icon

Prečo mi svokra týka a ja jej mám vykať?

17. júl 2023

Veď to neni proti pravidlám tykania a vykania?

slavomira236
17. júl 2023

Mam 45 vsetkym stars susedom dookola vykam a oni tykaju poznajya od decka. Sused moj rocnik tiez mojej mame vyka onau tyka tiez hp pozna od mala. Moj partnerojejMe vyk ona mu tykA je so mnou 17rokcv

viestta
17. júl 2023

@vroni nuz moja mama tykala vsetkym mojim frajerom, kamaratom aj kamaratkam aj ked sme uz boli dospeli a nepoznala ich do skolky. Az sa z toho posledneho vyklul zat. Oni jej vykali ako som ja vykala ich rodicom. Nezacne mu zrazu vykat lebo zmenil status, a ani on jej zrazu nezacne tykat. Tak isto to beriem aj u svokry. Kym starsi nenavrhne tykanie ostava status quo.
Kiez by toto bol naozaj najvacsi problem medzi "maldymi" a svokrovcami tak svet by bol ruzovou zahradkou

dobromila
17. júl 2023

Mne to, že mi svokrovci tykajú a ja im vykám začalo prekážať, keď od našich detí, svojich vnúčat nevyžadovali vykanie a ja som v spoločnej domácnosti bola jediná, kto im vykal a zďaleka nie najmladšia🤣 Tak som im povedala, nech mi aj oni vykajú, alebo im budem tykať. A odvtedy im tykám....Keby sme sa videli raz za rok, tak neriešim.

viestta
17. júl 2023

@dobromila vidis, my sme jednej babke vykali, druhej babke a dedovi tykali. Rodicia vykali obidvom svokram aj svokrom, oni im tykali. A moje dieta si s babkami tyka. A neriesime.

vroni
17. júl 2023

@viestta, fakt si neviem predstaviť prísť niekam vo veku cca 25 + a začnú mi úplne cudzí ľudia tykať. Fakt nie. Dovtedy je to s tou dospelostou take vratke, ze pochopím. Ale neskôr... Ale nie, určite to nie je životný problém. Je len vecou voľby, ci ho človek vyrieši alebo sa so stavom zmieri. Ja by som s kľudom tykala spat
Aj keď to tiež nie je celkom podľa etikety. Za to však vysoko funkčné.

viestta
17. júl 2023

@vroni po 25 som si domov vodila len frajerov, aj to radsej vtedy ked nasi neboli doma 😀 Tam moc priestoru na vytanie/tykanie nebolo 😅

martinka13
17. júl 2023

Mam to tak aj ja a príde mi to úplne normálne. Svokrovci síce chceli, aby som im tykala, ale nie som s tým stotožnena. Takže som to odmietla.

lvulik
17. júl 2023

@martinka13 lenže tebe navrhli, aby si im tykala, cize úplne odlišná situacia, aku ma autorka. Jej tykanie nenavrhli a tykat jej napriek tomu sami začali.

petronellla87
17. júl 2023

Je... Mna od urciteho veku vytaca do vyvrtky ked mi niektotyka iba kvoli tomu ze som mladsia

sense
17. júl 2023

Neviem ci je to proti pravidlám ale ja som exsvojre vykala. Partnerov m rodičom zvykám, jeho mama mi týka ale aj tak jej moc nerozumiem, chvalabohu,

mironka
17. júl 2023

@akvi aj mojmu svokrovi vsetci (rozumej moji rovesnici v rodine) tykaju,len ja nie...ani mi to nenavrhol...ti rovesnici su bud jeho krstnata a netere...ale nemam s tym problem

jana_eyre_2
17. júl 2023

Tak aj ja to považujem za nezdvorile, moja mama napríklad vykala každému,.aj mojím kamarátom tak cca od 17-18r.. proste mi to prišlo od mojej mamy slušne a uctive..
Napriek tomu mne moja svokra tyka a ja jej vykam.. ale nič s tým nerobím, aj keď to je podľa mňa nezdvorile, je mi to jedno..

martinka13
17. júl 2023

@lvulik to aj mne. Tykanie navrhli po X rokoch manželstva. Ja osobne som v živote nepočula, aby svokra neveste vykala

lvulik
17. júl 2023

@martinka13 a v čom je svokra viac, ze by mala neveste automaticky tykat a slušné a uctive správanie pre nu k druhej dospelej osobe neplatí?

viestta
17. júl 2023

@lvulik a co ked sa svokry (aspon poniektore) pozeraju na to, ze je to ich dalsie dieta, tak mu tykaju ako vsetkym vlastnym detom? Nevesta nie je cudzia osoba, je to uz clen rodiny.

lvulik
17. júl 2023

@viestta tak potom by malo byt prirodzene, ze tie 'deti' budú svojej 'druhej mame' rovnako tykat a nebudú požadovať vykanie, nie? 🙃 Keď už sa chceme rodinkovat, tykanie mi príde prirodzené z obidvoch strán. Na úcte to neuberá, rovnako ako si vážim svojich rodičov a tykam im.

viestta
17. júl 2023

@lvulik nuz, ked ju beru ako druhu maminu, malo by to tak byt

sasesoe
17. júl 2023

Volakedy to tak bolo, moji rodicia vykaju i svojim rodicom a opacne nie... doba sa zmenila... ako ti ma nastavene manzel?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
euka210
17. júl 2023

Ja v tom nevidim nic zvlastne...aj ja svokre vykam, aj moj manzel vyka mojim rodicom. Oni nam tykaju. Nikdy sme sa o tom nebavili ako mame hovorit, ale ja by som tykat svokre nedokazala.
U mojich rodicov to bolo myslim rovnake...oni svokrovcom vykali a svokrovci tykali.

sisaka
17. júl 2023

Príde mi úplne smiešne, ako si ľudia potrpia na takéto blbosti 🤦‍♀️. Bóóže svokra tyká, koniec sveta, čistý hulvát. Keď som žila na Slovensku všetci starší v rodine, známy mojich rodičov, starší ľudia v dedine mi tykali a ja im vykala - ani raz ma nenapadlo, že sú neslušní, ani ma to neuražalo, ani nepohoršovalo a ani som nemala záujem im týkať.
Dnes môj syn zatykal v reštaurácií čašníčke (nevie moc dobre po slovensky), najprv jej síce skoro oči vypadli, potom sme jej vysvetlili a našťastie sa len zasmiala a ani si nevyžiadala od neho oficiálne ospravedlnenie.
Milujem, keď sú ľudia dôležití ako hovná v tráve.

rachel36a
17. júl 2023

Ved jej povedz, ze si to nezelas...ja nikdy nevykam niekomu, kto mi tyka...aj so svokrovcami sme si navzajom vykali, teraz sii navzajom tykame...

lvulik
17. júl 2023

@sisaka tam nejde o hulvatsvo ale skôr o to, ze ked jediná nevesta vyka a všetci tykaju, necíti sa byt v tej rodine veľmi prijata. Podľa mna su tie pocity absolútne normálne a ľudské.
Som rada, ze všetci su tu takí nadvecou. Snad aj v skutočnom živote, ako sa hrajú tu, na MK 🙃

autor
17. júl 2023

@sisaka no vieš moja mohlo by ťa napadnúť, že asi to nebude jediný,, problém,, . Mne to príde neúctivé, že ja ti budem, tykat a ty mi vykaj lebo som veľmi dôležitá osoba😐 ako ja viem že to niektorí tak robia ale je to odveci. Je to proste neslušné 💁

mateson
17. júl 2023

Nemám problém, vyrobím si..

autor
17. júl 2023

@akvi ano aj moja svokra to dáva jasne na javo. Bojím sa kam to povedie, začínam mať dosť averziu ☹

autor
17. júl 2023

@vroni 😂dobrý príspevok ten s tou etiketou sa smejem a súhlasím 😂

zoeeoz
17. júl 2023

Ach boze, este ze mam dcery a prespekulovane nevesty, ktore vidia problem vsade riesit nebudem :D

katarinka89
17. júl 2023

@zoeeoz možno budeš riešiť prespekulovanych zaťov 😉

sisaka
18. júl 2023

@lvulik jasné, že som nad vecou. Žijem v zahraničí a tykame si takmer všetci a ešte z nikoho neubudlo a ako som písala, tykali mi starší aj na Slovensku. Napríklad môj svokor mi tykal a ja som mu až do jeho smrti vykala, dokonca som vykala všetkým svojim starym rodičom a neuveríš aj niektorým sesterniciam, keďže boli vo veku mojich rodičov…
Autor - Tvoja otázka znela prečo mi svokra tyká a ja jej vykam. Ak si čítala príspevky, tak by si sa dozvedela, že je to tak často zaužívané a celkom bežné. Mne to príde normálne a bolo by mi nesmierne trápne, keby mi svokrovci vykali. Keď ti to príde neúctivé, tak maj “gule” a povedz to svokre a nezabudni si ešte pridať titul pred meno, nech vie s kým má svokra dočinenia, výkrik do tmy tu na MK nepomože.