Priateľ zahrňuje 17-ročnú dcéru drahými darčekmi: Čo robiť?
Mám 17r dcéru, ktorá má prvú vážnu známosť. Je o 11rokov starší. Povolaním ITčkar. Ten vekový rozdiel by som oželelila, ale on jej dáva darčeky hmotného aj nehmotného charakteru, aké si nemôžem dovoliť. Drobnosti nebudem menovať ale iba pred pár dňami som sa.dozvedela že chodia spolu denne na obed, namiesto toho aby sa stravovala v školskej jedálni, k meninám dostala 4dňový poznávací zájazd s pobytom v 4****hoteli. Dostala aj rôznu elektroniku. Narodeniny mala predvčerom, oslavujeme v sob. Drobnosti čo som jej kúpila sú nič oproti tomu čo jej donesie priateľ, ktorý sa dnes vracia z 3t poznávacieho zájazdu z Ázie. Mám pocit že som zlyhala. Možno nám viete poradiť.
@drahomirrra No veď áno, môžu vyzerať staršie, aj byť vyspelejšie, ale s 30 ročným si nemajú čo povedať. A áno presne, môžu sa aj 30 ročným zapáčiť, ale keď ten chlap zistí, že má 16, tak to má byť preňho stopka.
Chapem ta aj ako mamu a chapem aj stranu tvojej dcery. Poviem to asi tak zila som sama s mamou za cely zivot co som s nou byvala som sa dostala akurat tak do Ciech k rodine, nemala na cestovanie nemala na dovolenky...davala mi max co mala...
Prvy raz som sla sama uz s dceeou do Nemecka za priatelom...to bolo reci a co ak vas tam ktosi okradne, co ak sa vam cosi stane...nechodte lebo toto, nerobte to lebo toto....atd...stale len cosi zle....aj tak som si spravila po svojom. Chapem tvoju dceru, ze dostava teraz nieco "viac" tym ze ma aj pozornost a vsetko mozne co predtym nemala. Ale musi si uvedomit, ze ta pokladnicka ktoru pri sebe momentalne ma nemusi byt stale...a to co ma raz nemusi byt..zatial by som ju nechala vo svojej bubline...chcela by som aby si spravila vodicak, nech ho ma...nikdy nevie...mozno to bude fungovat aj s nim ale ma na vsetko svoj cas...osobne by som sa snazila spoznat toho jej priatela poznat ho viac nie raz do mesiaca povedat mu co by si chcela aby mala dcera skoncenu vš atd ze chces aby ju v tom podporil atd....a sama uvidis co z toho bude...
A este jedno...ked som mala 17nas nasla som si 28rocneho....ale bol to typ co nikdy nic nemal, nic neplanoval, nic nechcel....asi by som bola len rada ze si nasla kohosi s perspektivou
Hlavne sa snaz s chladnou hlavou...krikom vyhrazkami atd..nikdy nic neziskas..len sa ti bude dcera vzpierat 😉
Myslím si, ze takéto stasticko na partnera v tak mladom veku moze byt aj kontraproduktivne. 17 rocne dievca cest vynimkam ma vacsinou tisic idealov a zero skusenosti, nehovoriac ze oci eurami si daju zalepit aj starsie mačky...nemala by som tiez z toho dobry pocit najma ked sa zacala menit rodicom pred ocami.
@zuzanka.zuzu prepáč, nebola som tu. Koment bol a patril len a len tebe… verím, že nikto sa nikdy takto o tvojej dcére nebude vyjadrovať…
@1ryba o vývarovni a stanovačke nikto nič nepíše. Inak neviem, čo je také zlé na stanovačke, ale to nie je podstatné 😄. Ide o to, že dievčina sa vykašlala na povinnosti, rodičia vyhodili nemalé peniaze za obedy, mohla ich zrušiť keď na ne nechcela chodiť. Vykašala sa na brigádu a na robenie vodičáku. Ona nie je jeho manželka, na ktorú napísal polovicu majetku. Chalan ju zajtra odkopne a ona nemá nič. Na takýto spôsob života si môže navyknúť a bude to pre nu neskôr tvrdá rana ak sa rozídu. V poriadku, nech jej dáva drahé dary a berie ju na dovolenky ak chce, ale mať teraz prístup k životu že nemusím nič robiť lebo mam peniaze vie byť veľmi nebezpečný, obzvlášť keď je to iba priateľ.
Ja by som nemala s takým vzťahom problém (keby sa jedná o moju dcéru) ale chcela by som od nej a od priateľa iný prístup.
Jeden taky pripad poznam… typek sa namotal na mladu caju, chodili spolu cca od jej 18tky, on mal 30. Bol dost za vodou, vsetko jej platil, velka laska, kupil pozemok, chcel zacat stavat dom, no po 6 rokoch prisiel na to, ze mlada ho podvadza, uvedomila si, ze na taky zavazok sa citi velmi mlada, ale bala sa mu to po tom zainvestovani povedat, tak to riesila rozumom na ten vek jej vlastnym. Typek dorazil za jej rodicmi s excelom a zoznamom vsetkych vydavkov, co do nej za tie roky investoval 😅 To boli sumy v 10tisicoch. Akoze jasne, ze nic z toho nezaplatili, ale bola to strasne trapna situacia (trapny bol najma on). Preslo dalsich 10 rokov, ale typek ju ma stale v zaludku, vsade o nej rozsiruje, aka je to stetka atd.
@1ryba autorka vie o ich vzťahu 6 týždňov (ak ju správne chapem) tzn obedy sa očividne nedali po mesiaci odhlásiť. Ja si nemyslím že autorke tak vadia drahé dary a dovolenky ako prístup dcéry. Z čoho by som aj ja bola ako matka sklamaná a bol by to môj problém pri tomto vzťahu. Podla mňa dary vôbec nie sú problém, ale to že teraz žiadna brigáda ani vodičák, mám peniažky a svet je gombička. A to je veľmi naivný prístup. Preto by som tu ja nepísala ako iné ženy, že ako vie byť 17-ročná už úplne vyspelá žena, lebo očividne nie je. Len dúfať, že s ním neotehotnie a nevykašle sa na školu.
Neviem, keby tu napíše nejaká žena, že mám priateľa 6 mesiacov a idem sa vykašlať na prácu lebo on mi všetko platí tak ju tu ženy zožerú. Ja som bola v inej debate nazvaná morálnym dnom lebo ma na rodičáku živí manžel a popri pár mesačnom dieťati nepracujem😄
@paulina291 tak to potom neviem čo by povedali na mňa, keď som bola 4 roky na RD 😀 síce bol aj covid ...no šak možno by som to dájako uhrala...v každom prípade, ja som v 17tich tiež túžila po staršom chlapovi, nie kvôli darčekom, ale skrátka preto, že sa mi zdali chlapci v mojom veku nevyspeli a po jednej nie práve príjemnej skúsenosti som chcela radšej staršieho, čo sa mi síce splnilo, ale ani to nebolo ono 😀 v každom prípade dúfam, že tento príbeh bude mať šťastný koniec, že dievča sa nevykasle na školu a že ju nikto nezneuziva
Baby ja keď idem autom niečo vybaviť.....tak radšej parkujem o dve ulice ďalej....co sa hanbím....
Fuha,no ked spolu chodia od jej 16r,tak to je rozdiel uz 12r. a to je fakt divne v tomto veku. Aby z toho nebol nejaky sexualny predator,co ju najprv namota na drahe darceky. Ona od neho ziska pozornost,ktoru asi nedostava od vas,rozprava je aka je uzasna...potom ju odvlecie niekde do Azie "zarabat". Velmi mi to pripomina tieto pribehy. Navyse je ITckar, pofoti si ju,hodi na net. No ja by som s tym teda vobec nebola v pohode. Ktory normalny 30r.chalan by chcel zit s teenagerkou?
@1ryba suhlasim. Akurát nezhúkala by som svoje decko, ale isto nejak riešila. Mala som príklad od rodičov a preto môj prvý partner v živote je v súčasnosti mojím manželom😄
Autorka, toto si napisala "zažila som to na vlastnej koži, môjmu ex postupne vadilo všetko čo som mala rada, čomu som sa venovala..."
Tuto cast tvojho zivota dcerka pozna? Mohla by si jej o tom porozpravat. Nie ze vytvarat na nu tlak, ze on urcite bude takyto, bla bla bla, bu bu bu. To by bol tvoj vlastny strach preneseny na dceru. To by bola projekcia. Priznaj sa jej: Vies, ja som len taka zneistena a bojim sa o teba, lebo nieco podobne som zazila. Povedat jej ako si sa do toho vztahu dostala, ake to mozno spociatku bolo ocarujuce, napriklad preto, ze ten clovek bol sarmantny, konecne si ta vsimal, konecne mal na teba niekto cas, konecne si bola v centre nieciej pozornosti. A povedat jej ako to pokracovalo, ze moze prist aj velka ziarlivost a kontrolovanie a usmernovanie.
To co si z toho pribehu ma dcer odniest je, ze ak by zacala pocitovat taketo tlaky, ziarlivost partnera a jeho kontrolovanie, ze nemoze sa sama za seba rozhodnut, ze nemoze ist sama niekam s kamoskou, ze pomaly ani na tom obede si nemoze vybrat co chce, ze jej trebars zacne obmedzovat, co si moze obliect a podobne, ze to nie je zdravy vztah. Ze by si bola rada, ak by sa ti v takych chvilach zverila, ze si tu pre nu, ze nic ine si nezelas, len aby bola v zivote stastna. Povedz jej, ze jej prajes, aby zazila uprimnu lasku, aby sa jej v zivote darilo, aby bola stastna. Ze si opatrna, lebo ju lubis, a vies aka je jemna a krehka. Ze jej doverujes, ze nestrati samu seba, ze bude vzdy premysalat aj nad tym, co si zela ona sama. A ak by sa cokolvek narusalo jej hranice v tom vztahu, ze by sa ti zdoverila.
A potom jej uz doverovat, ze na tvoje rady da, ze ak by sa ten vztah nevyvijal spravnym smerom, ze sa ti zveri, ozve. To na com musis pracovat je posilovanie dovery medzi vami dvoma, aby sa necitla osamotena, zahanbena, ak by vas potrebovala. Casto ak sa ludom deje nieco zle vo vztahoch, nezovu sa blizkym, lebo to co dostanu je vitazoslavne "Ja som ti to hovorila!" a podobne.
Moze to byt aj tak, ze skutocne ju ma rad. Ja mam synovca v podobnom veku, ITckar, pracoval uz pocas vysky, je druhy rok po skole a pracuje na zahranicnych projektoch ako SW architekt. Uz v tomto veku v ich firme dosiahol seniorsku poziciu, uz mozno ani nema kam vysie postupit, iba na inych projektoch moze robit, tym si rozsirovat pole posobnosti. Platy pri takychto poziciach su vysoke. Ta generacia, ak sa chopila svojej prilezitosti tak moze zit naozaj ovela sebavedomejsi zivot, pre nich to cestovanie do zahranicia je ako ked my ideme na vylet do okolia, na zrucaninu hradu. Oni si nedavaju hranice hlavne kvoli tomu, ze si to financne mozu dovolit.
Ja mam 45+ v mojej generacii ak aj mladi ludia mali dobry nastupny plat, tak skor sa snazili kupit si byt, setrit na to, aby dostali hypoteku. V tejto generacii 25+ ludia rozmyslaju inak, najskor si aj trochu uzit, pocestovat, spoznat cely svet, lebo ked sa uz usadis, ked si uz na nohu priviazes hypoteku, je to nadlho. Zaroven je to pre to, ze vsetko je im dostupne cez socialne siete. Na niekoho zaposobia veci a na niekoho cesty, chce navstivit miesta. Sleduje nejakych youtuberov, ma tam navody ako lacno cestovat atd atd.
Doveruj dcere, potrebuje aby jej narastli kridla, tu slobodu, siahnut kdesi vyssie, nie zit ustrachany opatrny zivot. Ma v tom vztahu mozno najst sebavedomie aj naucit sa davat druhym hranice. K tomu ju neustale povzbudzuj, aby nezabudala na to, co si zela ona sama, aby si obcas dala taku prestavku a hlboko sa zamyslela, kam chce, aby smeroval jej zivot, kde chce byt o 5 rokov, kde o 10 rokov, co chce robit, ked bude mat 40. Ak to zvladne, ten vztah mozno vydrzi a ty budes stastna, ako dobre sa jej dari.
@kanama a keď chlap v takom veku uvidí pred školou dievča s školskou taškou na chrbte tak by sa mal dovtipiť že to nie je ,,revír,,pre neho
Neviem ako vyzerá tvoja 17 ročná, ale asi nevyzerá ako typický školáčik, keď je atraktívna pre 28 ročného. 17 ročne slečny často už nepotrebujú ani občiansky v baroch, v pohode im nalejú, lebo keď chcu, vedia sa namaľovať a obliecť tak, že vyzerajú na 20 a viac. Ten chlap to asi vnima rovnako. Keby vyzerá ako dieťa, nebol by s ňou. Veď ten chlap keď uvidí atraktívne dievča tak vypína mozog a zapína penis 😅 možno aj preto ju zahŕňa darčekmi. Možno je dobrá v posteli.
Podľa mňa tvoju dcéru tento vzťah omrzí a časom sa s ním rozide, lebo sa tie rozdiely prehĺbia, hlavne ak bude chcieť študovať. Ak nie je študijný typ, tak možno po škole budú mať podobne predstavy o budúcnosti. Tieto vzťahy troskotaju na tom, že starší chlap by už rad rodinu a dievča ktoré sa chystá na výšku mu ju nevie dať najbližšie roky.
Podľa mňa to ako sa ona správa je z časti normálne - konkrétne to, že sa nechá zahŕňať drahými darčekmi, pozývať na obedy, dovolenky…To mi príde take, že prečo nie. Keby nemám môjho muža a najdem si dobre zarábajúceho priateľa, asi by som nechala aj teraz keď mám 30 zahrňovať darčekmi. Ale samozrejme človek sa v 30 pozerá aj na iné veci nie len darčeky. To od 17nastky podľa mňa nemôžeš chcieť aby premýšľala nad tým koľko ma on nasporené, či vie len rozhadzovať alebo aj investuje…. Ale časom sa o to zacne zaujímať aj ona…
Jediny problém vidím v tom, že dievča nadobudlo pocit, že nemusí nič robiť, nepotrebuje vodicak lebo však frajer zaplatí taxík, neuvedomuje si, že takto od neho ostane finančne závislá a neuvedomuje si, že to môže skončiť fakt zle. Vidime tu skoro denne témy o rôznych druhoch týrania či už priamo ekonomického, alebo fyzického psychického alebo ideálne oboje naraz, kedy žena neodíde, lebo disponuje tak maximálne rodičkákom, z ktorého akurát tak nakŕmi seba a dieťa, ideálne ešte keď svoje bývanie nemá.
Toto je ale niečo, čo ja som vedela snáď od malička. Že budem na sebe makať aby som mala veľa peňazí. Keď sa ma niekto pýtal že čím chcem byť tak som hovorila že bohatá 😂 nevydalo… ale pointa je, že vždy som nejak podvedome tú finančnú nezávislosť chcela. Ale to sa s tým dieťa nenarodí, že chcem byt finančne nezávislá. Mne takéto veci rodičia vštepovali od malička. A v 17 mi nikto nemusel vybavovať brigádu, práveže som počas školského roka chodila na tajnáša robiť do Mcd. A s týmto prístupom som sa nenarodila.
@lavender94 ona nechodí nalíčená do školy, nemá nalakované nechty, neobliekla sa vyzývalo, ako vidím jej rovesníčky. Max si dáva voňavky
Ona si aj sama zhaňala brigádu ale v našom okolí sa tažko hľadá aj dobrá práca aj brigáda
Ale nemusí sa líčiť ani nič. Proste 17 ročne už vyzerajú väčšinou ako ženy. Veď ti musí byť jasne, že by s ňou asi nebol keby vyzerá na 14.
A okej, tak sa nedá. Neviem kde bývate, ale ja som tiež odchádzala 40km do krajského mesta. Dokonca som zobrala aj brigádu vo fabrike jeden rok
@dskjhfdlkdjhl možno ma pocit ze z dcéry bude zlatokopka a darčeky sú za sex a to sa jej nepaci, chce z nej samostatnú silnú ženu ktorá nie je odkázaná na chlapa a všetko si musí dosiahnuť sama a nie vydrziavanim sa
@ptvw ale veď môže byť samostatná silná žena a zároveň môže mať chlapa, ktorý jej dopraje. To sa nevylučuje. Len bohvie či dievča takéto hodnoty niekedy mala. Ak nie, časom by si tak či tak našla niekoho podobného.
@ptvw a možno veľmi dobre vie, že je to neperspektívne, ale povedala si že však čo, treba si užiť kym som mladá. Je tam chémia, dobrý sex, darčeky. Ideálna letná zábavka 😂
Keď tam nie sú možnosti brigády, práce bude dobre, keď ju odtiaľ vytiahne preč.Rodicia sa často nevedia zmieriť s tým, že nemajú už doma dieťa.Keby mala 20 r chalana a sedi s ním na kofole tak isto ti to vadi.
Noa? Pokial su obaja s tym OK preco to riesis
Dcere hlavne vysvetli ako sa ma chranit pred nechcenym otehotnenim… ona si uz tie darceky poctivo odtrtka.😁

@drake122 Nejaky odbornik si v tomto 🤣🤣🤣