icon

Susedské vzťahy a hlučné dieťa

4. aug 2025

Ahojte, neviem ako sa zachovať, deje sa to už viac ako rok. Susedia majú trojročného syna. Bývame v bloku. Vždy keď s ním niekam odchádzajú alebo prichádzajú, kričí malý na celý blok. Jemu sa zjavne páči tá ozvena, ale je to naozaj nepríjemné. Odchádzajú ráno o 07.15 niekam, vykrikuje po celom bloku, cez deň tiež kedykoľvek idú a večer to isté. Často s ním prichádzajú večer po ôsmej domov a krik je tu zase. Mysleli sme si, že z toho vyrastie, že si zvykne na blok a ozvenu alebo, že ho rodičia upozornia, nič z toho sa nestalo. Ja som osoba okolo 50r a veľmi by som nechcela byť tá stará ufrflaná pani, čo ich ide na niečo upozorňovať, oni môžu mať obaja do 28 rokov. Ja pracujem často z domu takže to nie je bohviečo a manžel pracuje na zmeny, čiže ráno príde, ide spať a vždy ho zobudí ich syn. Sme ticho, nikto nič nehovorí, len neviem, či sa ozvať, ale nechať kým naozaj z toho o dva roky vyrastie a my zošedivieme 🙂.
Môj muž im nič nepovie, tiež je mu to blbé.

gabrielkaa
4. aug 2025
@gribka1

@gabrielkaa No tak ľudia po nočnej to majú veľmi zlé. Hluk bežného dňa, vonku či od susedov. Ale bohužiaľ, tiež sa s tým nedá veľa robiť.

@gribka1 no tak áno , ale keď mi niekto pred dverami intenzívne vrieska , tak to je niečo iné

marca12
4. aug 2025

@anonym_autor Nechapem,ze ho rodicia neupozornia. Ked to bolo prenho nove,chapem,ved nech si uzije ozvenu. Ale uz by aj stacilo. Normalny rodic by viedol dieta k tolerancii k ostatnym. Hlavne,ze ty musis byt tolerantna,lebo nerusi nocny klud. Ale oni nemusia byt k ostatnym tolerantni?

krasneleto
4. aug 2025
@anonym_autor

@krasneleto presne tak, tu spia nielen dospelí ľudia, aj deti, máme tu aj onko pacientov, ktorí potrebujú kľud, aj ľudí po zmene, pracujúcich ľudí. Teraz cez leto sa to deje minimálne 8x denne, čo som dnes napočítala. Len my je zvláštne, že keď ide s oboma rodičmi, ani jeden mu nepovie, tíško, nemusíš kričať na celý blok. Pekne vysvetliť dieťaťu to a nerobí. Keď majú návštevu doma, návšteva vyjde pred dvere a oni sú schopní 10 minút stáť pri výťahu a on vykrikuje, víska. Minule to bolo o 21.30 večer. Nespal lebo asi mali návštevu, neviem.

@anonym_autor dohovoriť rodičom,zjavne majú hranice niekde v pribehu byvania na samote u lesa.

taktotedanie
4. aug 2025
@krasneleto

@taktotedanie v case, ked tvoje deti spia, ked na 5 min niekto pusti diskoteku a bude z toho dieta dve hodiny vrieskat... to bude rovnakych iba 5 min a rovnaky postoj?

@krasneleto precitala si si prispevok? Vyjadrujem sa k aktualnej situacii ktoru opisala autorka

gribka1
4. aug 2025
@gabrielkaa

@gribka1 no tak áno , ale keď mi niekto pred dverami intenzívne vrieska , tak to je niečo iné

@gabrielkaa Neverím, že by si tie dvere neotvorila a neprehovorila a im do duše. Nedá sa byť vždy za dobrého.

autor
4. aug 2025
@marca12

@anonym_autor Nechapem,ze ho rodicia neupozornia. Ked to bolo prenho nove,chapem,ved nech si uzije ozvenu. Ale uz by aj stacilo. Normalny rodic by viedol dieta k tolerancii k ostatnym. Hlavne,ze ty musis byt tolerantna,lebo nerusi nocny klud. Ale oni nemusia byt k ostatnym tolerantni?

@marca12 no ved to mi je divne, ze im to vobec nepride nevhodne. My sa snazime maximalne spravat korektne voci susedom. Neperiem na pracke neskor ako o siedmej vecer ani skor ako o deviatej rano, rovnako nevysavame rano, alebo vecer. Neotravujem nikoho cigaretovym dymom, ani krikom, ani hlasnou hudbou. Ani neklepem rezne v nedelu o siedmej. Ked sme prerabali byt, prisla som ku susedom dve poschodia pod nami a dve poschodia nad nami s darcekovymi taskami a osobne sme sa vsetkym boli ospravedlnit za zvyseny hluk a prach. Naozaj sa snazim maximalne s kazdym vychadzat a respektovat druhych v bloku. Lebo moja sloboda konci tam, kde zacina sloboda druheho.

doriiis
4. aug 2025

Ja len malu poznámku mám.Najprv si zisti,či je dieťa zdravé.Mozno nekrici len z roztopase.Mozno o tom ani nevie,že kričí a nemôže zato

gribka1
4. aug 2025
@doriiis

Ja len malu poznámku mám.Najprv si zisti,či je dieťa zdravé.Mozno nekrici len z roztopase.Mozno o tom ani nevie,že kričí a nemôže zato

@doriiis No môže byť, ale ako rodič, rýchlo s dieťaťom vykonám presun, aby to trvalo čo najkratšie. To by bolo fér, či?

doriiis
4. aug 2025
@gribka1

@doriiis No môže byť, ale ako rodič, rýchlo s dieťaťom vykonám presun, aby to trvalo čo najkratšie. To by bolo fér, či?

@gribka1 ....tak možno bolo,ale asi nehodia dieťa pod pazuchu a neutekajú s ním čím skôr od civilizácie.Aj ja poznám chlapca,ktorý sa bohužiaľ inak ako kričanim,pistaním a vydávaním zvukov nevie dorozumievat.

nikpa
4. aug 2025

@anonym_autor to dieťa je zdravé? Nie je to napr. autista? Tiež mam male deti, chodíme z domu o 7h. Upozorňujem ich každé ráno predtým ako otvorím dvere na byte, nech sú ticho lebo viem, že sused spáva po nočnej. A myslím si, že nikto normálny nenechá dieťa vrieskat vo vchode a pod oknami ráno len preto, že sa mu to páči. Samozrejme, že by som sa ozvala. Nech ide hučat poobede na ihrisko.

kaca222
4. aug 2025

7:15 už nie je nočný kľud, takže v podstate kričať môže. Čiže rozhodne by som nešla cestou “upozornenia”, ale skôr cestou prosby. “Prosím vás, viem že je to s deťmi ťažké, myslíte že by ste mohli byť tichšie keď ráno odchádzate z domu? Syn tak veselo kričí, manžel chodí na zmeny do práce a zakazdym ho to zobudí” 🙃

gribka1
4. aug 2025
@doriiis

@gribka1 ....tak možno bolo,ale asi nehodia dieťa pod pazuchu a neutekajú s ním čím skôr od civilizácie.Aj ja poznám chlapca,ktorý sa bohužiaľ inak ako kričanim,pistaním a vydávaním zvukov nevie dorozumievat.

@doriiis Súhlasím, len tvrdí, že aj dvere majú dlho otvorené, tak ktovie. Ja to až takto nepoznám. Mám problém počuť klopanie na dvere, nie ešte čo sa na inom poschodí deje.😂

zuzubb007
4. aug 2025

Normálne by som anonymne nalepila na dvere oznam, prosíme rodinu, ktorej chlapec zobudí polku paneláku, keď ide von aby mu povedali, že má byť potichu na chodbe sa nejačí, koniec oznamu a hotovo

oblecenie99
4. aug 2025

Len dieťa? Ja svojho vychovávam v bytovke od narodenia a učí sa od úplného útleho veku, že nie sme len my, že v bytovke sú aj susedia a musíme ich rešpektovať. Neviem si predstaviť, že by som bola úplne ticho a mala v pí, že moje dieťa vrieska na celý dom. Ani u našich v rodinnom dome. Ani nie že susedia, ale primárne by to iritovalo aj mňa. Keby ma suseda už na to mala upozorniť, prepadnem sa od hanby. Kľudne sa ozvi a riešila by som to priamo tak, že to poviem tomu dieťaťu. Nejak milo samozrejme, detskou rečou.

anonym_ceab6d
4. aug 2025

@anonym_autor z vlastnej skúsenosti píšem, že takému dieťaťu vysvetliť sa nedá, možno ho postrašia, že ho zoberie zla teta, atď... Pomôže na týždeň. Možno aj ma nejakú poruchu, možno je to prejav radosti, možno nervov, možno....nikto nevie. A tiež nevieš, či ho rodičia upozornili, či im to tiež nevadí. Ja hovorím, že radšej nech kričia deti, ako po deťoch rodičia.

anonym_39712f
4. aug 2025

@anonym_autor mne to príde na dieťatko s diagnózou 🫤 určite si najprv zisti, či je dieťa zdravé.. Upozorniť na toto rodiča napríklad s autistickym dieťaťom by som veru nechcela 😏

oriesocek
4. aug 2025

Ja mám deti, ale keď sa začnú doťahovať na chodbe, tak ich zeniem do bytu alebo vonku, že nikto vo vchode nemá záujem počúvať ich hašterenie… naozaj sa to ozýva a počuť to na schodisku… ak má človek po nočnej, je chorý, atd z hocijakého dôvodu - nepotrebuje počúvať ako sa cudzie dieťa (resp jeho rodičia v tomto prípade) nevedia správať…

lienka.7
4. aug 2025

@anonym_autor pokial neruší nočný kľud, tak co chceš riešiť? A to je tej chodbe 2 hodiny alebo koľko? My máme v dome takého "milého suseda" ktorý každé ráno o 5.00 chodi do prace na bycikli a tak tresne mrezou od pivnice, ze sa zatrasie celý dom. A vieš čo, ma to úplne v pecku. Nepomáha ze vôbec nič. Ani slusne, ani neslušné.

biba_18
4. aug 2025

ja ako sa poznám otvorila by som dvere a zavolala by som im nazad že halooo, je 7:15…

mira0611
4. aug 2025

@anonym_autor no ja neviem, ukamenujte ma, amja mam 38 rokov, moj syn bol jak atomova bomba rano od 06.00 hore a do 20.00 sa nezastavil, bol sice hlasny, ale nekrical na cele schodisko, keby aj krical tak by som mu povedala, ze toto robia iba hlupe deti a mudre deti toto nerobia, lebo sa zvieratka, ludia a malicke deti zlaknu a budu sa bat. Nechce predsa, aby sa ho bali.
Ja by som pekne poprosila rodicov, aby chapali, ze muz z nocnej sa budi na krik a nech skusia takto pekne vysvetlit malemu. Mozno to pomoze a mozno nie, ale nech vsak skusia.

lija22
4. aug 2025

hod im do schranky papierik nech s tym prestanu, ze je to neznesitelne

nenne27
4. aug 2025

Napiste na papier oznam ze prosite najomnikov aby respektovali ze byvaju v panelaku a nerobili nadmerny hluk v spolocnych priestoroch.ak im to nedocvakne, mozno riesit na nejakej spolocnej schodzi?

anonym_cfbf91
4. aug 2025

Slušne by som im povedala, že raz - dvakrát je to o.k., ale pravidelne to už obťažuje susedov.
My máme susedov, čo majú cca 2-3 ročného syna a malý kričí na celý byt do 2-hej nadránom. Maminka odôvodnila, že jej "šéf" nevie spať, aj ju ruší, keď chce spať o 9-tej ráno a ja vysávam.

anonym_d29ef3
4. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 čiže ja keď sa budem s mužom lúčiť o 21.30 pri dverách a budem pri tom výskať a kričať ahoj, jeho meno, a rôzne výkriky, tak to bude ok.

@anonym_autor ty nemáš 3 roky.Boze,a že prečo dnes ľudia nechcú mať deti.Btw ty máš deti?ak áno,nikdy neboli hlučné,neplakali,nevydali od radosti?Radosť ťa mať za susedku.

traktor
4. aug 2025

Ja neviem.. Prečo hádzať papieriky, písať odkaz a pod. Veď normálne, keď vyjdu von, tak sa pristavím a slušne opýtam.. Možno fakt prídete na to, že ho neupozorňujú, lebo vedia, že je to zbytočné (dieťa má diagnózu) a oni s tým jednoducho nič nevedia urobiť.. Alebo je "len" nevychované a veď doteraz sa nikto nesťažoval, tak prečo by nemohol kričať.. Ale to všetko sa dozvieš a možno nájdete aj spoločné riešenie, keď sa ich na to normálne opýtaš..

diewcatqoo
4. aug 2025

Ehm, posledne asi 4 dni riesim to iste... ale z pozicie matky dietata, ktore vrieska. Moje dieta je este male, ma cerstvo rok. Zistilo, ze ked ideme z bytu po schodoch z 2. poschodia, tak sa to ozyva a naramne sa na tom bavi. Odkedy vyjdeme z bytu, vykrikuje, kym ju priputam dolu do kocika, az kym nevyjdeme von. Snazim sa co najrychlejsie, ale min take dve minuty to urcite zaberie. Cely cas ju upozornujem, dohovaram, robim sssss, snazim sa odvratit pozornost a vobec nic nezabera. Ak mate nejaky zaruceny sposob, ako umlcat dieta (okrem toho, ze mu zapcham usta rukou), budem velmi rada, ked sa s nim podelite. Mne je to tiez blbe, ze mi takto vrieska. Snazim sa aspon nechodit s nou po schodisku skoro rano, ale az po nejakej deviatej, nech sa ludia vyspia.

anonym_7383db
4. aug 2025

Buď rada že ste v paneláku, čo by si robila na dedine 🫢 kohut zavčasu kikirika, niektorí susedia v lete od rána nahlas rozprávajú, ale nie 7.15, už o 6tej, každú chvilu kosia trávu, a ti nonstop stekajuci, kviliaci psi, to sa velmi ozýva, tie traktory, tie hlučné dedinske zábavy celé leto každý víkend. Neviem si predstaviť robiť z toho dramu. Dieťa vyrastie, onedlho ho to možno aj prestane baviť, tak bud velkorysa a nekaz vzťahy, keď píšeš že ich máte dobré.

krasneleto
4. aug 2025
@prasiatko30

Boze to je naozaj tak pocut?? Ja pocujem kazdy den ako brese susedov pes - pocuje susedov ako idu z garaze domov a brese az kym nedojdu na prve poschodie a je jedno ci je to o 8 rano alebo o polnoci. Este som sa mu nebola stazovat ani raz. Susedovie dieta zakazdym ked prejdu cez dvere tak place, vzdy sa musim zasmiat lebo mi to pripomina moje deti. Zi a nechaj zit. Btw neutesuj sa tym, ze si stara, si ufrflana a prilis pocuvas co robia susedia. Ked ti vadi ruch okoliteho sveta daj si do usi stople a mas to.

@prasiatko30 alebo nech dajú zašiť tomu malému ústa nie ? Skvelé rady ozaj

krasneleto
4. aug 2025
@diewcatqoo

Ehm, posledne asi 4 dni riesim to iste... ale z pozicie matky dietata, ktore vrieska. Moje dieta je este male, ma cerstvo rok. Zistilo, ze ked ideme z bytu po schodoch z 2. poschodia, tak sa to ozyva a naramne sa na tom bavi. Odkedy vyjdeme z bytu, vykrikuje, kym ju priputam dolu do kocika, az kym nevyjdeme von. Snazim sa co najrychlejsie, ale min take dve minuty to urcite zaberie. Cely cas ju upozornujem, dohovaram, robim sssss, snazim sa odvratit pozornost a vobec nic nezabera. Ak mate nejaky zaruceny sposob, ako umlcat dieta (okrem toho, ze mu zapcham usta rukou), budem velmi rada, ked sa s nim podelite. Mne je to tiez blbe, ze mi takto vrieska. Snazim sa aspon nechodit s nou po schodisku skoro rano, ale az po nejakej deviatej, nech sa ludia vyspia.

@diewcatqoo tebe je to aspoň blbé a snažis sa vysvetliť malému,že to rusi. Spominani rodicia to zjavne neriešia lebo to majú na háku a nechávajú dieťa užívať si život 😂

krasneleto
4. aug 2025
@anonym_7383db

Buď rada že ste v paneláku, čo by si robila na dedine 🫢 kohut zavčasu kikirika, niektorí susedia v lete od rána nahlas rozprávajú, ale nie 7.15, už o 6tej, každú chvilu kosia trávu, a ti nonstop stekajuci, kviliaci psi, to sa velmi ozýva, tie traktory, tie hlučné dedinske zábavy celé leto každý víkend. Neviem si predstaviť robiť z toho dramu. Dieťa vyrastie, onedlho ho to možno aj prestane baviť, tak bud velkorysa a nekaz vzťahy, keď píšeš že ich máte dobré.

@anonym_7383db dedina má svoje specifika a ver že sa nájde aj odidebec z mesta,ktorému vadia sliepky a kikirikanie. Toto je ale o inom. Tu žije 16 rodin a rodičia toho chlapca ani len neupozornia,aby sa utíšil. Svet gombicka. A prečo by mala byť zhovievava,keď ju to obmedzuje? To ,že bývam v paneláku tiež neznamená že od 6-22 si môžem komplet robit čo sa mi zachce