Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
Ako fakt? 😆
Nikdy som môjho muža neskúšala hlavne mesta, asi ho vyskúšam 😊😂
@ariannazara mňa môj skúša,a veruze ich neviem 🫣😄
Ty si si to po sebe prečítala? To ťa vážne toto serie,že nevie hlavné mestá? 🤦♀️
@fadama On nevie takmer nic, podla toho, co napisala. Vsetko su uplne zakladne veci a elementarny rozhlad, aspon pre mna. Chapem, ze kazdy ma ine kriteria, ale..
Ved keby bola na tom rovnako, ze nic nevie, tak ju to asi nestve.
@anonym_autor Nechápem ako by vám toto mohlo rozbiť vzťah, keď sa milujete....
Práve si opísala jeho najkrajšie vlastnosti, čo je základ vo vzťahu, rodine, niektorým mužom chýba polku z toho čo si napísala a teba fakt sere taka vec, že nemá rozširené znalosti v rôznych oblastiach ? Inak, kde je ten Eninburg či ako sa to píše ? 🤣
Toto je vtip?
Že tvoj chlap nepr.neovláda gramatiku....
Tak neviem kto je potom hlúpy,resp.nedovzdelaný.
Pozri sa na svoj diskusný výtvor.
Za toto by si na ZŠ 4r.schytala guľu!!
Čiarky,dľžne,mäkčene...
A ty si dovolíš niekoho zhadzovať za gramatiku.
@anonym_autor mal som spolužiačku z VŠ technického smeru a po štátniciach šla do Anglicka autobusom. Keď sa plavili na trajekte cez kanal Lamanche pýtala sa koľko dní sa budú plaviť, pretože si myslela, že Anglicko je na americkom kontinente. Pritom skončila VŠ s červeným diplomom a teraz ma vysokú funkciu v jednom podniku. Lenže ja som mal strednú gympel, ona učnovku. Stačí, že človek zamešká niečo a nezaujíma sa o to a žije v nevedomosti alebo omyle ďalej. Poznám kopec inžinierov, ale aj neinžinierov, ktorí si myslia, že trecia sila závisí od styčnej plochy. A to sa učí na základke, že nezávisí a hádajú sa a nepresvedčí ich ani odvodený vzorec. A to nehovorím o konšpirátoroch, placatozemcoch. Kde je Edinburgh som ešte nedávno nevedel ani ja. Vzdelanie nie je všetko. Jednoduchosť je niekedy výhoda.
Tvoj priateľ len nemá všeobecný prehľad. Učte sa spolu. Ja som sa veľa veci o histórii aj o vesmíre a dokonca aj dôsledky fyzikálnych teórii naučil dávno po škole. Som zvedavý. Ale nemám ani páru o literatúre. Slovenčine. Ani neviem ako som z toho zmaturoval. Mám skúšku z kybernetiky a neviem o tom nič lebo som s tým v praxi nerobil.
To zvyšné čo si o priateľovi napísala je oveľa väčšia hodnota ako jeho vzdelanie. Nevyčitaj mu to. Skús ho nejako motivovať, aby bol zvedavý po informáciách.
@slovakboy z mojej skusenosti sa "hlad po informaciach" neda vymotivovat, on uz tam musi byt pritomny ako osobnostna crta. ale nechcem brat poslednu nadej.
Chapem,co chces tym povedat. Ale pokial je prijemny spolocnik a vie pokecat aj v spolocnosti a nemusis sa hanbit za jeho konverzaciu,tak nevidim dovod znepokojovat sa. Mozno ma ine vedomosti,ktore zase tt nepoznas.
Toto je vtip?
Že tvoj chlap nepr.neovláda gramatiku....
Tak neviem kto je potom hlúpy,resp.nedovzdelaný.
Pozri sa na svoj diskusný výtvor.
Za toto by si na ZŠ 4r.schytala guľu!!
Čiarky,dľžne,mäkčene...
A ty si dovolíš niekoho zhadzovať za gramatiku.
@lomidrevo888 Vela ludi je zvyknutych na anglicku klavesnicu a pise bez diakritiky. To neznamena, ze nevie pravopis. Ja slovensku klavesnicu pouzivam len v uradnom styku, nemam to rada a som zvyknuta na anglicku najma kvoli specialnym znakom. Ale kludne ti to napise aj s diakritikou, ked si tiez taky blby, ze ti to nedoplo. Ciarku ma zle jednu. Ale zrejme si sa urazil, lebo sa tam tiez nasiel, tak sa odbavujes na tom, ze pouziva anglicku klavesnicu.
@anonym_autor
Problém, ktorý rozbije vzťah je problém "akýkoľvek", ktorý nie je akceptovatelný/tolerovateľný partnerom 😉
Prečo taký názor na tvoju otázku?
Každý človek je jedinečný (všeobecne, vo všetkom) viď doteraz 142 subjektývnych názorov k tvojej téme... pre každého je priorita dačo iné...
Pre každého človeka znamená vzťah dačo iné a "akýmsi" spôsobom očakáva od vzťahu, partnera niečo, čo mu v živote chýba, jednoducho povedané každý potrebuje istý "konzum" niečoho, aby bol naplnený, spokojný.
Tvoja otázka/úvaha je široko spektrálna (však viď názory), no zároveň pre teba, tvoj život, vzťah špecifická. Ty si jedinečná osobnosť, uviedla si pre teba "veľmi dôležitú" geografiu, triviálne slová (hoci uhol pohľadu podľa spoločenskej vrstvy), gramatiku atď. a zamýšľaš sa nad budúcnosťou vzťahu (potencionálnu krízu/rozpad), partnera nazývaš "akademicky hlúpim" 🤔🙄🤦.
Ja ťa v podstate chápem, toto si však zhodnotiť musíš sama.
Je to úplne identické ako keď narazí "kosa na kameň", niekoho spoznávaš a zisťuješ, "Aha, ale...🤔".. hudobný štýl niekto rád rock, partner house, disco, techno, niekto rád činohru, operu, balet, niekto sa rád griluje na slniečku iný bike, moto, čítanie kníh, niekto rád turistiku po hrebeňoch iný zase more 🤷.
A detto... niekto introvert iný extrovert 🙄🤷.
Všetci sme jedineční a je len na nás, čo chceme "konzumovať" (prijímať, čo nás napĺňa).
Keby sme všetci mali na čele napísané naše preferencie, bo by život oveľa jednoduší... 😉. Hoc i tu je dilema, pretože všetci sa meníme na základe vplyvov, skúseností, životných situácii.
Rozhodni sa sama, tvoj vzťah, tvoj partner, tvoj život... 😉
Nepáči sa mi však jedno, nazvať partnera "hlúpym" v akom koľvek ponímaní, tobôž verejne, "hoc ti fyzicky, abi psychicky neublížil), hovorí o tvojom vzťahu k nemu veľmi veľa...
Nech je partner vo vzťahu akýkoľvek, základom je "rešpekt", a ten tu na základe tvojho vyjadrenia "nie je", a teda neguje všetko to, čo si v superlatívoch o vašom vzťahu/partnerovi napísala 🤷
Vzťah neznamená "musieť", ale "chcieť"... všetky dvere sa zatvárajú i z vonka... vždy je len na nás samých ako sa rozhodneme, komu venujeme to najcennejšie v živote, "svoj čas".
Ak nie si stotožnená, nevieš prekusnúť, tolerovať nedokonalosť "v tvojom subjektívnom ponímaní" partnera, neber mu nádej, ktorú v tebe ako partnerke/manželke má, neoberaj ho o čas, ktorý by mohol venovať niekomu inému 😉.
Nikto sa na teba nebude hnevať, veď nie každý každému v živote "vyhovuje" 😉.
Buď šťastná a nepriznaná @autorka 😉😎
Vašo Patejdl - Nepriznaná...
Tiez mi to neimponuje. Co uz no.
@anonym_autor Pokiaľ partnera miluješ, tak toto je len malý problém, ktorý budete v budúcnosti riešiť. Určite budú omnoho väčšie a závažnejšie. Ale problémy sú na to, aby sa prekonávali, lebo nás posúvajú vpred a okresávajú naše nedokonalosti. Ako tú tvoju, že ti vadia takéto maličkosti. V budúcnosti budeš vďačná, že ho máš. Všetci chceme len jedno: "Aby nás mal niekto rád takých, akí sme."
Ani môj muž nevie poriadne gramatiku. Má iba učňovku ja mam Bc. A predsa sa mame o čom baviť. Ale má všeobecný prehľad lepší ako ja keď pozeráme dokumenty alebo vedomostne sútaže hocikedy vie oveľa viac ako ja. Nikdy som nič také neriešila
@anonym_autor gramatikou by som sa až tak netrápila. Skôr ma zaujíma, či mu je jedno, že nemá prehľad, či sa Ťa spýta, alebo si vyhľadá, keď nerozumie ? Kde pracuje? V tom, čo robí je asi odborník, možno by si mohol prehlbovať kvalifikáciu v jeho smere. Postupne sa to možno zlepší. Uvidíš na jeho motivácii a tak.
Zase na druhej strane, ak je taky stratený...uvidíš no.
Ja mám VŠ a manžel maturitu, strednú odbornú (odboru sa nevenuje). Ja robím prácu v odbore, ktorý som vyštudovala, on nekvalifikovanú. Roky mi to nevadilo, najmä keď som ešte študovala, mali sme si čo povedať, lebo on mal a má prehľad, potom roky som sa tvárila, že to funguje a teraz už pár rokov sama sebe priznávam, že máme s tým.problem. Vadí mi jeho celková nemotivacia, či ako to nazvať. Že sa niekde zasekol, nie je s tým spokojný, ale nič pre to neurobí, trčí na jednom mieste a nadáva, ale ako píšem, neposuva sa. Nemám na mysli výšku platu, ale tak celkovo. Ja som medzitým už niekde úplne inde. Naši známi sa ani len z rýchlika neprekrývajú, ja nepoznám jeho okruh, on môj. Čo je najhoršie, je tam kus chlapskej ješitnosti, ktora prešla rokmi do komplexov. Mne to veľmi vadí. Podľa mňa to bude po čase aj tebe. Keby som si mohla teraz vybrať, určite sa nevydám za neho.
@fadama a ty si nepochopila, ze to bol len priklad a ze mu vo vseobecnosti chyba zakladny rozhlad?
@anonym_autor mal som spolužiačku z VŠ technického smeru a po štátniciach šla do Anglicka autobusom. Keď sa plavili na trajekte cez kanal Lamanche pýtala sa koľko dní sa budú plaviť, pretože si myslela, že Anglicko je na americkom kontinente. Pritom skončila VŠ s červeným diplomom a teraz ma vysokú funkciu v jednom podniku. Lenže ja som mal strednú gympel, ona učnovku. Stačí, že človek zamešká niečo a nezaujíma sa o to a žije v nevedomosti alebo omyle ďalej. Poznám kopec inžinierov, ale aj neinžinierov, ktorí si myslia, že trecia sila závisí od styčnej plochy. A to sa učí na základke, že nezávisí a hádajú sa a nepresvedčí ich ani odvodený vzorec. A to nehovorím o konšpirátoroch, placatozemcoch. Kde je Edinburgh som ešte nedávno nevedel ani ja. Vzdelanie nie je všetko. Jednoduchosť je niekedy výhoda.
Tvoj priateľ len nemá všeobecný prehľad. Učte sa spolu. Ja som sa veľa veci o histórii aj o vesmíre a dokonca aj dôsledky fyzikálnych teórii naučil dávno po škole. Som zvedavý. Ale nemám ani páru o literatúre. Slovenčine. Ani neviem ako som z toho zmaturoval. Mám skúšku z kybernetiky a neviem o tom nič lebo som s tým v praxi nerobil.
To zvyšné čo si o priateľovi napísala je oveľa väčšia hodnota ako jeho vzdelanie. Nevyčitaj mu to. Skús ho nejako motivovať, aby bol zvedavý po informáciách.
@slovakboy 👏🏻👏🏻👌🏻
@fadama Nemyslim, ze ho ohovara. Mozno to napisala trosku tvrdsie, ale nepovysuje sa. Sama o sebe pise, ze je priemerna. Podla mna je pre vztah dolezita aj zhruba rovnaka uroven intelektu. Mozno na zaciatku to nevadi, casom to vadit moze. Pre mna su dolezite napriklad rozhovory na rozne temy, moznost si vymienat nazory, pre niekoho to az tak dolezite nie je.
Dovolím si neskromne povedať že som technický zdatná,vypoctam hocičo,dohovorim sa po ANJ ale nečakaj do mňa diskusiu k histórii ani geografii.mam technickú vysokú školu v odbore ktorý absolútne nie je "ženský" ale sú veci kde sa topim🤣mne by to nevadilo.pohladkla by som si takého skvelého muža a vysvetlila mu význam aby vedel pre budúcnosť(tak to robí môj manžel🤣)život je krátky...
@veronicka88 ja som zas opak. Históriu som študovala, geografiu ovládam, v literatúre sa vyznám, hovorím viacerými jazykmi... ale vyrátať si viem akurát koľko mi majú vydať v obchode (aj to nie vzdy správne) a keby ľudstvo a technický pokrok záležali odo mňa, furt čakáme, kde udrie blesk, aby sme mohli udržiavať oheň. 😅
Akože fakt, už lovecké nástroje z doby kamennej sú nad moje technické zdatnosti.😆
Nepovazujem to za dolezite 🙂
@veronicka88 ja som zas opak. Históriu som študovala, geografiu ovládam, v literatúre sa vyznám, hovorím viacerými jazykmi... ale vyrátať si viem akurát koľko mi majú vydať v obchode (aj to nie vzdy správne) a keby ľudstvo a technický pokrok záležali odo mňa, furt čakáme, kde udrie blesk, aby sme mohli udržiavať oheň. 😅
Akože fakt, už lovecké nástroje z doby kamennej sú nad moje technické zdatnosti.😆
@tomiholjubavi To je uplne v poriadku, nie kazdy ma prehlad, alebo je zdatnyvo vsetkom a kazdy tape v niektorych oblastiach. Skor narazala na to, ze tie vedomosti nie su nikde.
@fadama kazdy ma naroky take ake potrebuje, niekomu vyhovuje hlupejsi partner, iny potrebuje seberovneho 🤷♀️
To čo si ty uviedla ja nepovažujem za dôležité ale pre teba to očividne je. Potrebuješ sa ty pred kamarátmi a známymi ukázať že on to vie alebo povedz im to... čo si tu ty napísala nevie ani môj muž dobre politiku trochu ovláda tam som ja mimo pracuje ako šofér autobusu. Vyjadrovanie mi tiež niekedy lezie na nervy ale všetko vie doma spraviť sám čo iný platia nie malé sumy urobí auto, odpad, elektrinu, chodníky, uvarí, uprace to že napríklad ja som perfekcionista a niečo prerobím je môj problém ale rozumieme si, máme rovnaké názory vieme sa zasmiať a pod je dôležité ako či ovláda nejaké cuzdie slovíčka. Ale je to len o Tom že keby musel alebo chcel si rozšíriť prehľad tak to dokáže
To čo si ty uviedla ja nepovažujem za dôležité ale pre teba to očividne je. Potrebuješ sa ty pred kamarátmi a známymi ukázať že on to vie alebo povedz im to... čo si tu ty napísala nevie ani môj muž dobre politiku trochu ovláda tam som ja mimo pracuje ako šofér autobusu. Vyjadrovanie mi tiež niekedy lezie na nervy ale všetko vie doma spraviť sám čo iný platia nie malé sumy urobí auto, odpad, elektrinu, chodníky, uvarí, uprace to že napríklad ja som perfekcionista a niečo prerobím je môj problém ale rozumieme si, máme rovnaké názory vieme sa zasmiať a pod je dôležité ako či ovláda nejaké cuzdie slovíčka. Ale je to len o Tom že keby musel alebo chcel si rozšíriť prehľad tak to dokáže
@monika420 A ty jej vidis do hlavy, ze vies, ze sa potrebuje ukazat? U mna je to o tom, ze sa rada bavim aj o inych veciach ako o beznych dennych zalezitostiach. Mudry partner je inspiracia, moznost sa nieco naucit a taha ta dopredu. Ked je niekto predavacka, tak jaj asi nevedi, ze manzel tie znalosti nema, stejne to je jedno . Ale takej profesorke to uz zrejme vadi. Neporovnavaj seba, kedze autorka je niekde inde. Vacsinou rovny rovneho si hlada a nejaka kompabilita musi byt.
Šťastie v rodine nezávisí od hlavy plnej vedomostí.
Všímaj si skôr ako sa správa, aké má vlastnosti, zásady.
Zaujíma sa o tvoje pocity, váži si ťa, miluje ťa? Opýtal sa ťa čo môže na sebe zlepšiť? Keď sa rozhodujete, plánujete pýta sa ťa na tvoj názor? Snaží sa aby si bola šťastná, prejavuje ti pozornosť a úctu?
Alebo sa rýchlo nahnevá, rozhoduje sa len podľa seba, neberie na teba ohľad a nemôžeš mu nič povedať aby sa neurazil? Musí byť vždy tak ako on chce?
Cíti že si ho vážiš, alebo ho zhadzuješ že je "jednoduchý"?
Rozmyslam, ake naroky maju niektore z vas na partnerov a hlavne ake na SEBA, ked dokazete ignorovat fakt, ze vas zivotny partner neovlada veci, ktore poznaju uz deti na zakladnej skole. A utesovat sa tym, ze ma dobre srdce je len neschopnost priznat si, ze vase naroky su ocividne takmer nulove. Chcem ta povzbudit, mila autorka, ze su na svete muzi, ktori maju dobre srdce a zaroven maju tento bezny vseobecny rozhlad. Nemusis sa uspokojit s tymto, ked nechces.
Rozmyslam, ake naroky maju niektore z vas na partnerov a hlavne ake na SEBA, ked dokazete ignorovat fakt, ze vas zivotny partner neovlada veci, ktore poznaju uz deti na zakladnej skole. A utesovat sa tym, ze ma dobre srdce je len neschopnost priznat si, ze vase naroky su ocividne takmer nulove. Chcem ta povzbudit, mila autorka, ze su na svete muzi, ktori maju dobre srdce a zaroven maju tento bezny vseobecny rozhlad. Nemusis sa uspokojit s tymto, ked nechces.
@bludna Absolutne suhlasim.
Autorka nikde nepíše ze ho ide pustiť k vode, možno len chcela čítať skúsenosti, ci v budúcnosti sa ten rozdiel nebude viac a viac prehlbovať. To ze niektoré by dali všetko za to, akého má manžela neznamená, ze jej ho všetky aj závidíme. Mozno niektorá z nás by za neho nedala nič.
Ak autorku úplne nestrapnuje niekde v spoločnosti, da sa s tym samozrejme žiť. Rady, uč sa s ním mi prídu smiešne. Nie každí ma hlad po nových informáciách, niekomu stačí úplne stagnovať na jednom mieste zvyšok života. Ja tiez po svojom boku potrebujem muza, co ma všeobecné znalosti a plus navyše. Ťahá ma to vyššie, ako jednoduchí ľudia🤷♀️

Ty si si to po sebe prečítala? To ťa vážne toto serie,že nevie hlavné mestá? 🤦♀️