolenka atď. po 5-tich rokoch vztahu na ňu minie toľko, že to je už aj na ten Mercedes. Takže v tomto si tie slečny protirečia. Podľa mňa jej na rovinu povedz, že cakas od zeny, ze bude platit vydavky, v dlhodobom vztahu cakas, ze byvanie nebudes platit sam ale pojdete na polovicu atd. a ked sa nebude s tebou chciet stretavat tak zid z kratsej cesty, a najdi si zenu, ktora vie, ze doba je draha, a necaka, ze vsetko utiahne chlap.

nyusika
13. júl 2025
@pupavka234

Ešte pridám k mojim výpočtom. Ak žena tvrdí, “ Zlatokopka chce Mercedes, a nie kávu a vyprážaný syr”. Ale zároveň má názor, že všetko má platiť chlap, ono keď jej chlap platí veľké výdavky ako bývanie, dovolenka atď. po 5-tich rokoch vztahu na ňu minie toľko, že to je už aj na ten Mercedes. Takže v tomto si tie slečny protirečia. Podľa mňa jej na rovinu povedz, že cakas od zeny, ze bude platit vydavky, v dlhodobom vztahu cakas, ze byvanie nebudes platit sam ale pojdete na polovicu atd. a ked sa nebude s tebou chciet stretavat tak zid z kratsej cesty, a najdi si zenu, ktora vie, ze doba je draha, a necaka, ze vsetko utiahne chlap.

@pupavka234
Dovolím si ti napísať, že zle rozumieš pisanemu textu.
Spoločné bývanie a výdavky na život nerieši snáď nik v začiatkoch vzťahu.
A je mi úplne jedno kto a čo platí v cudzom vzťahu.
Ja nemôžem za to, že máš lakomeho muža a neostáva ti nič iné, ako ísť vo všetkom na polovicu.
a neustále komentovať príspevky ženy, ktorá má iný názor.

kaca222
13. júl 2025
@nyusika

@pupavka234
Ja nemôžem za to, že máš lakomeho muža a neostáva ti nič iné, ako ísť vo všetkom na polovicu.

@nyusika je ti to jedno, ale označíš jej muža za lakomého, pritom o nich vôbec nič nevieš 🙂
Možno má len ona dosť sebahodnoty na to, aby sa v dnešnej dobe nenechala mužom vyživovať 🙂

pupavka234
13. júl 2025
@nyusika

@pupavka234

@nyusika muza nemam lakomeho, ale zarobim viac ako on, tak mi pride blbe aby vsetko platil. Doba je draha, ked vie zena dobre zarobit, a na vydavkoch sa podiela, rodina sa ma vyrazne lepsie, ako ked zena zarobi malo.

pupavka234
13. júl 2025
@nyusika

@pupavka234

@nyusika este dodam, spolocne byvanie neriesi nikto v zaciatkoch vztahu, ale je dobre v zaciatkoch vztahu zistit, kto co od vztahu ocakava. Ked zena caka, ze muz bude vsetko platit, je dobre to povedat na zaciatku. Kazdy chce od vztahu nieco ine, a je dobre si to na zaciatku vyjasnit. Ked chce muz zenu, ktora dobre zarobi a postara sa financne o rodinu rovnakym dielom, lebo to sam neutiahne ( vacsina muzov v dnesnej dobe to neutiahne, vacsinou treba 2 platy) tak to treba zistit na zaciatku

misiak7777
13. júl 2025
@pupavka234

@nyusika este dodam, spolocne byvanie neriesi nikto v zaciatkoch vztahu, ale je dobre v zaciatkoch vztahu zistit, kto co od vztahu ocakava. Ked zena caka, ze muz bude vsetko platit, je dobre to povedat na zaciatku. Kazdy chce od vztahu nieco ine, a je dobre si to na zaciatku vyjasnit. Ked chce muz zenu, ktora dobre zarobi a postara sa financne o rodinu rovnakym dielom, lebo to sam neutiahne ( vacsina muzov v dnesnej dobe to neutiahne, vacsinou treba 2 platy) tak to treba zistit na zaciatku

@pupavka234 súhlasím, nevidím nič zle na tom, keď žena už na začiatku vzťahu sa ponúkne že zaplatí účet 🙂

ladybaby3
13. júl 2025

@anonym_autor v poriadku, že zaplatíš. Ono sa to akosi očakáva zo začiatku. Mne však ako žene, by bolo vrcholne trápne sa aspoň neponúknut, že svoj diel si zaplatím sama. Prvé dva-tri razy ok, ale potom by som si už chcela svoje výdavky platiť sama.

victory1
13. júl 2025
@pupavka234

@anonym_autor podľa mňa ťa nechá platiť, koľko jej dovolis. Podla toho co pises, je to zena, ktora aj ked zarobi, caka, ze bude platit chlap. Ked po 2 mesiacoch nevytiahla penazenku, podla mna rovnako bude cakat, ze budes v buducnosti platit aj byvanie, lebo ved to ma zabezpecit chlap , lebo je muz atd. Budu Ti tu pisat, ze zlatokopka chce jachtu a nie pol kurcata, ale pravda je, ze ked zena caka, ze vsetko zaplati muz, a muz na nu ( byvanie, dovolenky, jedlo) minie rocne napr. 7000€ ( ono sa to proste nazbiera) tak to potom nie je pol kurčata a kava… Takymto stylom, napr. keby ste sa rozisli, po 3 rokoch vztahu ty budes mat o 20.000€ menej a zlomene srdce, a ona sikovnica, nasetrene peniaze. Mala som znamu, co presne takto fungovala, tiez zarobila viac ako chlap. Po rozchode si kupila byt ( na hypoteku) a chlap ostal so zlomenym srdcom a takmer ziadnymi usporami, lebo vsetko platil, lebo gentleman… Podla mna by to malo byt pomerovo k platu, alebo max 50:50, ked zena zarobi viac. Ano, statisticky zarobia muzi viac, a z toho plynie aj to “gentlementstvo”, alebo u Vas to tak nie je, tak nechapem, preco sa nemozete striedat. V dnesnej dobe musi mat rodina vǎčšinou 2 platy, a dobre je mat zenu, ktora si uvedomuje, ze doba je proste draha a chlap to nedokaze sam utiahnut. Zaroven v ramci vazneho vztahu, nema povinnost len chlap sa starat o zenu, ale ked sa nieco vazne stane a chlap ochorie, aj zena by sa mala postarat o chlapa. Taketo princeznicky a nazorom “ nie som zlatokopka ale vsetko ma platit chlap”, nie su dobry material na dlhodoby vztah, trapi ta to uz teraz, trapit ta to bude este viac.

@pupavka234 absolutny suhlas..moj muz je od februara na PN,bez prijmu,keby som bola ta,co sa nechava vydrziavat,uz s nim nie som,ze?🙄

nyusika
13. júl 2025
@kaca222

@nyusika je ti to jedno, ale označíš jej muža za lakomého, pritom o nich vôbec nič nevieš 🙂
Možno má len ona dosť sebahodnoty na to, aby sa v dnešnej dobe nenechala mužom vyživovať 🙂

@kaca222 a ona na označila za zlatokopku ...a teraz čo ?
Ja to prežijem, snáď aj tvoja kamoška...alebo kto je to keď máš potrebu ju obhajovať.

Zopakujtem - nech si každý robi tak, ako jemu vyhovuje.
Čo si vy myslíte o mne, mne žily netrha

lllaila
13. júl 2025

@anonym_autor spíte spolu? Už ste sa dohodli, že je to vzťah? Lebo vo vzťahu sa gazduje spolu, randenie je žiaľ na chlapovi.

pupavka234
13. júl 2025
@victory1

@pupavka234 absolutny suhlas..moj muz je od februara na PN,bez prijmu,keby som bola ta,co sa nechava vydrziavat,uz s nim nie som,ze?🙄

@victory1 presne tak. Vela zien ma nazor, ze muz sa ma vediet o zenu postarat. Ale muz nie je stroj, v zivote moze prist hocico, a ja som toho nazoru, ze aj zena by sa mala vediet postarat o muza. Nie kazdy muz je zdravy, krasny a praceschopny az do 70tky, zivot vselico prinesie, a treba byt pripraveny.

pupavka234
13. júl 2025
@nyusika

@kaca222 a ona na označila za zlatokopku ...a teraz čo ?
Ja to prežijem, snáď aj tvoja kamoška...alebo kto je to keď máš potrebu ju obhajovať.

Zopakujtem - nech si každý robi tak, ako jemu vyhovuje.
Čo si vy myslíte o mne, mne žily netrha

@nyusika ja este dodam, ze ja nic nemam proti tomu, ak je zena zlatokopka, ak to obom vyhovuje. Problem ale nastava, ak muz nema nasetrene miliony, a stane sa nieco, ze zrazu nie je praceschopny. Co potom, ak potrebuje od zeny, aby sa o neho postarala? Ak zena nema pracu, dobry prijem atd., co potom? Nie kazdy muz si mysli, ze zle veci sa stavaju len druhym ludom. Su muzi, ktori vedia, ze choroba, zle veci, sa mozu prihodit aj im, a maju radi tu istotu, ze v pripade vaznej choroby, sa o nich zena s laskou a ochotou postara, lebo ma pracu, a nejako to utiahne, aj ked s tazkostami. Ak ma zena nazor, ze muz ma vediet vsetko utiahnut, a zrazu ten muz nemoze, kvoli strate zamestnania, chorobe, atd. co potom?

sense
13. júl 2025

U mňa platí: kto pozýva ten platí. Ono nejakú tú kávu , vodu by nemal byť pre chlapa problém zaplatiť aj keď by zarábal menej. Výlety by som nenechala platiť komplet chlapa. Obzvlášť ak by to nešlo len z jeho hlavy ale bola naša spoločná dohoda.
Nabudúce choďte miesto reštike len na prechádzku, ta nič nestojí

bessie12
13. júl 2025

U nás drvivú väčšinu platieb plati môj manžel. Takto to máme od začiatku. Ja väčšinou platím len svoje výdavky. Ale občas zaplatím niečo aj ja.

anonym_24f01d
13. júl 2025

Tak podľa mna, má platiť chlap, aj platil a keď už to bolo vážne, dal mi peniaze aj len tak, aby som si kúpila čo som chcela, alebo mi vzal šaty za stovku , lebo chcel.

bludna
13. júl 2025

Vidis, ze nazory su tu rozne. Za mna si to pokojne mozme delit na polovicu, je mi to fuk. Platenie pocas randenia nie je pre mna dolezita tema, pokial sa necitim neprijemne. Ak by ma dotycny zneuzival, vtedy by som to riesila. Neocakavam automaticky, ze muz za mna bude platit len aby mi ukazal, ze v buducnosti sa o mna dokaze postarat. Rovnako si ale vyjasnim nech on neocakava odo mna navarene, oprate a napecene 😀
Respektujem, ze niektore to mate inak. Kazda vychadzame z niecoho ineho.

leidin
13. júl 2025

Podla mna platenie nema nic s rodom. Clovek ma ist pripraveny si zaplatit za seba kazdy a nie sa spoliehat, ze to ma spravit niekto zanho. Nie som feministka ani patriarchalne zalozena v tomto. Ak je nejaka nerovnost a nesedi to, tak to normalne treba povedat, aby sa nespokojnost netahala casom do vacsich rozmerov a inych zalezitosti.

mk1111111111
13. júl 2025

Ja som za cely moj zivot nikdy chlapovi nezaplatila ani len sodu. To by sa ten moj a aj znami a kamarati teda veeelmi hanbili. 🙈

nyusika
13. júl 2025
@pupavka234

@nyusika ja este dodam, ze ja nic nemam proti tomu, ak je zena zlatokopka, ak to obom vyhovuje. Problem ale nastava, ak muz nema nasetrene miliony, a stane sa nieco, ze zrazu nie je praceschopny. Co potom, ak potrebuje od zeny, aby sa o neho postarala? Ak zena nema pracu, dobry prijem atd., co potom? Nie kazdy muz si mysli, ze zle veci sa stavaju len druhym ludom. Su muzi, ktori vedia, ze choroba, zle veci, sa mozu prihodit aj im, a maju radi tu istotu, ze v pripade vaznej choroby, sa o nich zena s laskou a ochotou postara, lebo ma pracu, a nejako to utiahne, aj ked s tazkostami. Ak ma zena nazor, ze muz ma vediet vsetko utiahnut, a zrazu ten muz nemoze, kvoli strate zamestnania, chorobe, atd. co potom?

@pupavka234 to, že žena prijme pozvanie na večeru a na dovolenku, z nej zlatokopku nerobí.
Nezavid

nyusika
13. júl 2025
@pupavka234

@pupavka234 to, že žena prijme pozvanie na večeru a na dovolenku, z nej zlatokopku nerobí.
Nezavid

misiak7777
13. júl 2025
@nyusika

Nezavid

@nyusika ale kľud 😉 len je aj druhý tábor, ktorý nemá problém zaplatiť účet alebo dať polovicu na dovolenku 🙂🙂

pupavka234
13. júl 2025
@nyusika

Nezavid

@nyusika ja Ti nazavidim, ja Ti doprajem. Ja zaroven absolutne nemam problem s tym, ked ma zena bohateho partnera, ked si to tak zariadila a vyhovuje to obom, preco nie. Ale priznam sa, ked zena caka od partnera, ktory este aj zaraba menej aby vsetko platil, a za 2 mesiace nevytiahne penazenku, tak to uz sudim. Rovnako sudim, ked muz musi driet ako otrok, mat 2 prace atd., lebo zena ma nazor, ze chlap, co neplati vsetko, nie je chlap…. Kazdy ale nech si zije ako chce, a ak to paru vyhovuje, preco nie.

ravehami
13. júl 2025
@hellionka

… no ak by si to mne v čase balenia “načrtol” tak na ďalšie rande už nejdem. A nie preto, žeby som ho mala zaplatit 🙂 … a rovnoprávnosť bude vtedy, kedy muži budú mať <> …

@hellionka vela z nich <> ma 🙂

nyusika
Autor odpoveď zmazal
nyusika
13. júl 2025
@pupavka234

@nyusika ja Ti nazavidim, ja Ti doprajem. Ja zaroven absolutne nemam problem s tym, ked ma zena bohateho partnera, ked si to tak zariadila a vyhovuje to obom, preco nie. Ale priznam sa, ked zena caka od partnera, ktory este aj zaraba menej aby vsetko platil, a za 2 mesiace nevytiahne penazenku, tak to uz sudim. Rovnako sudim, ked muz musi driet ako otrok, mat 2 prace atd., lebo zena ma nazor, ze chlap, co neplati vsetko, nie je chlap…. Kazdy ale nech si zije ako chce, a ak to paru vyhovuje, preco nie.

@pupavka234 ja nemám názor, že chlap musí za každých okolností všetko platiť.
Ani som to nikdy nenapísala.

Napísala som, že keď ma pozve na večeru prípadne dovolenku neznamená to, že som zlatokopka.
A napísala som aj to, že určite nájdem spôsob, ako sa v rámci svojích možností revanšujem. Nie nemyslim sexom 🙈

nyusika
13. júl 2025

@misiak7777 úplne v poriadku, ja to rešpektujem
No nie ja som malá potrebu ťa osloviť a vysvetľovať, že Blavoa..
Niektoré áno, mali si potrebu ma označiť za chuderu a zlatokopku.
Ja mám vlastnú domácnosť, vlastný príjem...a nemám problém prijať aj hodnotnejší dar.

victory1
13. júl 2025
@pupavka234

@victory1 presne tak. Vela zien ma nazor, ze muz sa ma vediet o zenu postarat. Ale muz nie je stroj, v zivote moze prist hocico, a ja som toho nazoru, ze aj zena by sa mala vediet postarat o muza. Nie kazdy muz je zdravy, krasny a praceschopny az do 70tky, zivot vselico prinesie, a treba byt pripraveny.

@pupavka234 presne tak,nevies,co ti zivot prinesie..ano,aj moj muz sa staral,aj ked som bola rok na PN...teraz sa karty otocili,teraz sa staram ja..som rada,ze mu to mozem oplatit a najradsej budem,ked bude uz v poriadku,zdravy...ale urcite nie kvoli tomu,aby to cele financne tahal..musime zvolnit obaja...
A neviem si predstavit takuto situaciu,keby som bola bez prijmu...