Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?
Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?
@anonym_39a27c to nehrozí, on ma veľmi slušný plat, s nadhľadom utiahne nás oboch a aj mu veľká vacsina platu ostane.
@anonym_autor ty si stale nepochopila,ze to nie je o tom,ze on ma slusny plat a utiahne to za dvoch,je to o postaveni dvoch ľudi v partnerstve,ktore u väcsiny funguje tak,aby to bolo spravodlive k obom,nie o tom,ze jeden ťaha a druhy sa vezie...su zeny,ktoré by sa kludne mohli len viezť a predsa to nerobia,ale ťahajú to spolu vo dvojici
@anonym_a541b8 "partnerovi som dovolila nasťahovať sa ku mne...", "aby ma vozil všade, kam potrebujem..." No pre mňa je aj toto úplne divné
@anonym_f8f24e A čo je na tom divné?
aj u nas plati vsetko muz, ked si najdem novu pracu budem platit aj ja, nemam s tym problem, ale aj ked som pracovala vacsinu platil
@anonym_autor
No co asi dobra v rozkroku a tu ti len zavidia ze to mas zaplatene
@anonym_autor zarábam, no môj manžel tiež ťahá celú domácnosť. Keď som ja zarábala viac, ťahala som domácnosť ja. Neriešime to, ani nikto naokolo. Vlastne nikto o tom ani nevie.
Ukrajinky majú v tomto veľmi múdro..chlap všetko platí a ona si šetrí alebo sa skrasluje
Ak platíš jedlo, drogériu, podieľaš sa na chode domácnosti, tak okey. Ale pridala by som prispieť aj na polovicu energií. Nie nájom/hypo, ale energie. Nemusíš presne do eura, na polovicu, ale napr ak on platí 340 eur energie, tak prispieť 150 eur.
Ak neplatíš absolútne nič, tak si zlatokopka, čo sa dá vydržiavať a nemá kútik chochmesu a výchovy.
Ak platíš jedlo, drogériu, podieľaš sa na chode domácnosti, tak okey. Ale pridala by som prispieť aj na polovicu energií. Nie nájom/hypo, ale energie. Nemusíš presne do eura, na polovicu, ale napr ak on platí 340 eur energie, tak prispieť 150 eur.
Ak neplatíš absolútne nič, tak si zlatokopka, čo sa dá vydržiavať a nemá kútik chochmesu a výchovy.
@vkatush ja aj chcem občas niečo zaplatiť, ale on by mi ani nedovolil. Do bývania určite nie, a keď mame väčší nákup jedlo/drogerka tak aj keď chcem zaplatiť ma predbehne furt. Ale mne to nevadí, veď to je milé a pekne od chlapa.
@anonym_autor ja som sa vydávala ako 20.ročná študentka. Mala som holú riť a všetko ťahal manžel. On s tým bol ok a nevadilo mu to. Keď som doštudovala už sme mali dve deti popri ktorých som pracovala. Každé euro máme spoločné. Nikto si nič nenecháva len tak pre seba. On má prístup na môj účet a ja na jeho.
Mne zas príde nelogické, že by žena mala platiť 50% všetkého, keď je na rodičáku. Celá doba je nejaká zvláštna. Akoby sa všetko meralo len peniazmi. To sa už fakt dvaja ľudia nevedia dohodnúť kam dajú to málo čo zarobia. Možno by som mala tento problém ak by som mesačne zarábala 3-4000 eur v čistom.
My sme sice manzelia a ide vsetko zo spolocneho uctu ale.... v takomto pripade.... fakt nedavas nic ani na stravu? Drogeriu? Alebo energie? Aspon nieco doslova ze symbolicky?
Veru ani ako zena by som toto nechcela.
a ty cim prispievas do domacnosti? ak to jemu vyhovuje ok..ale vztah je o 2 a aby si sa jedneho dna nezobudila s tym,ze ti bude vycitat tvoju hnilobu ... alebo sa po xy rokoch rozidete a ty zistis ze okrem deti nevlastnis nic a skoncis v detskej izbe u rodicov ... ale akopisem,,,pokial to vyhovujeme jemu ...nas fo toho nic moj plati bylety jedlo ... ale zvysok ideme pol na pol -nebyvame spolu ... a citila by som sa hnusne ak by som ho nechala tahat uplne vsetko a ja sa len "viezla" tak ma nevychovali-nastastie
A prečo by to nemalo byť normálne? Normálne je to, čo vyhovuje obom v danom páre. U vás je to tak , u iných onak. To ale neznamená, že ti ostatné ženy závidia. A teda osobne nechápem, čo máš za kamarátky a okolie, ale mňa sa nikto nepýta, ako financujeme spoločnosti môj chlap a ja.
@vkatush ja aj chcem občas niečo zaplatiť, ale on by mi ani nedovolil. Do bývania určite nie, a keď mame väčší nákup jedlo/drogerka tak aj keď chcem zaplatiť ma predbehne furt. Ale mne to nevadí, veď to je milé a pekne od chlapa.
@anonym_autor absolutne sa nepozastavuj nad tym, ako to maju iny. Ak ste takto obaja spokojni a vyhovuje vam to, super. Je to aj o chlapovej zodpovednosti, ktora sa v nasej spolocnosti aleze uplne vytratila. Vo vztahu raz taha jeden, raz druhy, raz spolocne a absolutne to nikdy nie je fifty-fifty. Mne je napriklad smiesno, ako sa uz aj udomacnilo, zaplatit restauraciu indi-vindi a pozeraju vsade na nas ako na mimozemstanov, ze jeden plati vsetko....🙄🙄🙄
@anonym_autor a ty mu ako ukazuješ, že si žena?
@belllinka tým že mu dovolim aby sa staral o mňa 😊
My keď sme začínali spolu bývať, tak sme boli študenti, ktorí sa na to niekedy ledva poskladali spolu, nie to že by jeden ťahal… ale úprimne to boli najkrajšie časy 😄 už vtedy sme pozerali na peniaze ako na naše… pre mňa nebolo dôležité kto to platí, ale že na financie máme rovnaký pohľad a názor…ľudia sa stretávajú v rôznych životných situáciách, majú rôzne príjmy a normálne je všetko čo vyhovuje obom a tak ako sa nepotrebuješ obhajovať ty, nepotrebuje sa obhajovať ani niekto komu vyhovuje viac 50:50
No pýtajú sa ma kamarátky , rodina že ako to mame rozdelené , ja sa nepytam ale mám okolie čo sa opýta že ako žijeme a podobne. Aj som sa čudovala ale zas som nedávno začala dospelý samostatny život tak asi preto sa pýtajú.
@biba_18
@anonym_autor ty si nezačala samostatný život. Si závislá na ňom
@belllinka tým že mu dovolim aby sa staral o mňa 😊
@anonym_autor 🤣🤣🤣
@anonym_f8f24e A čo je na tom divné?
@anonym_a541b8 že čo? Veď o ňom píšeš ako o cudzom človeku, nie priateľovi. Že dovolila si mu u seba bývať. DOVOLILA 🤦♀️ a že ťa musí vyvážať všade kam si rozkážeš, no že si absolútne nesamostatná je hadam jasné. Radšej si sa mala sústrediť ako toto vyriešiť, či ho ozaj máš len ako šoféra? 🤭
...lebo nie ste manželia, preto.
Je otazka, ci on plati naozaj vsetko a ty nic, alebo on plati byt, inkaso a ty napr.nakupy do domacnosti...potraviny, drogeriu a pod. Uplne vsetky vydavky sa nedaju delit na polovicku...budes preplacat polku nakupu? Takze neviem ako to skutocne je.
Ale myslim, ze beznej zene by to vadilo a prirodzene by mala potrebu prispiet na inkaso, kedze aj ona tam byva.
Po skole kym som byvala u mamy, som jej vtedy prispievala 50e mesacne. Ale to platy boli 500e.
Normálna otázka ľudí to zaujíma, ja by som nechcela aby platil všetko chlap, z dôvodu že by som si prišla sama sebe ako vychcanec atď..... či by chcel či by nechcel vždy by som dačo platila, a nie neosamostatnila si sa zrejme nevieš čo to slovo znamená
@anonym_autor ...tak berie ťa asi ako návštevu, drží si odstup aby to nebolo že máte spoločnú domácnosť. Alebo to berie tak že si ťa vydržiava.
Na druhej strane je to jedno, ak vam to takto vyhovuje.
@anonym_autor by som sa od hanby pod zem "prepadla" keby ma muz "zivi", dufam, ze taku ako ty si moj syn nenajde..
@anonym_autor My take zakladne vydavky ako byvanie a vacsie dovolenky riesime na polovicu. Ani jedneho to nijk zvlast neboli. Ja mam mesacne 4000-5000 eur, priatel tak 7000. Velmi zalezi od toho kolko partneri zarabaju. Z mojej skusenosti je rozdielny prijem vo vztahu negativom a v dlhodobom horizonte moze akurat sposobit len komplikacie. Predpokladam, ze ale to nie je tvoj pripad, kedze pises, ze mas tiez dobre ohodotenu pracu. V tom pripade by som to asi nechala tak, ked to jemu nevadi. Uzivaj si to 🙂
@anonym_autor nie nemali by si deliť náklady na polovicu. Prosím ťa nepočúvaj kamošky a ani iné rady. Proste sa s nimi o tom nerozprávaj. Každý schopný chlap sa má vedieť postarať. Tvoj chlap je evidentne schopný a múdry. Kľudne so mnou nemusia ine prispievateľky súhlasiť. Mám svoj vek a svoj názor. Autorka más to dobre nastavené a je to tak v poriadku. Iné reči nepočúvaj. Za svoje ušetrené peniaze by som z času na čas ako podakovanie za úžasného chlapa kúpila nejaký víkendík, letenky alebo dovolenku ako prekvapenie. Plus samozrejme setrila aby sme mali finančnú rezervu bez toho aby som mu to vešala na nos. Ale naopak, ak by sa niečo stalo, tak vtedy tá rezerva pomôže a vtedy by som ukázala, že ty si všetko platil a ja som sa znažila pre nás vytvoriť rezervu. Pre chlapa má byť prirodzené, že chce zabezpečiť tú svoju partnerku aby sa mala dobre. Pre mňa nie je vôbec prirodzené toto delenie. Ked som začala žiť vtedy s priatelom , teda on sa stahoval ku mne na dom, tak s tým prišiel sám, že v poslednom dlhoročnom vzťahu to tak mal. Nemala som úver, čiže len náklady a strava. Teraz sme manželia, kúpili sme spolu dom a stále máme náklady 50 na 50. Úprimne je to vnútorne za mna divné stále, aj po tých 8 rokoch a je to pre mna nezvládnutá rola muža. Hoci je môj manžel po iných stránkach skvelý starostlivý chlap. Resp. takto to naucili ženy mužov. V podstate nás muži dali do pozície, že my ich už vlastne ani nepotrebujeme, lebo sme sebestacné. Takže som veľmi rada autorka, že ty máš ešte doma normálneho muža s veľkým M.
@anonym_autor ja suhlasim s autorkou, schopny muz buduje svoj dom, do ktoreho zavola svoju zenu (partnerku), muz vytvori zazemie, stabilitu, bezpecnost, muz sa postara o celu reziu byvania, zitia, zena svoje peniaze pouziva na svoju spotrebu ako odevy, zaluby, kozmetiku , zabezpecenie do buducna ......, mudra zena vie, ze bude do spoluzita vkladat harmoniu, zensku stranku, zensku rolu v starostlivosti o muza, o domacnost, a tiez vie, ze svoje peniaze si bude odkladat, zhodnocovat, zabezpeci si svoju nehnutelnost, ak by nahodou vztah nevysiel, aby mala kam ist. Muz jej vytvoril vsetky podmienky k tomu, aby so svojimy peniazmi ona narabala zodpovedne a muz ju v tom podporuje, a nechce od zeny ziadne prispevky.
@anonym_autor tebe príde prirodzené, že všetko platí chlap, aby ukázal že je chlap (wtf?). Mne zasa príde prirodzené starať sa o seba ako dokážem. Nemáme poplatky na polovicu, ani počas chodenia ani v manželstve, ale platíme to tak nejak prirozdene, raz ja, raz on. Je úplne jedno koľko zarába on či ja. Pokiaľ by som bola invalid s 200€ mesačne tak aj tak by som prispievala koľko by sa dalo. Frajer nie je hotel.
@anonym_autor Tu vyžaduješ, aby bol "muž" a zaplatil všetko a ty aby si bola tá nežná žienka. A potom na feministickom fóre budeš volať za zrovnoprávnenie žien a mužov.

@anonym_autor a ty mu ako ukazuješ, že si žena?