icon

Výhody a nevýhody manželstva

16. júl 2025

Dobre ráno.
Čo vás viedlo k tomu vydať sa/oženiť? Čo aj tu dennodenne čítame, ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých. Vlastne nielen tu, ale aj v okolí človek vie o veľa prípadoch, kedy to nie je dobre. O tom svedčí aj vysoká rozvodovost.

Mam 28 rokov a seriózne rozmýšľam o tom, že sa nevydam nikdy. Mam síce priatela, ktorého ľúbim, ale manzelstvo mi príde ako veľký risk. Čiže aj keby ma požiadal o ruku, odmietnem. Veď človek nikdy nevie kedy ho muz/žena podvedie a podobne. A možno sa o tom dotyčna/y ani nikdy nedozvie.

Aj svadobná hostina mi príde ako vyhodené peniaze.
A aby som nezabudla. Peniaze, Nehnutelnosti, teda byvanie nočná mora a vecna téma. Každý má mať svoje byvanie či spoločne? Nevie sa

amonet
16. júl 2025
@zuzidr

veľmi malá vzorka - v tvojom okolí...ja mam zase v okolí prípady, ked spolu "len žili" a odišli od seba, pri prvých problémoch, lebo veď sa len pobalíš a ideš obrazne povedané. Uzavreté manželstvá skôr chcú riešiť problém, oddalujú ( nehovorím, že niekedy nie zbytočne) rozvod a snažia sa to vyriešiť. To máš ako s elektronikou - niekedy sa opravovala aby vydržala dlho, teraz sa všetko hned vyhodí a kúpi nové - lebo ved neoplatí sa 🙂 a veľmi záleží či chceš deti. Veľa partnerstiev ked má deti sa neskôr aj tak vezme kvoli deťom, lebo ved iné meno - viac problémov.

@zuzidr blbost. ja som exa rychlo pobalila ked sa z neho obruckou stal debil vlastne presne preto co pises. lebo uz som jeho uz nemam kam ujst

autorka. druhyraz som sa vydavala tehotna, aby sme mali rovnake priezviska vsetci a kvoli zakonnym veciam. informovanie v nemocnici, dedenie, a mali sme sobas na urade o dvoch svedkoch

michaelam2
16. júl 2025

@anonym_autor tak vacsinou sa ako dovod uvadza dedenie a informacie o zdravotnom stave a pod. V dnesnej dobe ale ani jedno uz nie je problem, da sa to velmi lahko osetrit. A teda ja ked vidim ake problemy sa tu aj v okoli riesia ohladom majetkov a penazi v manzelstve tak tiez ma to uz odradza

liv1
16. júl 2025

Zo vsetkych okolo seba, a to z dost sirokeho okolia, vydata som cochvila 16 rokov, mam rozvedene len dve kamosky. Jedna si to uvedomila pol roka po svadbe, druha 3 roky po. Vsetko ostatne su pekne a pomerne pevne vztahy. Aspon zatial.
Vydavala som sa z lasky a tuzby mat kompletnu rodinu a dat ju aj detom. Zijem v realite a viem, ze v zivote sa moze stat cokolvek. Ale stale je viac manzelstiev ktore sa nerozvadzaju ako naopak… muza som si starostlivo “vybrala” a tiez otca svojich deti. Velakrat sa ludia hrnu do manzelstva z roznych dovodov a niektore uz na zaciatku vidno, ze nevydrzia.

Ak si nie si ista, nevydavaj sa. Ale podla mna ak ma zena vedla seba milujuceho, zodpovedneho, sikovneho chlapa, potom nezavaha povedat “ano”. Skor si myslim, ze ty sama mas o nom pochybnosti.

Svadba nie je len papier. Svadba je aj nieco, po com vnimas, ze s clovekom s ktorym zijes, ti je rodina. Ale ak sa na to niekto neciti, tak najlepsie aby do manzelstva ani nevstupoval.

autor
16. júl 2025
@rejka7

@anonym_autor výhody??? Si prečítaj tu extrémne diskutujúcu tému čo sa tu v posledných dňoch rozbehla o Tom, ako si chce manželka kúpiť byt na úver, lebo dom je manželov a NEMÔŽE si zobrať úver bez manželovi súhlasu a on jej ho NEDÁ. Takže bude žiť v cudzom a do cudzieho investovať, lebo manžel je evidentne debil. Musí sa rozviesť a tak kúpiť nehnuteľnosť. 🫢 Stačí ku " výhodám" ?apropo, dedí aj blízka osoba žijúca minimálne jeden rok v spoločnej domácnosti s nebohým.

@rejka7 tak ta diskusia je extrem. Chlap vychcany chcel doma služku a žena naivná s ruzovymi okuliarmi vstupila do manželstva

hellwant
16. júl 2025
@michaelam2

@anonym_autor tak vacsinou sa ako dovod uvadza dedenie a informacie o zdravotnom stave a pod. V dnesnej dobe ale ani jedno uz nie je problem, da sa to velmi lahko osetrit. A teda ja ked vidim ake problemy sa tu aj v okoli riesia ohladom majetkov a penazi v manzelstve tak tiez ma to uz odradza

@michaelam2 ale to iste môzes mat aj pri priatelovi. Fakt si myslis, ze po napr. 12 rokoch nebudete mat plno veci kupenych spolocne a nevyriesenych a pri rozchode sa nebudete o ne hadat? Malo rozchodov aj rozvodov je kludnych. Iba peniaze na uctoch ci v investiciach budu jasne a dedicstva. Ono malokto vo fungujucom vztahu bez manzelstva toto riesi od zaciatku- toto moje, to tvoje atd. lebo uz tym sa môze dotknut a odradit druheho. Predstav si to, ze tvoj priatel by to chcel mat na poriadku, ako by si sa citila, keby vela veci prepocitaval, ci zazmluvnoval? Asi by to vyznelo blbo. Clovek nech sa rozhodne pre hociktoru z tych moznosti, musi vediet, ze ma aj svoje rizika

michaelam2
16. júl 2025
@hellwant

@michaelam2 ale to iste môzes mat aj pri priatelovi. Fakt si myslis, ze po napr. 12 rokoch nebudete mat plno veci kupenych spolocne a nevyriesenych a pri rozchode sa nebudete o ne hadat? Malo rozchodov aj rozvodov je kludnych. Iba peniaze na uctoch ci v investiciach budu jasne a dedicstva. Ono malokto vo fungujucom vztahu bez manzelstva toto riesi od zaciatku- toto moje, to tvoje atd. lebo uz tym sa môze dotknut a odradit druheho. Predstav si to, ze tvoj priatel by to chcel mat na poriadku, ako by si sa citila, keby vela veci prepocitaval, ci zazmluvnoval? Asi by to vyznelo blbo. Clovek nech sa rozhodne pre hociktoru z tych moznosti, musi vediet, ze ma aj svoje rizika

@hellwant ano kazdy rozchod moze byt zly…len ak dvaja nie su manzelia, je to jednoduchsie. Rozvod moze byt velmi velmi narocny ked chce jeden robit problemy.
Ako ja nie som proti manzelstvu, to vobec, len mam uz v poslednom case pocit ze to vie viac veci skomplikovat ako pomoct.

biba_18
16. júl 2025
@michaelam2

@michaelam2 kamoška sa rozišla po 11 rokoch - a rovnako sa naťahujú o všetko, lebo spolu bývali, zariaďovali, investovali, ešte aj na vyťahovanie hovadín že kto platil dovolenky prišlo ... toto by ťa v manželstve nezaujímalo ...

hellwant
16. júl 2025
@michaelam2

@hellwant ano kazdy rozchod moze byt zly…len ak dvaja nie su manzelia, je to jednoduchsie. Rozvod moze byt velmi velmi narocny ked chce jeden robit problemy.
Ako ja nie som proti manzelstvu, to vobec, len mam uz v poslednom case pocit ze to vie viac veci skomplikovat ako pomoct.

@michaelam2 to chapem, ze nie si proti. 😉Ale nie je to jednoduchsie, ty na sud pôjdes kvôli majetku, chapes? Ok, ak sa vykasles a odides s holym zadkom, ano, vtedy to je jednoduchsie. Ale po rokoch ak mas nebodaj s priatelom aj deti asi toto nebudes chciet. A dalsi sud asi aj ak bude chciet deti navstevovat ( ak je zapisany ako otec). Vsetko budes riesit a budes vystresovana tak ci tak. 🤷

michaelam2
16. júl 2025
@hellwant

@michaelam2 to chapem, ze nie si proti. 😉Ale nie je to jednoduchsie, ty na sud pôjdes kvôli majetku, chapes? Ok, ak sa vykasles a odides s holym zadkom, ano, vtedy to je jednoduchsie. Ale po rokoch ak mas nebodaj s priatelom aj deti asi toto nebudes chciet. A dalsi sud asi aj ak bude chciet deti navstevovat ( ak je zapisany ako otec). Vsetko budes riesit a budes vystresovana tak ci tak. 🤷

@hellwant no len aj v pripade rozvodu by slo vsetko cez sud...a nie len majetok ale najprv rozvod, starostlivost o deti a nakoniec majetok...tak ci tak by to bolo komplikovanejsie

anonym_53c143
Autor odpoveď zmazal
hellwant
16. júl 2025
@michaelam2

@hellwant no len aj v pripade rozvodu by slo vsetko cez sud...a nie len majetok ale najprv rozvod, starostlivost o deti a nakoniec majetok...tak ci tak by to bolo komplikovanejsie

@michaelam2 však ano, ja sa ti len snazim povedat, ze rozdiel je iba to rozvodove konanie. Ale to ostatne , hlavne s detmi je to iste. To pri tom strese co clovek zazije neviem ci urobi az taky rozdiel. 🤷

vevesh
16. júl 2025
@anonym_53c143
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_53c143 no ale uz par rokov mame zakon o ochrane informacii, takze je pekne vidiet, ako ho nedodrziavaju. A ked natrafis na niekoho, kto ho dodrzi, mas smolu. V nemecku ti nikto nepoda informaciu o akomkolvek stave, dokym nepreukazes, ze na tu informaciu pravo mas. A slova "som priatelka, druzka" ti nepomozu. Uz ked som rodila prve dieta pred 16rokmi, mala som cest s takym parom, co nebol zosobaseny- kazdemu pracovnikovi museli vysvetlovat, ze je priatel a ma pravo na informacie ohladne zdravotneho stavu zeny a dietata- vyzadoval sa suhlas zeny a ta to musela prvy den asi 20krat vyhlasovat a podpisovat pred/pocas/po porode....🫣🫣🫣no dakujem pekne....🤦‍♀️🤷‍♀️

oliolijanka
16. júl 2025
@janka_266

Potom sa nezabudnite prísť posťažovať, že keď frajer skončí v nemocnici, že vám o ňom nič nechcú povedať slebo že keď zomrie, tak nemáte nárok na nič. Za mna je oveľa ťažší záväzok dieťa ako má zelativ a predsa má deti kopec ľudí, a keď sa rozídu, tak majú nápady ako striedavá starostlivosť alebo neúmerne výživné či už z jednej alebo druhej strany

@janka_266 Uz si mala frajera/partnera/nemanzela v nemocnici?
Myslis si, ze v nemocnici od teba niekto bude pytat sobasny list?
Preco si myslis, ze štát ma rozhodnut, kto moze k choremu/zomierajucemu? Ten moze rozhodnut, kolko mam platit na cesty a nemocnice, ale nie ze kto ma bude drzat za ruku, ked budem zomierat.

Ja mam skusenost zo zahranicia. Jednoducho, ked mas zdravotne poistenie povinne zo zakona, je tam kolonka, kde vypises, kto by mal byt informovany, ak vy sa ti nieco prihodilo.
Tak isto aj zamestnavatel tuto informaciu ziada od svojich zamestnancov a je mozne tam zadat hoci aj kamarata z detstva. Ked sa ti nieco stane na pracovisku, alebo do prace neprides a nebudu ta vediet zastihnut, zavolaju kamaratovi z detstva.

A teraz spät na Slovensko. Ak to tu este takto nefunguje, zanedlho bude. A ak nebude, preco radsej tuto "sluzbu" neziadat od zamestnavatela alebo od poistovne, ale radsej sa na cely zivot upisat inemu cloveku?
Nebudem pisat o inych, zauvazujem o sebe. Co ak zacnem pit alebo gamblovat? Nic sa nedeje, prehrajem iba moje peniaze. Ale ak zacnes pit ty, alebo tvoj manzel, ste v tom vsetci.

Vseobecne k dovskemu dochodku... viem o krajine, kde ho idu zrusit.
Co ak si si zobrala cloveka, ktory vam prepije majetok a ked sa upije k smrti, zrusia vdovske dochodky aj u nas?
Preco sa spoliehat na rozhodnutia inych?

darina77
16. júl 2025

@anonym_autor ja som veriaca a dieta sme chceli narodene do manzelstva

doriiis
16. júl 2025
@vevesh

@anonym_53c143 no ale uz par rokov mame zakon o ochrane informacii, takze je pekne vidiet, ako ho nedodrziavaju. A ked natrafis na niekoho, kto ho dodrzi, mas smolu. V nemecku ti nikto nepoda informaciu o akomkolvek stave, dokym nepreukazes, ze na tu informaciu pravo mas. A slova "som priatelka, druzka" ti nepomozu. Uz ked som rodila prve dieta pred 16rokmi, mala som cest s takym parom, co nebol zosobaseny- kazdemu pracovnikovi museli vysvetlovat, ze je priatel a ma pravo na informacie ohladne zdravotneho stavu zeny a dietata- vyzadoval sa suhlas zeny a ta to musela prvy den asi 20krat vyhlasovat a podpisovat pred/pocas/po porode....🫣🫣🫣no dakujem pekne....🤦‍♀️🤷‍♀️

@vevesh ...a ako prosím overujú,či človek na druhom konci telefónu je manžel/ manželka.Alebo keď ho ideš pozrieť osobne a opytas sa.Tak čo? Pýtajú od teba najprv sobášny list?

biba_18
16. júl 2025
@oliolijanka

@janka_266 Uz si mala frajera/partnera/nemanzela v nemocnici?
Myslis si, ze v nemocnici od teba niekto bude pytat sobasny list?
Preco si myslis, ze štát ma rozhodnut, kto moze k choremu/zomierajucemu? Ten moze rozhodnut, kolko mam platit na cesty a nemocnice, ale nie ze kto ma bude drzat za ruku, ked budem zomierat.

Ja mam skusenost zo zahranicia. Jednoducho, ked mas zdravotne poistenie povinne zo zakona, je tam kolonka, kde vypises, kto by mal byt informovany, ak vy sa ti nieco prihodilo.
Tak isto aj zamestnavatel tuto informaciu ziada od svojich zamestnancov a je mozne tam zadat hoci aj kamarata z detstva. Ked sa ti nieco stane na pracovisku, alebo do prace neprides a nebudu ta vediet zastihnut, zavolaju kamaratovi z detstva.

A teraz spät na Slovensko. Ak to tu este takto nefunguje, zanedlho bude. A ak nebude, preco radsej tuto "sluzbu" neziadat od zamestnavatela alebo od poistovne, ale radsej sa na cely zivot upisat inemu cloveku?
Nebudem pisat o inych, zauvazujem o sebe. Co ak zacnem pit alebo gamblovat? Nic sa nedeje, prehrajem iba moje peniaze. Ale ak zacnes pit ty, alebo tvoj manzel, ste v tom vsetci.

Vseobecne k dovskemu dochodku... viem o krajine, kde ho idu zrusit.
Co ak si si zobrala cloveka, ktory vam prepije majetok a ked sa upije k smrti, zrusia vdovske dochodky aj u nas?
Preco sa spoliehat na rozhodnutia inych?

@oliolijanka ale od prístrojov ho ako priateľka neodpojíš - resp. nezabrániš ostatnej rodine ak sa oni rozhodnú to urobiť ... napríklad ...

biba_18
16. júl 2025
@doriiis

@vevesh ...a ako prosím overujú,či človek na druhom konci telefónu je manžel/ manželka.Alebo keď ho ideš pozrieť osobne a opytas sa.Tak čo? Pýtajú od teba najprv sobášny list?

@doriiis stačí ak ťa "svokra" nebude mať rada ...

doriiis
16. júl 2025
@biba_18

@doriiis stačí ak ťa "svokra" nebude mať rada ...

@biba_18 ...tak čo?

biba_18
16. júl 2025
@doriiis

@biba_18 ...tak čo?

@doriiis tak sa do tej nemocnice síce dovoláš, ale osobne sa už možno nedostaneš ...

vevesh
16. júl 2025
@doriiis

@doriiis tak, ze ti to po telefone nepovedia, pokial dany clovek nenzanechal priamo na teba kontakt s menom- vtedy volaju oni tebe. A potom musis ist osobne a preukazat sa- ci uz prinesies obciansky a/alebo sobasny, je na tebe...a ak si tisice km, tak ofotit dokumenty a poslat na prijem- oddelenie nahlasovania sa v nemocnici a az potom ti poskytnu informacie. Ziadne na telefone Blazkova, co je mojmu muzovi - rovno ta odkaze na zakon o ochrane informacii...

doriiis
16. júl 2025
@biba_18

@doriiis tak sa do tej nemocnice síce dovoláš, ale osobne sa už možno nedostaneš ...

@biba_18 .....ak je svokra,právoplatne svokra a nechce ťa tam tak sa dostaneš? Asi tiež nie,že?

biba_18
16. júl 2025
@doriiis

@biba_18 .....ak je svokra,právoplatne svokra a nechce ťa tam tak sa dostaneš? Asi tiež nie,že?

@doriiis no isteže dostaneš, lebo budeš informovaná ty nie ona ...

anjelicek26
16. júl 2025
@doriiis

@doriiis nikto svokre volat nebude, lebo budu volat manzelke..

hellwant
16. júl 2025
@doriiis

@doriiis nie, vtedy svokra nezmôze nic. Pravne si pred zakonom pred nou. Co myliis , preco aj z dedenia su rodicia vyluceni, ak mas pozostalych manzela/ku a deti, tito su prvoradi. Rodicia a surodenci az keby títo neboli.

slovakboy
16. júl 2025

@anonym_autor ottázka je či s ním chceš žiť a mat s ním deti. Ak áno tak budete rodina. Ak budete rodina je treba aby bola deklarovaná pred spoločnosťou a aj chránená. Manželstvo je taká celkom dobrá a tisícročia overená inštitúcia. Problém je že teraz súd rozvedie manželov aj s malými deťmi šmahom ruky. Manželstvo aspoň chráni podielové vlastníctvo a iné právne veci. Vydaj sa a niekedy aj tep ako všetci ostatní. V com to bude ľahšie bez manželstva?

doriiis
16. júl 2025
@vevesh

@doriiis tak, ze ti to po telefone nepovedia, pokial dany clovek nenzanechal priamo na teba kontakt s menom- vtedy volaju oni tebe. A potom musis ist osobne a preukazat sa- ci uz prinesies obciansky a/alebo sobasny, je na tebe...a ak si tisice km, tak ofotit dokumenty a poslat na prijem- oddelenie nahlasovania sa v nemocnici a az potom ti poskytnu informacie. Ziadne na telefone Blazkova, co je mojmu muzovi - rovno ta odkaze na zakon o ochrane informacii...

@biba_18 ....čo? Ak si ťa pacient neželá ako návštevu tak ťa vyprevadia tak či tak.A môžeš byť rodina koľko chces.A na druhej strane,keď ideš volať,že či je niekto v poriadku,tak od teba nikto nepýta ani občiansky ani sobášny list ani nehľadajú,či ťa pacient uviedol ako kontakt.To nie je ako opisuje
@vevesh

vilma7
16. júl 2025

A načo máš potom.vobwc vzťah? Nechápem, s tvojim zmyslanim žiaden vzťah netreba.

doriiis
16. júl 2025
@hellwant

@doriiis nie, vtedy svokra nezmôze nic. Pravne si pred zakonom pred nou. Co myliis , preco aj z dedenia su rodicia vyluceni, ak mas pozostalych manzela/ku a deti, tito su prvoradi. Rodicia a surodenci az keby títo neboli.

@anjelicek26
@hellwant .....pletie sa nám to už celé.Ja som volala do nemocnice kvôli svokre.Manzelia nie sme.Bez problémov odpovedali na všetko.O mne mužovi povedali tiež všetko.

oliolijanka
16. júl 2025
@biba_18

@oliolijanka ale od prístrojov ho ako priateľka neodpojíš - resp. nezabrániš ostatnej rodine ak sa oni rozhodnú to urobiť ... napríklad ...

@biba_18 Nad tym som nerozmyslala, resp. aj keby som bola za cloveka v kome vydata, prenechala by som pravo rozhodnut o odpojeni z pristrojov jeho rodicom, alebo jeho detom.

Ale mas pravdu, ako priatelka by som o tom asi nemohla rozhodnut.

belllinka
16. júl 2025
@vevesh

@vevesh Ako si v nemocnici overujú, či ten pár už nie je napr.rozvedený? Ako si overujú, či osoba je dcéra pacienta? Nijako lebo si nič neoverujú, stačí povedať, že chceš info a je im to jedno.