icon

Skúsenosti s nepriazňou priateľov pri životných úspechoch

13. aug 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či máte skúsenosť s niečím podobným ale posledné roky sa mi moc nedarilo, nebolo to moje najšťastnejšie obdobie tak som sa snažila robiť všetko preto aby sa to zmenilo, dorobila som si jazykový kurz, doštudovala vysokú školu a nakoniec si po čase našla aj lepšiu prácu, ktorá ma baví. Predtým som bola dlhodobo single, už aj nešťastná, pretože som 6 rokov hľadala muža, s ktorým by som si sadla a ktorý by mi vyhovoval a až po 6 rokoch sme sa našli za čo som vďačná a mám s ním presne taký život o akom som vždy snívala a nakoniec mi otec oznámil pred pár dňami, že mi kúpi byt, keďže v detstve sa moc nestaral, čo ma samozrejme veľmi potešilo. Čo ma avšak zarazilo je, že mám pocit, že sa so mnou moje dlhoročné kamarátky, ktoré veľmi dobre vedia, čím som si v živote prešla netešia a mám pocit že mi neprajú a dozvedela som sa, že ma začali aj ohovárať a to ma sklamalo.. Jedna mi povedala rovno do tváre, že ju to nebaví počúvať aké je všetko skvelé a aký mám dokonalý život, že ona žije realitu. Ďalšia mi na priateľa, ktorý sa ku mne fakt chová ako ku pri princeznej povedala, že je zvedavá, koľko nám to vydrží, druhá ho nazvala žgrlošom, pretože na začiatku vzťahu do mňa nejak extra neinvestoval, až po čase a keď zistila, že som na narodeniny dostala niekoľko tisícovú dovolenku tak ju to len nahnevalo mám pocit a celkovo som sklamaná, pretože som mala pocit, že sa budú so mnou ľudia tešiť a budú radi, že po x rokoch vyplakávania sa karta otočila. Čo ma trápi, je že my sme si x rokov zdieľali pomaly každý deň čo sa nám za ten deň stalo, buď do spoločnej skupiny alebo sme si zavolali komu sme to konkrétne chceli povedať a ja už sa bojím im čokoľvek pekné povedať ako budú reagovať a som z toho smutná, pretože ja som sa vždy tešila z ich úspechov...

Strana
z2
doriiis
13. aug 2025

No tak je načase prehodnotiť kamarátstva,vyhodiť z tvojho života ľudí,ktorých nepotrebuješ,závidia ti a ťahajú ťa dole.
Bez mihnutia oka by som s nimi prerušila kontakt a žila si svoj šťastný život bez nich

anonym_390914
13. aug 2025

Nikdy by si sa nemala ospravedlňovať za to, že sa cítiš dobre, že si šťastná a cítiš vďačnosť. Ak chceš s nimi ostať v kontakte, viac ich teraz počúvaj ty a pomôž im v ich vyplakávaní ale necíť sa zle preto, že sa máš chvala Bohu dobre.

salome123
13. aug 2025

Nezamyslela si sa, ze je to pre nich otravne? moja teenage dcera ma tiez taku kamaratku - chvalenkarku a je z toho nestastna. Rodicia jej kupili drahe botasky a vkuse o nich hovori, ze si ich nemoze zaspinit, lebo boli drahe a vypytuje sa dcery, ci sa aj jej tak pacia a o tom ako je stastna, ze jej ich rodicia kupili a vkuse dookola ☹ Moja dcera vie, ze jej take predrazene topanky nikdy nekupim a preto je z nej nestastna. bude to nieco podobne aj u teba.

anonym_390914
13. aug 2025
@salome123

Nezamyslela si sa, ze je to pre nich otravne? moja teenage dcera ma tiez taku kamaratku - chvalenkarku a je z toho nestastna. Rodicia jej kupili drahe botasky a vkuse o nich hovori, ze si ich nemoze zaspinit, lebo boli drahe a vypytuje sa dcery, ci sa aj jej tak pacia a o tom ako je stastna, ze jej ich rodicia kupili a vkuse dookola ☹ Moja dcera vie, ze jej take predrazene topanky nikdy nekupim a preto je z nej nestastna. bude to nieco podobne aj u teba.

@salome123 ale autorka sa nechváli, iba sa jej polepšilo a nie je viac nešťastná. To je rozdiel.

autor
13. aug 2025
@salome123

@salome123 bohužial to nieje podobné ale čakala som takýto komentár. Ja som pokorná a vďačná, za to že sa mi plní to čo som si vždy priala - mať dobrú prácu, ktorá ma baví a dobrého muža.. Ja sa nikomu nechválim iba som šťastná že sa karta obrátila

autor
13. aug 2025
@salome123

@salome123 a ako bonus ja jediná z partie nemám auto :D za čo do mňa často rýpu a?

elanor
13. aug 2025

asi preto, ze ani ich zivoty nikdy neboli skvele, to len ty si ich tak vnimala, kedze si bola nestastna, sklamana, nedarilo sa ti.
A ked videli, ze ty si uplne v ..., tak ich nanic zivoty im neprisli az take na ..., lenze teraz ked sa ti karta obratila, z ich podla si teraz kralovna, a oni si naplno uvedomili v akej prdeli maju svoj vlastny zivot. A to velmi tazko pocuva, uvedomuje a pripusta realita.

aandrea9
13. aug 2025

@anonym_autor nezdieľaj s nikým nič. Ani úspech ani neúspech. ŽI.

lllaila
13. aug 2025

@anonym_autor ja by som s takymi "priateľmi" prerušila kontakt. Keď sa obavas, ako budú reagovať, že si šťastná, niečo nie je v poriadku. Tak to byť nemá. Ľudia, ktorí ťa majú radi, by sa za každých okolností tešili s tebou.

maury
13. aug 2025

Prikláňam sa k názoru, čas ich odstrihnúť a ísť ďalej. Žiť si svoj život bez nich. Evidentne ony v živote šťastné nie sú a jednoduchšie je pre riešiť iných, takto si kompenzovať, než niečo spraviť s vlastným životom. Možno za chrbtom sa ti posmievali, keď sa ti nedarilo. Nevieš.

anonym_73b6b0
13. aug 2025
@anonym_autor

@salome123 bohužial to nieje podobné ale čakala som takýto komentár. Ja som pokorná a vďačná, za to že sa mi plní to čo som si vždy priala - mať dobrú prácu, ktorá ma baví a dobrého muža.. Ja sa nikomu nechválim iba som šťastná že sa karta obrátila

@anonym_autor "...Jedna mi povedala rovno do tváre, že ju to nebaví počúvať aké je všetko skvelé a aký mám dokonalý život,..." ... ako potom mohli "pocuvat", ake je vsetko skvele? Chapes, ze jedna vec je na kave sa pochvalit nejakym uspechom / radostou zo zivota, ale "stale rozpravat" (tebe sa to mozno nezda)... moze byt otravne...

anonym_06e821
13. aug 2025

Citim sa rovnako pri jednej kamoske. Ked sa stazujem je plna ochoty pocuvat a prikyvovat mi ake je to nahovno. Ked poviem nieco pozitivne tak ju to vobec nezaujima.

autor
13. aug 2025
@anonym_06e821

Citim sa rovnako pri jednej kamoske. Ked sa stazujem je plna ochoty pocuvat a prikyvovat mi ake je to nahovno. Ked poviem nieco pozitivne tak ju to vobec nezaujima.

@anonym_06e821 presne tak sa cítim

bystrozraky
13. aug 2025

@anonym_autor Oni sa s tebou kamarátili, aby si si každý deň mohli povedať, ako sa majú dobre oproti tebe. Takže s nimi veľmi nepočítaj do budúcnosti, lebo im bude vadiť, že sa máš dobre – potom neplníš funkciu, na ktorú ťa mali. Niektoré môžu dokonca chcieť, aby si sa mala opäť zle. Takých ľudí je vo svete veľa a je mi ich skoro až ľúto... ale keď si človek uvedomí, čo sú to za hieny, tak budeš rada, ak sa ich zbavíš 🙂 Nech si nájdu inú obeť...

dvoncb
13. aug 2025

Netráp sa kamoskami a ži si svoj život naďalej ,tak ako ho máš ,tiež som zistil časom, že rodina čo mám ,je mi prednejsia a to som mal kamošov všade a myslel som si že to bude stále ,omyl ,všetci si žijú svoje životy a zistil som že nepotrebujem ich vôbec aj keď ich rád stretnem a tes sa z toho čo máš a čo sa ti podarilo

gagik
13. aug 2025

To sa tak aj hovori,ze skutoční priatelia su pri tebe nie len ked ti je zle, ale aj vtedy ked ti je dobre. Zazila som to na vlastnej koži ,ze az ked sa karta v mojom živote obrátila na dobru, som zistila ako velmi mi to zlé obdobie moji “akoze”priatelia dopriali.

anonym_5ce695
13. aug 2025

Mne príde sympatické že autorka pôsobí podľa mna pokorne. Normálne na rovinu priznala že to mala roky na prd, ale začala na sebe makat aby veci zmenila. Bohužiaľ to sa na SK nenosi, zmeniť nieco, keď mi nieco nevyhovuje, iba nadávať ako sa nedá. Jazykový kurz určite nebolo ľahké spraviť a denne sa učiť gramatiku, slovíčka, ale tu snahu nikto už nechce vidieť.
Som úprimne rada že si sa prekonala a vysla z komfortnej zóny a zacalo sa ti dariť. Tak to ma byt. Každá snaha by mala byt ocenená.

anonym_7f20ae
13. aug 2025

Nuž, nejaké životné úspechy prišli a nejaké zas odišli... už si pre zmenu bez priateľov, aj keď sa dá diskutovať, že či to boli reálni priatelia..

katuskamala1
13. aug 2025

Mozno ide len o zle nacasovanie z tvojej strany. Ak ma kamaratka problemy vo vztahu je jasne, ze ked zacnes ako slniecko ospevovat svoj vztah, jej to nepomoze,prave naopak. A vobec to nemusi byt tento krat o tebe,ze sa netesi z teba, ale naopak, o nej, ze ma problem,kt ju trapi a ty jej nechtiac pridavas. A z tej jej reakcie si myslim, ze takato situacia asi aj nastala...
Ja som sa susede raz stazovala pre financie a ona a usmevom na tvari a velkou vdakou si az vzdychla, ze ona take nikdy neriesila a vzdy si mohli dopriat co chceli (ona navyse do prace nechodila cele dlhee roky). No samozrejme,ze mi to ublizilo. V tom momente som uplne ignorovala,ze je stastna...

Aj pri tom chvaleni, treba poznat nejaku mieru... odhadnut, ci to tej druhej osobe neublizi, ked sa budem chvalit tym,co vlastne ona nema take ruzove..

0silvia0
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_06e821 presne tak sa cítim

@anonym_autor no tak ty si pokorna a vdacna a ony nie su pokorne a vdacne, sedeli ste si, ked ste sa mohli jedna druhej ponosovat. Niekedy kamaratstva aj takto dopadnu.

petracandle
13. aug 2025

@anonym_autor ťažko súdiť keď ťa nepoznáme..možno sú kamošky zakomplexované mrchy, ktoré ti závidia šťastie po náročnom živote, a možno si ten problém naopak ty. Ak ony prežívajú nejaké ťažké životné obdobie a ty sa len stále chváliš, svet gombička

moonlight1210
13. aug 2025

Pretoze vacsinu priatelov nachadzame na zaklade podobnosti, ktore nas spajaju. Sme ako kluc a zamka. Nachvilu zapasujeme.

Takze kym si mala mizerny zivot, tak si mala tieto kamosky, lebo v danom obdobi si sa s nimi doplnala. Nech uz to bolo pre cokolvek, hoci aj to, ze oni si na tebe kompenzovali dobry pocit, ze sa maju lepsie a boli (blahosklonne sucitne) piatelske. Alebo na tom boli rovnako s tebou. Boli ste na jednej lodi. Pomahali ste si povzbudozovanim. Neviem.

Ibaze tebe sa zacalo darit, a tym sa podobnosti, ktore vas spajali, zacali stracat (napr. uz ta niet v com povzbudzovat). Takze priatelstvo dostava trhliny. Ty uz do neho neprinasas to, co si prinasala.
Mas teraz prechodne obdobie, ked objavis zas novych priatelov, ktori budu pasovat k tvojmu novemu obdobiu v zivote.

Kamosov, co su stáli a spaja nas s nim inieco viac, nez podobnost situacie, zivotnej urovne, miesta, kde zijeme, atd. nachadzame za zivot malicko a vzacne.
V drvivej vacsine su vsetky priatelstva docasne. Zalozene prave na podobnostiach, co nas aktualne spajaju (niekedy i roky - a to vie pomylit, ze je to trvale priatelstvo). Ked zmiznu, zmizne i priatelstvo.

autor
13. aug 2025
@katuskamala1

Mozno ide len o zle nacasovanie z tvojej strany. Ak ma kamaratka problemy vo vztahu je jasne, ze ked zacnes ako slniecko ospevovat svoj vztah, jej to nepomoze,prave naopak. A vobec to nemusi byt tento krat o tebe,ze sa netesi z teba, ale naopak, o nej, ze ma problem,kt ju trapi a ty jej nechtiac pridavas. A z tej jej reakcie si myslim, ze takato situacia asi aj nastala...
Ja som sa susede raz stazovala pre financie a ona a usmevom na tvari a velkou vdakou si az vzdychla, ze ona take nikdy neriesila a vzdy si mohli dopriat co chceli (ona navyse do prace nechodila cele dlhee roky). No samozrejme,ze mi to ublizilo. V tom momente som uplne ignorovala,ze je stastna...

Aj pri tom chvaleni, treba poznat nejaku mieru... odhadnut, ci to tej druhej osobe neublizi, ked sa budem chvalit tym,co vlastne ona nema take ruzove..

@katuskamala1 v niečom máš možno pravdu ale ja som roky počúvala kto dostal akú kabelku a išiel na akú dovolenku a ja slobodná a vedeli že sa na mňa lepili samé divné kusy a počúvala som ich hodiny a hovorila si že oni nemôžu za to že mne sa nedarí

hellwant
13. aug 2025
@anonym_73b6b0

@anonym_autor "...Jedna mi povedala rovno do tváre, že ju to nebaví počúvať aké je všetko skvelé a aký mám dokonalý život,..." ... ako potom mohli "pocuvat", ake je vsetko skvele? Chapes, ze jedna vec je na kave sa pochvalit nejakym uspechom / radostou zo zivota, ale "stale rozpravat" (tebe sa to mozno nezda)... moze byt otravne...

Tu asi viacerí nepochopili text co precitali. Ku koncu, pise, ze vzajomne si zdielali X ROKOV veci do skupiny a volali. Nie iba ked sa darilo, ale aj nedarilo. Dovtedy to bolo ok, kym sa jej nepolepsilo. To nie je o chvaleni. Oni to robili stale. Kamaratsky zvyk. A teraz ak oni maju rovnake zivoty, ci vyskocili nejake problemy, sa im to zda chvalenim? Ale no tak. Utešovali sa, ze niekto sa ma horsie a nie su na tom az tak zle. Skaredy slovensky zvyk. A zrazu obrat. Jedine, co by som nehovoril je ako sa dostala/ne ku bytu. Nemusia vsetci vsetko vediet. Povedal by som, ak by sa pytali ze hypo. Ale hlavne zmenil by som kamaratov- aj ked to je tazke.

som_realistka
13. aug 2025

Stáva sa, my sme partia čo sa stretávame pravidelne na posedenie (nie vždy prídu všetky) a keď som menila prácu a na otázku čo nové, som odpovedala, že mám novú prácu, ešte som ani nedopovedala už sa ma -nazvime ju- Klára opýtala, a prečo Ťa vyhodili? Hovorím, nevyhodili, išla som na lepšie, tak sa zatvárila akoby som ju urazila, a ďalšia - jej hovorí, "no moja, nie každý si hľadá prácu iba keď ho vyhodia".

ravehami
13. aug 2025

Boze a to kolko mas rokov, ze toto riesis? Mozno kamosky ziarlia, mozno si chalenkarka a nemozu iba pocuvat sposob akym to prezentujes..mozno je za tym uplne nieco ine a mozno vobec nic…sak prehodnot kamosky a vybavene, modry kon to nevyriesi

anonym_551311
13. aug 2025

@anonym_autor nikto sa nikdy nebude tešiť z tvojich úspechov, jedine tak tvoja rodina. Kamošky vždy budú závidieť.

vilma7
13. aug 2025

Nevieme ako to vaše stretnutie prebieha, ako sa vyjadruješ atď, ale tiez mam jednu takú kamarátku, čo ešte aj rozvod jej syna vidí a prednáša pozitívne atď...no to sa ozaj počúvať nedá, všade všetko okolo nej super, perfiš atď...ja jej doprajem, ale uši to človeku ozaj po čase pili.
Zaujímajú sa ty o nich, oni uz vedia aká si šťastná, tak tu bud teraz pri nich.

Žiaľ je za tým žiarlivosť, keďže samé na tom asi nie sú veľmi dobré. Závidia, to co nemajú oni.

ahhola
13. aug 2025

A este si predstav, ze to dospeje k svadbe, ku krstu, prides o vsetky😂😂😂no baby, si kamoska, odtial-potial... Pokial mne okolnosti praju viac, ked sa vietor otoci papa... 👎

ivi555
13. aug 2025

Jednu dôležitú vec ti napíšem. Nikdy nikdy a naozaj nikdy nikomu never, že ti to naozaj praje. Veľa ľudí nemá rado, že sa im darí viac ako tebe. Na to pamätaj.. Ja si pamätám polroka dozadu, ako sa mi v práci kolegyne smiali, že natáčam trápne tiktokové videá.. na rovinu to nepovedali takto, ale hrozne to bolo cítiť. Zrazu mi začali kuriéri do práce nosiť PR balíčky a už zrazu im mám dať svoj kód na nákup kozmetiky za lacnejší peniaz.. Ja som si vtedy povedala, že veci u mňa ostanú už v súkromí a hovorím minimálne o svojich úspechoch. Popritom som slobodná matka a každé euro je pre mňa veľká pomoc. Ale vidíš, všetko ti dokážu závidieť. Na tvojom mieste by som už nikomu nič nehovorila.

Strana
z2