icon

Život na dedine: Ako zvládnuť nové výzvy?

3. nov 2024

Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.

olimuc
3. nov 2024

Chodte na 2-3 roky do zahranicia a dom si nechajte ako vikendovy a na dochodok, pripadne sa ho zatial pokusit predat. No chyba sa stane … vybrali ste na nic lokalitu, aj pre vas aj pre Vase buduce deti

erika237
3. nov 2024

Autorka, chapem ze byt moze byt limitujuci, ale staci ak den vyplnite aktovitami a chodite do bytu prespat.

Naozajsa realne zamysli nad tym co chces, lebo a to pisem zo skusenosti:
1. Dieta ked zacne chodit do skolky tak zacne kolotoc ak sa zamestnas v tom meste hodinu vzdialenom, budes stihat mac dieta supnut do skolky a vyberat ho bude musiet muz, alebo naopak.
2. Praca z domu s dietatom ktore nie je uplne samostatne, je po dlhsim case na slucku, ak je ta praca taka ze sa musis sustredit, mas meetingy, telefonaty/meetingy.
3. Ked je rodina daleko ste 100% odkazani sa jeden druheho s muzom pri vykrivani napr chorob u dietata.
4. Ak v dedine ziju uz prevazme dochodcovia, tak dietatu je u ritky, ze bude mat dvor, smyklavku, bazen; viac mu podla mna da, ked by bol v meste a hoc aj kazdy den na inom ihrisku a mal by moznost socializovat sa s inymi detmi.
5. Cokolvek budete musiet riesit (nakup, lekar, urad, detsky kutik, skolka, skola) budete musiet sadnut do auta; ano v meste sa tiez clovek povozi hore dole, ale je ine ked sa mozes ist prejst na rozny smer).
6. Dieta si podla mna zasluzi aj kruzky a nie iba behat po luke, co je krasne, ale v dnesnej dobe aspin svojmu dietatu chcem dopriat nieco viac, ine, rozmanite. A ver, ze to dieta led bude v puberte tak mu mozete kupovat auto k 18tke lebo inak bude sediet vedla vas v kuchyni.
7. Velka zahrada, velky dom ked budete obaja v kolobehu cestovanie z/do prace, dieta, ucit sa s dietatom, pochybujem ze budes mat chut ist na zahradu pliet burinu.

Vedela by som aj pokracovat, ale sa mi nechce. Chodievame cez cele Slovensko k rodine a niektore lokality pod horami by sa mi pacili, potom sa pytam v duchu samej seba, kde ti ludia pracuju a hned ma to prejde. Urobte ale ako uz ate za vhodne, ste dopseli, ale zacala by som sa racionalne zamyslat nad podmienkami -a ocakavaniami.

13uzivatelka11
3. nov 2024

Dom práveže predajte čím skôr, kým do neho nevrazite viac peňazí, lebo keď to predate do 5 rokov, budete platiť dan z rozdielu kúpnej a predajnej ceny, a ten rozdiel ešte nebude asi teraz veľký, plus ak máte doklady od materiálu, čo ste do toho investovali, viete ten rozdiel dorovnať.

11bodka11
3. nov 2024

@gejb kazdy kto byva v dome musi vozit deti do skolky, skoly? Vies o tom ze aj v dedinach existuju skolky a skoly? A ze nie kazda dedina je 50km od mesta? My sme od mesta 3km. Aj peso by som presla. Podla toho co tu ty pises je nerealne byvyt v dome a vsetci maju byvat v bytoch. Preco potom miliony ludi byvaju v domoch? My sme boli v byte 2 roky a bolo to utrpenie. Uz by nas do bytu a mesta nikto nedostal. Nie je nad to ked deti rano hned vybehnu na dvor, dame si ranajky v altanku. Vecer tam sedime do tmy. Deti maju smykalu, trampolinu. Vybehnu na ihrisko, poznaju sa tu deti navzajom. Parada.

gejb
3. nov 2024

@11bodka11 no to asi nie je autorkou pripad keďže tam majú len krčmu a kostol...a nebol to ani môj prípad keď sme pozerali domy..
tebe gratulujem.

11bodka11
3. nov 2024

@gejb k comu mi gratulujes? Nie je to nic výnimočné. Co sme jediní co byvame v dome na dedine? Milion takych ludi je. Vsetci moji surodenci, aj muzovi, vsetci bratranci, sesternice, moji rodicia aj svokrtovci, kamaratky byvaju v domoch. Jedine muzova jedna sestra je v byte a uz stavaju dom lebo to je extrem akí au v tom byte s 2 detmi natlacení. Tamsa neda pohnut ked sme u nich. A nie kazda dedina je na samote 50km od mesta.

autor
3. nov 2024

Mame auto cize do mesta sa vieme dostat len je to dlhsia cesta a tiez to nieco stoji. V susednej dedine byva viac neprisposobivych ako tu, z coho nie som nadsena ale to je dan za byvanie tu. Vedeli sme o tom. Muz tu az tak nespokojny nie je lebo ho bavi majstrovat a ma tu priestor na to ale aj on uznava ze to nie je dobre.

gribka1
3. nov 2024

@11bodka11 Ty si úplne iný prípad ako autorka. Veď píšeme, že dom je fajn v meste, blízko mesta, so škôlkou, možno aj školou, normálnymi potravinami v okruhu pár km. Toto nie je ten prípad.

sasa1310
3. nov 2024

no vážne, zbytočná téma. Ak budete mať deti, bude to ešte horšie. Ešte tie prvé roky na materskej sa to ako tak dá prežiť. Ale vieš si predstaviť ich odtiaľ voziť do školy, do škôlky, a ty do práce a poobede naspäť? Za mňa jednoznačne čím skôr predať a kúpiť niečo normálne. Skôr ešte dopadnete tak, že predáte lacnejšie ako ste kúpili, nakoľko vám to nikto nekúpi v takej lokalite. Iné východisko z tejto situácie nevidím

sim_mi
3. nov 2024

@11bodka11 presne, my sme postavili dom v dedine, v ktorej som vyrastla. Od centra mesta (velkeho, ale nechcem byt konkretna) sme presne 15 minut autom. V praci som skor ako svagrina, ktora byva v byte na sidlisku. Skolku mam cez ulicu. Velke detske ihrisko 2 minuty pesi od domu. Mame tu detsky kutik, miniskolku pre male deti, jasle a sukromnu skolku. 3 minuty autom vo vedlajsej dedine mame zdravotne stredisko - pediater, obvodny pre dospelych, zubar 2x a gynekolog, lekren. je tu zakladna skola, 2 skolky a kniznica. V dedine z druhej strany 5 minut autom od domu mam tesco, 101 drogeriu, banku, dalsiu skolu, dalsie 2 skolky, posilku a dalsie zdravotne stredisko s 2 lekarnami. A samozrejme dalsie detske ihriska, na ktore viem dojst aj pesi, lebo dediny su prepojene. Viem, ze toto nie je autorkin pripad, ale zakazdym, ked je diskusia o dome na dedine, tak nikto z kona by tam nikdy nebyval, pritom niektore dediny su perfektne prisposobene zivotu mladych s detmi. Decka chodia spolu pesi do skoly, poobede vybehnu na ihrisko, na bicykle, mne sa tu velmi pacilo vyrastat a to za mojich cias neboli take moznosti, ako mame teraz. A hej, kino mam 10 minut autom vo velkom nakupnom centre. Autobusy chodia v spicke kazdych 20 minut potom kazdu hodinu, posledny o polnoci. Spoluobcanov tu nemame

tiezjedna
3. nov 2024

presťahovať sa zo západu na východ nikdy nie je dobrý nápad, a neplatí to len pre Slovensko... Ja by som odtiaľ ihneď vykotvila. Ale dobre najskôr si dobre premyslela kam, aby som za 3-4 roky nemusela riešiť to isté. Vybrala by som miesto aj s ohľadom na možný príchod detí - aby bola dostupná škôlka, škola, lekár, vyžitie...

belllinka
3. nov 2024

@11bodka11 a nie v každom byte si natlačená a nie v každom dome máš kopu miesta a obrovské izby

sima234
3. nov 2024

Tak keď nechcete predať dom, tak veľa možností nemáte. Buď si nájdeš prácu v meste a budeš cestovať hodinu tam a hodinu späť, alebo pôjdeš na materskú a budete sa musieť uskromniť. Len neviem ako to bude, keď pôjde dieťa do škôlky. Máš aspoň vodičák?

mimirka32
3. nov 2024

No tak ked tam chcete ostat, najdi si pracu v tom meste hodinu od vas. Mozno budu mat aj home office a nebudes musiet dochadzat kazdy den

belllinka
3. nov 2024

@sim_mi
@11bodka11 dievčatá, bavíme sa tu o dedinách, kde NIČ nie je a najbližšie mesto je ďaleko, takže sa z tých vašich domčekov v úžasných dedinách nezbláznite.

h2
3. nov 2024

@sim_mi
@11bodka11 Dievčatá, chápem, čo chcete povedať, tiež žijem v dedine, kde máme všetko, od školy, škôlky, lekárov, nákupné centrum až po fitness centrum s plavárňou... Ale autorka písala, že v tej ich dedine je len krčma, kostol a malé potraviny. Čiže nie je dedina, ako dedina.

autor
3. nov 2024

No ved presne sa tu tvarite ako by kazdy musel zit v meste pritom na slovensku je xy dedin a su plne aj mladych tak akoze ako tam ziju podla vas

h2
3. nov 2024

Veď nikto ti nekáže ísť do mesta. Pokojne bývajte v dome na dedine. Ale na nejakej normálnej, kde aj niečo je a kde si vieš nájsť prácu.

veselo_neveselo
3. nov 2024

20 minut autom do najblizsieho mesta nie je nic. To bezne pojdes autobusom v meste z bytu do prace. Nebrala by som to tak tragicky. Ani ta hodina nie je zas az tak hrozna, z praktickeho hladiska je to asi max co sa da dlhodobo, ale v pohode sa to da zvladat.

Dufam, ze mas auto, aby si sama vedela dochadzat do prace. Ak nie, kupit a trenovat, nech nemas stres.

Co mozte spravit je refi hypo na dlhsiu dobu, aby ste nemali hypo ako gilotinu nad hlavou. Radsej nizsiu splatku, aby ste boli schopni pokryt pripadne problemy, ako mat ju nadoraz a mat stres, ked sa nahodou pokazi chladnicka.

Alebo, ako pisali vyssie, predajte a chodte niekam, kde to s pracou bude lepsie. Ale ked sa vam paci tam, kde ste, aj to vyssie sa da.

eeffka
3. nov 2024

No mladi na dedinach ziju tak, ze maju 2 auta a dochadzaju ( plus taxikarcia deti) a samozrejme maju 1 alebo 2 prijmy aby to utiahli, co nie je vas pripad.

sasa1310
3. nov 2024

veľa mladých býva na dedinách, ale majú prácu obaja normálnu a neživoria ako vy tam, kde máte len krčmu a malý obchod. V takých dedinách si kupujú domy ľudia, ktorí žijú vo veľkomeste na víkendy ako chaty a nie na plnohodnotný život

h2
3. nov 2024

@veselo_neveselo 20 minút dochádzať je možno v pohode, pokiaľ sa bavíme o dochádzaní do práce. Pokiaľ ale treba tých 20, či viac minút dochádzať úplne všade kvôli úplne všetkému, tak je to o hubu.

gejb
3. nov 2024

@veselo_neveselo a autorka pisala že 20 minút je to do najblizsieho mesta kde tiež nie je dokopy nič. Takže ak chce ísť niekam kde aj niečo je (aspoň praca) tak je to asi viac...

kiki68
3. nov 2024

Tak ja neviem, ja som mala aj s kolegynami denne jednu cestu 55 minut metrom cez Vieden. Jedna kolegyna dokonca 1 h a 20 min. Proste vo velkom meste to tak tiez moze byt, ze cestujes za pracou. Bud to predate a teda pojdete blizsie k rodine, alebo sa s tym zmierite a budete si tam zit. Co by som Ja checkla vopred je kvalita skolok/ skol okolo. Co to bude pre deti znamenat. Alebo budete deti vozit 1 hodinu na strednu skolu a naspat? Toto vsetko zohladnit a rozhodnut sa co dalej. Zacni toto riesit nez mate deti. Mam kamosky tiez v takych prdeliach, horsie ako mate vy a viem, ze deti vozia tak 40 minut autom a potom idu do prace a takto to plataju. Tie mate tam dochodcov okolo, takze mozno si spravit opatrovatelsky kurz a byt ako mobil a opatrovatelka pre celu dedinu? U nas je to napr ziadane a zacina to byt vypukly problem. Mame malo mladych a vela vela starych. My sme na rakuskom vidieku, doslova na opacnom konci republiky na smer Taliansko. Ale tento problem je vsade. Nielen tu. Cize mozno nieco taketo ? Vies, ked niekde chces zostat, musis si tomu prisposobit podmienky. Drbat sa do zahranicia ( jedine ak tam chces zostat), inak prides na Sk a neuznaju matersku a pod. To znamena, ze nez to natiahnes so zahranicia moze prejst kludne rok. Je fajn, ze potom pristane 30tis na ucte, ale co ten rok medzitym. Toto vsetko musis premysliet. Lebo kazdy chybny krok vyjde kopec penazi a hlavne namahy.

evkamotka
3. nov 2024

Ak sa vam nepaci predstava tiesnenia sa v malom byte, treba si kupit velky byt. Kamaratka si kupila u nas v meste 120m2 a nikto sa netiesni.
Po druhe, to je tvoja predstava ako deti ocenia zahradu. Realita je taka, ze deti ocenia zahradu len kym su male. Zacne skola a budete mat akurat problém lebo jeden dvor a rypkat v hline chrobakov jednoducho nebude zaujímavý. Zaujimavi budu kamarati zo skoly, kruzky....vsetko nedostupne a deti uviaznute v zapadakove s vami.
Inak my sme na byte v meste a zo skolky sme s nimi este vonku cele hodiny, chodime od ihrisk cez prirodu po kulturu, lebo všetko mame pod nosom dostupne

anna_anicka83
3. nov 2024

@h2 Aj my bývame na dedine, kde máme školu, škôlku, zdravotné stredisko, 2 reštiky, ihriská, park, ZUŠku, krčmu, 2 potravín, kozmetičku. Do 3 okresných miest 15 km z každej strany. Ale aj tak by som už radšej zobrala veľký byt s terasou v meste. Ja mám deti, ktoré sú sociálne tvory, im naša záhrada stačila tak do roka?A inak beháme po ihriskách, kde majú kamarátov. Najstaršia (12 rokov) behá už s kamoškami po dedine😀Teraz na tej super veľkej záhrade pijeme kávu a grilujeme. Ja ani nie som žiadny pestovateľ. Ešte v lete ako tak bazén, ale oveľa radšej sú keď sa vyberieme na blízke kúpalisko. Trampolína už tiež zapadá prachom. Kým nám neotvorili ZUŠ, tak som rok musela voziť dieťa 9 km ďalej a bolo to o držku. Sme sa našli mamky a nejak sa striedali. Alebo keď sme rok vozili deti 15 km do školy a škôlky kvôli reko domu. Ja viem, že pre niekoho to je asi v pohode. Nás to veľmi vyčerpávalo. Ale tak máme dom vo veľmi dobrej lokalite, deti sú spokojné, hypo sme brali len na tú reko, takže tak. Ale povedala som si, že keď vyrastú, predám dom, kúpime menší byt a moju vysnívanú chalupu niekde pri vode😀.

h2
3. nov 2024

@anna_anicka83 Ja by som zase do mesta už nešla, ak by som vyslovene nemusela. Môj syn (13) má kopu kamošov a v kuse je niekto z nich u nás, alebo môj u nich. V lete v bazéne, na trampolíne, teraz stolný tenis, futbal, my máme veľkú plochu vydláždenú, takže aj florbal, či inline hokej už u nás hrali... Stále má tá vlastná záhrada a dvor plusy oproti bytu bez pozemku, najmä ak sa jedná o decká tohoto veku, kedy už klasické ihrisko pre nich veľmi nie je.

evitka83
3. nov 2024

Dom viete vzdy predat. Pokial nie som niekde stastna, presuniem sa. Ponuknite dom na predaj. Posunula by som sa aspon blizsie k zapadu niekde okolo Bystrice, tam by som hladala byt. Skor si najdes pracu, lepsie zarobis. Pokial je priatel nejaky remeselnik, ten bude mat pracu vsade a zo stredu slovenska by sa mu aj lahsie cestovalo pokial by mal projekty mimo bydliska. Ty mas vacsie moznosti sa zamestnat, setrila by som ako blazon najbllizsie 2-3 roky a potom sa mozno znovu posunula na zapad, kde si budete moct dovolit nehnutelnost a potom by som riesila dieta. Je fakt na depku, ked zostanes tehotna, alebo s malym dietatom niekde, kde nemas co robit, nemas tam priatelov rodinu ani ziadnu podporu a mas muza, ktory chodi vecer domov. Z toho vznikaju tie poporodne depky a neuzijes si dieta tak ako by si mohla

really8
3. nov 2024

Deti v panelakoch nemaju normalne detstvo? Zmyslas jak nejaka 15tka. Urcite vase deti budu mat super detstvo ked budu mat utrapenych rodicov, ktori budu obracat kazdu korunu a najblizsieho kamosa 20min autom. Topka

juliacenc
3. nov 2024

Ved 20 min autom do mesta nie je vela najdi si pracu tam