Túžba po psovi v manželstve: Ako sa rozhodnúť?
Ahojte píšem anonymne. Ale to je v podstate jedno. Máme dom,máme dvor,všetko krásne,tip,top.
Dve deti. 9 a 19 ročne...
Chcem počuť vaše názory na to ako sa postaviť k určitým veciam...manžela samozrejme veľmi ľúbim...je to môj stabilný bod. Dôverujem mu, a verím,že ma ľúbi...ale nemáme velmi spoločné záujmy. Alebo ako by som to nazvala. Sme odlišný..aj keď už sa začíname viac na seba podobať..ale sme. Lebo už som z toho svojho veľa potlačila....
Ja by som žila naplno ,bola za každú srandu, za prechádzku,za bicykel, za hocijakú radosť...ale on,je spokojný, tak ako je. Jemu stačí,dom a dvor.
A my keď sme pri ňom doma.
Ale ja začínam prežívať z takto prežívaneho zivota smútok...
Teraz nastala chvíľa ,ktorá sa vo mne vždy raz za pol roka ozve,že strašné túžim mať psa ...
Chodiť na prechádzky, do parku, na túru, samozrejme so psíkom
On to pochopiť nevie...a rázne to odmieta. Vždy to odmietne a ja posluchnem...zase je pol roka pokoj a potom nastane zase tá istá situácia...a ja už začínam normálne byť z toho veľmi smutná...pretože my ostatný v rodine by sme boli moc šťastní zo psíka...ale jeho argumenty sú,že sa o to treba starať, že zničí dvor, a vnútra by zničil dom....proste nie nie a nie...ale kde je v Tom všetkom moje prežívanie ?je mojou úlohou žiť tak ako odomna manžel očakáva ?
@anonym_autor pes všetko dohryzie, ak si od malička zvykne na niekoho doma, pri odchode poslednej osoby z domu trucuje a robí zlobu. Ja som si vzala od malička psa z útulku, bola som s ním doma 4mesiace. Keď som si našla prácu, pes trucoval. Prestal chodiť na potrebu na podložku, vypotreboval sa po celom dome, ale nikdy nie na podložku. Ak sme boli doma, tak sa vypýtal, alebo na podložku sa vypotreboval. Potom nechcel chodiť dovnútra, tak zostal na dvore. Vždy keď som išla do prace, buď preskočil plot a zmizol, alebo dohryzol všetko, čo bolo vonku. Nábytok v altane z masívu, všetok masívny dekor, rozprával celú záhradu, hlina bola po celomdvore, dokonca káble od vianočného osvetlenia. Ak pršalo, pochodil po záhrade, bol celý špinavý a v klude išiel špinavý na gauč v altane. Vyskakoval na barový pult, kde zhodil na zem kávovar a rozbil ho😵💫🫣 psa už nechcem….
@anonym_bcd271 toto je o výchove, nie o psovi. Takto pes absolútne fungovať nemusí 🙂 Záleží od človeka.
@anonym_autor moj muz by tiez najradsej doma sedel, kazdy vylet ofrfle, ja som chcela s detmi macku, on nechcel, ale kupili sme si ju aj tak, teraz sa s nou stale hra 😀
@anonym_c5e867 ... A čo má očkovanie psov spoločne s útokmi psov? A fakt si myslíš, že každá smrť spôsobená psom je zaznamenaná veterinármi? A že každá smrť na rakovinu je dokázaná, že je to rakovina? Čísla samozrejme nie sú presne, ale trepeš úplne nezmysly. A väčšina ľudí napadnutých psom nezomrie na samotný útok ale na besnotu, takže tých psov veterina určite nemá podchytenych. Rozprávame sa samozrejme o rozvojových krajinách, kde je viac túlavých psov jak ľudí pomaly a očkovanie, čipovanie im tam nič nehovorí.
A najvsemocnejsia organizácia na svete sú Pharma firmy.Presne tie,ktoré liečia to,načo zomiera najviac ľudí.
@anonym_8b9071 to čo tvrdíš sú vymyslí. Organizácia tají smrteľné útoky psov pretože by prišla o peniaze
Ako by ste sa zachovali vy ? Zastali by ste si seba alebo by vždy boli na prvom mieste tí druhí...alebo manžel ? Alebo ako spraviť túto situáciu riesitelnou ?
@anonym_autor ale von, na prechadzky, na turistiku mozes ist aj sama, nepotrebujes k tomu "vyhovorku" vo forme psa. Staci sa poobliekat a ist, nemusis sediet doma pri muzovi ked on nikde chodit nechce.
My sme tiez mali situaciu, ze ja som chcela psa a moj muz nie (oni nikdy nemali psa, my vzdy). Mame 2 deti, vtedy mali 7 a 12 rokov. Najprv som dala doma hlasovat kto chce a nechce psa - dopadlo to 2x ANO a 2x NIE, tak som povedalala, ze teda nie. Ja som ale psa chcela a skusila to teda inak - zvolala som celu rodinu a spytala sa, za akych podmienok by suhlasili so psom. Moj muz (predtym hlasoval NIE) povedal, ze on by bol ochotny pomoct (dat jest, pit, ist na prechadzku), ale neche byt "majitel", cize ocakava ze ja zabezpecim jedlo, zverolekarov, budem chodit na cvicak, budem riesit hotel, ked pojdeme na dovolenku atd. Starsi syn (predtym hlasoval NIE) povedal, ze by bol ochotny 2x tyzdenne vencit a dat mu jest a pit. Mladsi syn (predtym hlasoval ANO) povedal, ze je ochotny dat pit a jest a ked bude starsi, tak vencit. Nas pes ma uz 4 roky, Dohoda funguje a moj muz miluje prechadzky so psom po lese a niekedy mam pocit, ze ho ma radsej ako nas. Skus teda hladat dohodu "za akych okolnosti pes ano" namiesto "pes ano-nie". Vela zdaru, dnes si hovorime, co by sme robili, keby sme ho nemali 🙂
@anonym_8d95ee ano FB . Tam sa človek dozvie pravdu o ktorej sa novinách nehovorí . O pyramidach v Antarktíde . Pravda o pristátie na Mesiace a mnoho iného . Otvor oči a never správam .
@anonym_c5e867 Ty nie si kompletná…úplne jak aligátory sú tie psy 🤦🏻♀️
Ja som za to, aby ste si spolu sadli a normálne sa otvorene porozprávali, že čo ďalej. Že ty takto ďalej nechceš žiť, nudíš sa, nemáš naplnené svoje očakávania ani potreby. Ako sa k tomu postaví. Povie ti že ho to nezaujíma? V Tom prípade by som porozmyslala nad budúcnosťou s ním. Bude to chcieť riešiť? Super, môžeš mu povedať že buď si nájdeš nejaký klub s ktorým budeš chodiť na turistiku, alebo alternatívne toho psa, ale tak toho keď tak veľmi nechce... Tak možno ten klub bude lepšia voľba 😉 samozrejme nemusíš to dotiahnuť do konca a s nejakým klubom chodiť na turistiku, len že možno v takom porovnaní už bude aj pes zrazu menšie zlo.
Život máš len jeden a to relatívne krátky, naozaj ho chces prežiť takto? S mužom stále preč, bez záujmov, pri telke? Si dospelá osoba, o psa sa dokážeš postarať aj sama keď si zvládla deti. Možno by bolo fajn si viac ísť za svojim, hlavne keď pes nebude vnútri, a teda tvoj muž ním nebude nejak obmedzovany.
@anonym_autor namas, v tvojej blizkosti niekoho,co ma doma vycviceneho psa?
Dohodnut sa,ze ti ho pozicia, aspon na 10 dni,aby ste,zazili psa doma, na vlastnej koži.
Manzel to jeden vikend urcite zvladne a ty budes mat lepsiu vyjednavaciu poziciu.Potrebujes manzala nalomit a potom by to malo byt jednoduchsie.Ja by som ti kludne, nasho pozical😃.
@anonym_autor namas, v tvojej blizkosti niekoho,co ma doma vycviceneho psa?
Dohodnut sa,ze ti ho pozicia, aspon na 10 dni,aby ste,zazili psa doma, na vlastnej koži.
Manzel to jeden vikend urcite zvladne a ty budes mat lepsiu vyjednavaciu poziciu.Potrebujes manzala nalomit a potom by to malo byt jednoduchsie.Ja by som ti kludne, nasho pozical😃.
@tundra presne toto som urobila s mojou dcérou, ktorá roky drankala psa. Požičali sme si na par dni psa, musela chodiť skoro ráno von, cez den, večer, za tmy, za pršania, sneženia, bolo zlé počasie... veľmi rýchlo si to rozmyslela. Odvtedy o psovi nerozpráva.😁
Psa by som do dvora nechcela. On nechodí vykonávať potrebu na jedno miesto, kôpky sú po celom pozemku. V dome zase by bol neznesiteľný smrad po zvierati, všade chlpy, návšteva by odchádzala s chlpami na šatách, proste hnus. To ho chápem. Ak je potrebný len na prechádzky, tak je možné tak, ako to majú takmer všetci naši susedia. Pes je doma v koterci bez možnosti pohybu po pozemku a raz denne ho vezmú na prechádzku mimo dvora.
Väčšinou to končí tak, že ten čo psa nechcel, sa na neho najviac naviaže a dal by zaň život 🤣. Psík je radosť ❤️, moja bude mať o mesiac 15 rokov a za tých 15 rokov si nespomínam na žiadny negatívny zážitok čo sa konkrétne jej týka. Psík ti dá do života radosť, lásku....Pozri, ty psíka chces a on nie....ty si ustupovala roky,nech teraz ustúpi manžel...
@7miriam77 ja som toho príkladom. Úplne súhlasím.
@anonym_autor teraz som docitala tvoje ostatne komentare. Ty a tvoja rodina sa podriadila tomu co chce tvoj muz a otec. Nie je to v poriadku. Naozaj nie je v poriadku ani to, ze ty mas vycitky ked tvoj muz je smutny z toho, ze by ste chceli travit svoj zivot inac ako on chce. Zamysli sa nad tym, nie nad tym ci pes ano alebo nie, zamysli sa nad tym, ci je v poriadku to, ze nie je ochotny prijimat akykolvek kompromis a ty mas obavy z tohoi, ze by sa dozvedel, ze si bola niekde, kde ti on nedovolil ist.
@anonym_c5e867 Ty nie si kompletná…úplne jak aligátory sú tie psy 🤦🏻♀️
@anonym_bdc276 ja viem, je to šokujúce . Nesmieš pred pravdou zatvárať oči. Prečo asi vymierame ?
@anonym_bdc276 ja viem, je to šokujúce . Nesmieš pred pravdou zatvárať oči. Prečo asi vymierame ?
@anonym_c5e867 prestávam si myslieť, že to myslíš zo srandy.😐
@anonym_autor žijem podobne a dieta chcelo roky psa, ja som nechcela ani počuť, no potom to na mna prišlo, predstava taka ako tvoja. My žijeme v byte so záhradou, tak skoro ako v dome, mame len male plemeno dnu. Manželov nazor bol odjakživa, ze pes patrí len von. Napriek tomu som chcela dieťaťu splniť sen ,uz bolo nastrocne, zodpovedne. Manžel nebol nadšený. Myslela som, ze si psa oblubi, je to taky ňuňu pes, ale on ma lepší vzťah k väčším psom ,pre neho nieco male nie je pes. Uz ho mame rok a pol, aj sa pomazli s nim, ale nema taky vzťah k nemu ako my ostatní, je mu skôr na príťaž. Moj zivot sa nezmenil k lepšiemu, predstavy su jedno a realita druhe. Stale sa musim prisposobovat psovi, nemôžeme ho všade zobrať, vzdy sa k nemu ponáhľať domov . Ľúbim ho, ale keby mam vratit cas, tak v tomto počúvam manžela, ale ja som nikdy nebola nejaky zvierací typ ,mala som len krásne predstavy, no su to aj starosti, nielen radosti.
@anonym_f9e4a8 pretože keď príde manžel a ten je rád doma nemôžem ísť preč,keďže on by ostal sám doma a potom by bol akože opustený doma lebo my žijeme a sme preč...
A preto pri tv,lebo ona keď ide s kamoškami vôňa ja ju nechcem úplne nechať samu bez dozoru aj keď je poblizku domu ..predsa len je ešte malá...takže mi ostáva len sedieť pri tv, alebo na dvore samej, alebo čítat,alebo upratovať alebo prať...a to mám spravené raz dva a nie je to moja záľuba behať každý deň handričkou...a upratané máme tak či tak stále...
@anonym_autor Tubje ocividne pes ten najmensi problem😬😏
@anonym_autor moj muz by tiez najradsej doma sedel, kazdy vylet ofrfle, ja som chcela s detmi macku, on nechcel, ale kupili sme si ju aj tak, teraz sa s nou stale hra 😀
@anonym_29f90b moj muz takto vyzenil mojho psa a co on nikdy psa nechcel a nemal, tak s nim sedel, pes na kolenach a hladkal ho ako Dr NO v Bondovke tu macku 😂😂😂
Nečítam komentare ale chapem ta. Dlhy cas sme potlacali potrebu mat psa. Az pred 3 rokmi sme sa rozhodli. My sme ho ale chceli vsetci 4 s tym ze som vedela ze na deti dlho spolah nebude, takze najdôležitejšie je ze to chceme my s muzom. Zial po roku nam fenka zomrela, zaobstarali sme si druhu a s nou fungujeme. Muz nikdy nechcel psa vo vnutri ale ona je s nami vo vnutri. Najhorsie je ked sa hára (akurat teraz uz 2.tyzden), inak je to zahul na upratovanie...ale ta láska za to stoji. Len kvoli nej denne dame dlhu prechadzku. Inak by sme mozno nesli. Spava vonku vo svojej bude, v zime je zateplena, ale v najhorsich zimach spi vo vnutri.
Ja by som do toho isla. Hovoris ze muz nie je doma cely tyzden. Nebudes sama a budes mat partaka na hry, prechadzky aj v case smútku pomoze aspon tym ked je nablizku. Muza mas doma len od piatka do nedele? Verim ze by si psika oblubil....hoci...ano, záhradu my velmi kvoli labradorke nemame, takze na toto sa priprav, pripadne ohranič (oplot) cast kam nechces aby psik chodil. Drzim palce
Chcela som psíka a mám ho, ci by muz súhlasil alebo nie, vždy si idem za svojím, nič nám pes nezničil nikdy, všetko je to o výchove, a je to ako moje tretie dieťa, navyše moje deti milujú havinka, takže ak sa mužovi nepáči povedz mu, že buď bude pes a ty alebo odchádzaš 😜
Pocuj, ale ty nie si zodpovedna za pocity tvojho muza, ci bude alebo nebude smutnucky sam rozkysnuty na gauci. To nech si on reguluje, ty nie si jeho regulator.
A tebe sa divim, ze chces chodit velice na tury ale nejdes aj ked sama, ale cakas na vikend na muza. Nemas kamosky, sestry,sesternice hocikoho? Toto by som skor riesila ako zromantizovanu predstavu o prechadzkach so psom
@anonym_autor prepáč, že takto narovinu ale tvoj chlap a otec vás neľúbi inak by sa snažil aby ste boli všetci šťastní. Pes je len tvoja výhovorka. Sedíš doma lebo pánko povedal a ty nevieš povedať nie. To žiadny pes nezmení.
Ak muz nechce psa a ty po nom dlhe roky tuzis, tak si zaobstaraj nejakeho maleho psa co ho aj sama odnesies ak bude treba. A priprav sa na to, ze ho bude treba pred pracou aj po praci vencit, za kazdeho pocasia.
Ja inak nechapem tych, co pisu ze ako kompromis si mas zaobstarat psa na dvor. Ved prave najkrajsie chvile so psom travim ked sme doma a tulime sa s nim na gauci, ked vidim ako spokojne spi v peliesku, proste spolu zdielame zivot. Co maju z toho ten pes a majitel ked spolu travia mozno hodku denne na prechadzke. Este v lete cez vikendy sa to da, ale zvysok casu je ten pes stale sam. Je to krute, psy su spolocenske tvory.
Nepýtaj sa ho, toho psa si kúp a hotovo. Traja v rodine ste za psa, len on je proti, tak nech sa prispôsobí. Ja by som si v žiadnom prípade nevzala chlapa, čo nemá vzťah k zvieratám. To je jedna z najpodstatnejších vlastností, ktoré musí mať môj partner, ináč u mňa nemá šancu. Ale to som ja.
Prečo mám pocit, že mnohí si to celé romantizujú? Tu sú zjavne hlbšie problémy.. A ja síce autorke plne fandím v tom, aby si zjavne konečne dupla aj ona. Ale čo tak najskôr sa skrátka vybrať sama niekam? Dupnúť si, že nebudem tu sedieť na riti lebo ma to fakt nenapĺňa... Ísť vyvenčiť teda psa z utúlku? Zbehnúť niekam? Začať žiť? (Alebo teda ideálne si to vykomunikovať s mužom a začať žiť s ním, ale to sa obávam, že tak ľahké nebude)... Prečo hneď trepať psa do prostredia, kde nie je všetkými vítaní a do prostredia, kde bohvie ako by to celé bolo keď sa to celé krúti okolo muža? Podľa mňa si autorka hlavne potrebuje pomaly ale isto začať budovať to, že aj jej potreby sú dôležité - lebo sú! Ale nemyslím si, že zrovna doniesť psa je ten najlepší prvý krok....
Autorka, máš deti vo veku 9 a 19 rokov. Veď môžete ísť spolu na výlet cez víkend, aj bez manžela, ak on nechce. Vybehnúť niekam autobusom, vlakom... starých rodičov pozrieť. Istotne aspoň niečo by sa dalo. K tomu psa nepotrebuješ.
Nehovorím, že celý víkend máš byť bez manžela. Ale napr. 1 deň výlet s deťmi (ak on nechce) a možno v nedeľu aspoň niekam blízko na prechádzku, na zmrzlinu... nemusí to byť nič náročné.
Ja nechapem ako ti v tvojom stasti brani fakt, ze nemas psa. Ved sa chod prejst aj teraz, chod na turu, chod do mesta, chod na vylet, chod na dovolenku. Vo vsetkom co tu menujes je podla mna pes skor na pritaz (to hovorim ako majitel psa, ktory ho taha vsade kam moze so sebou). Mam z teba skor pocit, ze si nestastna zo zivota a z muza a mas pocit, ze pes ti zrazu zazracne zmeni zivot, ale svoj zivot mozes zmenit len a len ty. Ked teraz sedi muz doma a nechces si robit program bez neho, lebo potom narieka ze je doma sam, co myslis ze sa zrazu zmeni? Ze kvoli psovi ktoreho nechcel zrazu zacne byt aktivny? Budete zit aj nadalej rovnako oddelene, len ty budes mat na krku este aj celu starostlivost okolo psa.
Psa by som do dvora nechcela. On nechodí vykonávať potrebu na jedno miesto, kôpky sú po celom pozemku. V dome zase by bol neznesiteľný smrad po zvierati, všade chlpy, návšteva by odchádzala s chlpami na šatách, proste hnus. To ho chápem. Ak je potrebný len na prechádzky, tak je možné tak, ako to majú takmer všetci naši susedia. Pes je doma v koterci bez možnosti pohybu po pozemku a raz denne ho vezmú na prechádzku mimo dvora.
@evkatk Prečo by mal byť v dome smrad a chlpy od psíka? Vieš o tom, že existujú aj plemená, ktoré nepĺznu a že čistý psík vonia? Ja by som tiež v žiadnom prípade nechcela v dome pĺznuce plemeno, takže som si kúpila také, ktoré absolútne nepĺzne. Máme v dome troch psov a absolútne nepĺznu, ani nesmrdia. Ale chce to samozrejme udržiavať ich vo vzornej čistote, hlavne minimálne raz za týždeň prať peliešky a oni potom od voňavého pelieška voňajú tiež.
@anonym_2a4496 akú guľu? Však môže ísť kde len chce, ale nejde. A to je rozdiel. Psovi sa treba prispôsobovať, práveže nikam uz potom bez psa ísť nemôže (na dlhšie).
@anonym_69129e akoze existuju hotely pre psov 🙄, jasne , ze je to zvysenie nakladov na dovolenky ...ale.ja mam v zasade , ze neotravujem rodinu a znamych so strazenim zverov 😂
Ale tu ide aj o také hodnotnejšie trávenie spoločného času proste ten psík ti dá radosť ideš ho vyvenčiť jednoducho niečo sa deje A nie je to také zaťažujúce ako dieťa proste ktoré v kuse mrnči jednoducho psík dokáže zvládnuť že keď si chorý alebo nevládzeš no tak proste nepôjde vyvenčíš ho na dvore ň hale tu ide o to že takto dlhodobo žiť keď človek pociťuje že to nie je proste presne tak akoby chcel ...A to ja vôbec nie som nejaká veľmi že si vydobijem svoje, skôr vôbec, skôr som prispôsobivý typ ale že potom tie moje potreby sú vždy niekde bokom zabudnuté a jednoducho veľa od toho od toho života fakt že nechcem som spokojná vďačná za všetko ale viem že ten pes by mi robil obrovskú radosť....
@anonym_autor ty máš nejaké veľmi romantické predstavy o tom psíkovi. Že pes zvládne, keď si chorá a unavená a dieťa nie????
Máš 9ročné dieťa, to už fakt zvladne pochopiť chorobu či únavu rodiča - veď to sa už o seba ako tak postará. Ale psíka nebudeš venčiť?
Pes nie je hračka, aby si sa necítila sama. Je potrebné sa mu fakt venovať, prvé mesiace aj viac ako dieťaťu. A potom tiež. On nikdy nebude "samoobslužný". On bude v podstate stále "mrnčať".

Ja milujem zvierata,zijem nimi a manzel to vedel, takze zvierata mame.a nebola by som s chlapom co zvierata nechce.ale vyriesila by som si to pred manzelstvom este