Rande a rovnomerné delenie nákladov: Je to správne?
Spoznali sme sa pred 3 mesiacmi na jednej akcii v meste. Hneď sme si padli do oka, vypýtal si odo mňa IG, odvtedy sme si každý deň písali. Býva odo mňa cca 20 minút, ja mám 21, on 24. Pracujeme obidvaja, ja zatiaľ bývam s rodičmi, on sám v prenájme. Boli sme 5x na rande, vždy nejaká prechádzka plus káva alebo koláč, raz sme si dali aj obed. Ja auto nemám, on áno, chodí za mnou on. Na prvom rande na prechádzke povedal, že môžeme ísť aj na kávu a tak, ale nerobí sponzora. Má vraj rád, keď žena je samostatná a vie sa o seba postarať. Vždy, keď príde na platenie za tú kávu alebo teda raz za ten obed, povie obsluhe aby rozdelila účty. Proste každý si platí svoje. Zobrala som to ok, viem si za seba zaplatiť, aj keď by ma potešilo ak by rande občas platil chlap. Na poslednom rande mi povedal, že on bol 5x za mnou, tak je buď rad na mne nech ja prídem busom za ním alebo nech kávy a obed platím odteraz len ja a príde on za mnou na rande. Povedala som, že sa nejako dohodneme, ale neviem čo si o tom myslieť. Nedávno som mala narodeniny, vedel o nich, poslal mi len správu. Potešila by ma aspoň maličkosť, bola som z toho trochu smutná. O týždeň mám termín u zubára, toho mám v inom meste, sám sa mi ponúkol, že ma zavezie, ale nech si zaplatím celú cestu. Povedala som, že nie, busom ma to vyjde aj tak lacnejsie. Padla reč aj o vzťahu a ako to vidí on čo sa týka platenia. Ma názor 50/50, aj keď on má príjem vyšší než žena. Niesom žiadna zlatokopka, ale bojím sa, že toto bude nejaký držgroš. Rozumieme si, máme aj spoločné záľuby, ale toto jediné ma odrádza. Čo si o tom myslíte?
@grace55 no a tú cestu, že ma zavezie navrhol on. Len chce ju mať aj zaplatenú
@anonym_autor beriem pol na pol platenie ked sa randi , ok
ale spozornela by som že navrhne ti cestu k mudr a potom to chce preplatit ako taxikar
za mna by som bola po tomto rozídená ...
bude nech nenavrhuje ked nema prachy navyše čo chápem , a je ticho .. ale nie si vypytat prachy ... sorry ale toto fakt nie
Ponukol sa, ze ta odvezie ale chce na cestu 😂 posli ho doprec, ale predtym mu povedz, kde je problem snad ho osvieti 😅😅 alebo bude jeden z tych chudakov, ktory si myslia, ze kazda ze a je “zlatokopka” 😂
@cyberk ale ano zlatokopka OK ale najskôr je nutné mať čo kopat a kde kopať , lebo ako si čo u neho aké zlato nakopeš , tak max mozole budeš mat 😂😂😂
Mne keby chlap na prvom rande povedal, ze nemieni robit sponzora, okamzite sa zdvihnem a odidem. Brala by som to ako urazku.Platenie pol na pol je OK vo vztahu, ale nie na prvom rande. A ked nie je taxikar, tak neviem, preco by som mala za nejaky odvoz platit, ktory som ani nechcela.
@anonym_36e1c4 "Nezobrala som si, lebo je to kamoška, nabudúce zoberie auto ona napr. keď pôjdeme na kávu."
Len mala fakticka. Aj toto je kalkulacia. Nezobrala si jej croissant len tak, ani jej ich nekupujes casto len tak, cakas, ze ti to niekedy vrati. 🙂
@anonym_d66cf6 dobre budeme sa chytať za slovíčka. Aj keby som sa s ňou už nikdy nemala stretnúť, ten croissant by som jej zaplatila a za cestu nevzala peniaze. Jasné, že nebudem kamoške vždy všetko platiť. Ale nepreratávam určite na centy, keď ja zaplatím napr 40€ za večeru v reštike a ona nabudúce 20€za pizzu a ideme mojim autom.. ak by som bola ako jej priateľ, platili by sme 50/50 do centra a rozrátavala by som aj benzín. Budúci víkend ideme tiež na jahody a zas s mojim autom a nie nezoberiem od nej za benzín a neviem kedy s ňou pôjdem von, ani kam..
Vždy sa pri takýchto témach smejem ako si feministky presadzujú rovnoprávnosť, ale keď muž navrhne 50:50 účty tak je držgroš.
@anonym_autor s týmto chlapom nebudeš mať peknú budúcnosť, ukonči to ☹
Ste mladi, ani jeden z vas nema peniaze. Ty byvas u rodicov, on uz plati najom. Toto jeho spravanie nie je ok, ale mozno netreba hadzat flintu do zita a porozpravajte sa najskor. Ze nie je ok vo vztahu ist pol na pol, ale ze 2krat zaplati jeden (on) a raz ty. Ze ked niekto potrebuje odviezt, tak sa vo vztahu nepyta od partnera za benzin. Inak to nie je vztah.
Lebo klasicke spravanie je dnes neskusit nieco vyriesit k obojstrannej spokojnost. Dnes sa neopravuje, vymeni sa diel za diel. Dobreho partnera urcuje schopnost si vziat (opravnenu) nespokojnost k srdcu a aspon ciastocne sa prisposobit. A keby hned rozchod v 20tke pri kazdom probleme bol spravne riesenie, tak preco po 40tke je 50% rozvodovost, ak ta zena vymenou kusa za kus urobila predsa vsetko spravne?
Ak si myslis, ze jediny problem je toto, tak najskor pohovor, dat cas na napravu, az potom rozchod, ked sa nic nezmeni. Jeden extrem je donekonecna tolerovat nespravne spravanie a druhy extrem je hned sa rozchadzat.
Ste mladi, ani jeden z vas nema peniaze. Ty byvas u rodicov, on uz plati najom. Toto jeho spravanie nie je ok, ale mozno netreba hadzat flintu do zita a porozpravajte sa najskor. Ze nie je ok vo vztahu ist pol na pol, ale ze 2krat zaplati jeden (on) a raz ty. Ze ked niekto potrebuje odviezt, tak sa vo vztahu nepyta od partnera za benzin. Inak to nie je vztah.
Lebo klasicke spravanie je dnes neskusit nieco vyriesit k obojstrannej spokojnost. Dnes sa neopravuje, vymeni sa diel za diel. Dobreho partnera urcuje schopnost si vziat (opravnenu) nespokojnost k srdcu a aspon ciastocne sa prisposobit. A keby hned rozchod v 20tke pri kazdom probleme bol spravne riesenie, tak preco po 40tke je 50% rozvodovost, ak ta zena vymenou kusa za kus urobila predsa vsetko spravne?
Ak si myslis, ze jediny problem je toto, tak najskor pohovor, dat cas na napravu, az potom rozchod, ked sa nic nezmeni. Jeden extrem je donekonecna tolerovat nespravne spravanie a druhy extrem je hned sa rozchadzat.
@anonym_d66cf6 jemu čas na nápravu? Ona ho má vychovávať?
@anonym_d66cf6 jemu čas na nápravu? Ona ho má vychovávať?
@zmrzlinka2021 Ano, partneri sa navzajom vychovavaju. Malokedy dostanes vsetko tip top naservirovane uplne presne tak, ako to mas rada (kazdy mame inu vychovu v detstve a casto treba bojovat s naucenymi zlozvykmi, lebo vychova v 80 rokoch je ina ako dnes) a ani ty si urcite kedysi nebola hned v 18tich 100% produkt pre manzelstvo. 🙂
Vždy sa pri takýchto témach smejem ako si feministky presadzujú rovnoprávnosť, ale keď muž navrhne 50:50 účty tak je držgroš.
@anonym_c053a0 Je rozdiel deliť sa spravodlivo a je rozdiel 50 na 50... Aj ak budú spolu bývať pôjdú 50 na 50 pričom on zožerie mesačne potraviny za 600 eur a ona za 200 eur? Ak ak budú deti a on bude robiť 50 hodín týždenne za 2500 eur a ona bude robiť 30 hodín za 1000 eur aby mohla brať deti zo škôlky a do škôlky bude sa deliť všetko 50 na 50? Proste chlap držgroš do života nie je.
@zmrzlinka2021 Ano, partneri sa navzajom vychovavaju. Malokedy dostanes vsetko tip top naservirovane uplne presne tak, ako to mas rada (kazdy mame inu vychovu v detstve a casto treba bojovat s naucenymi zlozvykmi, lebo vychova v 80 rokoch je ina ako dnes) a ani ty si urcite kedysi nebola hned v 18tich 100% produkt pre manzelstvo. 🙂
@anonym_d66cf6
Som 16 rokov vydatá a v základných hodnotových veciach som nikdy svojho muža nevychovavala. Buď ten druhý je pre mňa, sme kompatibilní alebo čím skôr rozchod, aby sa človek v manželstve potom netrápil. Od toho je predsa chodenie.
50/50 v plnohodnotnom vztahu povazujem za spravne, tak ako chcem aby bolo o partnerku postarane tak si nemyslim, ze clovek ocakavane cosi nemozne ak ziada to iste spat.
Ziadat peniaze za odvoz ako taxikar ci rozpravat, ze ja sponzora robit nebudem mi naozaj pride za hranicou slusnosti. Jedna vec je ak si to clovek mysli, cosi ine ak sa tym otvorene reprezentuje.
Nerozumiem tomuto vydelovaniu. Chapem, ze clovek moze v dlhodobom vztahu pocitovat akusi nerovnost, ale v takychto zaciatkoch je to skor bizar.
@anonym_c053a0 Je rozdiel deliť sa spravodlivo a je rozdiel 50 na 50... Aj ak budú spolu bývať pôjdú 50 na 50 pričom on zožerie mesačne potraviny za 600 eur a ona za 200 eur? Ak ak budú deti a on bude robiť 50 hodín týždenne za 2500 eur a ona bude robiť 30 hodín za 1000 eur aby mohla brať deti zo škôlky a do škôlky bude sa deliť všetko 50 na 50? Proste chlap držgroš do života nie je.
@marsmykkok dočítala si môj príspevok do konca? Zbytočne na mňa reaguješ.
@anonym_autor Ak by mi chlap na prvom rande povedal, že môžeme ísť aj na kávu, ale nebude robiť sponzora, tak mu odpoviem, že ok poďme, ja tu kávu zaplatím za oboch. Ale bol aby to prvá a posledná káva s ním. Nie preto, že si chce deliť náklady, ale preto, že sa správa ako hulvát. Tento exemplár treba poslať späť do obehu
@anonym_autor Nezmeni sa. A to co je na zaciatku vztahu potlacene, o 5 rokov ti bude vadit velmi. Proste je tak vychovany a je to velmi tazko zmenitelne. Musis sa samej seba spytat, ci by si to zniesla. Napriklad ked by ste mali deti a ty budes od neho financne zavisla, velmi sa to moze prejavit na vztahu, ak sa bude spravat takto.... Je mi to luto, podla mna je to ozaj nezmenitelne.
Toto je presne ten exemplar, ktory bude od zeny na rodicaku chciet, aby platila polku hypoteky atd. Ruuuuuun
@anonym_autor ze je to ch.j.
"Má vraj rád, keď žena je samostatná a vie sa o seba postarať. Vždy, keď príde na platenie za tú kávu alebo teda raz za ten obed, povie obsluhe aby rozdelila účty" ....
Toto keby mi urobil, je koniec. Neplatí 5 chodovu večeru za 300€ v hiltone. Pokial mi nie je schopný zaplatiť kávu, moze ist. To bude inak ideálny otec do budúcna typu, ešte aj z rodicaku plat hypo a šetri. Nie, ďakujem, neprosím.
Btw, k tej káve. Bezne s babami keď ideme na kávu, či koláč, automaticky to niektorá platíme všetko spolu. Automaticky.
@anonym_c053a0 keby si viac čital prispevkov
tak by ti vyšlo že prve rande , káva ok aby zatiahol chlap , však neplatí original šampanské a kaviar ...
a ked je baba na materskej ako by si riešil 50:50 ked to sa vtedy nedá utiahnut na polovicu alebo ma pracu menej platenu lebo vybera dieta za škôlky
a tiež ma fascinuje pri financiach na polku ale domace prace čisto babská zaležitost že
@anonym_c053a0 nie všetky ženy sú feministky.. 😉
@anonym_autor kamarátka robí čašníčku a vždy sa čuduje ženám, ze ani neceknu keď chlap povie, že chce účet rozdeliť napoly. Dokonca mala prípad, že chlap normalne zahlásil, ze tringelt jej dá žena!
Neviem, zeny, ci v sebe nemáte základnú hrdosť alebo ako to nazvať. Nepotrebujem, aby ma chlap financoval, ale aby som sla 50/50 tam to teda nie. A este aby pýtal za benzín co ma odvezie k lekárovi? To co je za chudáka??????
@anonym_36e1c4 žiaľ. Lebo feministka je tá čo pozná svoju hodnotu a žije život s ktorým je stotoznena
Ja som raz bola s takým na rande, bol študentom medicíny a presne ma nechal zaplatiť kávu, lebo on nerobí sponzora. Bolo to prvé a posledné rande s ním 🙏.
Utekaj, presne s takými mužmi sú ženy, ktoré tu denne vyplakávajú, že sú na rodičovskom a chlap im nedá ani cent. Nehovorím, že vždy má platiť muž, aj u nás raz platím ja potom muž, máme to tak od začiatku vzťahu, ale v živote nikdy nepovedal, že si mám zaplatiť kávu sama a už vôbec nepýtal peniaze za benzin, a to prvé roky cestoval za mnou dosť. Tohto vráť naspäť do obehu, nestojí za ďalší tvoj čas.
@anonym_36e1c4 zrejme si nepochopila môj príspevok ☹
@anonym_c053a0 keby si viac čital prispevkov
tak by ti vyšlo že prve rande , káva ok aby zatiahol chlap , však neplatí original šampanské a kaviar ...
a ked je baba na materskej ako by si riešil 50:50 ked to sa vtedy nedá utiahnut na polovicu alebo ma pracu menej platenu lebo vybera dieta za škôlky
a tiež ma fascinuje pri financiach na polku ale domace prace čisto babská zaležitost že
@sara07 keby si s pochopením čítala celý môj koment, zbytočne by si ma neoznačila so svojim trápnym príspevkom.
@anonym_36e1c4 zrejme si nepochopila môj príspevok ☹
@anonym_c053a0 mne sa zdá, že príliš mudruješ a mišaš hrušky s jablkami. Ja nie som feministka, ale to neznamená, že nežijem spokojný život a nepoznám svoju hodnotu. Chlap nech kľudne kosí trávnik a robí chlapské veci. Nemusím s ním za každú cenu betonovať základy a hadzať štrk do miešačky. Ja mu zatiaľ navarím a operiem. Rada sa nechám pozvať na kávu. 🙂Ale viem si ju samozrejme zaplatiť aj sama, aj ten trávnik pokosiť. Feministky, nech si platia 50/50.. ale viem ako si to myslela.. pochopila som to dobre..
ja by som to ukoncila, ja ked som randila so svojim muzom, bol student, a neskor zarabal dlho menej ako ja, napriek tomu vzdy platil, kupoval mi kytice (naozaj drahe), darceky a chodil za mnou kazdy den
to, co tvrdi, ze ma rad samostatne zeny, neznamena, ze ju nema pozvat, dnesni muzi su tak pomyleni, uz moj maly syn vie, ze ma dievca pozvat a zaplatit
a este by si mu mohla taku malu zakernost urobit, niekam chodte, do draheho podniku, naobjednavaj si, najedz sa, a potom by som odisla (napr. na WC), nech to zaplati cele
@anonym_c053a0 mne sa zdá, že príliš mudruješ a mišaš hrušky s jablkami. Ja nie som feministka, ale to neznamená, že nežijem spokojný život a nepoznám svoju hodnotu. Chlap nech kľudne kosí trávnik a robí chlapské veci. Nemusím s ním za každú cenu betonovať základy a hadzať štrk do miešačky. Ja mu zatiaľ navarím a operiem. Rada sa nechám pozvať na kávu. 🙂Ale viem si ju samozrejme zaplatiť aj sama, aj ten trávnik pokosiť. Feministky, nech si platia 50/50.. ale viem ako si to myslela.. pochopila som to dobre..
@anonym_36e1c4 Vieš čo je vlastne feminizmus? Mám pocit, že nie a hrušky s jablkami miešaš ty. Je smutné, keď žena povie, že nie je feministka. Nie je to totiž o tom kto doma robí ženské a kto mužské práce, ale o rovnakých pracovných príležitostiach a finančnom ohodnotení bez rozdielu na pohlavie, práve na vzdelanie, na slobodnú voľbu... a tou voľbou kľudne môže byť aj byť ženou v domácnosti, pričom rodinu komplet živí muž, ako feministka to plne podporujem, ak sa žena takto rozhodne... no ide o to, aby to bolo naozaj jej rozhodnutie a nie povinnosť
@anonym_36e1c4 prosím ťa, už sa nestrápňuj. Nikde nepíšem že si feministka, keby si použila rozumom tak pochopíš z môjho príspevku, že ani ja nie som.

@anonym_autor po 3 mesiacoch je každý chlap ideálny, čo sa týka času, záujmov. Ale, keby mi chlap na prvom rande povedal, " že mi nebude robiť sponzora" tak druhé rande by nebolo. Táto veta poukazuje na hlboko zakorenené vnutorne choré a patologické nastavenie životných hodnôt a aj chorý pohľad na ženy. Možno je traumatizovaný, alebo čo, ale to mňa nezaujíma. S takýmto človekom si žena pokazí.zivot a aj potenciálnym deťom. Na prvom mieste len peniaze a on a až potom ostatné veci.
@anonym_8ec2fc raz ma jeden pozval na večeru, doma som nejedla, teda, že idem na večeru. Z večere sa vykľula porcia pizza štanglí na polovicu.. čiže každy dve.. 🤦😆. Mne bolo trápne si objednať, normálne jedlo, keď toto zadrel. Celý čas rozprával o svojich ex, ako ho využívali a on už nebude pomahať žiadnej žene.. On má motorku a bude si jazdiť kam chce a kedy chce..pizza štangle aj čaj zaplatil on, ponúkla som mu polovicu, keď už sa javil ako totálny chuj.. Nepochopila som, načo ma volal na rande, ale prerušila som s ním kontakt...