icon

Život na dedine: Ako zvládnuť nové výzvy?

3. nov 2024

Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.

erika237
3. nov 2024

Autorka, neporovnavaj kolko mladych zije na dedinach na Slovensku, ale hodnot seba, manzela, vase podmienky.

Bolo tu napisene ze vo velkomeste v pohode precestujes 1 hodinu a viac za pracou, ale v tom velkomeste asi nakup vybavis aj v pesej blizkosti a hadam aj ine veci sa daju zabezpecit bez toho aby clovek musel hodinu cestovat.

Bolo spomenute, ze cestovat 20 min do prace je vlastne akoby nic. Ano ked iba do prace je to fajn, ale akonahle musis tahat auto aj kvoli nakupu cerstvych rozkov tak to je uz na povazenie.

Opakovat sa s dalsimi dovodmi uz nejdem, raz som ich sem napisala, ale pridam poznamku o tom, ze hodinove cestovanie do prace je unavne, ak buduce dieta bude byvat chore, tak to bude na tebe a muzovi a naozaj si myslim, ze detom da viac socializacia ako velky dvor.

Kamaratka byva na takej dedine, kde nic nie je, ked mala chore dieta bolo vzdy s babkou, ktora byvala blizko, lebo ona chodila do roboty, uplne blbej, ale bola to jedna z mala co sa tam dala najst. Ja som zas pripad ze uplne vsetko co potrebujem musim riesit autom a uz je to otravne.

betulinka1
3. nov 2024

Ved treba hladat inu pracu, ked teda nechcete odist a predat dom. Popozeraj sa po takej, kde vies robit HO alebo obchodny zástupca. Alebo skus ponuknut nejake sluzby na dedine. Opatrovanie, upratovanie. 20 min. do mesta je fajn. Vies ist ma urad prace, Cize chvilu budes dostavať nejaku podporu, neviem 6 mesiacov ci 8 mesiacov…. Vies si urobit aj nejake kurzy -rekvalifikáciu a plati ti to urad prace. Alebo chodit do zahranicia opatrovať este na rok dva, kym date dom do poriadku a potom mozes ist na materskú. Tu chodia zeny na dva tyzdne v mesiaci a dva tyzdne su doma.

hellwant
3. nov 2024

Autorka, kupiť dom, lebo ho chcem a v dedine, kde je cast neprispôsobivych obcanov a nic,pol biedy, ale ze vedľa su dediny, kde tiez nič nie je( a este viac neprispôsobivych) a v najblizsom meste detto nič extra je na otazku- prepac mi- kde ste mali triezve uvažovanie? Ano mladi ziju v dedinach, ale casto funkcnych dedinach, ci najblizsie mesto ma vsetko co treba. Prec odtial a pri vyberani obzriet si aj okolite obce a najblizsie mesto- ak zas do dediny pôjdete- , aby sa prinajhorsom doplnali, ked uz ta vasa nema vsetko.
My zijeme na dedine s vyse 5200 obyvatelmi, 2 skoly a škôlky ( statna a cirkevna), mame zo 5 potravin ( 2 supermarkety) zubar, lekari obvodní - detska aj pre dospelych, fitko, kadernik, stavebne materialy, kvetinarstva, aj 1 hotel s bowlingom ten je vhodny na väčšie oslavy a svadby.
Držim palce nech to zvladnete.

buberova
3. nov 2024

Tiež sa obávam že neviem akú radu alebo riešenie od nás očakávaš.. to že ste nespravili najlepšie rozhodnutie vieš.. tak sú iba 2 možnosti - ostať tam žiť a niesť si následky svojich rozhodnutí (pozitívne aj negatívne) alebo odísť a bývať v byte alebo v dome v lepšej lokalite (a znova si za toto rozhodnutie niesť pozitívne aj negatívne dôsledky)

pralinka25
3. nov 2024

a preco si myslis ze deti budu stastne v zapadakove bez vyzitia. mam tri deti. perfektnu zahradu ale ani jedno jej neholduje. bavi ich to tam presne prvy den prazdnin. a potom uz ich zaujima chodenie za kamosmi, ist do kina, na vylet. na zahrade sa nudia. a cim su starsie tym vacsi benefit su moznosti v okoli. zijeme nastastie v meste. maju tu vsetko, kruzky, sportoviska ihriska, kina, futbal, hokej....
mne stacilo ked som mala v puberte spoluziacky kamosky z prilahlych dedin ktore nikdy nemohli zostat niekde dlhsie lebo autobus. to bol bod kedy som si povedala ze z mesta sa ja nepohnem.
myslim ze vas vyber lokality neocenia ani deti. mate tam vobec nejake deti s ktorymi by sa mohli hravat cez vikendy a prazdniny? ci budu furt same kym ty s muzom budete v praci lebo prazdnin je nepomerne viac ako dovolenky.

gribka1
3. nov 2024

@pralinka25 Presne tak, my sme síce na dedine nežili, ale každý víkend a prázdniny. Doteraz keď si spomeniem, mám ťažké srdce na to, ako som chcela byť s rovesníkmi a nemohla som. Oni spomínajú doteraz a ja nič.

cacianka
3. nov 2024

Už som viac x prispela v podobných témach byt versus dom.
Naozaj nechápem takú upatost na domy, lebo dom.
Ja aj muž sme vyrastali v domoch, je to naozaj výhoda domu, ale v dnešnej dobe treba brať do úvahy všetky aspekty, lebo sa zmenila. Pred rokmi fungovali JRD a ŠM, pridružené výroby, tak ľudia z dediny mali kde pracovať, ale aj tak veľa chodilo na týždňovky do vzdialených miest, dokonca do ČR. Škôlky a školy plne detí, sem tam kultúra a miestny futbal. Dnes poloprázdne dediny, práca zmizla, tak fakt nechápem také povysovanie nad bytmi v mieste kde je dostupnosť občianskej vybavenosti na normálnej úrovni. Kult domu je veľmi preceňovaný, keď nemá zázemie pre mladú rodinu a deti v školskom veku.

11bodka11
3. nov 2024

@cacianka my sme v dome na dedine a mame blizko obciansku vybavenost. My s muzom sme v byte trpeli totalne.

llull
3. nov 2024

Ja nechapem co ste to kupili. Prepac ale co ste nerozmyslali? My sme si tiez vybrali random dedinu kde nikoho nepozname, je to dalej od jednych rodicov aj od druhych rodicov, ale ta dedina ma dobre obcianske vybavenie (skola, skolky, obchod) a vacsie mesto je 15 minut autom. A cena domu vobec nebola zla. Vy akokeby ste "zili len pritomnym okamihom" a nedomysleli co to obnasa. Pokuste sa to predat. A hodinu rano a hodinu poobede budes cestovat kvoli skole. Mate tam aspon skolku ked uz chcete tie deti?

janinah
3. nov 2024

@gribka1 dôchodcovia nie sú len chorí nemohuci ľudia.su aj vitalni.šoferujuci.sebestačni...a takým ten zapadakov aj dobre padne po takých 40+ rokoch v meste medzi ludmi a v hluku....

gribka1
3. nov 2024

@janinah Ale veď väčšina sú chudáci odkázaní na deti. Tak vám to je prezentované. Pravdou však je, že som sa nestretla s 80 ročnými v aute, ísť si nakúpiť, k doktorovi.

anna_anicka83
3. nov 2024

@h2 Já mám 12 ročnú dievku, tu už záhrada nebaví. Každý má inak. My máme v obci športoviská, ihriská, pumtracky, čiže deti sa zgrupujú tam. Ani nevieme, či vlastne má autorka okolo nejaké rodiny s deťmi. Moja vkuse s niekym behá po vonku, či veľká alebo malá. Jasné, že chodia aj k nám, najmä to leto, ale to by pre mňa nebol dôvod žiť niekde v zapadákove. Keby to nie je obec s takouto vybavenosťou a dostupnosťou, tak dom vôbec neriešim s deckami. A hlavne keby sme na neho nemali samozrejme. Áno, mám rada to súkromie nášho domu, ale starostlivosť o neho má nebaví. Proste neobetovala by som všetko, len kvôli tomu, aby som bola v dome.

kiki68
3. nov 2024

@erika237 musis viac planovat, napr ides z prace, spravis velky nakup, vela zamrazis a pod. Potom ides dalej pre deti. Je to vzdy logistika, su potrebne dve auta vacsinou a fungujes. Len to je ine ako kdesi v meste.

erika237
3. nov 2024

@kiki68 to je jasne, zatial je dieta v skolke tak je to “lahsie”, ale chcela by som pren aj nejaky kruzok a ten bude asi najskor kde pracujem, cize sa furikovat zas hore dole. Cez tyzden vybavim vacsinou nakupy, ale cez vikend mam odpor sadat do auta a to potom znamena, ze sedime iba doma.
Teraz je to vsetko horsie, lebo v praci mame frmol, ale ja by som hned menila dom za byt a dom ked tak na starobu alebo ked uz dieta bude fakt na vysokej alebo proste mobilne v aute.

modrykolibrik
3. nov 2024

@autorka ja s muzom sme kupili starsi dom na dedine, no pred tym som si zistila co je to za dedinu. Mame v nej 3 obchody, skolku, kostol a do mesta to mame dalej nez ty a sme spokojny. Ak chces dom musis mat utriedene v hlave. Dost precestujeme kedxe chodime obaja kazdy den do prace a volne mame len vykendy. My sme sa ale dost uskromnili aj ked nemusime lebo nas spolocny prijem je okolo 3000. Takze vieme z toho pekne vyzit a este aj usetrit. Je ale pravda, ze do domu vrazas peniaze. Nastastie sme dost rozmyslali aky dom a ci vobec mame na utiahnutie rezie. Tak sme nasli maly vidiecky dom s krasnym pozemkom. Spoluobcanov tu mame ale slusnych. Nasa suseda je romka ale velmi mila a ochotna a celkovo su tu velmi prijemny ludia. Ja by som uz v byte zit nechcela. Nam vadilo mesto, hluk atd. Je sice pravda, ze do mesta je to dalej ale vela veci vybavime po ceste z prace.

janinah
3. nov 2024

@gribka1 od 60 do 80 máš stále cca 20 rokov,kedy si môžu v tom zapadakove celkom pohodlné žiť....poznám nie jeden pár,ktorý takto žije od apríla do konca babieho leta kdesi na chatách vybavených ako,domy a sirokodaleho nie je hypermarket ani lekár..na zimu prídu do svojich bytov v meste....aj tak sa dá...aj inak...

liz_lemon
3. nov 2024

tak, a preco si nesla byvat do takej dediny?

alenka7777
3. nov 2024

@11bodka11 autorka píše o dome v dedine na východe. Na východe ak aj sú v dedinách školy, škôlky, zväčša sú plné rómskych detí a biele deti dochádzajú do mesta.

cacianka
3. nov 2024

@11bodka11 v poriadku, máte to ako chcete. Ale autorka nie, všetko od ruky,

gribka1
3. nov 2024

@janinah To je iné ako žiť v dedine, bez auta a všetko vzdialené min. 20-30 km.

mamutka
3. nov 2024

Tak autorka si mysli, že deti ktoré vyrastajú v bytoch si chúďatká, ktoré nemajú normálne dectvo. Tu je zbytočne niečo radiť. Jej deťom bude určite lepšie žiť z ruky do ust, mať kamarátov ďalej ako ďaleko, lebo dom je kdesi v prdeli, hlavne že budú mať rodičov čo chceli dom, tak majú dom. Toto uvažovanie typu nemám na to, ale dom je svätý grál a všetko mu obetujem, to ja nikdy nepochopím. A to som vzdy chcela žiť v dome, mať krásne stromy, kvety, mačky, psa, ale všetko počká, priorita je spokojný život pre celú rodinu. A keď si na staré kolena budem môcť dovoliť ten úlet, chalupu na samote, tak to aj urobím.

ahhola
3. nov 2024

Kazdy kus zeme potrebuje ludi, svojim vyberom ste sa obetovali pre ten vas... Neukvapujte sa a skuste vychovat deti tam, kde ste. 20 km od mesta, tolko niekto cestuje v ramci BA, bratranec zo Saratovskej na Tomasikovu kedysi, hodina tam, hodina spat. Tiez tam nic nebolo, 2 restiky, jeden nakupak a to v hlavnom meste. Pozyvajte rodinu k vam, mozno radi pridu. .... Pokial sa da civilizovane cestovat s tymi romales, lebo niekde aj hovno nechaju - tribulova reportaz. Prasce mas aj v BA😓a plostice 🚃aj v Parizi. 🌲🌷🍄🌻🌺

gribka1
3. nov 2024

@ahhola Ty vieš ako ďaleko sú od mesta? Lebo 20 minút od mestečka, kde tiež nie nič extra, nie je žiadne terno.

ahhola
3. nov 2024

@gribka1 viem len to, co pise. Ich vyber, ich dilemy. Vsade ziju ľudia, Svk zase nie je tak rozlahle. Aj ked v niektorych kutoch je Dobry den, sused-najvacsi trest. 😅

gribka1
3. nov 2024

@ahhola To s tými susedmi máš pravdu. A bývať môžeš kdekoľvek, ale musia tam byť aj pozitíva a prekonatelne negatíva.

beronsche
3. nov 2024

V prvom rade si musis upratať priority!
Deti majú normalnejsie a šťastnejšie detstvo v malinkom byte, ale so spokojnymi rodičmi, ako v dome na dedine, kde jednak nič nie ale najmä, s rodičmi, ktorí sú prdeli z toho, ako im to finančne nevychádza, s rodičmi, čo rátajú každé euro...

Plus rátaj, že ak to teraz mate napäté, bude to horšie. O dosť horšie.. jednak budúcoročné zdražovanie a tiež potencionálne materská a ste uplne nahrali. A to, ak tomu dobre rozumiem, ani dom ešte nie je v top stave..
Prerátali ste sa. Ok. Žiaľ, stáva sa. Urobte damage control a posuňte sa ďalej. Lebo žiť na doraz, z ruky do úst NIE je dobré, darmo máš dom a krásnu tragicky okolo....

beronsche
3. nov 2024

@11bodka11 tak ja mám pocit, že v drvivej väčšine prípadov to veru tak je, že ak bývaš v dedine, počas určitej životnej etapy, robíš deťom taxikára.. a to vôbec nemusí ísť o samotu.. 😉
My bývame v dedine 15 min od krajského mesta, rozhodne to nie je panubohu za chrbtom a platí to do bodky.
Rozdiel však je, ak do toho ideš s tým, že tomu rozumieš a si ochotná a chces tak žiť a vlastne si to aj môžeš dovoliť...
My sme sa rozhodli žiť v dedinke pod lesom a sme ochotní prijať všetky negatíva takéhoto bývania.
Ale nebudem sa tváriť, že je všetko idylka.. napr. logistika je veľká katastrofa, spoje porušené, busov ani šafranu. A to platí na mnohých, premnohých miestach...
Hádam jedine s výnimkou veľkých dedín s výbornou občianskou vybavenosťou...

Mám však pocit, že toto je niečo, čo autorka témy odignorovala. Táto dedinská realita, sa v tieni predstavy domu so záhradkou, úplne stratila...

beronsche
3. nov 2024

Autorka - "na slovensku je xy dedin a su plne aj mladych tak akoze ako tam ziju podla vas"
No ako? Buď tak, ako vy.. že z ruky do úst.. čiže zivoria.
Alebo majú lepší príjem.
Koľko ľudí, toľko osudov. Vy na to momentálne evidentne nemáte. Budeš musieť sa s tým zmieriť.

lily246
3. nov 2024

Túto chybu robia často ľudia, ktorí vyrastali v meste v bytoch a netušia, do čoho idú.
S deťmi to oľutuješ dvojnásobne. Ale nechceš si dať povedať, že to treba predať, tak si to tam "užívajte".
Vyrastala som na takej dedine v obrovskom dvore s obrovským pozemkom, nikdy viac. Mojím deťom som dopriala iný život.

vivuska666
3. nov 2024

Tak raz ked nemate na to aby ste zili v dome, a to este ani deti nemate, tak mate jedinu moznost. Predat dom v tych ritkarovcach a ist dakde kde je viac prace. Bud budes cely zivot zit “z ruky do ust” ale stastna ze si v tom uzasnom dome, alebo si budes sj zivot uzivat inde.