Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Je lepší rozchod alebo život bez lásky?
Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.
S partnerom sme spolu viac ako desať rokov a máme dve deti. Nehádame sa, nekričíme po sebe, nie je medzi nami nevera ani žiadne veľké konflikty. Problém je, že už dlhší čas mám pocit, že sme skôr spolubývajúci než partneri. Fungujeme ako rodičia, zabezpečujeme domácnosť, riešime povinnosti, ale blízkosť, radosť zo spoločného času a pocit partnerského vzťahu sa postupne vytratili.
Nie som vyslovene nešťastná, ale ani šťastná. Niekedy si hovorím, že možno je to po rokoch normálne a kvôli deťom by sme mali zostať spolu. Inde zase čítam, že deti viac vnímajú atmosféru doma, než to, či rodičia bývajú pod jednou strechou.
Rozchod by bol veľká zmena pre všetkých a bojím sa, že by som ho časom mohla ľutovať. Na druhej strane sa bojím aj toho, že zostanem vo vzťahu len zo zvyku a raz si poviem, že som premárnila roky života.
Neviem, čo by bolo správnejšie.
A: Skúsiť vydržať spolu kvôli deťom 👍
B: Radšej sa rozísť a začať nový život 💙
C: Najskôr skúsiť terapiu alebo odbornú pomoc 😄
ja som za c nemám rada radikálne riešenia ak to nie je nevyhnutné..a toto je taká cesta, že ak sa na tom popracuje,lebo nič netrvá večne každý vzťah padne po x rokoch do stereotypu teda väčšina.Ja by som si rodinu neničila a skúsila teda terapiu ale tu platí že treba vydržať zázraky sa nedejú zo dňa na deň ani tu čo sa týka sedení a práce na sebe.A treba na tom popracovať na obidvoch frontoch
po 10 r by ste mali ešte byť ako také hrdličky.
ale aj tak A .
Nie je problem sa rozviest. Problem je rozdelit majetky a nastavit deti tak, aby tym netrpeli,ak sa to da.
Ked nemas vasen, najdi si ju v konickoch, ak teda mas starsie deti a cas.
Ked su deti male, je to drsne, len to obdobie nejako prezit.
Podla mna, ked sa ani nehadate, k ziadnej zmene nedojde. Muzi sa vsak nechcu moc rozpravat. Skus sa opytat toho tvojho ako to vidi. Ci si ho chcela postavit pred hotovu vec???
B. Žijem tak 20 rokov. Tento rok mám 50. A premárnila som život. Teraz to ľutujem.
@pytame_sa_za_teba bez porozumenia a lasky je to fakt len spolubyvanie. Treba sa pytat partnera co by ho urobilo stastneho a povedat mu co ty chces aby ti poskytol aby si bola stastna. Je super mat nejaky spolocny konicek,spolocne temy,ritualy. Pokial nie su velke nezhody nevidim dovod to ukoncit len tak z nudy.
-B-
Pokial ste viedli rozhovory a nič sa nevyriešilo, čiže nemáte zaujem pracovat na vasom vztahu ukoncila by som to.Deti raz odidu a ty ostaneš so spolubyvajucim .Cim staršia, tým ťažšie bude najst normálneho človeka pre vztah.A nie nepremrhala by som svoj JEDINÝ život ani kvoli detom, nikomu.Vase deti cítia, že vás vztah je nefunkcny.Davate im nevhodne vzory do budúcna.Raz by som to určite oľutovala keby som prežila svoj zivot vedla spolubývajúceho.
Ja som sa rozhodla pre A
Keby som dnes mohla vrátiť čas, rozhodnem sa pre B. Dnes uz dospelé deti vobec neocenili, že som sa kvôli nim obetovala. A to veľmi bolí.
Takže odporúčam B.
No najskôr by som sa porozprávala s manželom/' partnerom či chce na vzťahu pracovať a zachrániť ho.
A podľa toho by som sa rozhodla. Na vzťahu musia pracovať obaja, jeden to nezachráni.
Nájdi si milenca 👍🏻
Výsledky hlasovania v tejto dileme boli pomerne tesné, no najväčšiu podporu získala možnosť najskôr skúsiť terapiu alebo odbornú pomoc.
👍 A - Skúsiť vydržať spolu kvôli deťom: 4 hlasy
💙 B - Radšej sa rozísť a začať nový život: 0 hlasov
😄 C - Najskôr skúsiť terapiu alebo odbornú pomoc: 5 hlasov
Zaujímavé je, že hoci sa v komentároch objavili aj hlasy za rozchod, samotné hlasovanie ukázalo, že väčšina ľudí nevníma situáciu ako dôvod na okamžité ukončenie vzťahu. Komunita sa skôr prikláňala k názoru, že pred definitívnym rozhodnutím má zmysel pokúsiť sa zistiť, či sa vzťah ešte dá oživiť.
V komentároch sa často opakovala myšlienka, že po desiatich a viac rokoch spolužitia zažije mnoho párov obdobie, keď sa z partnerov stanú skôr spolubývajúci a rodičia než zaľúbená dvojica. Viacerí diskutujúci upozorňovali, že stereotyp sám o sebe nemusí znamenať koniec vzťahu, ale skôr signál, že je potrebné začať na ňom vedome pracovať.
Mnohí sa pýtali, či sa autorka o svojich pocitoch otvorene rozprávala s partnerom a či obaja vôbec chcú na vzťahu pracovať. Práve komunikácia a spoločná snaha boli podľa viacerých odpovedí dôležitejšie než samotná otázka, či zostať alebo odísť.
Objavili sa však aj silné osobné skúsenosti od ľudí, ktorí vo vzťahu zostali najmä kvôli deťom a neskôr svoje rozhodnutie ľutovali. Upozorňovali, že deti raz vyrastú a odídu, no partneri zostanú sami so vzťahom, ktorý roky nefungoval. Podľa nich nie je dobré obetovať celý život len zo strachu zo zmeny.
Na druhej strane zaznievali aj názory, že rozchod by mal byť až posledným riešením, najmä ak vo vzťahu nie sú hádky, nevera, násilie ani zásadné konflikty. Niektorí odporúčali terapiu, spoločné aktivity, nové zážitky alebo vedomú prácu na partnerskej blízkosti.
Čo teda z celej diskusie najviac vyplýva?
Komunita sa väčšinovo zhodla, že problémom nie sú deti ani samotné trvanie vzťahu, ale strata partnerského spojenia. Najčastejšie odporúčanie preto nesmerovalo ani k zotrvaniu za každú cenu, ani k okamžitému rozchodu, ale k pokusu zistiť, či sa vzťah ešte dá zachrániť.
Najčastejší odkaz z hlasovania aj komentárov bol v podstate tento:
Skôr než urobíš definitívne rozhodnutie, skús zistiť, či ste obaja ochotní na vzťahu pracovať. Rozísť sa môžete vždy, no ak existuje šanca obnoviť to, čo vás kedysi spojilo, mnohí by ju najskôr využili.

D. Nevidim nikde zmienku o tom, ci ste sa vobec o tom s muzom rozpravali a mate zaujem a chcete sa pokusit ozivit a obnovit vas vztah. Nie vydrzat, nie deti, ale VY A VASE MANZELSTVO. Skor nez by som na internete davala anketu o mojom manzelstve (ak to teda nie je len frajer, kazdopadne pointa ostava), preberala by som to prv s manzelom. Tu ani zmienka o takom niecom, aky ma na to nazor on aj Ty a k comu dospeli spolocne diskusie.