Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
No a k tomu ešte dodám že moja mamka je maximálne vzdelaná,nemčinu od zadu dopredu,ekonomický a marketingovo top.otec má ucnovku,celý život podnikal. On ma že top maximálny všeobecný rozhľad naozaj do čoho zabrdne to vie a mamka?mamka je ako ja 🤣🤣🤣a do toho jej ešte aj vtipy treba vysvetliť....aký je život krásny keď nie je všetko len čierne alebo biele
My s manzelom pozerame pravidelne duel a neviem si predstavit kde by som na tieto informacie za bezneho chodu v zivote prisla . Niektore veci musi clovek studovat proste neviem
Si predstavit ist na kavu a opytat sa kamaratky ako vyzera symbol zemegule a odpoved kruh s krizom napr proste veci ktore bezne neriesis jedine ze si ucitelka . Staci klasicka debata aj ked aj takato akademicla hlboka ma svohe caro ale uprimne vonku sa chodi ohovarat nie debatit takto
Prosím ta, rozid sa sním, nech sa nestane, ze dobrý človek s dobrým srdcom zostane s ľadovou kráľovnou.... nájdi si svojho vysnívaného ľadového princa a budete spolu happy do konca života...
@melanta chodi do prace normalne zaraba, je normalny tak az taky sprosty byt nemôže. A take bludy jak tu autorka riesi som v živote s mojim manželom neriešila, ja osobne tiez neriesim politickú situáciu vobec nic ohľadom toho nesledujem, mohol by sa ma muž pýtať tiez neviem kde je sever lebo ma to netrápi. Riešim podstatne veci a nie štáty, politiku a hovadiny co tu autorka spomína.
@ariannazara ked neriesis politiku, resp. v nej nemas prehlad, politika zacne riesit teba, nemozes v tom pripade rozlisit klamstva a si nachylna na dezinformacie
@ariannazara ked neriesis politiku, resp. v nej nemas prehlad, politika zacne riesit teba, nemozes v tom pripade rozlisit klamstva a si nachylna na dezinformacie
@eludka toto je trefny komentar. Pretoze toto vidno na kazdom kroku
@anonym_autor Ahoj autorka, podla mna riesis blbosti. Ked je ozaj taky, ako si ho opisala v superlativoch, tak si vaz co mas doma. Vies kolko zien by za takeho dalo cokolvek? Vela zien sa trapi, aky je ich partner charakterovo na prd, alebo ze nepracuje a aj kasle na to, aby pracoval, nepohne ani prstom ani doma, nevazi si ju, je citovy impotent, atd....Ja mam pocit, ze uz zenam niekedy asi hrabe...lebo ked maju doma tak skveleho partnera, akeho si opisala, tak aj tak potrebuju hladat nieco, co "musi vadit"🙄 Navyse VS nezarucuje patent na rozum, niektorí si titul spravia len aby ho mali a nie za to, ze ich ta skola aj realne bavi a tak to aj vyzera, dalsi s VS sa chovaju ako hovada...alebo tiez nemusia mat rozhlad, aky by si ty povazovala za spravny lebo jeho smer je niekde uplne inde co ho zaujima....da sa nadtym polemizovat dlho. Pokial sa mate o com rozpravat okrem tychto tem, tak to proste neries. Dolezite je aky je, ako sa sprava k tebe, k ludom. Ty zas nemusis vediet veci, ktore vie on, ale sa s tebou o tom ani nebavi,lebo vie, ze by si k tomu ani necekla a nesudi ta za to...Dolezitejsie su uplne ine veci ako tie, co si napisala. Poznam viac ludi, ktorych politika absolutne nezaujima a pritom su to fajn ludia. Nemusite byt v vsetkom rovnakí ako siamske dvojcata, aby ste mohli prezit peknu buducnost...staci ked sa v tych veciach budete navzajom tolerovat, ze jeden vie to co nevie ten druhy a naopak🙂
Tak ho to nauc. Obohatis seba,,aj jeho. 🙂
@anonym_autor pomoc, ľudia mať vaše problémy 🙈
Ja som to tak tiež mala a bol to jeden z dôvodov prečo sme vzťah ukončili. Lebo sa to premietalo do x tém v ktorých nebol zorietovany. Nechcel cestovat lebo nepoznal žiaden jazyk, nemal sa o com bavit s mojimi kamarátmi. Ale tam bolo kopec horsich veci. Ale ano nevazila som si ho aj za to a hanbila sa za neho niekedy a to už problem vo vztahu je.
Za mna , Mne by to vadilo naozaj veľmi, aj niektoré vzťahy, kde to naozaj funguje, su... A úprimne týmto ženám závidím,pretože ja by som to nedokázala a Možno sa človek týmito svojimi nárokmi oberá o super chlapa do života....ale aj keby ten človek bol úžasný vtipný,viem, že po čase by mi to začalo vadiť,aj keď nemusí byť vyslovene hlúpy, ale presne tie určite znalostí a taký ten všeobecný prehľad treba...aj keď to nie sú zrovna štáty a hlavné mestá, ale skôr naozaj tie cudzie slova a pod. Politiku ani ja nejako nesledujem, ale naozaj nevediet, čo je koalícia A čo je opozícia je už trošku príliš aj na mňa . A to ja fakt sa politika vyhýbam ako sa dá...
Mne by napríklad vadilo aj to,ak muž nevie cudzi jazyk, pretože ja ovládám štyri, tak by mal on ovládať aspoň jeden. A tiež nechápem ženy ktoré sú s mužom, či nemá vodičák ani šoféruje, to je pre mňa úplne že 🤯🤯🤯.
Vypadlo mi v prvej vete " ked".. aj ked su..
Mylsim si , že je to človek , ktorý nikoho nepotrebuje a najspokojnejší je , keď je sám . A to je v poriadku . Ale prečo ty by si si chcela kaziť svoj život s takýmto človekom naozaj nerozumiem
@anonym_autor lepšie bude pre teba muž ktorý nezarába ,pije ale bude vedieť nezmyselné hlavné mestá niekde v tramtarii??tak choďte od seba a nájdi si takého čo to s ničím nepomôže ,bude ležať na gauči a budeš mu každý deň kupovať 5 pív k telke
Za mna , Mne by to vadilo naozaj veľmi, aj niektoré vzťahy, kde to naozaj funguje, su... A úprimne týmto ženám závidím,pretože ja by som to nedokázala a Možno sa človek týmito svojimi nárokmi oberá o super chlapa do života....ale aj keby ten človek bol úžasný vtipný,viem, že po čase by mi to začalo vadiť,aj keď nemusí byť vyslovene hlúpy, ale presne tie určite znalostí a taký ten všeobecný prehľad treba...aj keď to nie sú zrovna štáty a hlavné mestá, ale skôr naozaj tie cudzie slova a pod. Politiku ani ja nejako nesledujem, ale naozaj nevediet, čo je koalícia A čo je opozícia je už trošku príliš aj na mňa . A to ja fakt sa politika vyhýbam ako sa dá...
Mne by napríklad vadilo aj to,ak muž nevie cudzi jazyk, pretože ja ovládám štyri, tak by mal on ovládať aspoň jeden. A tiež nechápem ženy ktoré sú s mužom, či nemá vodičák ani šoféruje, to je pre mňa úplne že 🤯🤯🤯.
@katrin21 Tak potom keď skončíš v 60 tke sama pre veľké nároky na muža ,bez detí niekde v ústave tak potom si asi povieš že aj s prepáčením hlúpy,verný , zárobkovo činný Jano je lepší ako to že si sama
@anonym_autor Tak mne by to extremne vadilo, ale ja som mala vzdy partnerov intelektualov. Fakt je pre mna dolezite, aby mal muz rozhlad a aby sme sa mali o com bavit. Ked nema rozhlad, nemame sa o com bavit. Ked sa nemame o com bavit, nie je vztah a ani daka mentalna chemia.
@eludka Skvely komentar.
Uprimne, mna by z neho kleplo... o com sa potom bavite?? Ale vies co, moja svagrina je rovnako hlupa alebo neznala, nazvime to ako chceme a jej chlap s VS bankovy manazer je z nej uneseny, lebo je kocka, chodia spolu do posilky a je celkom dobra gazdinka. Netusi sice, kde sa ake i pise, proste zakladny prehlad nema, ale za to sebavedomia na rozdavanie. Ked som nad tym uvazovala, tak chlapom vo vseobecnosti viac vyhovuje, ked maju navrch, mozu partnerku poucovat, oslnovat a zena ich zerie... ale naopak? 🤦♀️
@katrin21 Tak potom keď skončíš v 60 tke sama pre veľké nároky na muža ,bez detí niekde v ústave tak potom si asi povieš že aj s prepáčením hlúpy,verný , zárobkovo činný Jano je lepší ako to že si sama
@vlado19822 ja mam muza ,aj deti..ale nezastavam nazor,ze clovek ma mat vztah za kazdu cenu a uspokojit sa s niecim, co by ho v konecnom dosledku frustrovalo a nervacilo... takze radsej sama, ako vztah ze len aby bol.
Ty by si chcel zenu, co ta neobdivuje? Ja potrebujem k muzovi vzhliadat.. cize musim mat pocit,ze v istych oblastiach je viac ,ako ja... a samozrejme, nemusi byt idealny... len kazdemu vadia ine chyby, o tom to je. Niekoho vytaca toto, ineho nieco ine...dolezite je aby to neboli u muza tie chyby, ktore ti bytostne vadia .. niektore vies prehliadat, hoci mozno by inej vadili...kazdy sme iny.
@anonym_autor inac pisanie ciarok nepatri do oblasti gramatiky, ale je to pravopis😉
@anonym_autor inac pisanie ciarok nepatri do oblasti gramatiky, ale je to pravopis😉
@anonym_8d2a93 je to syntax, cas jazykovedy .. ale uprimne, napr.ani ja ciarky vzdy nepisem, iba kde sa mi chce, napr.tu na konovi to vobec neriesim, aj ked ich viem.
@anonym_8d2a93 je to syntax, cas jazykovedy .. ale uprimne, napr.ani ja ciarky vzdy nepisem, iba kde sa mi chce, napr.tu na konovi to vobec neriesim, aj ked ich viem.
@katrin21 interpunkcia patri do pravopisu
Toto su presne tie veci, co si začneme všímať ked spadnú tie ružové okuliare 🙂. Začneme vnímať veci inak, uz nieje všetko tak milo rozkošné.
@anonym_autor vieš to o ňom iba ty alebo aj Vaši známy, rodina? Lebo ak sa stretavas s ľuďmi, kde vediete silno intelektuálne rozhovory a on je úplne mimo, no asi by som sa necítila veľmi komfortne.
A to platí napríklad aj pri spoločenskej etikete. By ste sa čudovali, koľko mužov nema ani poňatia ako sa správať napríklad v reštaurácii, kto objednáva jedlo atď. Ale tak, svet na tom nestojí....i ked verím, ze by bol krajší 🙂
@sissy27 on v podstate naozaj mal fantasticku vychovu (z ludskeho hladiska myslim, aby bol dobry clovek, aby sa v zivote nestratil atd). Len nikdy nebol tlaceny k vzdelavaniu a jeho rodicia su tiez taki jednoduchsi, napr. jeho otec pracoval cely zivot na poli
žasnem ....čo sa to s nami deje? spochybňovať človeka jeho kvalít, len preto, lebo je, ako si ho nazvala ? vedecký hlúpy ....prenechaj ho inej, ktorá si ho bude vážiť aj " hlúpeho" , lebo fakt si ho nezaslúžiš
@anonym_autor Tu v diskusii vidiet, aky je rozdiel medzi intelektualkami a zenami, ktore potrebuju primarne dobreho chlapa do rodinneho zivota. Ludia s hlbokym prezivanim a analytickym myslenim to maju jednoducho inak. Ich nevyhnutna potrava je rovnako ta mentalna. Aj vo vztahu im to robi iskru. Mala som priatela, fyzicky presne moj typ, fakt krasne, bohatierske telo, verny, rodinne zalozeny, stabilna praca, spolahlivy... Ale bol jednoducho vyrazne hlupejsi. Ja som to nedala, vo mne to dusilo vasen, lasku vsetko.
@anonym_8d2a93 ano, a? Tak ako morfologia, fonologia, lexikologia ,aj syntax su sucastou jazykovedy. Interpunkcia sluzi hlavne na clenenie textu.
Asi chapes, ze je trosku rozdiel,ked niekto nevie pisat ciarky, ale inak pise bez gramatickych chyb. Vzdy lepsie, nez robit hrubice. Aspon podla mna.
Duplom na internete sa mnohe neriesi, ja sama pisem rada bez diakritiky a ciarky ako kedy... ale to neznamena, ze tak clovek pise stae a v oficialnej komunikacii.. alebo ze muzovi do spravy napisem zle i/y. Preklepy sa stanu, ale to clovek vidi, ci to je vzdy, alebo preklep.
Toto mi nevadi na ludoch v mojom okoli, ktori nemali sa sancu vzdelavat. Ale u niekoho, kto zil v Europe v mladosti, to by sa nedalo. To je pre mna ista forma ignorantstva nepoznat ine staty, mesta, slova. Ber to tak, ze to ma byt nejaky priklad pre deti. Keby sa tym detom dalo vysvetlit, ze chudak sa nemohol ucit, ale je dobry, tak fajn. Ale takto co im povies…
@anonym_8d2a93 ano, a? Tak ako morfologia, fonologia, lexikologia ,aj syntax su sucastou jazykovedy. Interpunkcia sluzi hlavne na clenenie textu.
Asi chapes, ze je trosku rozdiel,ked niekto nevie pisat ciarky, ale inak pise bez gramatickych chyb. Vzdy lepsie, nez robit hrubice. Aspon podla mna.
Duplom na internete sa mnohe neriesi, ja sama pisem rada bez diakritiky a ciarky ako kedy... ale to neznamena, ze tak clovek pise stae a v oficialnej komunikacii.. alebo ze muzovi do spravy napisem zle i/y. Preklepy sa stanu, ale to clovek vidi, ci to je vzdy, alebo preklep.
@katrin21 ano, suhlasim, ja som tu len chcela poukazat na to, ze autorka tu pise o partnerovi, aky je akademicky nevzdelany, pricom ani ona nevie, ze "ciarky" nepatria do oblasti gramatiky. Jazykoveda, morfologia, syntax a pod.to su uz temy pre odbornikov. Ale laik ( hlavne ak kritizuje vedomosti partnera) by mohol vediet rozlisit gramatiku a pravopis.😉
@anonym_autor raz som bola s niekym, kto mal vsetky akademické aj vedecké tituly. Bol velmi sčítaný vzdelany clovek. Byvalu ženu vsak bil tak, že mala dozivotne nasledky. Nepočula myslim na ucho. Bol velmi dominantný. Odvtedy hovorim, ze radsej s nizsim vzdelanim, ale kto ma bude uprimne milovat a neublíži mi.
@anonym_autor mal som spolužiačku z VŠ technického smeru a po štátniciach šla do Anglicka autobusom. Keď sa plavili na trajekte cez kanal Lamanche pýtala sa koľko dní sa budú plaviť, pretože si myslela, že Anglicko je na americkom kontinente. Pritom skončila VŠ s červeným diplomom a teraz ma vysokú funkciu v jednom podniku. Lenže ja som mal strednú gympel, ona učnovku. Stačí, že človek zamešká niečo a nezaujíma sa o to a žije v nevedomosti alebo omyle ďalej. Poznám kopec inžinierov, ale aj neinžinierov, ktorí si myslia, že trecia sila závisí od styčnej plochy. A to sa učí na základke, že nezávisí a hádajú sa a nepresvedčí ich ani odvodený vzorec. A to nehovorím o konšpirátoroch, placatozemcoch. Kde je Edinburgh som ešte nedávno nevedel ani ja. Vzdelanie nie je všetko. Jednoduchosť je niekedy výhoda.
Tvoj priateľ len nemá všeobecný prehľad. Učte sa spolu. Ja som sa veľa veci o histórii aj o vesmíre a dokonca aj dôsledky fyzikálnych teórii naučil dávno po škole. Som zvedavý. Ale nemám ani páru o literatúre. Slovenčine. Ani neviem ako som z toho zmaturoval. Mám skúšku z kybernetiky a neviem o tom nič lebo som s tým v praxi nerobil.
To zvyšné čo si o priateľovi napísala je oveľa väčšia hodnota ako jeho vzdelanie. Nevyčitaj mu to. Skús ho nejako motivovať, aby bol zvedavý po informáciách.

Dovolím si neskromne povedať že som technický zdatná,vypoctam hocičo,dohovorim sa po ANJ ale nečakaj do mňa diskusiu k histórii ani geografii.mam technickú vysokú školu v odbore ktorý absolútne nie je "ženský" ale sú veci kde sa topim🤣mne by to nevadilo.pohladkla by som si takého skvelého muža a vysvetlila mu význam aby vedel pre budúcnosť(tak to robí môj manžel🤣)život je krátky...