icon

Život na dedine: Ako zvládnuť nové výzvy?

3. nov 2024

Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.

nelka93
3. nov 2024

Píšeš, že ste chceli dom a to nebola možnosť neicoho bližšie k mestu? Áno veľa mladých žije na dedine, ja tiež, ale najbližšie okresné mesto mame 2 km a v dedine mame teda o dosť viac ako len obchod, kostol a krčmu. Ísť zo západu na východ je pekná volovina, hlavne, keď tam nie je praca. Teraz už len zhodnotiť co je viac, či práca, dobra dostupnosť alebo dom v hladovej doline

11bodka11
3. nov 2024

@beronsche tak ja neviem kde by som detom mala robit taxikarku. Skolu mame v dedine a stredoskolak vie ist sam autobusom do 3km vzdialeneho mesta.

alenka7777
3. nov 2024

@11bodka11 tak napríklad ja mám deti vo veku 8 - 11 rokov, majú kopec krúžkov a treba ich voziť. Nie každý chce popoludnie čo popoludnie sedieť na záhrade.

beronsche
3. nov 2024

@11bodka11 áno, nevieš, pretože zrejme žiješ na mieste s dobrou občianskou vybavenosťou. Mnoho dedín takých nie je.. 😉 my napr. mame školu o 2 dediny ďalej, stačí nulta hod. a už musím dieťa vyvážať, keďže bus v normálnom čase nejde.
ZUŠ či krúžky, to naša dedinská škola neponuka, už musím deti vyvážať. Kamaráti zo školy bývajú v rôznych dedinách, ak tam dieťa chce ísť, znova, inak ako autom to nejde.. 🙂
Ale ja som do toho išla s tým, že som vedela, že to nastane. Máme 2 auta, žije sa nám napriek taxikarceniu v našej dedinke dobre.

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@11bodka11 vieš len každý považuje niečo iné za to užívanie si. Stazujes sa na byť a pritom vysedavas v altánku. Podľa mňa nie žiadny rozdiel. Raňajkovať na terase? V čom má byť akože plus?
Čo je podľa mňa najpodstatnejšie je vždy lokalita. Aj dom aj byť majú svoje výhody, aj nevýhody ale určite to nie je život a smrť. Čo by som ja osobne nezniesla, je dedina. Som pôvodom z dediny a proste to je zdochol pes. Teraz bývam v menšom meste, v Bratislave, a to mi vyhovuje

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@beronsche a teraz si predstav že chodíš do práce a proste nemôžeš robiť taxi

beronsche
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 veď chodím do práce... 🙂
Ale mam šťastie, že mám pružnú prác.dobu a tak sme si to s mužom prispôsobili tak, že sa to dá, deti vyvážať...
Ak by sa to nedalo, majú smolu, žiadna ZUŠ, žiaden krúžok, nič.. to je pravda.

.

alenka7777
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 veď väčšina ľudí robiacich taxi svojim deťom chodí aj do práce ...

sedrik89
3. nov 2024

@sevrin V KE sú možnosti pre ľudí, ktorí sa vedia uplatniť. A aj pre iních. Nie je to žiadny koniec sveta.

aandrea9
3. nov 2024

Splnili ste si sen. Ja by som sa nevzdávala. Akákoľvek práca i keď menej platená je príjem. Možno ste zakotvili v ritkarovciach ale časom to isto oceníš. Velka zahrada a žiadny ruch. Alebo chceš dom, kde vyjdes na terasu a o dva metre je susedov betónový múr?

kristiii
3. nov 2024

Autorka, na potencionálne deti a to, že nechceš, aby sa tlačili v jednej malej izbe, sa nevyhovaraj. Nevieš, aké budú povahy. Môj syn sa narodil do domu a odmalinka sa ťahal za deťmi na ihriská (v tej dedine ich bolo našťastie niekoľko), na dvore byť nechcel. Ja som do 10 rokov žila tiež v dome a detstvo som strávila s kamarátmi v drvivej väčšine mimo nášho domu, často u nejakej kamošky na byte. A to som dosť veľký introvert. Ty naopak už vopred berieš svojim deťom možnosť sa socializovať. Ale tak hlavne, že máte splnený sen o dome.

11bodka11
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 ja by som umrela v byte. My sme zdrhli z bytu po necelych 2 rokoch. Mali sme aj balkon. Ale zahrada je zahrada

11bodka11
3. nov 2024

@alenka7777 na dvore sa da robit aj vselico ine okrem sedenia

alenka7777
3. nov 2024

@11bodka11 môj príspevok bol o tom, že nie každý chce popoludnia tráviť doma. Mnohí ľudia sa chcú po práci, po škole rozvíjať. Chcú chodiť na krúžky, plávať, cvičiť, do divadla, .... A keďže v mestách je tých možností viac, logicky tým deťom treba robiť taxikára.

vilma7
3. nov 2024

Tak ja by som do dediny tiež nesla a už vôbec nie s deťmi.
Sama som vždy túžila po dome...keď sme potom išli k babke na prázdniny:
V meste stále vonku nejaké deti, zmrzlina , kúpalisko, ihriska na každom kroku.
U druhej na dedine...ihrisko kde je jedna šmýkačka, žiadne deti sme nestretli pomaly 3 týždne.
A okolo len sami dôchodca a alkoholik.

Žijeme síce vo Švajčiarsku, kamarátka byva v dedine a vraví ze deti nemajú žiadne sociálne kontakt. Vravím, veď choďte na ihrisko...A to je vždy prázdne keďže všetci capnu deti do záhrady a vybavene.
U nás na sídlisku sa asi ešte nestalo, aby sme išli von a žiadne dieťa nestretli. Vo štvrtok sme deckami robili na ihrisku halloween party, ak ich tam nebolo aspoň 35, tak ani jedno...super bolo.

Na vašom.mieste sa sťahujem inde, kde vám bude lepšie.

monika8899
3. nov 2024

@autorka
Ahoj máte 2 možnosti po 1 zostať v dome,ktorý ste si vysnívali a hľadať prácu v okolí +50 km/aj keď to nebude jednoduché/a ja veľmi dobre viem,ako sa na dedine ťažko hľadá praca ...Bývali sme 6 km od najbližšieho mesta a nevedela som si nájsť prácu.Ale u mňa bol problém v tom, že som nevedela po maďarsky....To že som hovorila AJ,NJ nebolo podstatné 😌 Nakoniec som si našla prácu aj s ubytovaním vyše 100 km...A to sme bývali na juhu západného Slovenska
2 predať dom, presťahovať sa do mesta a nájsť si prácu tam.
Alebo po 3 rýchlo otehotnieť a ísť na materskú 🤔

pe_mi
3. nov 2024

Ahoj,20min do práce autom nie je veľa.
Keďže dom predať nechcete .
Škôlku ,keď budú deti si poriesite v dedine alebo v najbližšej dedine.
Vybrali ste si odľahlejšie miesto ,ale ako píšeš ,ľudia žijú
Plus keď je manžel manuálne zručný a ty nenájdeš dobre platenú prácu, prácu zmení on.a vyriešene

alenka0
3. nov 2024

@sevrin Na východe je všetko a aj dobré pozície s dobrým platom. Stačí byť vzdelaný alebo šikovný. Prácu si nenájde len ten, čo robiť nechce. Budete sa čudovať, ale na tom Vašom "východe" veľa ľudí pracuje v IT sektore a hlavne z domu. Na dom treba mať či na západe, či východe....

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@11bodka11 pre mňa je záhrada nuda

sevrin
3. nov 2024

@alenka0 východ nie sú iba Košice. Sú tu ešte Sobrance, Trebišov, Medzilaborce, Snina, Svidník... a to nie je žiaden terno. To Košice a Sobrance sú ako Bratislava a Pezinok. Minule keď som išiel vlakom cez Pezinok, tak som mal pocit, že sa veziem cez vojnovú zónu.

libusak
3. nov 2024

Auto nemate? Jedine ak dochadzat za pracou. Mam kolegyne co vyse hodiny cestuju vlakom do prace. Ked sa chce, tak sa to da

autor
3. nov 2024

@libusak mame jedno auto starsie

autor
3. nov 2024

No muz si pracu vie najst hocikde v podstate ale ja nie, hlavne taku co by zabezpecila vyssi prijem kedze mame hypoteku aj za auto splacame. + Dalsie veci

dvanastka
3. nov 2024

No ja sa narodiť do takého domu, asi by ma kleplo. Nemocnica je ako ďaleko? Asi by som mala cele detstvo depresie že sa nemám s kým hrať a keby sa nebodaj niečo stalo, kým by došla sanitka, už by bolo možno aj neskoro. Nechcela by som veru takto žiť. Ani ako dieťa, ani ako dospelá. Radšej namačkaná v byte, ale mať všetko na blízku a mať kamarátov. Ako sama ako prst a všetko na míle vzdialené.

11bodka11
4. nov 2024

@zmrzlinka2021 pre nas je zas nuda byt.

pralinka25
4. nov 2024

@11bodka11 tak ono to dost zavisi od povah a konickov. Kto rad pestuje chova tak je zahrada super ale kto nic nepestuje ani nechova fakt tam moc nema co. Ja mam zahradu. Nikdy som ju ale nechcela. Nepestujem nic a ani nemame zvierata. Tento rok som tam bola 2x vzdy len ked sme mali navstevu a grilovali sme. Hovorim o zahrade spojenej s domom. Nastastie pre mna zijeme v meste. Ono nie vzdy je pre kazdeho dom so zahradou terno. Deti ani len nemaju. Mala son raz frajera z dediny jeho brat bol vyslovene ten typ ze zahradka zvierata. Uplne ho to bavilo a ten moj frajer vypadol z domu pri najblizsej moznej moznosti. Uplne to tam neznasal tak domov chodil malo.
Kazdopadne autorka si zivot riadne skomplikovala

gejb
4. nov 2024

Tak by som to zhrnula...mate hypotéku, 1 staršie auto na splátky, čoskoro budete mat len jeden prijem a ty nie veľmi svetle vyhliadky na nejakú a už vôbec nie dobre platenú prácu.
Budete mat možno problém splácať aj to čo už máte a chceli by ste dieťa.
Sama si písala ze to nebolo dobre rozhodnutie a 80% žien (kedze si si prisla po radu) ti tu napísalo ze najlepšia cesta je to predať a ist niekam kde budes mat sancu sa zamestnať..
Napriek tomu to nechcete predat. Ja sa len spýtam, mate vlastne na výber? Napadá ti nejaké ine riešenie?

mantilka
4. nov 2024

@h2 Ale ani v meste v časti rodinných domov to nemáš všade blízko keď sa bavíme o chodení pešo. My napr. potraviny a lekáreň 12 min, škola cca 20 minút. A to bývame v lukratívnej časti. Autom 10 minút do centra mesta. Tam majú všetci auta. Viacerých poznám s domami v rôznych častiach mesta a všetci nemáme blízko do školy, k lekárovi, do potravín. To nie sú sídliska. Jednoducho chces dom, kúp si auto alebo aj dve. Len výnimočne starý dom je hneď pri obchode... Nové domy, nové štvrte sú trošku ďalej.

mantilka
4. nov 2024

Tiež čo sa týka dochádzania do práce vo väčších mestách je bežné 45 minút aj viac...len tí čo pracujú v blízkosti....to sú len výnimky.

mamutka
4. nov 2024

Autorka, vy dvaja proste nemôžete ísť do bytu, nájsť si prácu tak aby ste spolojne žili, mať a vychovať deti a neskôr zvážiť nejakú záhradu či dom? Vy musíte byt sebeckí, lebo vy dvaja ste hned chceli dom a hotovo? Nikto a už vôbec nie realita vám dvom predsa nebudú brániť v tom, aby ste mali barák, že? Už vidíš čo ste spravili? Realita sa s koňom zrazila.