Túžba po psovi v manželstve: Ako sa rozhodnúť?
Ahojte píšem anonymne. Ale to je v podstate jedno. Máme dom,máme dvor,všetko krásne,tip,top.
Dve deti. 9 a 19 ročne...
Chcem počuť vaše názory na to ako sa postaviť k určitým veciam...manžela samozrejme veľmi ľúbim...je to môj stabilný bod. Dôverujem mu, a verím,že ma ľúbi...ale nemáme velmi spoločné záujmy. Alebo ako by som to nazvala. Sme odlišný..aj keď už sa začíname viac na seba podobať..ale sme. Lebo už som z toho svojho veľa potlačila....
Ja by som žila naplno ,bola za každú srandu, za prechádzku,za bicykel, za hocijakú radosť...ale on,je spokojný, tak ako je. Jemu stačí,dom a dvor.
A my keď sme pri ňom doma.
Ale ja začínam prežívať z takto prežívaneho zivota smútok...
Teraz nastala chvíľa ,ktorá sa vo mne vždy raz za pol roka ozve,že strašné túžim mať psa ...
Chodiť na prechádzky, do parku, na túru, samozrejme so psíkom
On to pochopiť nevie...a rázne to odmieta. Vždy to odmietne a ja posluchnem...zase je pol roka pokoj a potom nastane zase tá istá situácia...a ja už začínam normálne byť z toho veľmi smutná...pretože my ostatný v rodine by sme boli moc šťastní zo psíka...ale jeho argumenty sú,že sa o to treba starať, že zničí dvor, a vnútra by zničil dom....proste nie nie a nie...ale kde je v Tom všetkom moje prežívanie ?je mojou úlohou žiť tak ako odomna manžel očakáva ?
@anonym_autor Pes nemusí zničiť dvor a vnútro domu. Máme bytového psa a vnútri nám nič nezničil. Ani vonku.
Je to o kompromisoch. Treba ho nájsť. Aj on by mal trochu ustúpiť a netrvať len na svojom postoji.
Väčšinou to končí tak, že ten čo psa nechcel, sa na neho najviac naviaže a dal by zaň život 🤣. Psík je radosť ❤️, moja bude mať o mesiac 15 rokov a za tých 15 rokov si nespomínam na žiadny negatívny zážitok čo sa konkrétne jej týka. Psík ti dá do života radosť, lásku....Pozri, ty psíka chces a on nie....ty si ustupovala roky,nech teraz ustúpi manžel...
V tomto pripade som ako tvoj manzel. Tiez vravim ze psa a ani ine zviera nie. A nikto by ma o opaku nepresvedcil. Ty sice povies, ze by si sa starala, ze by s nim nemal robotu, ale to nikdy tak nie je. Aj on by s tym psom musel zit, aj on by ho musel na tom dvore tolerovat, aj nanho by skakal, aj on by ho musel vencit a starat sa keby si ty alebo deti noli chore. Aj on by musel riesit, ze co so psom ked budete chciet ist na dlhsie prec. Aj on by riesil ak by sa pes v aute pogrcal. Aj z jeho penazi by sla starostlivost o psa. Atd atd….niekto by povedal ze som sebecka ale mat psa sa dotkne kazdeho clena rodiny. Takze ak vsetci nesuhlasia, tak proste nie.
ja zase chápem aj jeho, tiež nemám extra vztah ku zvieratám a ako píše komentár nadomnou nie je to len o tom že sa bude starať "jeden" ale celá rodina...
@anonym_autor zachovala by som sa tak, že už možno na tomto svete nepobudnem dlho a nebudem žiť tak ako si predstavuje druhý človek. On nech si žije ako chce, tiež mu nediktuješ jeho program, životné ciele, životné potešenia, či má a čo nemá v živote chcieť a cítiť sa. Tak neviem, prečo by si ty mala žiť podľa šablóny niekoho iného. Psa by som si zaobstarala a povedala, že z jednej polovice je dom môj, tak na tej polovici pes bude. O psa sa starať budem ja a v jeho prítomnosti môže byť pes na dvore. Tak ako ja rešpektujem manžela, bude manžel rešpektovať aj mňa. A tiež by som začala viacej žiť ako chcem ja a nie môj muž.
Ja by som sa snažila o kompromis. Ale psa v dome vo vnútri by som osobne určite nechcela a nedovolila.
A inak, psovi sa treba aj venovať, cvičiť ho, lebo inak ozaj môže niečo poničiť ak na dvore. A aj keď sama mam psy rada, momentálne som v štádiu, že by som ho nechcela ani v dome. Všetko totižto budeš musieť tomu prispôsobivať. Možno raz,na staré kolená...
@anonym_autor kde je napísané, že psík musí byť vo vnútri? Môže byť kľudne iba vonku, skús mu navrhnúť aj takýto kompromis. A keď sa mu budete dostatočne venovať, tak nemusí vôbec nič zničiť, lebo na to nebude mať energiu
@anonym_autor zachovala by som sa tak, že už možno na tomto svete nepobudnem dlho a nebudem žiť tak ako si predstavuje druhý človek. On nech si žije ako chce, tiež mu nediktuješ jeho program, životné ciele, životné potešenia, či má a čo nemá v živote chcieť a cítiť sa. Tak neviem, prečo by si ty mala žiť podľa šablóny niekoho iného. Psa by som si zaobstarala a povedala, že z jednej polovice je dom môj, tak na tej polovici pes bude. O psa sa starať budem ja a v jeho prítomnosti môže byť pes na dvore. Tak ako ja rešpektujem manžela, bude manžel rešpektovať aj mňa. A tiež by som začala viacej žiť ako chcem ja a nie môj muž.
@anonym_8895cd trosku smiešne, lebo ako by si zabezpečila a určila, na ktorej polke domu je tá jej časť a kde ten pes ísť nemôže?
Baby tu ide aj o to,že môj manžel je cez týždeň preč...ja teda sedím doma a pozerám tv...nemám záľuby nejaké a kôli malej ešte nemôžem úplne odchádzať z domu...a ani neviem či by ma to samu bavilo...asi nie...
Preto chcem psíka mať lebo chcem čas tráviť trošku živšie ako len doma sama pri tv...
@anonym_8895cd trosku smiešne, lebo ako by si zabezpečila a určila, na ktorej polke domu je tá jej časť a kde ten pes ísť nemôže?
@huxy smiešne, že si to nepochopila. Nepochopila si fakt, že mužovi má autorka ukazat, že nie je pánom jej života, pánom jej domu a pánom jej času. Ona sama má nejake postavenie, aj majetkové, takže na to treba poukázať a netreba sa nechať zatlačiť do kúta. Treba argumentovať, pretože muž pravdepodobne nevie, kde sú jeho medze. 😀
pes je závazok. guľa na nohe.
ja ti rozumiem. ja som bez psa polovičný človek. mne môj pes veľmi chýba. ale viem že teraz ho mať nebudem. manžel ho nechce a ja mu nebudem robiť naprieky - bolo by nás na neho menej ako pred 10 rokmi a stálo by nás to veľa odriekania - v tom manželovi rozumiem. ale aj on vie že hneď prvý deň čo idem na dôchodok budem mať psa ... takže ja si počkám ...
ale to je iná situácia ako máte vy ... tak či tak musíš domov po práci lebo máš ešte 9-ročné dieťa ... plus máte dvor... ja by som sa ho na tvojom mieste pokúsila prehovoriť ... na niečo spoločenské. nenáročné na údržbu ...
Už by som psa mala na tvojom mieste,ale vonku na dvore.A dake mudre plemeno napr.NO.
Nemas moznost ze mas v blizkosti nejaky utulok? Mozes si "poziciavat" nejakeho vhodneho psa na tury a vylety. Zacala by som tam. A ak Ta to bude drzat, pokusila by som sa o dohodu s manzelom.
@huxy smiešne, že si to nepochopila. Nepochopila si fakt, že mužovi má autorka ukazat, že nie je pánom jej života, pánom jej domu a pánom jej času. Ona sama má nejake postavenie, aj majetkové, takže na to treba poukázať a netreba sa nechať zatlačiť do kúta. Treba argumentovať, pretože muž pravdepodobne nevie, kde sú jeho medze. 😀
@anonym_8895cd no keby mne toto spraví muž, že takýmto spôsobom by rozhodol aj o mne a mojom.dome, tak by to veľmi zatriaslo vzťahom.
Prečo nie je možnosť ten kompromis? Pes ano, ale vonku a nie hneď takéto radikálne riešenia???
Už by som psa mala na tvojom mieste,ale vonku na dvore.A dake mudre plemeno napr.NO.
@janinah ano NO je skvela volba, to je presne ten pes ktory im v puberte zdemoluje zahradu, ak autorka nema pevnu ruku, dostatok skusenosti, cez den je v praci a po praci ma este aj povinnosti okolo 9rocneho dietata. Urcite by som si na jej mieste nezadovazila nijake temperamentne plemeno. To je presne ta posledna kvapka muzovi. Isto treba pozerat po niecom pokojnejsom, co nema velke naroky na neustalu aktivitu a pracu, nic prehnane aktivne s tolkym drivom...
pokial nema alergiu na chlpy psa by som sizadovazila, jeho argumenty ma nepresvedcili. Len dufam, ze mas premyslene ze teda nie narocnejsie plemeno a snad nie ani velkeho. Drzim palce. Tvoju tuzbu chapem. Cely zivot to tak mam, ze polovicka mojho ja je zviera po mojom boku
Na tvojom mieste by som si psa zaobstarala. Nemáte možnosť ohradiť časť dvora? Ničiť môže a nemusí, plemeno si dobre premysli.
Baby tu ide aj o to,že môj manžel je cez týždeň preč...ja teda sedím doma a pozerám tv...nemám záľuby nejaké a kôli malej ešte nemôžem úplne odchádzať z domu...a ani neviem či by ma to samu bavilo...asi nie...
Preto chcem psíka mať lebo chcem čas tráviť trošku živšie ako len doma sama pri tv...
@anonym_autor tvoj manžel je sebecký, v podstate jemu je jedno že čas kedy nie je doma tráviš len doma a ešte aj víkendy lebo jemu je doma dobre čo chápem keďže nie je v týždni doma, ale kvôli tebe by sa mohol premôcť, ja by som na tvojom mieste víkendy sadla na bicykel aj sama, ja napr. bicyklujem sama a popri tom sa vždy niekto nájde čo sa prihovorí a ideme spolu trebárs, zatiaľ by som som robila víkendové aktivity bez psíka, možno ak by videl že to myslíš vážne tak sa pripojí, alebo toho psíka zváži ak by sa mu nechcelo
pes je závazok. guľa na nohe.
ja ti rozumiem. ja som bez psa polovičný človek. mne môj pes veľmi chýba. ale viem že teraz ho mať nebudem. manžel ho nechce a ja mu nebudem robiť naprieky - bolo by nás na neho menej ako pred 10 rokmi a stálo by nás to veľa odriekania - v tom manželovi rozumiem. ale aj on vie že hneď prvý deň čo idem na dôchodok budem mať psa ... takže ja si počkám ...
ale to je iná situácia ako máte vy ... tak či tak musíš domov po práci lebo máš ešte 9-ročné dieťa ... plus máte dvor... ja by som sa ho na tvojom mieste pokúsila prehovoriť ... na niečo spoločenské. nenáročné na údržbu ...
@biba_18 guľu na nohe má aj teraz, keďže nikam nechodí
Muž je cely týždeň preč?? Tak už kvôli bezpečnosti by mi na dvore behal vlčiak alebo nejaký pitnul
Som psickar, psa mame vonku, nikdy nič nezničil, ok, kým bol stena tak vyhrabal pár dier, potom ho to prestalo baviť
Tak sama nie si, mas doma dve deti... kazde zviera je velky zaväzok, chciet musia obaja... nic takeho, ako kup si, ved on si zvykne, za mna nie je fer.
dovtedy by som o psovi rozprávala až by mi ho sám doniesol. 🙂
@biba_18 guľu na nohe má aj teraz, keďže nikam nechodí
@anonym_2a4496 akú guľu? Však môže ísť kde len chce, ale nejde. A to je rozdiel. Psovi sa treba prispôsobovať, práveže nikam uz potom bez psa ísť nemôže (na dlhšie).
Pozri, celý život som chcela psa a po skončení školy som si ho vydupkala. Bývala som s rodičmi ale povolili s tým, že sa budem ja starať. Nakoniec má mamka toho psa asi radšej ako mňa 😂 ale k veci - chápem prečo ti to muž dovoliť nechce. Osobne by som si už druhého psa nekúpila, aj keď by som tomu môjmu chcela dopriať parťáka. Pes je veľmi veľký záväzok. Chceš ísť na dovolenku, rozmýšľaš kde ho necháš, veterinárne náklady sú tiež dosť pálka pokiaľ chytíš chorľavého psíka.. Moje dôvody k tomu aby som nemala ďalšieho psa sú iné - milujem môjho psa tak, že by som zaňho schytala guľku 😂 ale viem, že mi roztrhá srdce keď raz odíde.
Nikdy nič nezničila, je to najlepší pes na svete. Prakticky o nej ani neviem kým večer nechrápe (spí somnou v izbe, do postele ju neberiem).
Podľa mňa ten pes by v tvojom prípade mal nahradiť niečo, čo ti vnútorne chýba.. Nechýba ti starať sa o niekoho? Žiješ v stereotype pravdepodobne a práve preto možno túžiš po niečom, čo by ten stereotyp narušilo..
@janinah čo to je no ?
@anonym_autor najprv som si povedala, bolo koze dobre, isla na lad tancovat. Ale potom som z teba vycitila frustraciu, si proste psychicky potláčaná, prisposobuješ sa iba ty a nemáš radosť zo života, ktorú potrebuje kazdy clovek. Je to aj prejav lasky, ak muzovi na žene záleží, chce ju vidieť šťastnú.
V tejto situácii by som si s muzom este raz sadla, povedala ako sa cítim a buď by sme hladali kompromis, alebo ak nie, by som sa naštvala a vytvorila si rešpekt k mojim potrebám.
@janinah ano NO je skvela volba, to je presne ten pes ktory im v puberte zdemoluje zahradu, ak autorka nema pevnu ruku, dostatok skusenosti, cez den je v praci a po praci ma este aj povinnosti okolo 9rocneho dietata. Urcite by som si na jej mieste nezadovazila nijake temperamentne plemeno. To je presne ta posledna kvapka muzovi. Isto treba pozerat po niecom pokojnejsom, co nema velke naroky na neustalu aktivitu a pracu, nic prehnane aktivne s tolkym drivom...
@anonym_6195fe mali sme NO,prezila zahrada,dvor ,deti aj my. Len k tomu treba mať vztah a čas,ale to plati na vsetky živé konícky vrátane rastlin.

Ako by ste sa zachovali vy ? Zastali by ste si seba alebo by vždy boli na prvom mieste tí druhí...alebo manžel ? Alebo ako spraviť túto situáciu riesitelnou ?