Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
Dúfam že nedáte mu peniaze.
@anonym_autor 📌
@anonym_autor nezávidím Ti.
Nepozičias- si zlá.
Požičiaš -aj tak si zlá, lebo chceš naspäť peniaze.
Netreba zabudnúť, že oni ešte budú splácať aj úver.
Ahojte, fakt sledujem ako sa vyvija debata.... poziciavajuci si velmi narokovat na dom nemoze (nejak podobne ako funguje hypo) kedze dom je uz zalozeny... Na druhej strane... ked pojde do Nemecka... aj tam si treba pracu najst, idealne vediet po Nemecky. Nie kazdy co v Nemecku robi zarobi tolko ze splati hypo, bude viest 2 domacnosti (ved jednu zena doma a druhu muz v DE) a este aj extra zarobi a odlozi... to Nemecko je super, ale pecene holuby tam proste nepadaju....
Za mna si svagrovci myslia ze je to neskutocne jednoduche... Lenze.... Banka uz povedala nie, cize ono je to uz teraz o hubu a pritom 20tis. E nie je koniec sveta. Ale ked banka neda, tak proste neda.... Realne si to ti svagrovci vobec nevypocitali... maju priemerne platy, vysoku hypoteku, este chceli uver a este si myslia ze za 2 roky vam daju o 5tis E viac. No tomu neverim... uz teraz to vychadza (bez tych extra 5tis) 833E mesacne len za to co si od vas chcu pozicat... k tomu este ich vlastna hypoteka, jedlo, tankovanie, poistky, ucty, extra vydavky, lieky, oblecenie... len tipujem ze minimalne 500E maju splatku hypo (mozno aj malo hovorim)... neexist ze ti este preplatia 5tis - to by vychadzalo 1041 E. Vobec by som do toho nesla...
Autorka, povedz švagrovi, že si sa pomýlila. Že peniaze potrebuješ investovať do niečoho a že to máš tiež malo a že tiež budeš potrebovať požičať. Nech si myslia, že aj vy budete potrebovať úver a niečo splácať. Lebo takto vyzeráte, že máte aj a nechcete dať. Jeden z rodiny mi vravel, že za ním, keď chodili ľudia, že si chcú požičať, tak vravel, že aj on si potrebuje požičať a keď ten dotyčný niekoho najde, nech dá vedieť, aby si aj ten z rodiny mohol u neho požičať. Potom mu už ľudia dávali pokoj. Švagor ti naslubuje hory doly, aby sa dostal k peniazom a keď to nebudú vedieť splatiť, budete vy tí zlí, že im nechcete oddialiť splátky.
Požičala som bývalému švagrovi 4500€, prvé 4 mesiace platil podľa dohody 200€/mes. a odvtedy ani cent, práve riešim exekúciu, stojí ma to kopec času a peňazí. Už by som nepozicala. Tiež sľuboval, že mi vyplatí všetko, že ma dobru robotu, vráti mi o 1500€ viac. Ak do toho pôjdete, dajte si spraviť zmluvu u právnika. Pozor na úroky, ktoré navrhuje, aby neboli brane ako úžera. To bol môj prípad, keďže som zmluvu neriešila s právnikom. Následne na súde sme nemohli vymáhať žiadne úroky, iba istinu.
Autorka, povedz švagrovi, že si sa pomýlila. Že peniaze potrebuješ investovať do niečoho a že to máš tiež malo a že tiež budeš potrebovať požičať. Nech si myslia, že aj vy budete potrebovať úver a niečo splácať. Lebo takto vyzeráte, že máte aj a nechcete dať. Jeden z rodiny mi vravel, že za ním, keď chodili ľudia, že si chcú požičať, tak vravel, že aj on si potrebuje požičať a keď ten dotyčný niekoho najde, nech dá vedieť, aby si aj ten z rodiny mohol u neho požičať. Potom mu už ľudia dávali pokoj. Švagor ti naslubuje hory doly, aby sa dostal k peniazom a keď to nebudú vedieť splatiť, budete vy tí zlí, že im nechcete oddialiť splátky.
@brigelka prečo by mala klamať a vyhovárať sa. Stačí ak sa zdravo a asertívne vyjadrí.
Tu v diskusii (aj v iných) krásne vidno akú výchovu ľudia dostali👉 byť poslušné dievčatko, byť za peknú, vyhovieť druhému, len aby som nebola zlá, vyhovieť, aby sa. nepokazili vzťahy, nebyť egoistka, sebec a držgroš... No to určite 👆 Každému vyhovieť podľa jeho gusta a ja potom a ovisnutým nosom a prázdnym kontom 🙄Len aby som bola poslušné dievčatko 🤦
@brigelka prečo by mala klamať a vyhovárať sa. Stačí ak sa zdravo a asertívne vyjadrí.
Tu v diskusii (aj v iných) krásne vidno akú výchovu ľudia dostali👉 byť poslušné dievčatko, byť za peknú, vyhovieť druhému, len aby som nebola zlá, vyhovieť, aby sa. nepokazili vzťahy, nebyť egoistka, sebec a držgroš... No to určite 👆 Každému vyhovieť podľa jeho gusta a ja potom a ovisnutým nosom a prázdnym kontom 🙄Len aby som bola poslušné dievčatko 🤦
@jamimo suhlasim. Absolutne netreba klamat, vymyslat si vyhovorky. Staci sa naucit povedat NIE a byt dostatocne asertivna. Nie, nepoziciame, obratte sa na niekoho ineho. Netreba nic vysvetlovat, klamat, vymyslat si bajky o nakupoch, plastickych operaciach a neviem com este. Netreba mat 5 vysokych skol absolvovanych, staci sedliacky rozum. Nedam cele svoje uspory niekomu, kto mi ich nedokaze splatit. Hotovo.
Autorka je nieco nove ??😊
@jamimo lebo ľudia sú strašne domýšľaví. Keď im nedáš dôvod, tak si ho vymyslia. Tak vznikajú klebety, z nedostatku informácií. Ak im povie nie, nepoziciame. Bez dôvodu, tak si švagor dôvod vymyslí a po celej rodine ich ohovori, aký sú sebci, lebo majú a nedajú.
@jamimo suhlasim. Absolutne netreba klamat, vymyslat si vyhovorky. Staci sa naucit povedat NIE a byt dostatocne asertivna. Nie, nepoziciame, obratte sa na niekoho ineho. Netreba nic vysvetlovat, klamat, vymyslat si bajky o nakupoch, plastickych operaciach a neviem com este. Netreba mat 5 vysokych skol absolvovanych, staci sedliacky rozum. Nedam cele svoje uspory niekomu, kto mi ich nedokaze splatit. Hotovo.
@muchotrafka298 volá sa to milosrdna lož. Možno si nechce pokaziť vzťahy v rodine. Nie každý má zdravý sedliacky rozum.
@muchotrafka298 volá sa to milosrdna lož. Možno si nechce pokaziť vzťahy v rodine. Nie každý má zdravý sedliacky rozum.
@muchotrafka298 ale ja nepíšem, že neodmietnut. Práveže som názoru, aby nepožičala. Ale takým štýlom, aby sa neurazili alebo neohovarali. Ja ich nepoznám. Autorka musí vedieť, či znesú pravdu do očí alebo nie. Ľudia sú rôzni. Možno sa aj autorka ocitne v situácii, že bude potrebovať pomoc od švagra. A pošle ju kade ľahšie.
@jamimo lebo ľudia sú strašne domýšľaví. Keď im nedáš dôvod, tak si ho vymyslia. Tak vznikajú klebety, z nedostatku informácií. Ak im povie nie, nepoziciame. Bez dôvodu, tak si švagor dôvod vymyslí a po celej rodine ich ohovori, aký sú sebci, lebo majú a nedajú.
@brigelka A? Nech ohovára a vymýšľa story prečo, začo, načo. Keby mne niekto takto plačkal na ramene a sťažoval sa na zlého brata a švagrinú, veľmi rýchlo by bol u mňa vybavený odpoveďou: A prečo by ti mali požičať? Požičiavajú v banke, a keďže tam nedostaneš 🚩 asi vedia prečo. Vybavené! A nech fabuluje krivdy a plače, ľudská fantázia a sprostosť je nekonečná!
No a ako sa urazí, tak sa aj odrazí. A ak nie, jeho problém 😉
@anonym_autor Požičať 20tis.je vec, ktorú si človek dobre zváži, lebo aj keď je potencionálny dlžník seriózny a má čisté úmysly/požičať a poctivo vrátiť požičané/, stále je riziko,ze sa to môže pod vplyvom okolností zmeniť.Osetrit to úradne sa dá/dokonca odporúča aj medzi príbuznými/, lenže niekedy je ťažké vymôcť si peniaze aj od cudzieho,od príbuzného este ťažšie, lebo sú tu príbuzenské väzby, ktoré by nám v prípade potreby nedovolili vymáhať peniaze pomocou exekútora, najmä,ak vieme,že nás príbuzný sa stal insolventnym bez vlastného pričinenia .Napriek všetkému by som asi pomohla, ak by som mala tu možnosť,lebo stále sa držím hesla, že kto iný by mal pomôcť, keď nie rodina...
Inac skus si precitat temu:upisali sme sa domu a teraz to nezvladame,aby to tak nedopadlo ako v tej teme,aj ked maju viac stastia,ze nemaju deti.
Myslim, ze zakladatelka otvorila temu a mohla by mal zakladnu slusnost sa vyjadrit ako to dopadlo
Povedala by som im, že nech sa najprv švagor zamestná v Nemecku a po 3-4 mesiacoch im požičiate. Nech si za tie mesiace aj on čosi odloží z výplaty, aby ste si boli istí, ze reálne toľko zarobí a aj dokáže 2000€ ešte odložiť. Ak bude mať za 3 mesiace 6000€ ušetrených, vie pomaličky začať s opravou. Ale tiež si nemyslím, že sa s týmto zmestia do 20000, pokiaľ teda nebývajú na svete alebo juhovýchode Slovenska
Pozicala by som, aj som pozicala. Ale podmienkou je notarska zapisnica s exekucnym titulom, to sa totiz netreba tahat po sudoch, hned sa ide do exekucie. A to nech si je aj svagor riadne vedomy. Tam totiz nemusi nastat neferovost brata. Ale ine zivotne okolnosti, smrt, rozvod atd a potom je to pruser.
@viera27 to by aj fungovalo, keby dom bol ich, ale na domnzobrali hypoteku. Tak pise . Takze dom ich nie je.
Necitala som celu diskusiu, kedze je na 11 stran, ale mas o nich velmi skreslenu predstavu. Elektroinstalacia, voda a ine veci sa riesia pri kupe dome. Ved kto uz dnes kupi macku vo vreci. A kedze banka im viac neda, tak zjavne si pozicali maximalnu sumu, ktoru im banka dokaze dat. Takze velmi nezodpovedne z ich strany, ze isli do kupy domu, na ktory nemaju. Museli vediet, ze dom bude potrebne prerobit a ked este ani nemaju deti, tak to uz vobec nechapem, ako dokazu tak zit, ze nic neusetria. Svagor ti slubuje peniaze, ktore nema. Na 100% by ti ich nevratili do 2 rokov. A ak naozaj potrebuju len 20 000, tak svagor nech ide za hranice zarobit peniaze na pol roka a bude aj na prerabku. Ved hadam dom nie je ruina, ze hned spadne, ked ho hned neprerobia. Vy si svoje tazko zarobene a rozumne usetrene peniazky nechajte a ak ta az velmi bude skriet svedomie, tak pozicajte 5000 a zvysok proste neda sa, je to vasa zelezna rezerva, doba je zla, hocikedy mozete prist o pracu, ved vsade sa prepusta.
@anonym_autor nam moj stryko pozical 10.000. Nic navyse za to nechcel. Vsetko sme mu pomerne rychlo vratili. V nudzi poznas priatela ..mozte im pozicat cast penazi, ak su to vase jedine peniaze, nie celu sumu.
Ja teda neviem naisto,ale nie je niečo,že predávajúci ak niečo zataji nejaké skryté vady tak sa dá,,reklamovať,,?
@jumama no, darovat asi nie veru. az tak dobre na tom nie sme. mne sa dzala ta doba relativne kratka, ze za 2 roky a teda este aj s bonusom 5tisic pre nas..ale teda to nie je dovod, nechcem aby to to vyznelo, ze je to nakoniec pre nas biznis. bol to svagrov navrh, budem rada, ak by vratili presne pozicanu sumu bez urokov
@anonym_autor to je pekné, že zvazujes požičať presnú sumu bez nároku na úrok. Ale v takom prípade totiž prerobis, pretože inflácia ti zníži hodnotu peňazí (veď isto vnímaš napríklad zvyšovanie cien, dnes si za 5eur kupis v potravinách 2-3 bežné veci, pred 10-imi rokmi by si nakúpila oveľa viac, možno plnú igelitku. ) A predstav si to vo veľkom, pred 10-15imi rokmi sa dalo za 10 000€ kúpiť malé nové auto, teraz začínajú tak na 18 000€. Teda hodnota peňazí sa mení, podstatne je čo si vieš za danú sumu reálne kúpiť. Pokiaľ však svoje úspory neinvestujes tak je to potom jedno.
podla mňa autorka už peniaze posunula švagrovcom a my sa tu vadíme, či dať alebo nedat
urok 5000€ je zaujimavy, ale nie pri luďoch, čo nemajú na nájom
@anonym_autor ešte môže ísť švagrina na materskú.
Ja so bola 5 rokov. Vtedy sa naozaj nedá vracať. Požičajte im 200€. Keď splatia , ďalšie 200€. Ale aj tak budete zlý, lebo to. Chcete vrátiť! Že ich to vôbec napadlo....
@anonym_autor nam moj stryko pozical 10.000. Nic navyse za to nechcel. Vsetko sme mu pomerne rychlo vratili. V nudzi poznas priatela ..mozte im pozicat cast penazi, ak su to vase jedine peniaze, nie celu sumu.
@olivierko229 súhlasím.2000€ na nevyhnutne opravy. A ked vrátia... , bude tehotná....
@anonym_autor ešte môže ísť švagrina na materskú.
Ja so bola 5 rokov. Vtedy sa naozaj nedá vracať. Požičajte im 200€. Keď splatia , ďalšie 200€. Ale aj tak budete zlý, lebo to. Chcete vrátiť! Že ich to vôbec napadlo....
@bambulka224 neutiekla ti jedna nula? Požičať 200? S takou sumou neprerabas, pen zbehnes na vacsi nakup

@evansova Nie ženská, napísala som žemla, ale debil mobil chce byť múdrejší ako ja.
@evansova 🙂 dom nie je ženská !